03 Temmuz 2010, Cumartesi 10:31:28

Pilotlar bile zor durumda

KKTC'de bulunan Havadis gazetesi yazarı ve KTHY konusunda en duyarlı gazetecilerden biri olan Hasan Hastürer'in bugün KTHY kaptan pilotlarının belirsiz durumdan ne kadar rahatsız olduklarını ve onlarla yaptığı konuşmaları köşesine taşımış. İşte o yazı;
  • Pilot Emre Ünel şimdi nerde ne yapıyor bilen varsa lütfen bilgilendirsin
  • Zordaki tüm pilotların umarım her şey gönüllerince olur.
  • Yanında İngiliz pasaportu ile girersin.KKTC pasaportu ile mi çıkıyorsun sanki yurt dışına?
  • biz pilotlar 1Aydir kibristan disari adim atamadik. bugun yarin haber gelecek diye evde butungun oturup bekliyoruz. biz pilotlarin teshisi konamamis bir kanser hastasi gibi sonumuzun ne olacagini beklemekten piskolojisi bozuldu.Boyle bir yaz sezonunda butun sirketler tum yilin en buyuk getirisini saglarken bizim ucaklarin hepsinin neden hala yerde bekledigini akillarimiz almiyor.Ayrica diger sirketlere gitmek icin bekleyenler istifa edip bile gidemiyorlar cunku istifa verecek bir merkez veya yetkili kimse yok inanilmaz bir durum 36 yillik sirket bir gunde nasil merkezi yetkilisi bile olmayan sade ismi olan bir yere donustu.Anlatilmaz yasanir bir durum
  • arkadaşlar Kthy de sadece 10 pilot kalmıştır. Üzülerek söylüyorum diğerleri şutttt...
  • kktc halkı avrupa bırlıgıne gırmıstır..sen gonlunu ferah tut ..sıkma kendını..ıstedıgımız avrupa bırlıgı ulkesıne kımlıkle gıdebılıyoruz,sorgusuz ..
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Ne oldu M.Ali Talat(MAT) sizi AB üyesi yapacaktı olmadı mı?2004 referandumuna evet dediniz , Rum kesimi hayır deyip Birleşmiş Kıbrıs hayallerinize set mi çekti?AB verdiği sözleri tutmayıp ekonomik yardımları da yapmadı di mi?Ama AB nin KKTC de referandum öncesi gönderdiği ve dağıttığı paraları ne araştırdınız ne sorguladınız.Merak etmeyin bu turuncu devrimler hep aynıdır:Bir sonbaharda turuncu yaprakların altında kurulur sonraki sonbahara dökülen turuncu yapraklarla dökülür ,yitip gider.
  • KTHY tasviye ediliyor. KKTC nin tasviye edilmesi için çalışmalar devam etmektedir. henüz KKTC'nin tasviye tarihi için karar alınamadı. yapılan tahminlere göre Kıbrıs Valisi atandıktan sonra KKTC'nin tasviye görevini alacak ve başlanacaktır. Şu an yapılanlar Valinin iş yükünü hafifletici tedbirler almaktır.
  • Son işgalden sonra bu devlet ve huzur sona ermiştir.. Kontrol artık kıbrıslıda değildir...

Güvenin sarsıldığı yerde adım adım kriz tırmanması yaşanır.

Tırmanan kriz de, zamanında toplumla barışık çözüm bulunmazsa kaosa dönüşür.

Korkum hızla kaosa doğru gitmemizdendir.

Bir KTHY sorununda krizi başarılı yöneticilikle aşamayan bir siyasi erkin, gerilimle tırmanan öteki konularda başarılı olma şansı yok denecek kadar azdır.
Güven yıkıldığı an siz istediğiniz kadar “Emekli ikramiyesine dokunmayacağız” deyin bir müddet sonra işe yaramayacak.

Parası İhityat Sandığında olanlar da küçük faiz albenisine rağmen parasını çekmek için İhtiyat Sandığının kapısına dayanacak.
Bunların sorumlusu da güveni yıkanlar olacak.

Dün sabahın ilk telefon konuşmamı hızla mazi yapılmak isten Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın uçma şansı elinden alınan bir pilotuyla yaptım.

“ Bir telefon mesajıyla daha da belirsiz bir konuma itildik. Pek çok pilot arkadaş gibi ben de oturup beklemek yerine arayışa girdim ve Sunexpress’le anlaştım. Ancak KTHY’deki dosyamı almam gerek. Kapıların bizlere kapalı. Bu konuda muhatap olacak hiç bir yetkili yok. Bu arada kaç zamandır maaş alamıyoruz. Alacaklarımız birikti. Siz bu ülkeyi iyi biliyorsunuz. Ne yapmamı öneriyorsunuz?”

Sevgili Kaptan, konuştu... Daha pek çok konuya dokundu... En son, “Kusura bakmayın Afrika kabileleri bile böyle aciz insanlar tarafından yönetilmiyor” dedi.
Kıbrıslı bir Türk olarak, hiç suçum olmamasına rağmen, dinlediklerim karşısında utandım.

Çaresiz bir yaklaşım yanımasıyla, “Ne diyeyim sevgili kaptan, haklısın” deyip son noktayı koydum.

KTHY olağanüstü bir dönemden geçiyor.

Siyasi erk çareyi KTHY’yi ortadan kaldırmada bulmuştur.

Bir anlamda yapılmak istenen doktor gelmeden “öldü” diyerek hızla defin işlemlerini yapmaktır.

Bazıları ölen kişinin eşyalarını ortadan kaldırmaya çalışır ya bizim siyasi erkimiz de ne söylerlerse söylesinle öyle davranıyor.

Halbuki gelişmelerden etkilenenler insandır.

Bu insanların ailevi sorumlulukları, parasal mükellefiyetleri vardır.

Aylardır bu insanlar doğru dürüst maaş almıyor.

Bir Allahın kulu da çıkıp, “Be eşşek, be köpek başları KTHY’den alacaklarınız, maaşlarınız şu zaman ödenecek” demiyor.

Yöneticilik makam odasında, kocaman masanın arkasına, rahat bir koltukta oturup yakın çevrenize sanal hava atmak değildir.

Yöneticinin yöneticiliği kriz döneminde ortaya çıkar.

Kabaca bir benzetme daha yapayım.

İyi cerrah hastanın organını kolay gözden çıkarmaz, koluncu bacağını kesip atmaz. Kötü cerrah kasap gibidir, tedavi edicilik yerine kasap gibi kesip atıcıdır.

Şu an KTHY’de izlenen politika kasap politikasından da beterdir.

Tasını tarağını toplayıp gitmek isteyenler bile gidemiyor.

... Ve Dubai’den Emre Ünel Kaptan aradı... “Yazılarını her gün okuyup senle Kıbrıs’ı takip ediyorum” dedikten sonra ekledi: “ Geçen akşam Londra’dan Dubai’ye uçarken 10 bin 500 metre yüksekten Güzelyurt Körfezinden adaya giriş yapıp, Güney Lefkoşa’dan geçip yoluma devam ettim. Açık bir hava ve St Hilarion’un ışıklandırılması dahil her şey görünüyordu. Kuzey Kıbrıs’a baktım ve KTHY’nin içine düşürüldüğü durumu düşündüm ve bir cenaze evine bakar gibi hissettim. Duyorum KTHY’nin çok iyi pilotları Kore Hava Yolları dahil pek çok hava yolu şirketine gidiyor. KTHY’ye resmen yazık etti ülkeyi yönettiğini zanedenler. Görünen o ki sadece KTHY’de değil KKTC’de herkes kendi başının çaresine bakacak.”

Bu satırların yazarı olarak siyasi erki elinde tutanlara hep objektif davrandım. İyiye iyi, kötüye kötü dedim.

Hiç önyargılı olmadım.

En değerli olan toplumdur, insanımızdır.

İnsanımıza iyiyi, güzeli yaşatanlara siyasi rozetine bakmadan alkış tuttum, tersini yapanlara da rozetine bakmadan halk adına tavır koydum.

Bu gün de yaptığım farklı değildir.

Ve inanıyorum ki ben ve benim gibi davrananlar siyaset dünyasına ve siyasi erki elinde tutanları en büyük iyliği yapıyoruz.

Güvenin sarsıldığı yerde adım adım kriz tırmanması yaşanır.

Tırmanan kriz de, zamanında toplumla barışık çözüm bulunmazsa kaosa dönüşür.

Korkum hızla kaosa doğru gitmemizdendir.

Bir KTHY sorununda krizi başarılı yöneticilikle aşamayan bir siyasi erkin, gerilimle tırmanan öteki konularda başarılı olma şansı yok denecek kadar azdır.

Güven yıkıldığı an siz istediğiniz kadar “Emekli ikramiyesine dokunmayacağız” deyin bir müddet sonra işe yaramayacak.

Parası İhityat Sandığında olanlar da küçük faiz albenisine rağmen parasını çekmek için İhtiyat Sandığının kapısına dayanacak.

Bunların sorumlusu da güveni yıkanlar olacak.

Dün yine Avusturya’da yaşayan bir Kıbrıslı Türk aradı.

Geriye dönüşü düşündüğünü belirtip yakın geleceği nasıl gördüğümü söyledi.

Net bir yanıt verdim, “Belirsizlik ve kaos riski.”

KKTC’de develetle bağlantılı bir şey yoksaya vurgu yapıp, o durumda bir dönüş yapacaksa, “HOŞGELDİ SEFA GELDİ” dedim.

“Geçmişte şöyle olduydu, böyle olduydu” bunları artık hikaye kadar bile değerli değildir

Siyasi sorumluluk taşıyanlarla ilgili iyimser beklentimin ilk verisi nedir bilir misiniz?

Enkaz edebiyatı yapıp yapmamaları.

Enkaz devraldık edebiyatı yapan iktidarların başarılı olduklarına anısmadığım zaman dilimleri içinde hiç tanık olmadım.

Enkaz edebiyatı, “Ben bu şi başaramayacağım ama suç bende değil benden öncekilerdedir” diyerek yolun başında başarısızlığa ülkeyi mahkum etmektir.

Böyle bir anlayış sağlıklı bir anlayış değildir.

İş dünyasının açıklamalarını okudum. Çok kritik bir sürece girdik. Bu süreçte uzlaşı ve sağduyu için katkı koyacaklara da gereksinim var. İş dünyası benzer tavrı eskiden de yaptı ve çalışanlarla karşı karşıya geldiler, bazı sendikalar karşılarında gördükleri iş dünyasının ürünlerine boykot noktasına kadar geldi. Bu noktada bu kısa vurguyu da yapmak istedim.

(Hasan Hastürer - KKTC Havadis)

Pilotlar bile zor durumda

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Kardelen ~ 8 yıl önce
Pilot Emre Ünel şimdi nerde ne yapıyor bilen varsa lütfen bilgilendirsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Zordaki tüm pilotların umarım her şey gönüllerince olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yanında İngiliz pasaportu ile girersin.KKTC pasaportu ile mi çıkıyorsun sanki yurt dışına?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
biz pilotlar 1Aydir kibristan disari adim atamadik. bugun yarin haber gelecek diye evde butungun oturup bekliyoruz. biz pilotlarin teshisi konamamis bir kanser hastasi gibi sonumuzun ne olacagini beklemekten piskolojisi bozuldu.Boyle bir yaz sezonunda butun sirketler tum yilin en buyuk getirisini saglarken bizim ucaklarin hepsinin neden hala yerde bekledigini akillarimiz almiyor.Ayrica diger sirketlere gitmek icin bekleyenler istifa edip bile gidemiyorlar cunku istifa verecek bir merkez veya yetkili kimse yok inanilmaz bir durum 36 yillik sirket bir gunde nasil merkezi yetkilisi bile olmayan sade ismi olan bir yere donustu.Anlatilmaz yasanir bir durum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
arkadaşlar Kthy de sadece 10 pilot kalmıştır. Üzülerek söylüyorum diğerleri şutttt...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kktc halkı avrupa bırlıgıne gırmıstır..sen gonlunu ferah tut ..sıkma kendını..ıstedıgımız avrupa bırlıgı ulkesıne kımlıkle gıdebılıyoruz,sorgusuz ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne oldu M.Ali Talat(MAT) sizi AB üyesi yapacaktı olmadı mı?2004 referandumuna evet dediniz , Rum kesimi hayır deyip Birleşmiş Kıbrıs hayallerinize set mi çekti?AB verdiği sözleri tutmayıp ekonomik yardımları da yapmadı di mi?Ama AB nin KKTC de referandum öncesi gönderdiği ve dağıttığı paraları ne araştırdınız ne sorguladınız.Merak etmeyin bu turuncu devrimler hep aynıdır:Bir sonbaharda turuncu yaprakların altında kurulur sonraki sonbahara dökülen turuncu yapraklarla dökülür ,yitip gider.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY tasviye ediliyor. KKTC nin tasviye edilmesi için çalışmalar devam etmektedir. henüz KKTC'nin tasviye tarihi için karar alınamadı. yapılan tahminlere göre Kıbrıs Valisi atandıktan sonra KKTC'nin tasviye görevini alacak ve başlanacaktır. Şu an yapılanlar Valinin iş yükünü hafifletici tedbirler almaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Son işgalden sonra bu devlet ve huzur sona ermiştir.. Kontrol artık kıbrıslıda değildir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000