Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

EĞİTİMDE LAİKLİK

Zamanında gelemediğim için özün diliyor, sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum; toplantının başlangıcında bulunamamak benim için büyük bir eksiklik. Ama, gönlüm hep burada idi.

Çürümüş Bir Eğitim Sistemi

Eğitim, çoğu insanın içinde yaşattığı bir konudur. Herhangi birine eğitimle ilgili görüşlerini sorduğunuzda, görüşleri çeşitli olsa da çoğu kişi neyin öğretilip neyin öğretilmemesi gerektiğine dair tutkulu davranırlar.

Demir Yüzük

Tüm Kanadalı mühendisleri birbirine bağlayan özel bir törenin yaratılmasındaki ilham kaynağı, 25 Ocak 1922'de Kanada Mühendislik Enstitüsü'nün 36. Yıllık Profesyonel Toplantısı'nda "Mühendisliğin Romantizmi" konulu bir konuşma yapan ve mühendisler arasında birliktelik ruhunun geliştirilmesini isteyen Toronto Üniversitesi'nden Profesör Herbert E.T. Haultain'e atfedilmelidir.

Yazılarım ve İçerik

Sayın Yazar - Hiç personel hakkında bir yazınız yok. Sadece bir kere bizi dinleseniz anlatmak istediklerimizi sizlerle paylaşıp sesimiz olmanızı rica etsek. Ayıp etmiş mi oluruz acaba.

TREN...

2000 yılında ana hatlarda 1.752km elektrikli, toplamda 8.671km, genel toplamda 2.122km elektrikli ve genel toplamda 10.922km hat mevcutken, 2018 yılında ana hatlarda 3.600km elektrikli, toplamda 9.131km, genel toplamda 5.467km elektrikli ve genel toplamda 12.740km hata ulaşılmıştır.

Maskeler Fora

Yükseköğretimde başarısızlığının kök nedenlerine inmek zorundayız. Üniversiteler öğrencilerimizi gerçek dünyaya hazırlamıyor, hazırlayamıyor.

ARŞİV BİLİMDİR

Erdoğan'ın “Vakıf Haftası ve Restorasyonu Tamamlanan 250 Eserin 7 Bölgeden Canlı Bağlantılı Toplu Açılış Töreni”ndeki konuşmasında Osmanlı arşivlerinin okkası 3 kuruşa Bulgaristan'a satılmasını, birbirinden değerli belgelerin yer aldığı arşivin bugün Sofya Kütüphanesi'nin en nadide, en muteber eserlerini oluşturduğunu gündeme getirmişti.

ANOMİ

Toplumu bir arada tutan saygı, dayanışma, kültür, etik, adalet gibi değerler yok edildikçe neler yitirdiğimizi görebiliyor musunuz?

Akıllı Telefonlar ve Okul

Yeni nesil öğrencilerde birçok değişiklik fark edilmekte. Bakınca gördüğünüz- pantolonlar bollaştı, darlaştı, tekrar bollaştı – dışında olanlardan daha büyük bir değişimden bahsediyorum.

ZOR YOL

Hayatın gerçekliklerinden habersiz, duygusuz ve bencil bir nesil geliyor. Şehitler için gözyaşı döken kendi ana babalarını anlamıyorlar. Başkalarının çocukları için ağlamaya anlam veremiyorlar. Yanı başımızdaki savaşlar, acı çeken çocuklar, ölen on binlerce insan onları hiç ilgilendirmiyor. Tüm acı gerçekleri çizgi film tadında izliyorlar ve yürekleri hiç acımıyor. Hayatlarının odağındaki tek şey eğlenmek. Eğlenemedikleri tüm zamanları kendilerine bir işkence olarak görüyorlar.

Türk Sivil Havacılığı Yönetimi

Çok seneler önceydi. Bureau Veritas gelmiş, İşletme Kitaplarının yazılması önemli hale gelmişti. Her şirket kendi Operations Manuel – İşletme Kitabını yazmaya başlamıştı.

Düşüncenin Coğrafyası:

Hindistan Haydarabad’daki Salar Jung Müzesi’nde yer alan bu özel heykel, sanatçının hikayeyi etkili ve adeta yaşatarak aktarabilme yeteneği açısından büyüleyicidir.

SAF

İlk ICAO Küresel Çevre Eğilimleri, ICAO Asamblesinin 37. Oturumunda (2010) sunulmuş ve onaylanmıştı. O tarihten bu yana, güncellenmiş küresel çevre eğilimleri geliştirilmiş ve çevresel konulardaki değerlendirme ve kararlara temel teşkil etmek üzere her Asamble Oturumuna sunulmuştu. Küresel çevre eğilimlerinin oluşturulması, sağlıklı tartışma ve karar alma için sağlam bir referans sağladığından ICAO'nun çalışmaları için çok önemlidir.

SAVAŞMA BARIŞ

Michiel de Ruyter yönetimindeki Hollanda Cumhuriyeti, Hollanda ticaret gemilerini ele geçiren Kraliyetçi deniz gücünün son kalesi olarak sadece Scilly Adalarına savaş ilan etti.

Yapıcı Yetersizlik

Constructive dissatisfaction, her ne kadar yapıcı memnuniyetsizlik diye çevrilse de benim anlayışıma göre yapıcı yetersizlik, yani yeterli bulmama anlamındadır. Yapıcı yetersizlik hissi, mümkün olana yönelik iyimserlikle beslenen, işleri daha iyi hale getirmeye yönelik gerçek bir tavırdır.

Suudi Arabistan-Yeni Yolcu Hakları

Suudi Arabistan, 20 Kasım 1426H'da yürürlüğe giren düzenlemelerle hava yolu yolcularının tüketici haklarını tanıdı ve güçlendirdi. IATA, yeni düzenlemelerin olası etkileri konusunda endişelerini dile getirdi.

UNESCO World Heritage

Balkanlar ile Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz arasındaki Boğaziçi yarımadasında stratejik bir konuma sahip olan İstanbul, 2000 yılı aşkın bir süredir önemli siyasi, dini ve sanatsal olaylarla anılmaktadır.

Bakış Açımız…

Hani insanlar “bir sonraki hamlenizi ya da planlarınızı insanlara açıklamayın ya da insanlara her şeyi anlatmayı bırakın” derler ya, bu sözü kabullenmede her zaman zorlanmışımdır.

Winter Ops

Havayollarında kış operasyonları, kış aylarında uçakların güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için yeni yöntem ve uygulamaların hazırlanması ve uygulanması sürecidir.

Kurallar nasıl yazılır?

Ender GEREDE kardeşimin ortaya attığı bir teklif, LinkedIn’de birçok katılımcının konuyu sahiplenmesine neden oldu. Önerdiği ‘Havacılıkta kurallar kan ile yazılır’ deyimini değiştirmek;

Saygı Kültürü...

10 saatlik bir uçuş sırasında Kore'nin Seul kentinden ABD'nin San Francisco kentine uçuyordu. Bu anne uçaktaki 200'den fazla yolcuya birer çanta dağıttı.

Çalış, Çalış…

İnsan çalışarak üç kötüden uzak durur; can sıkıntısı, kötülük ve muhtaç olma. “Il faut cultiver notre jardin.”-“Herkes kendi bahçesini işlemelidir.” Bu cümle aynı zamanda, Fransız eğitim sisteminde sınavlarda, öğrencilere yorumlamaları için en çok yöneltilen cümledir.

eVTOL – eDİKU

eVTOL, Türkçe kısaltması ile eDİKU (elektrikli Dikey İniş-Kalkış Uçağı), Helikopter gibi dikey olarak iniş-kalkış yapabilen, ancak elektrikle çalışan bir hava aracı türüdür. Bu, eDİKU 'ları geleneksel helikopterlerden daha sessiz ve temiz hale getirir.

Germans in 737 series and Derivatives

Pennsylvania, the plane was only 25 feet (7.5 metres) off the ground and crashed into a three-story building in its path.

SITZAPARAT

Askeri uçaklardaki fırlatma koltuğu, acil bir durumda pilotu veya diğer ekibi kurtarmak için tasarlanmış bir sistemdir. Çoğu tasarımda pilotu, koltuğunda mevcut itici veya roket motoru ile uçaktan dışarı atılır.