04 Ağustos 2008, Pazartesi 16:27:05

Yeni uçak ve helikopterler geliyor!

Hükümet sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, orman yangınlarına müdahale için kullanılan ekipmanların yeterli olmadığının anlaşıldığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, orman yangınlarına müdahale için yeni uçak ve helikopter alımı için talimat verdiğini söyledi...
  • Vallahi bravo.Nerdeyse yaz bitiyor,bütün ormanlar yanıyor,beyler ancak anlayabilmişler uçakların yetersiz olduğunu.Altınızdaki makam araçlarını çoğaltacağınıza zamanında yangın söndürme uçağı alsaydınız ormanlarımız mahvolmazdı.Önemli değil tabii,orman vasfını kaybetmiş araziler deyip satarsınız değil mi?
  • Bombardier, CL-415 tanıtımı için yanlış hatırlamıyorsam 1997 yılında İzmir merkezli olmak üzere bir tur yapmıştı. O dönemde halihazırda kiralık bir CL-215 de İzmir'de konuşlanmıştı yangın mevsimi için. Uçaklar halkın büyük ilgisini çekti hatta bir ara "Kendi yangın söndürme uçağımızı satın almak için" yardım ve para toplama kampanyası bile başlatıldı. Ama dönemin hükümetindeki çok bilimli siyasetçiler "Türkiye'de yangın sezonu 3 ay, 3 ay için uçak alınması abestir. Kalan 9 ay yerde kalacak olan uçakların bakım v.b. masrafı pahalıya gelecektir." gibi veciz ifadelerle kampanyayı iptal ettiler. sonra ne mi oldu? 1 ay sonra tüm bakanlar kurulunun makam otoları dönemin en son model Mercedesleriyle yenilendi. Siyasetçiler bu zihniyette olunca bize de ancak yanan ormanların ardından ağıt yakmak düşer.
  • Saki'ye; Bu işte herkesin devletin, milletin herkesin sorumluluğu var. Ama devletin başındakiler ülkeyi ve milleti düşünüp onun yararına karar alacaklarına kendi faydalarını düşünüp ona göre hareket ettiklerinden hep hedefteler. Herhangi bir medeni ülkede ormanın kenarında Mangal-Rakı-Bira yaptıktan sonra boş şişeleri ortalıkta bırakabilir misiniz bir düşünün. Diyeceksiniz ki temizlik kişinin içinde olması lazım. Evet ama çevresini yaptığı piknikten sonra temiz bırakmak isteyenlerin de işi zor neden? Çünkü devlet piknik yapılacak yerlerde çöp toplanması, bunun kontrolü ve idamesi için herhangi bir sistem kurmamış.
  • Bizim millet olarak, iyi olani da kotu olani da devlete ve siyasetciye yamama hastaligimiz var. O yangini cikaran dikkatsiz kisilerin hic mi sucu yok. Bu kadar yorum yazan arkadaslar neden, lutfen biraz daha dikkatli olalim demiyor. Insan dikkat etmezse, teknoloji ne yapsin, ucak ne yapsin.
  • leylegin ömrü laklakla geçerYorumunuz...
  • Siz uyanında balığa gidelim, 1967 yapımı CL-215 , 994 yapımı CL-415 den bizde daha yok, Yunanistanda en az 10, italya da 20 , fransada 30 , ispanya da 20 tane var. Siz hep kiralarsanız adamlar göndermeyiverir, satın alacaktınız şimdiye kadar aklınız nerdeydi, ben duymuştum THK 3 tane alacak diye hala gelemedi, ormanlar bittikten sonra gelir artık. Hükümet de THY ye ye milyar dolarlık uçakları alıyor, artık antalya çöllerine turist getirirler onlarla, şimdiye kadar neden 1 airbus yerine 5 CL-415 sipariş etmemişler, kiralasın dursunlar bakalım pilot yabancı, teknisyen yabancı, mühendis yapancı, paraları yabancıya kaptırsınlar, Türkiye de o kadar işsiz insan varken.. İstanbul belediyesi de tonlarca para ödüyordur, şimdiye kadar uçak satın alınırdı kaç tane, bunlar 1997 den beri uçak kiralıyorlar...
  • 1 orman yangını sonucu ortaya çıkan maddi hasar 1 yangın söndürme uçağının maliyetinden daha fazla, bgün 5 tane uçak alalım desek en az 3 sene geçer. Umarım 3 sene içinde nefes alacak orman kalır...
  • Sayın büyüklerimiz eksik olmayın...Ülkede yanacak pek de orman kalmadı zaten... Günlerdir ciğerimiz dağlanıyor uzaktan bakıyoruz elimiz kolumuz bağlı oturuyoruz... Her sene aynı senaryo... 5-10 tane uçağın maliyeti ne kadar olabilir ki? Hangi maliyet kalan son yeşillik kırıntılarını kaybetmeye değecek kadar yüksek olabilir ki?

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basına bilgi veren Cemil Çiçek, son günlerde Antalya ve çevresinde meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun kurul üyelerine bilgi verdiğini söyledi.

Antalya, Serik, Manavgat başta olmak üzere birçok yerde orman yangını çıktığını, bunların önemli bir kısmının ihmalden ve dikkatsizlikten kaynaklandığını dile getiren Bakan Çiçek, bir kısmının da küresel ısınmanın getirdiği sıkıntılardan çıktığını ifade etti. Kurul toplantısında orman yangınlarına karşı alınacak ilave tedbirler konusunda bir değerlendirmenin yapıldığını dile getiren Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile birlikte Antalya'ya gideceğini bildirdi.

Alınacak ek tedbirlerin ne olduğu ve zarar gören vatandaşlara ne kadar yardım yapılacağına ilişkin bir soruya cevap veren Cemil Çiçek, yapılacak yardımlar konusunda başlangıçta bir ön ödemenin yapıldığı, bunun da valilik tarafından açıklandığını söyledi. 200 milyar paranın valilik emrine gönderildiğini hatırlatan çiçek, tespitlerin tamamlanmasından sonra ihtiyaç olması durumunda ilave bir ödemenin de yapılabileceğini kaydetti.

Cemil Çiçek, orman yangınlarına müdahalenin uçaklar ve helikopterlerle yapılmasının büyük önem arzettiğini vurguladı. Çiçek, şöyle konuştu: "Diğer bakanlıklardan, vatandaşlardan, sivil toplum kuruluşlarından da destekler alınmaktadır. Her sene bu riski taşıyoruz. Bu ekipmanların yeterli olmadığı anlaşılmaktadır. Sayın Başbakan, Sayın Bakan'a direktif verdi. Hem bu malzemenin, helikopterdir, uçaktır... Bu yangınlara daha etkin şekilde müdahale edilmesine imkan verecek, ne türlü tedbir gerekiyorsa, bu çalışmayı Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte yapacaklardır. Uçak alımlarından tutun da helikopterlere varıncaya kadar. Bunlardan bir kısmı gece uçuşları yapamayacak durumdadır. Dolayısıyla güneşin doğması bekleniyor çoğu zaman müdahale için. Teknolojinin önümüze getirdiği her türlü imkanı değerlendirme noktasında bu çalışmayı süratle yapacaklar. Ümit ediyoruz ki bu tür yangınlar ne sebeple meydana gelirse gelsin, etkin bir müdahale yapılmış olsun."

Orman yangınlarında zararla ilgili bir rakamın tespit edilip edilmediğinin sorulması üzerine Çiçek, henüz bu tespitlerin bitmediğini, daha çok insanların mal kayıplarıyla ilgili tespitlerin yapıldığını söyledi. Bunun dışında bir milli servetin kaybının da söz konusu olduğunu vurgulayan Çiçek, "Yanan ormanların ne kadar sürede tekrar o seviyeye geleceği hepimizin tahmin edeceği bir husustur. Dolayısıyla hepimizin yüreğini yakacak kadar bir zarar her halükarda meydana geliyor" dedi.

Cemil Çiçek, Antalya'daki orman yangının birkaç lokantacının açtığı ateşten çıkmış olduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine, yaşanan bir çok olumsuzluğunu insan hatasından, ihmalinden kaynaklandığını, insan davranışlarında bu konuda bir eksikliğin olduğunun görüldüğünü kaydetti. Çiçek, "Sonuçta hepimizi üzen, 30,40,50, belki 60 yılda oluşabilecek kayıplar oluyor. Önemli bir kısmı ihmallerden kaynaklanıyor. Sonuçta hepimiz üzülüyoruz. Bu kadar önemli varlık heba olup gidiyor. Herkesin dikkat etmesi lazım. Sorumlu davranmamız lazım. Ümit ediyorum bu yangınlar hepimiz için uyarıcı olur. Davranışlarımıza daha fazla dikkat emiş oluruz" şeklinde konuştu.

Bakan Çiçek, bir soru üzerine, yangınlar vesilesiyle zarar gören vatandaşlar olduğunu hatırlatarak, bunların zararlarının karşılanması için Valilik emrine yeterli ödenek gönderildiğini hatırlattı. Bunun bir ön ödeme olduğunu vurgulayan Çiçek, gerekli tespitler yapıldıktan sonra ihtiyaç olması durumunda ek bir ödemenin de yapılabileceğini bildirdi.

 

Yeni uçak ve helikopterler geliyor!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

xmenx ~ 16 yıl önce
Vallahi bravo.Nerdeyse yaz bitiyor,bütün ormanlar yanıyor,beyler ancak anlayabilmişler uçakların yetersiz olduğunu.Altınızdaki makam araçlarını çoğaltacağınıza zamanında yangın söndürme uçağı alsaydınız ormanlarımız mahvolmazdı.Önemli değil tabii,orman vasfını kaybetmiş araziler deyip satarsınız değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OpsOcc ~ 16 yıl önce
Bombardier, CL-415 tanıtımı için yanlış hatırlamıyorsam 1997 yılında İzmir merkezli olmak üzere bir tur yapmıştı. O dönemde halihazırda kiralık bir CL-215 de İzmir'de konuşlanmıştı yangın mevsimi için. Uçaklar halkın büyük ilgisini çekti hatta bir ara "Kendi yangın söndürme uçağımızı satın almak için" yardım ve para toplama kampanyası bile başlatıldı. Ama dönemin hükümetindeki çok bilimli siyasetçiler "Türkiye'de yangın sezonu 3 ay, 3 ay için uçak alınması abestir. Kalan 9 ay yerde kalacak olan uçakların bakım v.b. masrafı pahalıya gelecektir." gibi veciz ifadelerle kampanyayı iptal ettiler. sonra ne mi oldu? 1 ay sonra tüm bakanlar kurulunun makam otoları dönemin en son model Mercedesleriyle yenilendi. Siyasetçiler bu zihniyette olunca bize de ancak yanan ormanların ardından ağıt yakmak düşer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OpsOcc ~ 16 yıl önce
Saki'ye; Bu işte herkesin devletin, milletin herkesin sorumluluğu var. Ama devletin başındakiler ülkeyi ve milleti düşünüp onun yararına karar alacaklarına kendi faydalarını düşünüp ona göre hareket ettiklerinden hep hedefteler. Herhangi bir medeni ülkede ormanın kenarında Mangal-Rakı-Bira yaptıktan sonra boş şişeleri ortalıkta bırakabilir misiniz bir düşünün. Diyeceksiniz ki temizlik kişinin içinde olması lazım. Evet ama çevresini yaptığı piknikten sonra temiz bırakmak isteyenlerin de işi zor neden? Çünkü devlet piknik yapılacak yerlerde çöp toplanması, bunun kontrolü ve idamesi için herhangi bir sistem kurmamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
saki ~ 16 yıl önce
Bizim millet olarak, iyi olani da kotu olani da devlete ve siyasetciye yamama hastaligimiz var. O yangini cikaran dikkatsiz kisilerin hic mi sucu yok. Bu kadar yorum yazan arkadaslar neden, lutfen biraz daha dikkatli olalim demiyor. Insan dikkat etmezse, teknoloji ne yapsin, ucak ne yapsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
leylegin ömrü laklakla geçerYorumunuz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airmail34 ~ 16 yıl önce
Siz uyanında balığa gidelim, 1967 yapımı CL-215 , 994 yapımı CL-415 den bizde daha yok, Yunanistanda en az 10, italya da 20 , fransada 30 , ispanya da 20 tane var. Siz hep kiralarsanız adamlar göndermeyiverir, satın alacaktınız şimdiye kadar aklınız nerdeydi, ben duymuştum THK 3 tane alacak diye hala gelemedi, ormanlar bittikten sonra gelir artık. Hükümet de THY ye ye milyar dolarlık uçakları alıyor, artık antalya çöllerine turist getirirler onlarla, şimdiye kadar neden 1 airbus yerine 5 CL-415 sipariş etmemişler, kiralasın dursunlar bakalım pilot yabancı, teknisyen yabancı, mühendis yapancı, paraları yabancıya kaptırsınlar, Türkiye de o kadar işsiz insan varken.. İstanbul belediyesi de tonlarca para ödüyordur, şimdiye kadar uçak satın alınırdı kaç tane, bunlar 1997 den beri uçak kiralıyorlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kartallar yalnız uçar ~ 16 yıl önce
1 orman yangını sonucu ortaya çıkan maddi hasar 1 yangın söndürme uçağının maliyetinden daha fazla, bgün 5 tane uçak alalım desek en az 3 sene geçer. Umarım 3 sene içinde nefes alacak orman kalır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2late ~ 16 yıl önce
Sayın büyüklerimiz eksik olmayın...Ülkede yanacak pek de orman kalmadı zaten... Günlerdir ciğerimiz dağlanıyor uzaktan bakıyoruz elimiz kolumuz bağlı oturuyoruz... Her sene aynı senaryo... 5-10 tane uçağın maliyeti ne kadar olabilir ki? Hangi maliyet kalan son yeşillik kırıntılarını kaybetmeye değecek kadar yüksek olabilir ki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000