03 Ekim 2022, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Gençlere öncelik verilmelidir, her açıdan verimli olacaktır, tecrübe zamanla oluşur, emekli olan yaşı geçmişler gençlerin sırtından geçiniyor zaten
  • torpil
  • 43 yaşındayım emekli olacağım eyt çıkarsa.Alacağım emekli ücreti 4400 tl.İşten çıkarılırsam ne yapacağım bu yaşta eyt li diye iş vermezlerse ??
  • Eyt yasalaştığı an emekliliğe hak kazanan herkes gönderilmeli, 25 yıldan fazla kimse şirkette kalmamalı
  • Müdür, müfettiş, mühendis, doktor arkadaşlarım zamanında servis yapıyor kabin memurları ben pilot olcam demişlerdi. Şimdi hepsi bu alimla başvuru yapmış durumda. Şahsen zamanında işi küçümseyen bu insanlarin ast üst ilişkisinin iyi olacağını zannetmem. Servis yapan garsonlara egosunu da gözlemlemisimdir.
  • Yazı ile ilgisi olmayan fakat haber değeri olan konular için e-mail ile bizlere yazabilirsiniz
  • Kaynakların verimli kullanılması açısından dikkate alınması gereken bir yazı.
  • Türkiye' de kabin memuru olmak çok avantajlı bir iş.Pilot - kabın memuru ücret makası bu ülkede hostesler lehine çok iyi.Bir pilot pilot olabilmek için bir servet harcarken ya da servet borçlanırken ve eğitimi hem zorlu hem de uzunken, kabın memuru beş kuruş harcamadan 2 ayda hostes olabiliyor ..

THY KABİN MEMURU İSTİHDAMI VE EYT SÜRECİ : RİSKLER / FIRSATLAR

Merhaba, hizmet ihracatı ve istihdam sayıları açısından THY ülkemizin en önemli markalarından biri. Çok farklı unvanları bünyesinde barındıran THY’de ; Yönetim kurulu başkanı :1, YKB vekili: 2….. olarak devam eden yüzlerce farklı unvan var.

Sayısal olarak baktığımızda bazı unvanlar  bir kişi ile temsil edilirken bazıları binler ile ifade edilmektedir.  Kabin memurları on bini aşan istihdam sayısı ile ilk sırada yer almaktadır. Korona sonrası hızla artan ihtiyaç nedeniyle   kabin memurluğu istihdam süreci devam ediyor.

Bu hafta yazımda, kabin memurluğu istihdamı süreci içinde bazı fırsatların değerlendirilebileceği ve EYT’nin THY’ye etkisi ile ilgili bazı düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Açık kaynaklarda yer aldığı kadarıyla güncel   kabin memurluğu ilanına  elli bin kadar başvuru olduğu ve yeni  kabin memuru istihdam sayısının  1200 civarında olacağı söyleniyor. Başvuru ön şartlarını sağlayamayanları tahmini olarak düşersek yaklaşık olarak  geçerli her 35 başvurudan  birinin istihdam edilebileceği anlaşılıyor.

THY,  bu süreci  sadece kabin memurluğu için değil aynı zamanda DO-CO üzerinden  çalıştırdığı mevcut Uçan aşçıları doğrudan kendi bünyesinde kabin memuru olarak istihdam ederek  hem maddi tasarruf hem de işletme/planlama kolaylıkları sağlayabilir.  Ayrıca  THY ,  muhtemel   EYT  kanunu ile emekli olacak  tecrübeli personellerinin  silsile yolu ile yerini alacak (Umarım silsile ile  olur) alt kadroların  ikamesi için de   kabin memuru istihdam süreci mülakatlarını değerlendirebilir.

Uçan aşçı ve  EYT konusunu kısaca da olsa detaylandırmak gerekiyor. Yazımın başlangıcında belirttiğim üzere THY’de yüzlerce farklı unvan taşıyan personel var. Sayıları binler ile ifade edilen unvanlar olduğu gibi bir kaç kişinin çalıştığı ve alternatifini bulmanın çok zor olduğu birimler de var. IK politikası olarak bu tip birimlerde yaş kademelendirilmesi yapılmamış ise toplu emeklilik gibi bir durumda zafiyet yaşanabilir. Tam da böyle bir riskin arifesindeyiz çünkü EYT   ( emeklilikte yaşa takılanlar) ile ilgili yeni hukuki düzenlemenin yıl sonuna kadar yapılacağı deklere edildi. Bu düzenlemeler sonrasında emekli olacak çok sayıda personel olabilir. Umarım gerekli hazırlıklar çoktan yapılmıştır.

Kabin memurluğuna başvuran 50 bin kişi  içinde hemen her meslek grubu vardır Yaş sınırının da yükseltilmesi ile farklı alanlarda eğitimi, iş tecrübesi olan  çok sayıda aday  eleme / mülakat sürecinde olacaktır. IK tarafı bu aday  KM için uygun değil diye elemek yerine  X yerde ( EYT nedeniyle oluşacak ihtiyaç gibi) ihtiyacımız var bu özelliklere uygun gözüküyor  orada değerlendirebilir miyiz? diye bu tip adayları  ayrı bir  değerlendirme sürecine dahil edebilir.

Bugüne kadar istisnaları olmakla beraber genel olarak kıdem /  sinyorite / yaş  uygumlu idi şimdi yükseltilen yaş üst limiti nedeniyle  bu adaylardan seçilen kabin memurları  mevcut  amirlerden veya ilerde amir olacaklardan yaş olarak daha büyük olabilir.

Uçan aşçılar iştirak şirketi olan DO-CO üzerinden çalıştırıldığı için bu personellerin ödemesi brüt olarak THY tarafından ödenmiş oluyor. Uçan aşçıların fiilen uçuş yapmış olmalarına rağmen gelir vergisi istisnasından faydalanamadıkları için  20 birim net ödeme yapmak istediğiniz uçan aşçının brüt maliyeti 30 birim kadar oluyor oysa kabin memuru olarak yine uçan aşçı olarak çalışsa  25 birim civarında  brüt maliyeti olurdu. Aradaki farkı gerçek personel ve ödeme miktarları üzerinden hesaplarsanız THY açısından elde edilecek büyük avantaj olduğu görülecektir. THY adına yapılan organizasyonlarda görev alan uçan aşçılar için DO-CO’ya ilave ödeme yapılıyorsa bunlar da tasarruf edilmiş olacaktır. Her ne kadar THY % 50 ortak olsa da her tüzel kişilik ayrı bir yapıdır hele de borsaya kote halka açık bir şirketseniz bir manada sorumluluk olarak ta düşünülebilir. Firmalar arasında yapılan anlaşmaların bağlayıcı hükümleri vb engeller olabilir. Açık kaynaklardan bildiğimiz kadarıyla değerlendirme yapabiliyoruz. Ayrıca uçan aşçılar uçuş ekibine ilavesi ile  işletme / planlama sorunları da halledilmiş olacaktır.

Ülkemizde sivil havacılık personelinin istihdam şartları ile ilgili otorite Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olup Kabin Memurluğu  ile ilgili link:

https://web.shgm.gov.tr/tr/havacilik-personeli/2138-kabin-memuru

Ülkemizde kabin memuru olabilmek için mevzuat kapsamında aranan asgari gereklilikler aşağıda yer almaktadır:

  1.  En az 18 yaşında olmak
  2. Sağlık yönünden görevini yerine getirmeye uygun olduğunun kontrol edilmesi amacıyla Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş bir sağlık kuruluşunun düzenli aralıklarla muayenesinden veya değerlendirmesinden geçmiş olmak
  3. İşletme El Kitabı içerisinde belirtilen usullere uygun olarak görevlerini yerine getirilebilecek yeterlilikte olmak (Boy, kilo, psikolojik test vb.)
  4. Yurt içi veya yurt dışında asgari 10 yıllık eğitim veren lise veya benzeri okul mezunu olmak
  5. İngilizce bilmek. (Bu hususa ilişkin detaylandırma görev alacağı işletmenin iç prosedürü ile belirlenir.)


Kabin Memurlarının uçak içerisinde, belirgin görev ve sorumlulukları vardır. Bunlardan en önemlisi fakat en az gözle görülebilir olanı yolcuların emniyetini sağlamaktır. Bu ana sorumluluk kabin memurlarının sürekli ve özel bir eğitim almalarını gerekli kılmıştır. Bu eğitim teorik bilgilerin yanı sıra kişinin kendi özgüvenin geliştirmesini ve kendi görevini yerine getirirken bu özgüven duygusu ile ihtiyaç duyduğu otoriteyi sağlanmasını da içermektedir. İkinci ve en çok göz önünde bulunan görevi ise, yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak ve adına çalıştıkları havayolu şirketi için güzel bir etki bırakabilmektir. “

SHGM kabin memurluğu şartları yazılırken .... 10 yıllık eğitim veren lise... şeklinde yazılmış 10 yıl  ifadesi hatalı olmuş burada kasıt 10 yıl lise eğitimi değil ilk,orta,lise grubu olarak toplamda en az 10 yıllık eğitim sürecidir. Ülkemizde bu süre  4 yıl ilkokul + 4 yıl ortaokul + 4 yıl lise olarak toplamda 12 yıldır.

Kabin memurluğu için başvuran çok sayıda aday ve görece kısa sürede elemelerin sonuçlandırılacağı düşünülürse çok sayıda mülakat komisyonu görev yapacak demektir. Bu komisyonlarda görev alacaklar önceden koordine edilip kıstaslar hakkında bilgilendirilmezse her komisyon farklı bakış açıları ile hareket edebilir. Örneğin, kabin memurluğu için  her ne kadar daha üst bir eğitim seviyesi tercih nedeni olsa da lise mezunu olmak yeterli.  Bazı IK uzmanları aranan eğitim seviyesinden üst seviyede olanların veya  alacağı maaşa çok ihtiyacı olmayanların istihdam edilmesi durumunda ilerde memnuniyetsizlik yaşayarak işten ayrılması veya iş beğenmemesi sonucu  problemler olabilir diye  farklı tercihte bulunabilir. Bu yaklaşım şirket  istihdam politikası ile ilgili olup neyin esas neyin istisna olduğu IK tarafınca net belirlenmeli ve yetkililer tarafından uygulama birliği sağlanmalı. Adaletli tercih zor olabilir  fakat en azından eşit uygulama ile görece adil olunması sağlanabilir.

Saygılarımla

Erdal GÜLMEZ

THY KABİN MEMURU İSTİHDAMI VE EYT SÜRECİ : RİSKLER / FIRSATLAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Tk ~ 1 yıl önce
Gençlere öncelik verilmelidir, her açıdan verimli olacaktır, tecrübe zamanla oluşur, emekli olan yaşı geçmişler gençlerin sırtından geçiniyor zaten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hasan ~ 1 yıl önce
Gençlerin üzerinden geçiniyor ifadesi de nedir? Onlar çalışıyor hele de eski Thy kültürü ve beceresi THY için vazgeçilmezdir . Sen de git başka iş bul . İyice şaşırdınız
sıtkı ~ 1 yıl önce
torpil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eyt li ?? ~ 1 yıl önce
43 yaşındayım emekli olacağım eyt çıkarsa.Alacağım emekli ücreti 4400 tl.İşten çıkarılırsam ne yapacağım bu yaşta eyt li diye iş vermezlerse ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eyt ~ 2 yıl önce
Eyt yasalaştığı an emekliliğe hak kazanan herkes gönderilmeli, 25 yıldan fazla kimse şirkette kalmamalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hasan ~ 1 yıl önce
Neden gönderilmeli , tecrübeli sağlıklı insanların şirkette istihdam edilmesi tüm dünyada söz konusu iken neden? Sizin amacınız istihdam yaratmaksa bu bu şekilde olmaz . Thy bunu yapmayacaktır inanıyorum
Kimi alacağınızı iyi seçin ~ 2 yıl önce
Müdür, müfettiş, mühendis, doktor arkadaşlarım zamanında servis yapıyor kabin memurları ben pilot olcam demişlerdi. Şimdi hepsi bu alimla başvuru yapmış durumda. Şahsen zamanında işi küçümseyen bu insanlarin ast üst ilişkisinin iyi olacağını zannetmem. Servis yapan garsonlara egosunu da gözlemlemisimdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
X ~ 2 yıl önce
Ya kardeşim senin ifade sorunun var galiba!
Okul ~ 2 yıl önce
İlkokul terk mi?
Eeee ~ 2 yıl önce
Ne yazdın bir de anlaşılsa...
Canı yanan ~ 2 yıl önce
Yazı ile ilgisi olmayan fakat haber değeri olan konular için e-mail ile bizlere yazabilirsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ugureker ~ 2 yıl önce
Kaynakların verimli kullanılması açısından dikkate alınması gereken bir yazı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Avantajlı meslek ~ 2 yıl önce
Türkiye' de kabin memuru olmak çok avantajlı bir iş.Pilot - kabın memuru ücret makası bu ülkede hostesler lehine çok iyi.Bir pilot pilot olabilmek için bir servet harcarken ya da servet borçlanırken ve eğitimi hem zorlu hem de uzunken, kabın memuru beş kuruş harcamadan 2 ayda hostes olabiliyor ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
X ~ 2 yıl önce
Bi bitmediniz…
Bilginiz eksik; ~ 2 yıl önce
Evet kabin memuru eğitim ücreti ödemiyor işe başladığı ilk aydan geçerli olmak üzere 2,5 yıl %55 ,3 ile 5 yıl arası %80. ; 5 yıl sonunda % 100 maaşa geçebiliyor;bu arada aldığı tüm ödemeler bu maaşlar üzerinden oluyor...saygılarımla...
avantajlıya ~ 2 yıl önce
“… pilotaj eğitimi hem zorlu hem uzun..” derken kabinde görev alanların hangi bölümlerden mezun olduğunu hiç düşündünüz mü? Üstelik büyük bir kısmı “bir servet harcamadan” hakkıyla kazanarak girdikleri ve bitirdikleri bölümlerden mezun, yazınıza istinaden bir servet denilebilecek borcun altına girmek istememek tercih meselesidir, bu yapanı üstün, yapmayanı düşük yapmaz ki maaş konusuna gelince bir ülkenin bayrak taşıyıcısı olarak ekipleri dünyayı dolaşıyor ve konaklıyorlarsa asgari ücret veremezsiniz, bu farkındalıkla bayrak taşıyıcı şirketlerde maaşlar yüksektir. Son olarak iki ayrı meslek olması sebebiyle kokpiti diğer firmaların kokpitleriyle, kabini ise kabinlerle kıyas yapabilirsiniz aksi halde elma ile armutu kıyaslamaktan öteye gitmez.
Cevat ~ 2 yıl önce
7-8 ayda pilot olunuyor abartmayın Babanız parayı ödesin
? ~ 2 yıl önce
Servet harcarken bana mı sordun? Zorla mı pilotaja yolluyorlar, herkesin kendi seçimi..
Rumuzcu ~ 2 yıl önce
Hicbir pilot pilotlukla kabin memurlugunu kiyaslamaz ikisi de kendi acisindan zordur. Bos yapmissin.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000