21 Haziran 2021, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Bu soruyu soranlar pilot nasıl olmuş! Bilgisizlik, cehalet ruha işlemiş. Sanırım iş ehlinden çıkıyor. Bunu bu hale getirenler utanmalı!
  • Madem Avrupa bizim lisansı tanımıyor, biz de onların lisansını tanımayalım..
  • Kesinlikle ama kesinlikle bikere AYJETTEN uzak durun, daha isin enbasinda kendinizi ezdirmek icin bir cuval parayi bunlarin avcuna koymayin yazik olursunuz. Ve sayin yazarlar iyi niyetlerinizden suphemiz yok ama Turkiyedeki okullari ovecem diye insanlari yanlis yonlendirmeyin vebal alirsiniz!!! Tarafsiz ve mertce degerlendirin, bu okullarda neler donuyor bir sorgulayin ogrenciler ne yasiyor nelere maruz kaliyor??!! ,insanlari reklam ve cikar ugruna yanlis yonlendirmeyin, Dunyada hicbir ulkenin iplemedigi bir lisansi alip sadece Turk sirketlerine kole ve muhtac olmayin, gidin adam neguzel demis pasa gibi egitiminizi yurt disinda alin, heryerde gecerli bir lisansiniz olur rahat edersiniz. Shgmnin yaptigi tamamen gencleri Tr deki okullara mahkum etmek ve cok yanlis, tekelcilik denir buna ve adalete sigmaz.Havacilik gibi bir alanda shgmde artik su egitim konusunda dunyaya uyum saglamali, yurt disindaki lisanslari tanimali diye dusunuyorum.Kalin saglicakla.
  • zaten bilinen şeylerden bahsedilmiş. bu gün tr ye kayıtlı bir tayyare ile atıyorum bir cessna yada yerel bir şirketin uçağında easa lisansı ile uçabilirmiyiz? HAYIR! o zaman bu yazının amacı ne ?
  • Türkiye’deki havayolları türk vatandaşlarından türk lisansı talep ederse ne olacak. Hiç bunu düşündünüz mü? Yok…
  • gerçekten aydınlatıcı bir yazı oldu. ne yazıkki bu durumlarda insanın içi içini kemiriyor.. teşekkürler bu konuyu ele aldığınız için
  • yeni öğrenciler yurtiçindeki okulların kucağına düşsün diye yapılmış değişiklik. gitmeden buradaki okullara danışın demek aba altından sopa göstermektir. yurtdışında 50bin doları parça parça öderken, burada pandemi öncesi 70bin euroyu çoğu okul peşin istiyordu. uçuşta ögrencilere hiç bir serbestlik tanınmıyor. işlek meydanları geçtim işlek hava sahalarını dahi görmeden bitiyor eğitimler. atpl teorisi desen sadece soru ezberlemece, çoğu ögrencinin bir şey bildiği yok. Burada ögrenciler yanında "gözlemci" ile "solo" uçuyor ve SHGM bunları solo sayıyor ama ne hikmetse SHGM yurtdışı ögrencilerden "şüphe" ediyor, uçuş tanımıyor. Tr'den aldığımız lisansın yurtdışında yüzüne bakan yok, tanıyan yok, işe alan yok. Ama burada ilk fırsatta yabancı pilot geliyor Thy'ye pegasus'a. Burada Easa geçerli de Faa neden geçerli değil. Macaristan Abd'den daha mı iyi havacılık eğitimi veriyor. abuk subuk uygulamalar. onlarca işsiz pilot da cabası. SHGM isminden 's'yi atsın boşuna duruyor.

EASA Pilot Lisanslarının SHGM Lisansına Çevrilmesi Zorunlu Mu?

Merhaba, SHGM tarafından 09.02.2021 tarihinde yayınlanan ve yürürlük tarihi 31 ağustos 2021 olan  SHT-1LC talimatı  ile ilgili bazı yanlış anlamalar olduğunu bana gelen benzer sorulardan  anlıyorum. Soru sahiplerinin  büyük bir kısmının ortak sorusu  : “ …… 31 ağustos 2021 tarihinden sonra   SHT-1LC talimatı zorunluluğu nedeniyle EASA lisansları  geçersiz olacakmış… doğru mu ? ”

Kısa cevap : Doğru değil.

Biraz detaylı cevap olsun dersek öncelikle mevzuat bir normlar  hiyerarşisidir. Bu konu açısından bakarsak  sıralama  en güçlüden en zayıfa ; Uluslararası anlaşmalar, kanun , yönetmelik , talimat  şeklindedir.

Yanlış anlamaya yol açan  SHT-1LC talimatı zincirin en zayıf halkasıdır ve kendi üst normlarına  aykırı hüküm ihtiva edemez etse de geçerli olmaz.

Her ülkenin kendi  sivil havacılık otoritesi, Uluslararası anlaşmalara aykırı olmamak kaydıyla istediği kuralı  ülke hukuk sistemine uygun olarak yazılı hale getirir ve uygular.

Havacılık ile ilgili  ülkemiz otoritesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olup  (SHGM)  pilot lisansları ile ilgili temel mevzuat olan SHY-1 Pilot Lisans Yönetmeliğini 2 Haziran 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlamıştır.  SHY-1 Pilot Lisans Yönetmeliği herkesi bağladığı gibi SHGM’yi de bağlar

SHY-1 Pilot Lisans Yönetmeliği  lisans çevrilmesi ve  uçuş ekibi üyesi yetkilendirme maddelerine  baktığımızda ;

Tanımlar ve kısaltmalar : MADDE 4  h) Lisansın çevrilmesi: EASA üyesi olmayan ülkelerce tanzim edilmiş ya da Genel Müdürlük tarafından milli usullere göre tanzim edilmiş lisansların Part-FCL lisansına çevrilmesini,

Uçuş ekibi üyesi olarak yetkilendirme: MADDE 6 – (1) Türk sivil hava aracı tescilinde kayıtlı bir hava aracında uçuş ekibi üyesi olarak görev yapacak personelin, icra edilecek göreve uygun ve geçerli yetki veya yetkiler içeren;

a)  Bu Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenmiş bir lisansa veya,

b) EASA üyesi bir devlet tarafından tanzim edilmiş geçerli bir Part-FCL lisansına veya,


c) Yabancı bir ülke tarafından Şikago Sözleşmesinin Personel Lisanslandırma konulu Ek-1’ine göre düzenlenmiş ve Genel Müdürlük tarafından validasyonu yapılmış lisansa, sahip olması gerekir.

Lisans, yetki, yetkilendirme, onay ve sertifikaların kabulü MADDE 7 – (1) EASA üyesi devletlerce Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan 1178/2011 sayılı uluslararası regülasyonuna ve ilgili prosedür şartlarına göre verilen lisans, yetki, yetkilendirme, onay ve sertifikalar, Genel Müdürlük tarafından aksi yönde koşullar belirlenmedikçe aynen kabul edilir. Ancak, bu belgelerin imtiyazlarını kullanmadan önce Genel Müdürlükten yazılı izin alınır. Genel Müdürlük bu izni vermeden ilgili ülkeden lisans, yetki, onay, yetkilendirme veya sertifikaların geçerliliğini teyit edebilir.

SHY-1 madde  4 / h, madde 6 -1 b ve madde 7 -1   açık amir  ve halen geçerli olan hükümlerinden de anlaşılacağı  üzere  geçerli bir EASA lisansı, bir çevrime  ihtiyaç duymadan doğrudan ülkemizde de kullanılabilmektedir. Bu konuda bir değişiklik için önce yönetmelik değiştirilip sonra da uygulama değiştirilebilir.

SORU: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak  geçerli bir EASA ATPL lisansım var.  SHGM lisansına çevirmeden  ülkemiz havayolarının birinde bu  EASA ATPL  lisansım ile  pilot olarak çalışabilirmiyim ?

CEVAP : Evet

Peki bu EASA lisanları geçersiz olacak  yanlış algısının   sebebi nedir ? SHT-1LC talimatı madde 4 / I bendinde yer alan tanımlamadan dolayı  kafa karışıklığı yaşandığı anlaşılıyor.

Madde 4 / I ) Yabancı ülke: ICAO üyesi olan ve personel lisanslandırma konusunda Şikago Sözleşmesi'nin Ek-1 standartlarını kullanan EASA üyesi olan ya da olmayan tüm ülkeleri,

Bu metinde hatalı bir yer yok sadece EASA ülkesi olan veya olmayan tüm ülkeler dendiği için EASA lisansları da çevrim zorunluluğuna tabii olacak diye algılanabiliyor. Talimatın kastı bu olmayıp  ilgili  EASA ülkesi , Şikago Sözleşmesi'nin Ek-1 standartlarına göre de  lisans veriyor ise  kastedilen bu lisans türüdür.  EASA ülkesi bile olsa lisansınız Şikago Sözleşmesi'nin Ek-1 standartlarına göre verilmiş ise   lisansınız zaten EASA lisansı olmayacaktır. Aynı EASA ülkesi tarafından Avrupa Komisyonu tarafından uçuş ekibi lisanslandırılması hususunda yayımlanan 1178/2011 sayılı uluslararası regülasyona verilen lisans ise EASA lisansı olacaktır.

Buradan EASA lisanslarının çevrim zorunluluğu kapsamında olduğu manasını çıkarmak yanlıştır.

Lisans çevriminin  bir  zorunluluk değil tercih olduğunu bilmek gerekiyor. İsteyen çevrim yapar haliye otoritenin çevrim ile ilgili kurallarına uymak zorunda kalır isteyen de doğrudan EASA lisansı ile uçar  EASA  lisansı için herhangi bir çevrim zorunluluğu yoktur.

Bu yazıda  sadece easa lisanslarının çevrimi ile ilgili durumu izah etmeye çalıştım, EASA harici 3. ülke lisanslarının durumu ise ülke ve otoriteler bazında çok farklılıklar göstermekte olup ayrı bir yazı hatta yazılar konusu.

Pilotaj eğitimi arayışında olan gençlerin yurt dışı eğitimlerde yaşanan bazı mağduriyetleri de göz önünde bulundurarak  öncelikle  ülkemizde ki  SHGM onaylı pilotaj kursları ile görüşmelerini tavsiye ederim. Ekonomik , ingilizce pratiği  veya kişisel nedenlerle yurt dışı kurs tercih edecek kursiyerlere de  solo uçuşların SHGM tarafından tanınırlığı başta olmak üzere detaylı araştırma yapmalarını öneririm.

Saygılarımla

Erdal GÜLMEZ

 

EASA Pilot Lisanslarının SHGM Lisansına Çevrilmesi Zorunlu Mu?

Yorumlar

Human ~ 3 yıl önce
Bu soruyu soranlar pilot nasıl olmuş! Bilgisizlik, cehalet ruha işlemiş. Sanırım iş ehlinden çıkıyor. Bunu bu hale getirenler utanmalı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mütekabiliyet ~ 3 yıl önce
Madem Avrupa bizim lisansı tanımıyor, biz de onların lisansını tanımayalım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu isi illa kafaya koymus ARKADASLAR!!! ~ 3 yıl önce
Kesinlikle ama kesinlikle bikere AYJETTEN uzak durun, daha isin enbasinda kendinizi ezdirmek icin bir cuval parayi bunlarin avcuna koymayin yazik olursunuz. Ve sayin yazarlar iyi niyetlerinizden suphemiz yok ama Turkiyedeki okullari ovecem diye insanlari yanlis yonlendirmeyin vebal alirsiniz!!! Tarafsiz ve mertce degerlendirin, bu okullarda neler donuyor bir sorgulayin ogrenciler ne yasiyor nelere maruz kaliyor??!! ,insanlari reklam ve cikar ugruna yanlis yonlendirmeyin, Dunyada hicbir ulkenin iplemedigi bir lisansi alip sadece Turk sirketlerine kole ve muhtac olmayin, gidin adam neguzel demis pasa gibi egitiminizi yurt disinda alin, heryerde gecerli bir lisansiniz olur rahat edersiniz. Shgmnin yaptigi tamamen gencleri Tr deki okullara mahkum etmek ve cok yanlis, tekelcilik denir buna ve adalete sigmaz.Havacilik gibi bir alanda shgmde artik su egitim konusunda dunyaya uyum saglamali, yurt disindaki lisanslari tanimali diye dusunuyorum.Kalin saglicakla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyide ~ 3 yıl önce
Türk pasaportu ile nerede iş bulacaksınız dünyada acaba? İmkansız. Lisans easa olsun faa olsun farketmez.
Ayjet tazminat davasi loading ~ 3 yıl önce
:)
bilinen şeyler ~ 3 yıl önce
zaten bilinen şeylerden bahsedilmiş. bu gün tr ye kayıtlı bir tayyare ile atıyorum bir cessna yada yerel bir şirketin uçağında easa lisansı ile uçabilirmiyiz? HAYIR! o zaman bu yazının amacı ne ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyiguzelde ~ 3 yıl önce
Türkiye’deki havayolları türk vatandaşlarından türk lisansı talep ederse ne olacak. Hiç bunu düşündünüz mü? Yok…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 3 yıl önce
gerçekten aydınlatıcı bir yazı oldu. ne yazıkki bu durumlarda insanın içi içini kemiriyor.. teşekkürler bu konuyu ele aldığınız için

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işsiz pilotlar ~ 3 yıl önce
yeni öğrenciler yurtiçindeki okulların kucağına düşsün diye yapılmış değişiklik. gitmeden buradaki okullara danışın demek aba altından sopa göstermektir. yurtdışında 50bin doları parça parça öderken, burada pandemi öncesi 70bin euroyu çoğu okul peşin istiyordu. uçuşta ögrencilere hiç bir serbestlik tanınmıyor. işlek meydanları geçtim işlek hava sahalarını dahi görmeden bitiyor eğitimler. atpl teorisi desen sadece soru ezberlemece, çoğu ögrencinin bir şey bildiği yok. Burada ögrenciler yanında "gözlemci" ile "solo" uçuyor ve SHGM bunları solo sayıyor ama ne hikmetse SHGM yurtdışı ögrencilerden "şüphe" ediyor, uçuş tanımıyor. Tr'den aldığımız lisansın yurtdışında yüzüne bakan yok, tanıyan yok, işe alan yok. Ama burada ilk fırsatta yabancı pilot geliyor Thy'ye pegasus'a. Burada Easa geçerli de Faa neden geçerli değil. Macaristan Abd'den daha mı iyi havacılık eğitimi veriyor. abuk subuk uygulamalar. onlarca işsiz pilot da cabası. SHGM isminden 's'yi atsın boşuna duruyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayjet ~ 3 yıl önce
Bahsettiginiz yer okuyunca kesinlikle ayjet, dediginiz gibi sololarin yanina yeni mezun ogrencilerden safety koymaya baslamislar o zaten ayri bir konu.... , zaten hocalarin egolarindan ve bozuk crmlerinden gecilmiyor, ama sorsan en iyi okul onlar, shgm bunlari bilse ne olacak? Allah sonumuzu hayretsin...Su surecte Olan paramiza ve emegimize oldu. Sizlere tavsiyem Turkiyedeki hicbir okula pesin para vermeyin , bu isi en iyi yurt disinda arastirip yapin.Illa burada yapacaksanizda moduler egitimden sasmayin, entegre denen sacmaliktan uzak durun.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000