17 Temmuz 2009, Cuma 16:28:44

Hürkuş için ilk üretim yapıldı

Türk havacılık tarihinin sessiz kahramanı Vecihi Hürkuş, ölümünün 40. yıldönümü olan dün, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) tesislerinde düzenlenen törenle anıldı.
  • ya siz kimi kandırıyorsunuz...koreden al malzemeyi tai de monte et sonrada uçak yaptık...ne yapması yaaaa....f16.cn-235-cougar projeleri hep montaj degilmiydi?evet montajdı...daha kendi otomobilini üretemeyen bir sistem hangi uçağı yapabilirki? lütfen insanları kandırmayınız
  • KT1 "HÜRKUS" uçagi parçalar halinde Güney Koreden gelip TAI Akinci da Montaj edilecek. Tabii ki bu parçalar ya gemiyle yada Kargo uçaginin içinde gelecek. Nasil ki F16 parçalari Amerikadan gelip TAI de montaj edildi. F16 hiç bir zaman bir Türk Savas uçagi olmamistir. Amerika onu en az 30 ülkeye satti bir tanesi de Türkiyedir.
  • tai eğitim uçağım yapacak yoksa koreden uçakmı alacak açıklarmısınız lütfen?
  • Ne Hürkusu ???? bu uçagin ismi KT 1. Türk Hava Kuvvetleri Güney Koreden 40 adet satin aldi ve 15 tane de opsiyon var. Montaji F16 gibi TAI Ankara da yapiliyor. En son haberlere göre bu HÜRKUS lar artik çok eskiyen Cessna T37 lerin yerini dolduracak. Tek fark T37 bir jet egitim uçagi, KT1 ise pervaneli.
  • Övünülen uçak..arabada Murat 124 neyse aynen o hatta daha bile eskidir..neyle övünüyorsunuz allahaşkına!!!
  • Yabanci havacilik basini (Amerikan Ingiliz) bu uçagin Güney Koreden satin alindigini ve montajinin Türkiyede yapildini söylüyor. Izmir kakliçta (Cigli) artik eskiyen SF260 lerin yerini alacak.
  • 21.yy da biz hala kıytırık bir turbotrop için seviniyoruz artık millet ışık hıznı bulunca ışınlanmayı bulunca bizdejet çağına atlarız.
  • göytüzünde kendi yaptığımız teyyaremiz olacak vecihi hürkuş' ruhu bununla yaşayacak çok güzel bir haber, işte budur
  • Emeği geçen sebeb olan, destek veren herkese yürek dolusu teşekkürler. Hüsamettin AKKAYA
  • bu projede emegi gecen herkesi saygiyla selamliyorum.bir gun biz de tamamen yuzde yuz turk sermayeli kendi uretimimiz olan ucaklarimizi ucuracagiz goklerde.bu sadece bir baslangic, gerisi gelecektir zamanla...

TUSAŞ’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, tören sırasında, Hürkuş’un adının sonsuza kadar yaşatılması amacıyla aynı adı taşıyan ve TUSAŞ mühendisleri tarafından geliştirilmekte olan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı’nın (Hürkuş) “İlk Parça Üretimi” işlemi de gerçekleştirildi.

TUSAŞ-Akıncı tesislerinde bulunan Hürkuş Ormanına ağaç dikimiyle başlayan tören, Vecihi Hürkuş’un Gönül Hürkuş Şarman, Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği ile TUSAŞ çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.  Törenin ardından Vecihi Hürkuş’un Ankara Cebeci Asri Mezarlığındaki kabri ile, paraşütle atlarken şehit olan Vecihi Hürkuş’un kardeşinin kızı Eribe Hürkuşun Ankara Cebeci Şehitliğindeki kabrinin ziyaret edildiği belirtildi.

HÜRKUŞ PROGRAMI

Türkiye’nin havacılık ve uzay merkezi TUSAŞ tarafından geliştirilmekte olan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (Hürkuş) programı, Mart 2006’da SSM ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile yürürlüğe girdi.

Program çerçevesinde, özgün bir eğitim uçağı prototipinin tasarlanması, geliştirilmesi, test ve doğrulamasının yapılması, üretiminin ve sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi ve sisteme ait teknik veri paketinin oluşturulması hedefleniyor. Hürkuş, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi EASA CS 23 kurallarına göre tasarlanarak, sertifiye edilecek.

Hürkuş adı verilen Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı, gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyeti ile öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturduğu, tek turboprop motorlu bir konfigürasyona sahip olacak.  Uçak ayrıca, genel kullanım, aletli uçuş, seyrüsefer ve formasyon eğitim aşamalarını gerçekleştirebilme özelliklerini de taşıyacak.  Hürkuş, standart uçak sistemlerinin yanı sıra, kabin basınçlandırma, koltuk fırlatma sistemi, uçak üzeri oksijen üretimi sistemine (OBOGS) de sahip olacak.

Hürkuş Programının “Kritik Tasarım Değerlendirme Toplantısı”, 31 Mart-2 Nisan 2009 tarihleri arasında TUSAŞ tesislerinde gerçekleştirildi.  Toplantının ardından, TUSAŞ tarafından yürütülen tasarım ve üretim sürecine devam edilmesi kararının Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından onaylandığı hatırlatıldı.

Türkiye’de, gelişmiş bir hava aracının tüm unsurları ile birlikte tasarlandığı ilk proje olan Hürkuş’un tasarımında 150 TUSAŞ mühendisi çalışmakta olup, seri üretim safhasında ise 50 mühendis ve 350 teknisyenin görev alması planlanıyor. (Milliyet)

Hürkuş için ilk üretim yapıldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 15 yıl önce
ya siz kimi kandırıyorsunuz...koreden al malzemeyi tai de monte et sonrada uçak yaptık...ne yapması yaaaa....f16.cn-235-cougar projeleri hep montaj degilmiydi?evet montajdı...daha kendi otomobilini üretemeyen bir sistem hangi uçağı yapabilirki? lütfen insanları kandırmayınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
KT1 "HÜRKUS" uçagi parçalar halinde Güney Koreden gelip TAI Akinci da Montaj edilecek. Tabii ki bu parçalar ya gemiyle yada Kargo uçaginin içinde gelecek. Nasil ki F16 parçalari Amerikadan gelip TAI de montaj edildi. F16 hiç bir zaman bir Türk Savas uçagi olmamistir. Amerika onu en az 30 ülkeye satti bir tanesi de Türkiyedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
tai eğitim uçağım yapacak yoksa koreden uçakmı alacak açıklarmısınız lütfen?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ne Hürkusu ???? bu uçagin ismi KT 1. Türk Hava Kuvvetleri Güney Koreden 40 adet satin aldi ve 15 tane de opsiyon var. Montaji F16 gibi TAI Ankara da yapiliyor. En son haberlere göre bu HÜRKUS lar artik çok eskiyen Cessna T37 lerin yerini dolduracak. Tek fark T37 bir jet egitim uçagi, KT1 ise pervaneli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Övünülen uçak..arabada Murat 124 neyse aynen o hatta daha bile eskidir..neyle övünüyorsunuz allahaşkına!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yabanci havacilik basini (Amerikan Ingiliz) bu uçagin Güney Koreden satin alindigini ve montajinin Türkiyede yapildini söylüyor. Izmir kakliçta (Cigli) artik eskiyen SF260 lerin yerini alacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
21.yy da biz hala kıytırık bir turbotrop için seviniyoruz artık millet ışık hıznı bulunca ışınlanmayı bulunca bizdejet çağına atlarız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
göytüzünde kendi yaptığımız teyyaremiz olacak vecihi hürkuş' ruhu bununla yaşayacak çok güzel bir haber, işte budur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Emeği geçen sebeb olan, destek veren herkese yürek dolusu teşekkürler. Hüsamettin AKKAYA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu projede emegi gecen herkesi saygiyla selamliyorum.bir gun biz de tamamen yuzde yuz turk sermayeli kendi uretimimiz olan ucaklarimizi ucuracagiz goklerde.bu sadece bir baslangic, gerisi gelecektir zamanla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000