Merhaba, şirketlerin bilançosunda şirketin röntgeni sayılabilecek hemen hemen tüm değerler gözükür. Aynı şekilde havacılık şirketlerinin bilançoları da benzerdir.
Uçak kazalarının sadece bir faydası vardır , bu fayda ; yaşanan kaza sonrası gerekli dersler alınarak felaketin “tecrübe” ye dönüştürülmesi sayesinde benzer nedenlerle sonraki kazalara engel olunması veya kazaların en az kayıpla atlatılmasının sağlanmasıdır.
Merhaba, havacılık pek çok alt dalı olan bir alan. Bunlardan biri de insan faktörü. Havacılık insan faktörü konularında çalışma yaparken kısıtlı da olsa ; fizyoloji , psikoloji ve sosyoloji konuları ile ilgili çalışmalar yapmanız gerekiyor.
Merhaba, hizmet ihracatı ve istihdam sayıları açısından THY ülkemizin en önemli markalarından biri. Çok farklı unvanları bünyesinde barındıran THY’de ; Yönetim kurulu başkanı :1, YKB vekili: 2….. olarak devam eden yüzlerce farklı unvan var.
Merhaba, çoğumuzun belgesel kanallarında dikkatle takip ettiği “uçak kazası raporu” programları ; kazaya konu uçağın tescilinin olduğu ülke veya kazanın gerçekleştiği ülke veya uçağın imalatçısı ülke / ülkelerin ilgili kuruluşları tarafından yayınlanan kaza raporlarına dayanarak hazırlanmaktadır.
Merhaba, 1G - 2G derken sonunda 5G teknolojisine ulaştık ve bu teknoloji fiilen kullanılmaya başlandı. 5G, pek çok konuda faydaları olsa da uçak elektronik sistemlerini negatif etkileme potansiyeli nedeniyle uçuş iptallerine sebep olarak sektöre zarar vermeye başladı.
Merhaba, nadiren de olsa uçak iniş takımlarında saklanarak uçmaya çalışan kişiler olduğunu basından okumuş veya görmüşsünüzdür. Bu haberlerden hiçbiri geçen hafta Afganistan’da şahit olduğumuz olay kadar üzücü ve etkili olmamıştı.
Merhaba, SHGM tarafından 09.02.2021 tarihinde yayınlanan ve yürürlük tarihi 31 ağustos 2021 olan SHT-1LC talimatı ile ilgili bazı yanlış anlamalar olduğunu bana gelen benzer sorulardan anlıyorum. Soru sahiplerinin büyük bir kısmının ortak sorusu : “ …… 31 ağustos 2021 tarihinden sonra SHT-1LC talimatı zorunluluğu nedeniyle EASA lisansları geçersiz olacakmış… doğru mu ? ”
Merhaba, havacılık sektörü için uçuş konforu ve yakıt ekonomisi gibi hedefler önemli olmakla beraber tartışmasız en önemli / en öncelikli hedef , kaza/kırım yaşamadan uçuşların yapılmasıdır.
Merhaba, ülkemizin sivil havacılık alanında otorite kurumu olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) uçuş emniyetinin sağlanması konusunda yetkili ve sorumludur.
Merhaba, Uçakların teknik verilerini ve pilotların kokpit konuşmaları ile hava trafik kontrolörleri / haberleşme sistemi üzerinden yaptıkları diğer konuşmaları kaydeden sistem yaygın olarak karakutu olarak adlandırılmaktadır.
Merhaba, ABD havacılık otoritesi FAA, başkanları olan Steve Dickson’un pilot olarak bizzat test uçuşu yaptığı çalışmalar sonunda geçen hafta Boeing 737 Max uçaklarının uçuşuna şartlı olarak izin verdi.
Merhaba, sitemizi sürekli takip eden sayın okurların da yakından şahit olduğu üzere aylardır korona salgınının havacılık sektörüne özellikle de personellere etkilerini gündeme getiren haber, yazı ve yorumlara yer veriliyor. Okurlar yazılardan bilgi edindiği gibi biz yazarlar da sizlerin gönderdiği yorum ve mailer ile yeni bilgiler edinmiş oluyoruz.
Merhaba, Hem yolcu hem havayolu için avantajlar içeren erken rezervasyon sistemi ‘’ Korona salgını ‘’ nedeniyle yaşanan uçuş iptalleri ile iki tarafı da üzen bir duruma geldi. Bu konunun farklı yönlerini sizlere sunmaya çalışacağım.
Merhaba, Kesin hüküm belirtmek için erken olmakla beraber güçlü tahminler gösteriyor ki corona virüs salgını ( covid 19 ) sonrası havayolu seyahati de dahil çok şey değişecek. Bazı sektörler çok büyük bazıları ise daha küçük değişiklikler yaşayacak. Havacılık sektörü büyük değişiklikler olacak sektörlerden biri olarak kabul ediliyor.
Merhaba, Uçak kazalarının tek bir faydası olduğu söylenir ; bu fayda ilgili kazadan öğrenilen bilginin tecrübeye dönüştürülerek, bu tecrübe ışığında gerekli tedbirlerin alınması ile sonra ki olası kazaları önlemektir.
Merhaba, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) geçtiğimiz hafta içinde SHY-ÖLÇÜ yönetmeliğini yayınladı.( 27 kasım 2019 tarih ve 30961 sayılı resmi gazete) Yönetmeliğin tam adı: Hava ve Yer Operasyonları için Kullanılan Ölçü Birimleri Yönetmeliği. Aslında bu yönetmelik ile ilgili yazmaktan ziyade bir iki küçük eleştirim dışında bu yönetmeliğin hatırlatması ile ölçüler ile ilgili merak edilen bazı konuları tekrar yazayım istedim.
Hatırlayacağınız üzere 23 haziran 2016 tarihinde İngiltere’de yapılan referandum sonucu kıl payı diyebileceğimiz bir fark ile İngilizler, Avrupa Birliği macerasını bitirme kararı aldılar. Britanya ve “Exit” kelimelerinin karışımı ile bu süreci de “Brexit” olarak adlandırdılar.
Bu hafta teknik içerikli bir yazı ile birlikteyiz. Uçuş sırasında türbülans yaşayan yolcuların en çok sorduğu soru ; türbülans uçak düşürür mü? sorusudur. Bu konuyu daha önce biraz uzunca yazmıştım şimdi daha kısaca fakat yeterli olmasını umduğum bir formatta özetlemeye çalışacağım.
Bir yanda neredeyse tüm dünya ülkelerinin; sivil havacılık otoritelerinin, uçak imalatçılarının, havayollarının, havalimanı ve diğer ilgili işletmecilerinin/ilgililerin, havacılık çalışanlarının uçuş emniyeti ile ilgili takdir edilesi özen ve gayreti diğer yanda ise tüm bu özen ve gayret ile çelişen, Uçak acil çıkışları ile ilgili gördüğüm potansiyel bir tehlike var. Şöyle ki ;
18 ocak 2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 7161 sayılı kanun ile yürürlüğe giren GVK değişikliği ile artık pilot ve kabin memurlarının gelir vergisi istisnasının aylık ücretlerinin % 70’i üzerinden uygulanacak. Bu değişiklik gündeme geldiği günden bu yana sürekli gündem oldu ve konuşuldu.
Uzun zamandır teknik ve hukuk konularında yazı yazma imkanı olmadı. Bir süredir uçuş personelinin hukuki hakları ile ilgili güncel sorular da artınca bu hafta bu konuda yazayım istedim. Bolca 3.havalimanı yazısı yazdıktan sonra havacılık teknik ve hukuk gibi severek yazdığım konulara dönmek güzel.
Geçtiğimiz ekim ayı içinde Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ tarafından Bursa’da Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında alüminyum blok motor fabrikası temeli atıldı. Sanayi ve Teknoloji bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın basın demecine göre 100 milyon euro yatırım maliyeti olan tesis, ülkemiz cari açığını her yıl 2.3 milyar usd azaltacak.