01 Mayıs 2017, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Sayın Amirlerim, sevgili Kabin memuru arkadaşlarım, Bizler el ele omuz omuza çok uçuş yaptık, ne başarı sağladıysak birlikte oldu, birbirimizden çok şey öğrendik, Amirlerimiz hep bir sorun gördüğünde derdi ki "Bir insanı kaybetmek çok kolaydır, önemli olan onu kazanmak" sizlerin biliyoruz ki elinden bişey gelmiyor, fakat sizler bizi konuşun bizi unutturmayın, inanıyorum ki bu yanlıştan dönülecek, bizler sizlerin güzel bildirimleriyle bu işe girdik, biliyorum ki bir Kabin içinde referandum yapılsa %99 herkes bizi tekrar görmek ister, bunu şirkete bildirin lütfen. Bizler kazanacağımız parayı değil, Thy üniformasıyla aranızda olmak istiyoruz...
  • Merak ettiğimiz şeylerin cevabını verin lutfen 1- suçumuz neydi de isten cikarildik? 2- ise iade *adindan da anlasilacagi uzere hakkimizi geri istemektir. Hata mi ettik? 3- madem ise almayacaktiniz neden mulakata soktunuz,sinava aldiniz? 4-madem degerlendirmeye aldiniz neden hala cevap vermiyorsunuz? 5- neden bu kara leke yaftasini uzerimize attiniz biz bu vatanin evladi degil miyiz? 6- kışın ortasinda isimizden olduk hic dusunuyor musunuz nasil gecindik geciniyoruz? 7- lütfen bize hakkimiz. Hakettigimizi verin. Bunca insani ortad birakmayin lutfen.
  • 29 Mayıs 2012'deki 305 (asıl rakam 400'den fazla) olayında da onlarca kişi gerçekten doktor istirahatli olduğu halde kurunun yanında yaş da yanmış ve işten çıkartılmışlardı. Hamdi Topçu, Asaf Bora ve Emine Lim alana koşmuş ve daha ilk saatlerde 150 kişilik liste o zamanın ulaştırma bakanına telefonda bildirilmişti. Turkish DO&CO'daki şef kardeşlerim de aynı zalim emek sömürüsünün kurbanı oldular. Sizin de belirttiğiniz gibi THY'de kalifiye kabin memuru olarak değerlendirilmeleri gerekirdi ama THY'nin yollarını ayırdığı emekçilerine olan kindarlığı feci boyutta. Bir çok şirket ve yeni açılacak havalimanı projesi İGA, THY'den çıkartılanlara iş vermiyor. Yani ne bana ne başkasına yar etmem zihniyeti var. Çoluk çocuk ne yer içer diye düşünen yok maalesef. Ancak DO&CO her ne kadar THY iştiraki olsa da resmen ayrı bir şirket. Orada uğradıkları bu haksız muamele için açtıkları davadan neden vazgeçsin bu mağdur emekçiler?! Bu, ben sana tokat attım ama kadıya gitmezsen şeker veririm demektir.
  • Ali Bey, Bu ahçıları Doco mu çıkardı. Bir günde bilmem kaç hattan uçan ahçıları kaldırıyorum dedi THY..Kendi ekiplerini çıkaracağına Ahçıları gözden çıkardılar. Şimdi de uçaklara ekip olarak mı alacak. Neyin rüyasını görüyorsun sen. Bu insanlara boş ümitler vermek ayıp. Bilmeden yapıyorsan hiç yazı yazma. Bilerek yapıyorsan o daha da ayıp.
  • Ya yiktiginiz hayal birinin son umuduysa?
  • Cumhurbaşkanınız İSTİHDAM İSTİHDAM İSTİHDAM demiyor.. Yandaşa, Suriyeliye, Iraklıya, Arap Milliyetçisine İSDİHDAM İSTİHDAM İSTİHDAM diyor aslında.. Yanlış okuyunca niyeti, yazıda yanlış oluyor..
  • Süper yazı olmuş. Centilmenlik anlaşması olabilir ama bu durum farklı. Borajet personellerine sahip çıkıp alkış alan THY, do co dan çıkarılanları da eğer uygun şartları sağlıyorlarsa almalı.
  • Dediklerinize sonsuz katılıyorum. Flying chefler thy kurum disiplinine alışık, ekip bütünlüğünü saglama konusunda sıkıntı çekmeyecek personeller. Diğer havayollarindan gelen tecrubeliler thy kurum kültürü ve disiplinine uyum saglamakta zorluk çektiğini bizzat görüyor ve yaşıyoruz. Bu da ekip bütünlüğünde sıkıntı çıkartıyor ve tabi uyum sağlamaları bi hayli zaman alıyor. Dediginiz gibi umarım vicdanlı birileri okur bu yazınızı
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Sımdı benım anlayamadıgım su; ılanda " thy ve a.o dan herhangı fesih yoluyla ayrılanların alımı gerceklesmeyecektır" dıyor. Dava acmayanları ıse aldılar mı evrak falan topluyorlar yazmıs arkadasımın bırı, dava acanları cagırdılar ancak herhangı bır olumlu olumsuz yanıt yok degıl mı? Ben dava acmamıstım ve beklıyorum. O halde benı ıse almaları olası mıdır? Dava acmayanları alıyorlar degıl mı?

THY bu çocukları değerlendirmeli idi!

Hatırlar mısınız bir gece ansızın çok sayıda Turkish Do&Co çalışanının işine son verilmişti. Hem de 2017 yılının ilk saatlerinde gerçekleşen işten çıkartmalar basit nedenlerle ve uyduruk gerekçelerle açıklanmıştı kamuoyuna.

Turkish Do&Co, Türk Hava Yolları'nın iştiraklerinden bir tanesi. Lakin ağırlıklı olarak THY'nin sözü geçer. Zira en büyük müşteri de THY'nin ta kendisi.

Şimdi yazacağım konu THY'nin fırsat değerlendirememe meselesi ile alakalı.

Aslında karma yapmak lazım bu yazıyı. THY'de çok sayıda personeli önce FETÖ operasyonları kapsamında işten atarken, sonradan işe iade davalarında da anlaşıldığı gibi ekonomik gerekçenin insanları işsiz bıraktığı ifade edilmişti.

Turkish Do&Co'nun ekonomik gerekçesi de olsa asıl sebep sendikalaşma iddiaları idi. Hasbelkader sendikacılardan gelen teklifi konuşan özellikle uçan şefler şirketin işsiz bırakma gazabından kurtulamamışlardı.

Meselenin özü çalışanların hak arayışlarını engellemek. Bu durum da yaşamış olduğumuz çağın gerçeklerinden bir tanesi diye düşünüyorum.

Elbette çalışanların hukuki hakları var. Bu hukiki haklardan en önemlisi kanuni yola giderek işe iade almak. Onlar biliyorlar ki kanunen işe iade alsalar bile Turkish Do&Co onları bir daha kapıdan içeri sokmayacaktır.

Şirketin işten attığı 200 civarından çalışan yasal haklarını almak için mahkeme kapılarına koştular. Mahkemeler halen devam etmekle birlikte on kişinin işe iade davasını kazandığı davaların emsal teşkil edeceğini düşünürsek, Turkish Do&Co'nun yüklü miktarda tazminat ödeyeceği aşikardır.

Küçük bir hesap yaptığımızda şirketin 8 milyon TL eski para ile 8 trilyon parayı kasadan çıkartmak gerekecek. Değdi mi demek geliyor içimizden ama Turkish Do&Co'nun parası çok olmalı ki umurunda değil.

Niye umurunda değil biliyor musunuz?

Turkish Do&Co'dan kopartılan uçan şeflerin havacılık sevdalarının önünü kesmek için her türlü dalaveranın içindeler.

Bu çocuklar THY sevdalarından vazgeçmiş değiller. THY'nin açmış olduğu kabin memuru sınavına girmek için çaba harcadılar. Ama karşılarına ne çıktı biliyor musunuz? Turkish Do&Co duvarı.

Neymiş efendim Turkish Do&Co'dan atılanları THY alamazmış. Niye alamaz kardeşim? Kanun mu var yoksa bu dönemin kanun hükmünde kararnamesi mi var? Yazık etmeyin, vicdan yapın biraz. Bu çocukların uçuş deneyimi var, servis eğitimleri var, uçuş tecrübeleri var. Daha ne arıyorsunuz. Bence hazır kalifiye personel bu çocuklar.

Ha bu arada bu çocuklar gerekli şans verilirse davalarından da vazgeçmeye hazırlar. Bunun değişik örneklerini verebilirim. Mesela DHMİ kendisi ile davalık olan müteahhitleri ihalelere sokmuyor. Ama davadan vazgeçerlerse ihaleye girebiliyorlar. Siz DHMİ'den daha mı yi biliyorsunuz bu işi.

Şirket aidiyeti olan personeli ki bunlar kalifiye personel ise yeniden istihdam etmek için bir sorun olmaması gerekir.

THY'nin sektörün babası olması isteniyor. Ben havacılık sektörün içine oldum olalı bu THY'nin babalık efsanesi hep sürüyor. Bende diyorum ki kendi çalışanına babalık yapamayan THY, sektöre nasıl babalık yapsın.

Sözün özü insanları işsiz bırakma yerine, iş vermek en büyük babalıktır. Cumhurbaşkanımız ne diyor. İstihdam, istihdam, istidam. O halde kolay var iken zoru tercih etmenin anlamı yok.

Açın kapıları bu çocuklara. THY, Borajet'in personelinin peşine düşmeden önce kendi personelini, haksızlık yaptığı personelinin gönlünü almalı.

Tabi vicdan var ise.

Haftaya görüşmek dileğiyle...

THY bu çocukları değerlendirmeli idi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (66)

Unutmayın, unutturmayın... ~ 7 yıl önce
Sayın Amirlerim, sevgili Kabin memuru arkadaşlarım, Bizler el ele omuz omuza çok uçuş yaptık, ne başarı sağladıysak birlikte oldu, birbirimizden çok şey öğrendik, Amirlerimiz hep bir sorun gördüğünde derdi ki "Bir insanı kaybetmek çok kolaydır, önemli olan onu kazanmak" sizlerin biliyoruz ki elinden bişey gelmiyor, fakat sizler bizi konuşun bizi unutturmayın, inanıyorum ki bu yanlıştan dönülecek, bizler sizlerin güzel bildirimleriyle bu işe girdik, biliyorum ki bir Kabin içinde referandum yapılsa %99 herkes bizi tekrar görmek ister, bunu şirkete bildirin lütfen. Bizler kazanacağımız parayı değil, Thy üniformasıyla aranızda olmak istiyoruz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy yönetimi ~ 7 yıl önce
Merak ettiğimiz şeylerin cevabını verin lutfen 1- suçumuz neydi de isten cikarildik? 2- ise iade *adindan da anlasilacagi uzere hakkimizi geri istemektir. Hata mi ettik? 3- madem ise almayacaktiniz neden mulakata soktunuz,sinava aldiniz? 4-madem degerlendirmeye aldiniz neden hala cevap vermiyorsunuz? 5- neden bu kara leke yaftasini uzerimize attiniz biz bu vatanin evladi degil miyiz? 6- kışın ortasinda isimizden olduk hic dusunuyor musunuz nasil gecindik geciniyoruz? 7- lütfen bize hakkimiz. Hakettigimizi verin. Bunca insani ortad birakmayin lutfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TK ~ 7 yıl önce
29 Mayıs 2012'deki 305 (asıl rakam 400'den fazla) olayında da onlarca kişi gerçekten doktor istirahatli olduğu halde kurunun yanında yaş da yanmış ve işten çıkartılmışlardı. Hamdi Topçu, Asaf Bora ve Emine Lim alana koşmuş ve daha ilk saatlerde 150 kişilik liste o zamanın ulaştırma bakanına telefonda bildirilmişti. Turkish DO&CO'daki şef kardeşlerim de aynı zalim emek sömürüsünün kurbanı oldular. Sizin de belirttiğiniz gibi THY'de kalifiye kabin memuru olarak değerlendirilmeleri gerekirdi ama THY'nin yollarını ayırdığı emekçilerine olan kindarlığı feci boyutta. Bir çok şirket ve yeni açılacak havalimanı projesi İGA, THY'den çıkartılanlara iş vermiyor. Yani ne bana ne başkasına yar etmem zihniyeti var. Çoluk çocuk ne yer içer diye düşünen yok maalesef. Ancak DO&CO her ne kadar THY iştiraki olsa da resmen ayrı bir şirket. Orada uğradıkları bu haksız muamele için açtıkları davadan neden vazgeçsin bu mağdur emekçiler?! Bu, ben sana tokat attım ama kadıya gitmezsen şeker veririm demektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alibey NE Bu şimdi! ~ 7 yıl önce
Ali Bey, Bu ahçıları Doco mu çıkardı. Bir günde bilmem kaç hattan uçan ahçıları kaldırıyorum dedi THY..Kendi ekiplerini çıkaracağına Ahçıları gözden çıkardılar. Şimdi de uçaklara ekip olarak mı alacak. Neyin rüyasını görüyorsun sen. Bu insanlara boş ümitler vermek ayıp. Bilmeden yapıyorsan hiç yazı yazma. Bilerek yapıyorsan o daha da ayıp.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aşina ~ 7 yıl önce
Kullanılan ifadelere bakılırsa ''ahçı yav köfte yüklenmemişmi bugün'' diye CHEF arkadaşları darlayan kurum kültüründen habersiz yaşlı bir kaptan amcamızın yorumu...İşine bak amcacım işine...
Öğren ~ 7 yıl önce
Sen önce aşçı yazmayı öğren ondan sonra yorum yap. Ahçı değil AŞÇI
? ~ 7 yıl önce
Ya yiktiginiz hayal birinin son umuduysa?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eksik bilgi.. ~ 7 yıl önce
Cumhurbaşkanınız İSTİHDAM İSTİHDAM İSTİHDAM demiyor.. Yandaşa, Suriyeliye, Iraklıya, Arap Milliyetçisine İSDİHDAM İSTİHDAM İSTİHDAM diyor aslında.. Yanlış okuyunca niyeti, yazıda yanlış oluyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atalay ~ 7 yıl önce
Süper yazı olmuş. Centilmenlik anlaşması olabilir ama bu durum farklı. Borajet personellerine sahip çıkıp alkış alan THY, do co dan çıkarılanları da eğer uygun şartları sağlıyorlarsa almalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cabin crew ~ 7 yıl önce
Dediklerinize sonsuz katılıyorum. Flying chefler thy kurum disiplinine alışık, ekip bütünlüğünü saglama konusunda sıkıntı çekmeyecek personeller. Diğer havayollarindan gelen tecrubeliler thy kurum kültürü ve disiplinine uyum saglamakta zorluk çektiğini bizzat görüyor ve yaşıyoruz. Bu da ekip bütünlüğünde sıkıntı çıkartıyor ve tabi uyum sağlamaları bi hayli zaman alıyor. Dediginiz gibi umarım vicdanlı birileri okur bu yazınızı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sonuna ~ 7 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eks fesece ~ 7 yıl önce
Sımdı benım anlayamadıgım su; ılanda " thy ve a.o dan herhangı fesih yoluyla ayrılanların alımı gerceklesmeyecektır" dıyor. Dava acmayanları ıse aldılar mı evrak falan topluyorlar yazmıs arkadasımın bırı, dava acanları cagırdılar ancak herhangı bır olumlu olumsuz yanıt yok degıl mı? Ben dava acmamıstım ve beklıyorum. O halde benı ıse almaları olası mıdır? Dava acmayanları alıyorlar degıl mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000