29 Kasım 2009, Pazar 14:33:10

Milyon dolarlık ihale iptal edilecek mi?

2005 yılında ihalesi yapıldı. 2008 yılında İsrail, Türkiye'ye 10 adet insansız hava aracı Heron uçağı teslim edecekti ama olmadı. Türkiye şimdi İsrail'e araçların teslimi için 50 gün süre verdi. Bu süre içinde Heronlar teslim edilmezse Türkiye yeni bir ihale açabilecek.
  • bu saatten sonra geçmiş olsun nereyi gözetleyecekse TBMM yi mi bence sınır kapılarına direkt kamera taksınlar gözatleyecekleri elemanlar oradan seyyar savcı kontrolünde geçiyor

Heronlar terörle mücadelede Türkiye'nin gözü kulağı olacaktı.

Binlerce metre yükseklikten teröristlerin görüntülerini aynı anda Türk askerinin görmesini sağlayacaktı. Yola bu amaçla çıkıldı.

İhalesi 2005 yılında yapıldı.

İlk olarak 1 Aralık 2008'de Kuzey Irak'a düzenlenen hava harekatında kullanıldı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "PKK kampları bizim için artık BBG evi gibi" dedi.

Anlaşmaya göre İsrail, 2008 Mayıs ayı için 10 adet insansız hava aracını teslim edecekti ama olmadı. Teslim süresi 1 buçuk yıl gecikti.

İsrail'e son olarak 50 günlük süre verildi.

Heronlar hangi testleri geçemedi?

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Heron krizinin teslim süresindeki gecikme ve uçağın bazı teknik performanslarındaki eksiklikler nedeniyle bu noktaya geldiğini açıkladı.

Heronlar bugüne kadar yapılan testleri geçemedi. Türkiye uçağın 30 bin fit yüksekliğe ulaşmasını istedi. Ancak uçak test uçuşlarında 22 bin fitin üstüne çıkamadı.

Uçağın bir eksikliği de istenen 55 saat havada kalma süresine ulaşamaması. Test uçuşu için Türkiye'ye gönderilen bir Heronun yere indirilmesi sırasında kontrolden çıkarak bir süre havada kaybolması da hayalkırıklığı yaratmıştı.

İsrail bu süreçte Aselsan'ı suçlamıştı. Aselsan tarafından üretilen ve uçağa monte edilen kamera ve hedefleme sisteminin ağır olduğunu, uçağın bu yüzden istenilen yüksekliğe ulaşamadığını savunmuştu.

Ancak bu mazeret Türkiye tarafından kabul edilmedi. Çünkü ihalenin en başında Aselsan sistemin ağırlığını İsrail'e bildirmişti.

10 adet insansız hava aracı ihalesini 183 milyon dolara kazanan İsrail, ihale şartnamesine göre Heronları 2008 yılı Mayıs ayında teslim etmediği için cezaya çarptırılacak.

Heronlar Türkiye'ye teslim edildiği zaman 2008 yılı Mayıs ayı esas alınarak aradaki fark İsrail'e yapılacak olan 183 milyon dolarlık ödemeden kesilecek.

Türkiye'nin anlaşmayı iptal etmesi durumunda İsrail'in uluslararası tahkime gitmesi söz konusu olabilir. Türkiye bu arada tahkim sonucunu beklemeden yeniden insansız hava aracı ihalesine çıkabilecek.

(CNNTürk)

Milyon dolarlık ihale iptal edilecek mi?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
bu saatten sonra geçmiş olsun nereyi gözetleyecekse TBMM yi mi bence sınır kapılarına direkt kamera taksınlar gözatleyecekleri elemanlar oradan seyyar savcı kontrolünde geçiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000