16 Ekim 2009, Cuma 07:42:25

Bakanlık binası gerçekten uçuşlara engel mi?

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için yaptırdığı 24 katlı binanın inşaatı, 'uçuş hattı (mania) güvenliği sorunu' gerekçesiyle ruhsat verilmediği için durduruldu.

Yüzde 17'si gerçekleştirilen inşaat tasfiye edilirken, proje 15-16 kata indirilerek tekrar ihale edilecek. Bakanlığın izin verilmeyen 24 katlı binasının çok yakınındaki 35 katlı TOBB'un binası ile en yüksek bloğu 19 kat olan Tepeprime dikkat çekiyor.

PLANDA YÜKSEKLİK SINIRI YOK

Bakanlığın hizmet binası yapımı için 2008 yılı Ocak ayında düzenlenen açık ihaleyi kazanan inşaat firması Sigma'ya TOKİ yer tesliminde bulundu. Şubat 2008'de inşaat çalışmalarına başlayan Sigma İnşaat, Mayıs ayında Çankaya Belediyesine ruhsat için başvurdu. Yetkililer, normalde 15 günde belediyenin inşaat ruhsatı vermesi gerekirken, 4 ay sonra, 15 Eylül 2008'de 'uçuş güvenliği sorunu nedeniyle bina konusunda Genelkurmay Başkanlığından görüş alındığı ve binaya uçuş güvenliği açısından ruhsat verilemeyeceği'nin bildirdiğini söyledi. Bunun üzerine 3 ay kadar önce TOKİ inşaatı durdurarak firmayı tasfiye etti.

EMSAL BİNAYA RUHSAT VERİLDİ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bakanlığın karşısında inşaatı süren Tepeprime'e 939 kot için ruhsat verildiğine işaret ederek Genelkurmay Başkanlığından tekrar görüş istedi. Genelkurmay Başkanlığından gelen yazıda, 'uçuş güvenliği açısından bölgedeki yapılaşma yüksekliğinin 916 kot olarak uygun görüldüğü, ancak, bölgedeki binalar dikkate alınarak bu yüksekliğin 939 kotun üzerine çıkmamasının uygun olacağı' belirtildi. Bunun üzerine, 939 kot yüksekliğine göre inşaatın tamamlanması için çalışmalar tekrar başlatıldı.

Gittik geldik, yakardık ama...

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konuyu değerlendirirken, 'TOBB'un binalarını emsal gösterdik. (Burada daha önce yapılan TOBB'un binaları var, bize de bu yüksekliği verin) dedik. Gittik geldik, gittik geldik, yakardık, ettik ne yaptıysak bize izin vermediler. Şimdi Tepe İnşaatın sürdürdüğü Tepeprime'a yakın bir yükseklik için bize izin veriyorlar. Çok enteresan bir film var burada... Yeni bir proje yaptık. Tarım ve Köyişleri Bakanı uygun buldu. Yakında ihaleye çıkacağız' dedi.

Projeyi, Mimar Hüseyin Keçeci, verilen yüksekliklere göre yeniden yapılandırıyor. TOKİ, inşaatın tamamlanmasına yönelik ihaleye 1 ay içinde çıkmayı planlıyor. Önceden planlanan 24 katlı bina yapılsaydı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara'da en yüksek katlı hizmet binasına sahip olacaktı.

(Yeni Şafak)

Bakanlık binası gerçekten uçuşlara engel mi?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000