26 Aralık 2011, Pazartesi 12:11:18

AIRPORTHABER HAVACILIĞIN KALBİNDE...

Her metrekaresinde havacılığı hissettiğiniz şehir Toulouse’da bu kez Türkiye’nin tek bölgesel havayolu şirketi Borajet’in yeni uçağını teslim almak üzere ATR fabrikasındayız. İşte ATR’ye yaptığımız ziyaretten ilginizi çekecek notlar...
  • Borajet'in yeni uçağı hayırlı uğurlu olsun, bol bol, dolu dolu uçsun.
  • Borajet internet sitesinde filo bolumunde ATR72-500'un azami menzilinin 1648 km oldugu yaziyor.ISTANBUL - TOULOUSE arasi yaklasik 2254 km ucus menzili var.Bu durumda aktarma olmasi gerekir bence.
  • Merakımı mazur görün. ATR 72 gelirken non-stop mu geliyor yoksa ikmal var mı?
1981 yılında Fransa ve İtalya ortaklığında kurulan Avions de Transport Régional yani kısa ismi ATR, bugün Fransa’nın Toulouse kentinde dünyaya uçak satıyor.

Amerikalı Wright Kardeşler’den bir yıl önce ilk uçuşu yaptığına inanılan Clement Ader’in memleketi 4 milyon nüfuslu Toulouse adeta havacılıkla yatıyor havacılıkla kalkıyor. Airbus ve ATR’de çalışanların ve bu uçak şirketlerinin eğitim programına katılanların şehir nüfusunda ve ekonomisinde hatırı sayılır yeri bulunuyor. Zaten Toulouse denilince akla ilk gelen iki şeyden biri havacılık, diğeri ise Rugby...

Airbus ile özdeşleşen şehrin ikinci uçak üreticisi olan ATR, Airbus gölgesi altında kalsa da bugün 1001’inci uçağını üretim bandına sokmayı başardı. Borajet ise ATR’nin bugüne kadar ürettiği 982’inci uçağa sahip oldu. Bu alanda ATR’nin en büyük rakibi ise Kanadalı Bombardier...

ATR de tıpkı Airbus gibi Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde üretilen parçaları Toulouse’daki son üretim bandında montajlıyor. ABD’den getirilen motorların ve diğer parçaların monte edilmesinden sonra uzun süren test aşamasına geçiliyor. Yer testlerini başarıyla geçen uçaklar, kusursuz bir uçuşa hazır hale geldiğinde gökyüzü ile tanışıyor ve bu kez test uçuşları yapılıyor.

Airbus’a konum olarak da oldukça yakın olan ATR’de, Airbus’ın aksine hiç Türk çalışmıyor. ATR’de toplamda 15 bin kişi çalışıyor.



AIRPORTHABER HAVACILIĞIN KALBİNDE...

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Borajet'in yeni uçağı hayırlı uğurlu olsun, bol bol, dolu dolu uçsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Borajet internet sitesinde filo bolumunde ATR72-500'un azami menzilinin 1648 km oldugu yaziyor.ISTANBUL - TOULOUSE arasi yaklasik 2254 km ucus menzili var.Bu durumda aktarma olmasi gerekir bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Merakımı mazur görün. ATR 72 gelirken non-stop mu geliyor yoksa ikmal var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000