Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Pegasus bilmecesi... Birilerinin dili olsa da konuşsa!

Farkında mısınız bilmiyorum ama Pegasus Havayolları ile ilgili baş döndürücü şekilde bir trafik işliyor. Her ne kadar yazdığımız yazılardan dolayı Pegasus düşmanlığı beslediğimiz söylense de zaman bizi haklı çıkaracak ve göreceksiniz ki Pegasus eski Pegasus olmayacak ya da kalmayacak.

Ali Sabancı tutuklanır mı? Ya THY'deki FETÖ'cüler...

Pegasus Havayolları eski genel müdür yardımcısı Nadir Kabaş'ın FETÖ operasyonları kapsamında tutuklanmasına şaşırmadım. Gazetelerde veya siyasilerin sözlerinden de anlaşıldığı gibi çok sayıda kripto yani gizli FETÖ'cüler var. Sıra Ali Sabancı'ya gelir mi diye düşünüyorum.

THY'de popülist genel müdür olsaydı!

Türk Hava Yolları'nın genel müdürleri arasında popülizmden uzak tek kişinin Bilal Ekşi olduğunu söyleyebilirim. Bu kurum için iyi mi kötü mü bilemeyeceğim ama birazdan sıralayacağım sebeplerden dolayı Bilal Ekşi'nin popülist olması halinde ne olacağını, popülizmden uzak olmasından dolayı neler olduğunu da anlatmaya çalışacağım.

THY tuzağı...

Öteden beri özel üniversitelerin havacılık eğitim politikalarına karşıyım. Para kazanma anlayışına odaklı verilen eğitimler sonucunda gençlerimizin işsiz kaldıklarını, üç-beş kuruşa razı gelen işleri yapmak zorunda kaldıklarına şahidim.

THY bu çocukları değerlendirmeli idi!

Hatırlar mısınız bir gece ansızın çok sayıda Turkish Do&Co çalışanının işine son verilmişti. Hem de 2017 yılının ilk saatlerinde gerçekleşen işten çıkartmalar basit nedenlerle ve uyduruk gerekçelerle açıklanmıştı kamuoyuna.

Hava İş başaracak, hainler şaşıracak...

En başından söyleyeyim. Benim mevcut Hava-İş yönetimine karşı acımasız eleştirilerim oldu ve gördüğüm aksaklıklarda bu eleştiri hakkımı da her daim kullanmaya devam edeceğim. Ancak olumlu gelişmeleri yazmak ve bi hakkı teslim etmek bizim görevimiz.

THY onlara sırt çeviremez!

Türk Hava Yolları, 2016 yılından beri süre gelen negatif tablonun etkisiyle hem büyüme projeksiyonunu revize etti hem de insan kaynakları politikasında farklı bir yol izlemeye başladı. Yakın zamana kadar her yıl iki bin civarında yeni çalışanı bünyesine katan THY, geçen yılın ilk çeyreğinden itibaren işe alımları da durdurdu.

Pegasus uçağında neler yaşadım!

Uzun zamandır Pegasus Havayolları ile uçmamıştım. Bir vesile ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Muş’a Pegasus ile uçmak zorunda kaldım. Seyahatim boyunca hiç beklemediğim sahneleri gördüm. Ne yazacağımı merak ediyorsunuz değil mi?

Yediniz adamı bitirdiniz havacılığı...

Son zamanlarda Türkiye üzerinde oynanan oyunların bir ayağı da havacılık üzerinden yürütülüyor. Tırı vırı bahane üretilip havacılığımızı etkileyecek yasaklar veya zorlaştırıcı uygulamalar getirilerek zarar verme yolları aranıyor.

Acar bürokrat mevzi peşinde…

Bir zamanlar SHGM’nin gözde yöneticilerinden biri idi. Konduramazdık onun için söylenenleri. Kendimiz gibi bilir, söylenenleri karalama sözleri diye geçiştirirdik. Oysa bizimde yanıldıklarımız olabilirmiş. Çok ama çok acar bir bürokrattan bahsediyorum.

THY'nin dimdik duran müdürü...

DHMİ'nin işgüzar Gaziantep müdürünün yardımcısının yaptığını biliyorsunuz değil mi? Yola çıkan uçağı yolundan döndürüp, odasında laklak ettiği yolcuları bindirerek "Bak koca müdürüz uçağı bile yolundan çeviririz" havası yaratmak idi.

Yapmayın Allah Aşkına…

Ülkeye yeni zararlar vermek için yarışır hale geldik. “Yapmayın Allah Aşkına” diyorum. Ülkenin çıkarları tüm siyasi geleceğinizden daha öncelikli olmalı. Başta Almanya olmak üzere hiçbir Avrupa ülkesini kaybetmeye değmez.

Gökhan Buğday kovuldu mu?

Tabi önce geçmişe bir bakmak lazım. Nereden nereye gelmiş ve geldiği yeri nereye taşımış. Gökhan Buğday’ın Türk Hava Yolları’nda başlayan havacılık serüveni HAVAŞ ile devam etmiş Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki genel müdürlük görevi ile taçlanmıştı.

İlker Aycı’dan umut dolu telefon…

Türk Hava Yolları’nın Geçici Vergi Beyannamesi’nde gösterdiği 6.5 milyar TL’lik zarar, ben dahil çok sayıda yazılı ve görsel medyada eleştiri konusu olmuştu. Bu ürkütücü rakamın THY için altından kalkılamaz bir yük olduğuna dair idi endişemiz.

THY'nin havacılığı İstanbul'dan mı ibaret?

THY'nin açıkladığı zarar küçük dilimizi yutturacak şekilde. Zarar bugünün parası ile 6.500.000.000 (Altımilyarbeşyüzmilyon) TL, eski para ile yanına altı sıfır eklemeniz gerek. Vahim ki ne vahim. Pegasus Havayolları da çapına bakılırsa THY kadar zarar etmiş sayılır.

THY Varlık Fonu içinde yok olmasın da!

Yıllarca THY'deki çift başlılığın getirdiği kaosun zararlarını anlattık. THY'nin birçok yanlışı çift başlılık sebebiyle yapıldı. Şimdi yeni bir yanlışın THY üzerinde yapacağı etkiyi konuşmak gerek. Varlık Fonu'na devredilen THY ile ilgili kafamda bir dolu sorular var!

DHMİ'de değişim sürmeli...

Funda Ocak DHMİ genel müdürü atandıktan sonra yazdığım yazıda Funda Ocak'a kendi ekibini kurma fırsatı verilmesi gerektiğini ifade etmiştim. Eğer bu sağlanır ise DHMİ'de bir kimlik değişimi olacağını ve DHMİ'nin de çok gelişeceğini vurgulamıştım.

THY'nin 2017 umudu...

Kabus gibi geçirdiğimiz 2016 yılının sonunda umutularımızı taşıdığımız 2017 yılı için, THY yönetim kurulundan bizimle aynı yönde açıklamalar geldi. Hem Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı hem de Genel Müdür Bilal Ekşi umut dolu mesajlar verdiler.

THY iş barışını sağladı...

Çokça merak ediyordum zam konusunda sendika ile THY arasında bir kavga yaşanır mı diye. Hepsinden öte çalışanların sendikaya karşı tutumu ne olacaktı. Geçmiş yılları hatırladığımızda zam dönemlerinde sendikacılar boy gösterip nara atıp çalışanlar nezdinde itibar devşirirlerdi.

Hamdi Topçu'nun Borajet kumarı...

Borajet'in satılış haberi de, Hamdi Topçu isminin Borajet ile anılması da benim için sürpriz oldu. THY gibi bir kuruluşun yıllarca yönetiminde bulunmuş, YK başkanlığını yapmış bir kişinin özel havayolu şirketinde neler yapıp neler yapamayacağını yorumlamak istiyorum.

THY’ye ALLAH da vuruyor kul da vuruyor!

Nedir bu talihsizlik, nedir bu kâbus? Biz 2016 bitsin, yaşanan kötü yılı geride bırakalım derken bu sefer de kara kış esir aldı havacılığı. Allah’ın işi elbet. Yapacak fazla bir şey yok. Allah yöneticilere sabır versin. İşleri çok ama çok zor.

Turkish Do&Co tek çözümünüz işten çıkartmak mı?

Sadece havacılık adına değil ülkem adına kötü bir yılı geride bırakırken, umutlarımızı taşıdığımız 2017 yılının ilk saatlerinde yaşadığımız terör saldırıları yine canımızı yaktı. "Son olsun, yetti artık" sözlerinin anlamsız kaldığı bu dönemde daha çok çalışmak gerektiğine inanıyorum.

THY ve Pegasus'ta akıl dışı işler...

THY'nin Halep'e yardım kampanyasını, Pegasus'un yatı paralarına göz dikmesini, Turkish Do&Co'nun gönüllü "işten ayrılın" önerisini anlayamıyorum. Çok ucuz ve bir o kadar da Türk usulü yöntemler bulunması önerilmesini profesyonellikle bağdaştıramıyorum.

THY indirim dileniyor...

Ekonomik koşullar havacılık sektörünün ayakta kalmasını zorlaştırırken, bu zor dönemi en az zararla kapatmanın yolu aranıyor. "Büyük başın büyük derdi olur" hesabı THY bu anlamda en zor süreci yaşayan havayolu olarak öne çıkıyor.

Bir özür bekliyorum...

Aslına bakarsanız elim-kolum kısacası kanadım kırık gibi yazmak için sebep bulamıyorum. Yaşamın anlamsızlaştığı bu günlerde üst üste gelen şehit haberleri üzüntü bir yana kahrediyor. Allah hepimize sabır versin. Ancak yapmamız gereken görevlerimizi yapmak zorundayız.