20 Şubat 2017, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • THY özel şirketlerin önünü tıkamak için ne mümkünse yapıyor.Eskiden de böyleydi hala da böyle.Kendisi Anadolu'dan yurtdışına uçmadığı gibi uçana da engel olmak istiyor.
  • AİRPORT haber yazarları THY yi eleştirmek için adeta sıraya girmişler selam
  • Abi bana göre THY nin bu gün ki durumu yapılan boş uçuşlar ve fiyatların şişirlmiş olmasından kaynaklanıyor sanki para kazanmak istemiyolar gibi yani fiyat düşürüp yoğunlukta olan uçuşları kısıtlayıp yerine farklı uçuşlara yönelmek gerekir bu yolda ilerlersek bir nebzede olsa zararı azaltabiliriz bence.
  • peşkeş biraz ağır olmamış mı ali bey? en nihayetinde ticari faaliyete katkı sağlayan bir iş yapmış şirketin daha fazla elde edebileceği kardan feragat etmesine peşkeş dersek, gerçek manadaki peşkeşlere ne diyeceğiz? misal, milletin gözünün içine baka baka peşkeş çekilen devlet kaynaklarıyla birilerinin zengin olmasına halen peşkeş mi diyeceğiz?
  • Türkiye nin başkenti ankara. Esenboğa gibi bir havalimanına sahip. Sadece ankara değil, çevre iller de düşünüldüğünde muhteşem bir yolcu kapasitesine sahip. Hava trafiği felç olan istanbul dan yapılıyor tüm Avrupa ve kıtalar arası uçuşlar. Ankara da base oluşturmak doğru bir karar olacaktır. Anadolu jet yeniden yapılandırılıp özellikle Avrupa uçuşlarında yer alır ise THY ciddi bir ivme kazanır. Ankara base açılmalı...
  • Amac AHL yi doldurup burasi yetmiyor algisi yaratip yeni bir havaalani yapmaktir ve oyle oldu. THY stratejik assetlerini Anadoluya yayip buranin merkezlerinden yurt disina ucus yapmaliydi. Boylece AHL yi rahatlatmaktir. Ama gecti Borun pazari sur esegini Nigdeye.
  • Uçuş, yeni hat, hub, yeni havalimanı lokasyonu, bölgesel havalimanları, velhasıl havacılıkla ilgili her konuda bir tartışma ortamı yaratın airport haber okuyucuları en iyi kararı çıkarmazsa adam değilim. Dünya küçüldü beyler, Liyakat, Liyakat, Liyakat...
  • Ülkemizin tek global markası ancak bu kadar kötü yönetilebilir. Yöneticilerin hepsi siyaset peşinde ne yazık ki . İşlerini zerre kadar yerine getirmiyorlar. Hiç istemem ama ne yazık ki hazin son yaklaşıyor.
  • Son derece haklısınız. Esenboğa dış hatlar başka bir diyar hissi veriyor, Türkiye'nin başkenti gibi değil
  • Tehaye yoneticileri komikler vallasen,efendileri feto hazretleri gibin aglaycem vallesen ama gulmekten uhuhu:)

THY'nin havacılığı İstanbul'dan mı ibaret?

THY'nin açıkladığı zarar küçük dilimizi yutturacak şekilde. Zarar bugünün parası ile 6.500.000.000 (Altımilyarbeşyüzmilyon) TL, eski para ile yanına altı sıfır eklemeniz gerek. Vahim ki ne vahim. Pegasus Havayolları da çapına bakılırsa THY kadar zarar etmiş sayılır.

Vahim gidişatın bu sene düzelmesi en büyük temennimizdir. Bunu baştan belirteyim ki, niyetimizden şüphesi olanların anlamasını sağlayalım. Öyle bir tabaka var ki, THY batsa kılıf bulacak, çıksa "başarı bizim" diyecek. Oysa ki başarısızlığı sorgulamak, başarıyı alkışlamak gerekir.

Asıl meselem THY'nin veya Pegasus Havayolları'nın zararını konuşmak veya yazmak değil. Elbet izah edilir çok mazeretler var. Lakin mazeretin arkasına sığınıp şirketi alternatifsiz bırakmak da saçmalık değil mi?

Daha önce bir kaç kez yazmıştım. THY pazar arayışlarında çoğu zaman özel sektörün önüne engel oluyor veya özel sektörün uçtuğu noktalara keyfe keder uçuş koyuyor diye.

Sıkışan Atatürk Havalimanı trafiğine alternatif çözüm olarak Ankara Esenboğa Havalimanı'nın önemine vurgu yapmış ve Anadolu'dan getirilecek olan yolcuların rahatlıkla yurtdışı alternatifi olacağını iddia etmiştim.

Bu iddiayı reel hale getiren de Pegasus Havayolları oldu.

Pegasus Havayolları, ilk etapta başkenti bir başka başkente yani Kiev'e bağladı. THY'nin istemediği bu hattı yüzde 80 doluluk ile uçuyor.

Sadece Pegasus mu? Ukrayna Havayolları da full çakılı gidiyor. Yani THY, yurtdışından getirdiği yolcuları Pegasus Havayolları ile Ukrayna Havayolları'na peşkeş çekiyor.

Oysa THY bu alternatifi çok iyi değerlendirmeliydi. AnadoluJet gibi bir markanın ne iş yaptığını da artık sorgulama zamanı geldi.

Türkiye dışına çıkartılmayan AnadoluJet'in hangi sebeple yurtdışı açılımı yapmadığını da biri açıklamalı artık.

Bu arada, zarar eden THY ile zararda onu takip eden Pegasus Havayolları'nın hisselerini takip eden mutlaka vardır. THY çakılırken Pegasus Havayolları'nın hisse senetlerindeki artış dikkatimi çekiyor. "Acaba bir spekülatör mü var" diye de sormadan edemeyeceğim.

Türk Hava Yolları, Anadolujet ile ilgili kararı vermeli. Ya tam teşekküllü bir şirket haline büründürülmeli ya da marka olarak satılıp THY'nin derdine derman edilmeli. Sadece bir öneri.

SHGM küllerinden nasıl doğar?

Havacılık çökmüş ise SHGM çökmüş demektir. Çöküşün idari anlamda birincil sorumlusu da SHGM'dir. Bu sektörün oyuncuları çok iyi bilir ki özellikle 2006 'dan itibaren 2011'e kadar bu sektörde çok güzel işler yapıldı. MRO'lardan havayolu şiketlerine, eğitimden sportif havacılığa kadar önemli işler yapıldı.

Sektör heyecan kaybetti, sektör kan kaybetti, sektör itibar kaybetti. En önemlisi SHGM kaybetti.

Lakin SHGM yeniden dizayn edilmeli. Klasik bürokrat olma yerine özel sektör mantığı ile yeni bir ivme kazandırılmalı. Makamda oturup genelge yayınlamakla bu işler yürümez.

Bakan Ahmet Arslan dostluğumu çok iyi bilir. Bu sebeple dostane diyorum ki, turizm sezonu açılmadan, havacılık sektörüne yön verecek SHGM'ye neşteri vurun artık. 

THY'nin havacılığı İstanbul'dan mı ibaret?

Yorumlar Tüm Yorumlar (44)

The Aviator ~ 7 yıl önce
THY özel şirketlerin önünü tıkamak için ne mümkünse yapıyor.Eskiden de böyleydi hala da böyle.Kendisi Anadolu'dan yurtdışına uçmadığı gibi uçana da engel olmak istiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilo ~ 7 yıl önce
AİRPORT haber yazarları THY yi eleştirmek için adeta sıraya girmişler selam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hakaayn ~ 7 yıl önce
Abi bana göre THY nin bu gün ki durumu yapılan boş uçuşlar ve fiyatların şişirlmiş olmasından kaynaklanıyor sanki para kazanmak istemiyolar gibi yani fiyat düşürüp yoğunlukta olan uçuşları kısıtlayıp yerine farklı uçuşlara yönelmek gerekir bu yolda ilerlersek bir nebzede olsa zararı azaltabiliriz bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
meraklı ~ 7 yıl önce
peşkeş biraz ağır olmamış mı ali bey? en nihayetinde ticari faaliyete katkı sağlayan bir iş yapmış şirketin daha fazla elde edebileceği kardan feragat etmesine peşkeş dersek, gerçek manadaki peşkeşlere ne diyeceğiz? misal, milletin gözünün içine baka baka peşkeş çekilen devlet kaynaklarıyla birilerinin zengin olmasına halen peşkeş mi diyeceğiz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cess ~ 7 yıl önce
Türkiye nin başkenti ankara. Esenboğa gibi bir havalimanına sahip. Sadece ankara değil, çevre iller de düşünüldüğünde muhteşem bir yolcu kapasitesine sahip. Hava trafiği felç olan istanbul dan yapılıyor tüm Avrupa ve kıtalar arası uçuşlar. Ankara da base oluşturmak doğru bir karar olacaktır. Anadolu jet yeniden yapılandırılıp özellikle Avrupa uçuşlarında yer alır ise THY ciddi bir ivme kazanır. Ankara base açılmalı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
USAMisafir ~ 7 yıl önce
Amac AHL yi doldurup burasi yetmiyor algisi yaratip yeni bir havaalani yapmaktir ve oyle oldu. THY stratejik assetlerini Anadoluya yayip buranin merkezlerinden yurt disina ucus yapmaliydi. Boylece AHL yi rahatlatmaktir. Ama gecti Borun pazari sur esegini Nigdeye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgi ~ 7 yıl önce
Uçuş, yeni hat, hub, yeni havalimanı lokasyonu, bölgesel havalimanları, velhasıl havacılıkla ilgili her konuda bir tartışma ortamı yaratın airport haber okuyucuları en iyi kararı çıkarmazsa adam değilim. Dünya küçüldü beyler, Liyakat, Liyakat, Liyakat...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok yazık . ~ 7 yıl önce
Ülkemizin tek global markası ancak bu kadar kötü yönetilebilir. Yöneticilerin hepsi siyaset peşinde ne yazık ki . İşlerini zerre kadar yerine getirmiyorlar. Hiç istemem ama ne yazık ki hazin son yaklaşıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başkent ~ 7 yıl önce
Son derece haklısınız. Esenboğa dış hatlar başka bir diyar hissi veriyor, Türkiye'nin başkenti gibi değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumsuz yorum:) ~ 7 yıl önce
Tehaye yoneticileri komikler vallasen,efendileri feto hazretleri gibin aglaycem vallesen ama gulmekten uhuhu:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000