10 Ocak 2016, Pazar 17:16:44

Bakan Yıldırım açıkladı: Havayoluna 'kestirme' geliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, askeri alanlarda uçuşa yasak olması sebebiyle kuş uçuşu uçuşların gerçekleştirilemediğini, bu sebeple dolambaçlı yollar kullanmak zorunda kalındığını belirterek, “Askeri alanların esnek hava sahası çalışmaları kapsamında sivil uçuşa açılması durumunda yıllık 1.5 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlanacak” dedi.
  • sayın Bakanımızın açıklamaları dünyanın geri kalanındaki FUA uygulamalarında olan şeyler. Bizde ise SHGM işin içine girdi ve olayı tersine çevirdi. FUA öncesi uçabildiğiniz hava sahalarını unutun, artık uçamayacaksınız. SHGMnin çıkardığı yönetmelik ile Türkiyede 24 saat /365 gün kesintisiz kullanılan hava koridorları bile askeri çalışma sahaları ile kaplanıyor ve artık buraları bile kullanamaz duruma düşecek sivil hava yolları. Gerçekten güzel bir fırsat kaçtı. Neyse üzülmeyin bir süre sıkıntı çektikten sonra öldük bittik mahvolduk diye Sayın Bakanın kapısını aşındırmaya başlarsınız durumun gerçek yüzü o zaman anlaşılırı, Shgm'den birkaç kişi görevden alınıp ufak tefek makyajlarla devam edersiniz. Gerçekten Anlamadığım ve merak ettiğim birşey var; bu işten kar edeceği söylenen hava yolu şirketlerinin hiç fikri alınıyor mu? Ya da siz havayolu şirketleri şu işin aslını bir öğreneyim diye hiç merak etmiyor musunuz? İlla canınızın yanması mı lazım?
  • işe yaramaz bizde tutmaz bu plan...
  • Sivillerin kullanmak istemesi, yani Thy Sunexpress Pegasus gibi şirketlerin dışındaki sivilleri de içeriyorsa bu çok kolay kötü niyetli kullanılabilir. Böyle bir durumda tüm sivil uçakların altlarına ultra dikkatle bakmak gerekir. Tarayıcı vs tüm karargahları yukarıdan denetleme yaptıttırır. Bu aslında biraz ülkenin mahremini gösterme gibi bişey değil mi?
  • her yorumun ucu illa PGS'ye dokunduruluyor acaba? nasıl bir yurek yarasi yasatmissa artik... gectim ucucu ekip olmayi ofisde hizmetli olmak icin can atip işe alinmayinca da sanal da nefret kusma durumlari yaziktir size bu enerjinizi kendiniz icin daha faydali sekilde kullansaniz ya:)))
  • ADB'ye en yakın meydanlar;EDO 140 km. ,Uşak 208 km. ,Çardak 232 km. Milas 125 km. kuş uçuşu mesafede.Halbuki yedek meydan olarak da istifade edilebilecek;Manisa,Akhisar,Soma,Salihli Halkının da faydalanabileceği AKHİSAR Askeri meydanı atıl bir vaziyette beklemektedir. Açılması için bu yıl girişimlere başlamasını Sn. Bakandan bekleriz.
  • Artık kalkış trafiği azalmadan ground pushback vermiyor, direkt ve kestirme rotalar artıyor. Fazla mesai uçan kaptanlar rahatsız vah vah gitti paralar..
  • Ankarada FUA ( Flexible use of airspace )die DHMİ nin birimi var bununla ilgili ama tam bir yatisssss birimi bir is yaptigini goruyim ya yarali parmak icin hadii calisin biraz hadii yapablirsin bence bu is sizin birimin isi.
  • Maaşlar neden düşsün? Pgs de mesela zaten saat ücreti yok
  • Temcit pilavı gibi sürekli gelen ve giden bir konu. Bir halt olduğu yok. Önce askeriyenin anlaması gerek işin önemini. Ülkenin gökyüzünün tamamını kafaya göre kapatamazsın, bunun adı işgal olur.
  • Simdi kemalistler bu girisime acaba nasil bir bahaneyle yaklasacaklar okuyup gorecegiz bir kac saat icinde :)

Yıldırım, AA muhabirine, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askeri koridorları, ihtiyaçları nisbetinde aynen kullanmaya devam edeceğini, eğitim ve tatbikatlarda sivil uçaklar askerin çalıştığı alanlara giremeyeceğini, herhangi bir eğitim ya da tatbikatın olmadığı zamanlarda sivil uçaklar askerlere ait hava koridorlarını kullanabilmesi için sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Hava sahasını ihtiyaç olduğunda askerler, diğer zamanlarda sivillerin kullanacağını belirten Yıldırım, TSK’nın planlı bir faaliyeti varsa, bu önceden mutlaka belli olacak ya da son anda ani bir durum geliştiyse ‘Sivil Asker Koordinasyon Merkezi’, bu işe karar vereceğini belirterek, “Burada bir operasyon olacak denildiğinde, sivil uçaklar o alanlara girmeyecek. Fakat, herhangi bir sorun olmadığında, sivil uçaklar askeri koridorları da kullanabilecek” şeklinde konuştu.

Sivillerin de askerlerin de hava sahasını kullanmak istediğine dikkati çeken Yıldırım, dünyada artık hava sahasının anlık olarak kullanılması konusunda siviller ile askerler arasında anlaşmaya varılmaya başlandığını bildirdi. İstanbul’dan kalkan bir uçağın İzmir’e Çanakkale üzerinden gittiğini kaydeden Yıldırım, ancak söz konusu güzergahta uçağın “kuş uçuşu” denilen şekilde gitmesi halinde uçuş süresinin daha kısa olacağını söyledi. Hava yolunun, kara yolu gibi çok dolambaçlı olduğunu dile getiren Yıldırım, “Çünkü uçağın güzergahında askeri tesisler, askerlerin çalışma alanları vardır. Ama bu alanlarda askerler 24 saat değil, belki iki saat çalışıyor. Bu iki saatlik süre için bir koordinasyon olmadığı için uçak 50 kilometre daha uzun yol gidiyor. Aslında düz gidilse söz konusu yol, 5 dakika daha kısalacak. 5 dakika az gibi gözükebilir ancak havacılıkta 5 dakika demek yüzde 10 tasarruf demek. Dakikada ortalama 62 litre yakıt tüketen uçakların rotalarının 1 dakika kısalması halinde atmosfere yayılan karbondioksit gazını 160 kilogram azaltıyor. Yakıtta, pilot ücretlerinde, uçak bakımında yani her şeyde ayrı ayrı yüzde 10 tasarruf demek. Söz konusu tasarruf, toplamda yıllık 1.5 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlayacak” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 7 noktada esnek hava sahasına geçilmesi konusunda iyileştirme yapıldığını belirten Yıldırım, “Bu yıl toplam 290 uçuşa yasak sahanın tek tek analizleri yapılacak. Bunların ne kadar sürede kullanılması gerektiği ve bunların üzerinden sivil uçakların nasıl geçirileceği konusunda teknik ekipler çalışma yapıyorlar” dedi.

Bakan Yıldırım açıkladı: Havayoluna 'kestirme' geliyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

Dünyada/türkiyede ~ 8 yıl önce
sayın Bakanımızın açıklamaları dünyanın geri kalanındaki FUA uygulamalarında olan şeyler. Bizde ise SHGM işin içine girdi ve olayı tersine çevirdi. FUA öncesi uçabildiğiniz hava sahalarını unutun, artık uçamayacaksınız. SHGMnin çıkardığı yönetmelik ile Türkiyede 24 saat /365 gün kesintisiz kullanılan hava koridorları bile askeri çalışma sahaları ile kaplanıyor ve artık buraları bile kullanamaz duruma düşecek sivil hava yolları. Gerçekten güzel bir fırsat kaçtı. Neyse üzülmeyin bir süre sıkıntı çektikten sonra öldük bittik mahvolduk diye Sayın Bakanın kapısını aşındırmaya başlarsınız durumun gerçek yüzü o zaman anlaşılırı, Shgm'den birkaç kişi görevden alınıp ufak tefek makyajlarla devam edersiniz. Gerçekten Anlamadığım ve merak ettiğim birşey var; bu işten kar edeceği söylenen hava yolu şirketlerinin hiç fikri alınıyor mu? Ya da siz havayolu şirketleri şu işin aslını bir öğreneyim diye hiç merak etmiyor musunuz? İlla canınızın yanması mı lazım?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işe yaramaz ~ 8 yıl önce
işe yaramaz bizde tutmaz bu plan...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İlginç ~ 8 yıl önce
Sivillerin kullanmak istemesi, yani Thy Sunexpress Pegasus gibi şirketlerin dışındaki sivilleri de içeriyorsa bu çok kolay kötü niyetli kullanılabilir. Böyle bir durumda tüm sivil uçakların altlarına ultra dikkatle bakmak gerekir. Tarayıcı vs tüm karargahları yukarıdan denetleme yaptıttırır. Bu aslında biraz ülkenin mahremini gösterme gibi bişey değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
niye ~ 8 yıl önce
her yorumun ucu illa PGS'ye dokunduruluyor acaba? nasıl bir yurek yarasi yasatmissa artik... gectim ucucu ekip olmayi ofisde hizmetli olmak icin can atip işe alinmayinca da sanal da nefret kusma durumlari yaziktir size bu enerjinizi kendiniz icin daha faydali sekilde kullansaniz ya:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1001 Ali ~ 8 yıl önce
ADB'ye en yakın meydanlar;EDO 140 km. ,Uşak 208 km. ,Çardak 232 km. Milas 125 km. kuş uçuşu mesafede.Halbuki yedek meydan olarak da istifade edilebilecek;Manisa,Akhisar,Soma,Salihli Halkının da faydalanabileceği AKHİSAR Askeri meydanı atıl bir vaziyette beklemektedir. Açılması için bu yıl girişimlere başlamasını Sn. Bakandan bekleriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1001 ~ 8 yıl önce
Seni Cin Ali seni. Bunun finans kısmından, kadro konusundan haberin var mı?
FO ~ 8 yıl önce
Artık kalkış trafiği azalmadan ground pushback vermiyor, direkt ve kestirme rotalar artıyor. Fazla mesai uçan kaptanlar rahatsız vah vah gitti paralar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FUA ~ 8 yıl önce
Ankarada FUA ( Flexible use of airspace )die DHMİ nin birimi var bununla ilgili ama tam bir yatisssss birimi bir is yaptigini goruyim ya yarali parmak icin hadii calisin biraz hadii yapablirsin bence bu is sizin birimin isi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
Maaşlar neden düşsün? Pgs de mesela zaten saat ücreti yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
boş laf ~ 8 yıl önce
Temcit pilavı gibi sürekli gelen ve giden bir konu. Bir halt olduğu yok. Önce askeriyenin anlaması gerek işin önemini. Ülkenin gökyüzünün tamamını kafaya göre kapatamazsın, bunun adı işgal olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arbeitslos ~ 8 yıl önce
Önce vatan önce güvenlik
cahil ~ 8 yıl önce
bilmeden mahalle ağzıyla yorum yapılırsa anca böyle yapılır işte...ülkenin gökyüzünün tamamı falan kapalı değil...280 seviyenin üzeri komple açık...sadece anadolu kartalı gibi büyük tatbikatlarda 50 bine kadar notamlanıyor...cahil adam..
Arbeitslosfos ~ 8 yıl önce
Güvenlikçilerin sendikası var mı
Bir koordinasyoncu ~ 8 yıl önce
Hv.K.K.lığının tüm sahaları zaman ve seviye NOTAM'lıdır. Havada Yakıt İkmali Bölgeleri için 2005 yılında bir koordinasyon yapılmıştı. Bu bölgeler 365 gün faal olmayacak bölgelerdir. Ancak ihtiyaç duyulduğunda koordinatları ve koordinasyonu yapılmış şekilde devreye girecek şekilde ayarlanmıştı ve herkes memnundu. İş; zamanı kullanmasını ve 2 boyuttan değil 3 boyuttan; hatta zamanlamayı da katarsak 4 boyuttan havacılığa bakabilmekte. Haritadaki R ve D kodları ile belirtilen yerlerin çoğu yılda birkaç kere kullanılan, irtifa ve zaman tahdidi olan ve NOTAM ile aktive edilen yerlerdir. Askeriye dediğin, konunun önemini senden daha iyi biliyor ve uyguluyor. Bence, asker olmayanların kendilerini geliştirmesi lazım. Olmayan NOTAM'ı uygulamaması lazım.
Kemalistler ~ 8 yıl önce
Simdi kemalistler bu girisime acaba nasil bir bahaneyle yaklasacaklar okuyup gorecegiz bir kac saat icinde :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
boyun devrilsin ~ 8 yıl önce
kemalist kadar kafana taş düşsün...yobaz...
Antikemalist ~ 8 yıl önce
Hocam beynini unutmuşun, şuraya bıraktım...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000