23 Mayıs 2009, Cumartesi 05:15:04

TEI, NATO'da 'En İyi Motorcu' oldu

Eskişehir’de kurulu TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), NATO İkmal ve Bakım Teşkilatı ve Uluslararası Havacılık ve Uzay Yönetim Şirketi (IAMCO) tarafından 2008 yılının en iyi motor bakım firması seçildi.
  • Ya kardeşim sen buranın alakasız gediklisi misin? THK sanki tek başına sahibi. Eldeki para ile yatırım yapmış, memlekete hayırlı tesis oluşmuş, bunu da senin kurban derilerinden elde ettiği gelirle yapmış. Oraya buraya çar çur etmemiş, kimseye peşkeş çekmemiş. Hata mı etmiş? THK ayrıca kar amacı güden bir teşkilat değil ki. Nedir derdin bilelim. Sen daha hayırlı olduğunu düşünüyorsan kurbanını git mahalle camisine bağışla engel olan mı var?
  • Hem TUSAŞ, hem de onun bir iştiraki olan TEI ve TAI aslında THK'nin malı iken, hangi akla hizmet hâlâ vatandaştan yardım amaçlı kurban derisi topluyor? Bu üç şirket ve diğerlerinden gelen "tatlı papel"ler THK yöneticilerine yetmiyor galiba. Daha çok "felekten bir gece balosu" ve "torpilli veletlere pilot lisansı" amacıyla mı vatandaşın dini vecibeleri için kestiği kurbanların derilerine göz dikiyorlar?

TEI Genel Müdürü Akın Duman, NATO Awacs uçaklarına ait TF33 motoru depo seviyesi bakım projesi kapsamında 2001 yılında ilk motorun teslimatının ardından, bugüne kadar toplam 58 adet motorun depo seviyesi bakımının yapıldığını söyledi.

Önemli bir aşama

Geçen yıl TF33 motorlarının 12 bin saatlik depo seviyesi bakım ve onarımının yanı sıra 18 bin saatlik bakım ve onarım kabiliyetlerini de geliştirip bu uygulamanın yapıldığı ilk motoru Namsa’ya teslim ettiklerini anlatan Duman, şöyle konuştu: "NATO Awacs uçaklarına ait TF33 Motoru depo seviyesi bakım projesi, uçak motorları sahasında ülkemizde mevcut olan potansiyelin dışa açılması yönünde önemli bir örnek teşkil ediyor. Projeyle elde edilen başarılar, uçak motorları sahasında Türkiye’deki kabiliyet ve kaynakların uluslararası alanda hakkettiği yeri alması açısından önemli bir aşama."

310 milyon dolar ciro

Geçen yıldan itibaren F110 motorlarına yönelik Motor Ömrünü Uzatma Programı (SLEP) ve Motor Yapısal Bütünlük Programı (ENSIP) uygulamasına başladıklarını, CN-235 CASA uçaklarına ait CT7-9C motorunda da bakım onarım ve yenileme çalışmaları yaptıklarını belirten Duman, şunları söyledi: "Uçak motorları parça üretiminde dünyanın önde gelen motor üreticileriyle rekabet halinde faaliyetlerini sürdüren TEI, 2008 yılında yüzde 25’lik büyümeyle 310 milyon dolarlık ciroya ulaştı. Bu cironun 170 milyon doları ihracattan oluşuyor. Ürettiği parçaların çoğunda tek kaynak olan TEl’nin parça üretimi 2008 yılında 31 değişik motor programına yönelik olarak 563’e yükseldi. TEI ulusal havacılık sanayine katkıda bulunmak ve istihdam yaratmak amacıyla yurtiçi yan sanayi kullanımını da sürekli artırmakta. Bu kapsamda 2008 yılında TEI’nin toplam iş hacminin yüzde 25’i yan sanayi firmalarına aktarıldı."

2 yılda 511 milyon dolarlık iş gelecek

AKIN Duman, ayrıca TEI’nin, komple bir motor üreticisi olma yolunda blisk-spool üretim teknolojisinin edinimi için ortağı GE şirketi ile anlaşma yaparak önemli bir projeye daha imza attığını açıkladı. Uçak motorları kompresör üretiminde yüksek teknolojilerin kullanıldığı blisk-spool üretiminin, halihazırda Türkiye’de bulunmadığını ifade eden Akın Duman, şöyle devam etti: "Bu anlaşmayla TEI dünyada tek kaynak ya da birincil kaynak olacak. Blisk-spool projesinden 2010-2021 yılları arasında 511 milyon dolarlık bir iş hacmi bekliyoruz."

TEI, NATO'da 'En İyi Motorcu' oldu

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Ya kardeşim sen buranın alakasız gediklisi misin? THK sanki tek başına sahibi. Eldeki para ile yatırım yapmış, memlekete hayırlı tesis oluşmuş, bunu da senin kurban derilerinden elde ettiği gelirle yapmış. Oraya buraya çar çur etmemiş, kimseye peşkeş çekmemiş. Hata mı etmiş? THK ayrıca kar amacı güden bir teşkilat değil ki. Nedir derdin bilelim. Sen daha hayırlı olduğunu düşünüyorsan kurbanını git mahalle camisine bağışla engel olan mı var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hem TUSAŞ, hem de onun bir iştiraki olan TEI ve TAI aslında THK'nin malı iken, hangi akla hizmet hâlâ vatandaştan yardım amaçlı kurban derisi topluyor? Bu üç şirket ve diğerlerinden gelen "tatlı papel"ler THK yöneticilerine yetmiyor galiba. Daha çok "felekten bir gece balosu" ve "torpilli veletlere pilot lisansı" amacıyla mı vatandaşın dini vecibeleri için kestiği kurbanların derilerine göz dikiyorlar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000