08 Nisan 2013, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Ali Bey, Gecen haftaki yolladigim yorum gibi bunu da yayinlayacaginizi sanmiyorum ama ..... Onemli konulara deginiyorsunuz ve yaptiginiz bazi degerlendirmeler tabiki dogru ama bazi konular hakkinda ise yeterli arastirma yapip detayli bilgi sahibi olmadan degerlendirmelerde bulunuyorsunuz. JAA/EASA lisansi konusunda sorun olan nedir onu anlayabilmis degilim. Turkiye bir ICAO uyesi olarak kendi lisans sistemini gelistirip TC ucaklarini ucuracak olan her ticari havayolu pilotuna kendi lisansini verebilme ozgurlugune sahiptir. EASA lisansi yok diye bir Turk pilotunun THY'nin ucagini bir Avrupa ulkesine ucuramamasi diye de bir sey de soz konusu olamaz. Dolayisiyla neyin tartismasi yapiliyor, aciklik getirirseniz sevinirim. Eger Avrupa'linin burnunun buyuklugunu gosteren bir ornek ariyorsaniz, EASA'nin Third Country Operator (TCO) regulasyonunu arastirip onu yazin lutfen. Karbon emisyonu konusunda yaptiginiz karsilastirma da cok gecerli degil. Avrupa'nin geri adim atmasi sadece Cin'den degil
  • Allahim tek sinav yuzunden kaptanligimin 4 sene ertelenmesinin intikamini bu rezillikle aldigin icin cok tesekkurler sana...bu arada cok iyi bildim bir sey atpl sadece ezberle oluyor .bilgilenmek yok.....
  • adamlara daha vize yaptırımını uygulayamıyoruz !!! bu hükümet atıp tutuyor şöyle büyüdük şöyle güçlüyüz bilmem ne...güçlüysen AB vatandaşlarını ülkemize geçtim pasaportu,vizeyi kimlikleri ile sokma da görelim!!! türk vatandaşları vize için soyuluyor,horlanıyor onları korumakla mükellef sorumsuz sorumlular da vatandaşlarını ve ülkelerinin onurlarını umursamıyorlar daha!!!!
  • FAA lisansı istiyoruz. Avrupanın kendıne hayrı yok. Ya da TC lisansı yapacak bilgi birikimini oluşturalım.
  • yazar çok doğru söylüyor.shgm nin artık uyanması şirketleride uyarıp ortak bir tavır almaları gerekir.yabancı dil sınavında da aynısı olmadımı,avrupalı sınavsız direk geçiş yaparken bizler sınava girdik.aynı şeyler lisanslarımız bir sonraki aşamada easa ya geçecek diye birde onun için sınav mecburiyeti getirirlerse hiç şaşırmam.sv hv.cılıkta şirketlerde artık gücünü göstermeli,gerekirse uçak siparişleri iptal edilmelive paramızla bir yaptırım uygulatmalıyız.her zaman olduğu gibi bunlar türk sv.hv.cılığının önünü kesmek adına yeni oyunlar.
  • Sayin yazar sizin onerdiginiz Airbus almiyoruz protestosunun realitesi yok. Almazsan ortada kalirsin Istanbul'dan Avrupa'ya Lufthansayla ucarsin ondan sonra. Ucak sana lazim, otobusle seyahat edecek halin yok.
  • Bu mesajımı büyük ihtimalle yayımlamazsınızda ben genede yazayım içimde tutmiyayım dedim. Siz değil miydiniz, daha önceki SHGM genel md. zamanında Adaşınız genel müdür ülkemizi şöyle temsil ediyor, böyle temsil ediyor Dünyanın her yerinde ağırlığımızı koydu yumruğu masadan kaldırmadı aun yaptı bunu yaptı şunu başardı v.b.v.b.v.b. yazmıyor muydunuz ? SONUÇ ? O zaman bu sorunlar çok net ortada idi bugünlere gelineceği belli idi... O ZAMANLARDA, BU GÜNLERİ GÖRÜP YAZAMADINIZ MI EASA MESELESİ BÖYLE DEĞİLDİR JAA ORTADAN KALKACAK V.B. olacak diye neden yazmadınız ? Biraz vicdan artık Ali bey, biz kırk kişiyiz bir birimizi biliriz. O zamanlardaki menfaatleriniz öyle gerektiriyordu, şimdi böyle gerektiriyor. Bu Gn. Md. bu konuda hiç bir hatası yok. Hata tamamen eski Gn. Md. dedir ve ONU O HATALARINI DEVAM ETTİRMEYE, DESTEKLEMEYE ALT YAPI OLUŞTURAN SİZ DAHİL CİVARINDA BULUNAN İŞ GÜZARLARDIR.Adam hem hatalı idi hemde kendisini sayenizde başarılı sanıyordu. Haydi buyrun bu yorumu da yayımlayın.
  • s.h.g.m işten anlayan 1 allahın kulu varmı acaba...teknisyen lisanslarını bekletir göndermez , pilot lisansına ne yazılacağını belirleyemez, fıkra gibi bir kurum oldu shgm...hayaldi gerçek oldu...
  • yapın mıllı usullerınızı kendı vatandasını koruyan bır yonetmelık cıkar. olsun bıtsın. once sınava bugune kdar neden gırdık ozaman. gecmıs prosedurler madem JAA kallacaktı EASA olcaktı. neden kabul ettınız, ınsanlara ızgırap oldunuz bunca zaman madem. JAR bunu dıyor JAA sunu ıstıyor dıye. Anlayamadınızkı bunca zaman ıstedıklerı ve dıkde ettıklerı kendı ınsanlararına ız zemını hazırlamak ıcın yapılan dayatmalar ıdı. malum sayı olmus 700 veya daha fazla.
  • ne avrupa avrupa...

HAVACILIK ATEŞ ÇEMBERİNDE

Bu kez tehlike pilotları çember içine almış durumda.

Pilot lisanslarımız 8 Nisan 2013 itibari ile hükümsüz kalacak. Türkiye'nin JAA üyesi olması nedeniyle pilot lisanslarına JAR-FCL (Joint Aviation Requirements Flight Crew License) yazılıyordu. 

Bildiğimiz gibi JAA organizasyonu yerini EASA'ya bıraktı. EASA bazı Avrupa birliği üyesi olmayan ülkeleri üye yapmasına rağmen JAA üyesi ülkemiz bu oluşumun dışında bırakılmıştır.

Aslına bakarsanız kendi iç çekişmelerimizden arınıp, gelecekteki tehlikeyi görememişiz. Ateş bacayı sardıktan sonra söndürmek için itfaiye arıyoruz.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi bu konuya yeni vakıf olmalı ki geçen hafta havayolu şirketlerinin yetkilileri ile bir toplantı yaptı. Toplantıda karar alınamadı. Bilal Ekşi'nin "Pilot lisanslarında hangi organizasyonun ismi olacak" sorusuna karşılık "5 sene geçiş süreci var. Bu süre içinde çare arayacağız" sözleri sektörün tepkisini çekmiş durumda.

Ben şahsen Bilal Ekşi'ye hiç mi hiç kızmıyorum. Tamamen bu işlerle ilgili olan alt kadrolara kızıyorum. Sonuç olarak Bilal Ekşi her şeyi bilmek zorunda değil. Yardımcılar, daire başkanları, şube müdürleri, uzmanlar ne iş yaparlar açıkçası sormak lazım.

Vakti zamanında kadrolar için Bilal Ekşi'yi bizzat kendim uyarmıştım. Ama sanırım söylediklerimiz zorluklarla karşılaşıldıkça daha iyi anlaşılıyor.

Meselenin özüne dönersek pilot lisansları bundan sonra EASA mı olacak yoksa ICAO mu olacak? Görüştüğüm bazı havayolu şirketlerinin yöneticileri  EASA kurallarının çok detaylı olduğunu operatörün inisiyatifine bırakılmadığını ICAO ve FAA kurallarında sadece başlıklar olduğu detayların kullanıcıya bırakıldığı ifade edildi.

Bizim için EASA olmazsa olmaz değildir. ICAO kurallarına göre de pilotları lisanslandırabiliriz. Burada kritik nokta şudur. JAA ile kazandığımız hak JAA yerine gelen EASA ile birlikte kaybedilmiştir. Kazanılmış hakkın kaybedildiği de Türkiye'ye mahsus bir durumdur.

EASA nezdinde siyasi bir iradeye ihtiyacımız var. Net olarak rest çekmek için elimizde çok güçlü olanaklar var. Geç kalınmış değil. Çin, karbon emisyonu konusunda direten Avrupa Birliği'ne rest çekmiş "Karbon emisyonu uygulamaya konulursa bir tane Airbus almam" demişti. Çin'in bu kararlı iradesi karşısında karbon emisyonu ile ilgili uygulama belirsiz bir tarihe ertelendi.

Elimizdeki güç şudur. Türk Hava Yolları ile Pegasus Havayolları çıkıp net açıklama yapmalılar. "Bütün Airbus siparişlerini iptal ediyoruz" şeklinde yapılacak olan bir açıklama EASA'da kısa sürede sonuç verecektir.

25 Mart 2013 tarihinde de "Lobi Zamanı" başlıklı yazımda buna işaret etmiştim. Avrupa'nın EASA marifetiyle bizi havacılık konusunda dışlamasına izin vermemek gerekir. Elimizdeki gücün farkına varalım yeter.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a konu net bir şekilde aktarılmalı. Bu konuların Bakan Yıldırım'a net bir şekilde aktarıldığını düşünmüyorum.

EASA'nın teknisyen lisansları ve EASA ülkeleri hariç bakım yapılmaması baskılarının da bakana aktarılması halinde Bakan Yıldırım'ın tüm sektörü yanına alıp bir basın toplantısı ile EASA'ya Airbus üzerinden rest çekebileceğini düşünüyorum.

Avrupa'nın her şeyi pazarlık yaptığı bir çağda, elimizdeki kıymetleri neden kıymetlendirmiyoruz?

HAVACILIK ATEŞ ÇEMBERİNDE

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Cengiz Turkoglu ~ 11 yıl önce
Ali Bey, Gecen haftaki yolladigim yorum gibi bunu da yayinlayacaginizi sanmiyorum ama ..... Onemli konulara deginiyorsunuz ve yaptiginiz bazi degerlendirmeler tabiki dogru ama bazi konular hakkinda ise yeterli arastirma yapip detayli bilgi sahibi olmadan degerlendirmelerde bulunuyorsunuz. JAA/EASA lisansi konusunda sorun olan nedir onu anlayabilmis degilim. Turkiye bir ICAO uyesi olarak kendi lisans sistemini gelistirip TC ucaklarini ucuracak olan her ticari havayolu pilotuna kendi lisansini verebilme ozgurlugune sahiptir. EASA lisansi yok diye bir Turk pilotunun THY'nin ucagini bir Avrupa ulkesine ucuramamasi diye de bir sey de soz konusu olamaz. Dolayisiyla neyin tartismasi yapiliyor, aciklik getirirseniz sevinirim. Eger Avrupa'linin burnunun buyuklugunu gosteren bir ornek ariyorsaniz, EASA'nin Third Country Operator (TCO) regulasyonunu arastirip onu yazin lutfen. Karbon emisyonu konusunda yaptiginiz karsilastirma da cok gecerli degil. Avrupa'nin geri adim atmasi sadece Cin'den degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adalet ~ 11 yıl önce
Allahim tek sinav yuzunden kaptanligimin 4 sene ertelenmesinin intikamini bu rezillikle aldigin icin cok tesekkurler sana...bu arada cok iyi bildim bir sey atpl sadece ezberle oluyor .bilgilenmek yok.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vize ~ 11 yıl önce
adamlara daha vize yaptırımını uygulayamıyoruz !!! bu hükümet atıp tutuyor şöyle büyüdük şöyle güçlüyüz bilmem ne...güçlüysen AB vatandaşlarını ülkemize geçtim pasaportu,vizeyi kimlikleri ile sokma da görelim!!! türk vatandaşları vize için soyuluyor,horlanıyor onları korumakla mükellef sorumsuz sorumlular da vatandaşlarını ve ülkelerinin onurlarını umursamıyorlar daha!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FAA ~ 11 yıl önce
FAA lisansı istiyoruz. Avrupanın kendıne hayrı yok. Ya da TC lisansı yapacak bilgi birikimini oluşturalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EASA-FAA ~ 11 yıl önce
FAA de ATP var EASAdaki gibi ATPL yok.Amerikada birçok okul sadece 1 günlük kursla,evet sabahtan akşama kadar kurs veriyor ve FAA ATP sınavına akşam girip geçiyorsun.ATPL de ise en az 6 ayını verip çalışman gerekiyor.Bir havacı olarak söylÜyorum : ATPL ne kadar çile dert olsa da pilotların ufkunu genişletip birşeyler kattığı aşikar.FAA sistemi türkiyeye getirilirse bu bizim havacılığımız için felaket olur.Her parası olan pilot olmaya çalışır.Bu kadar AÇIK VE NET
havacı ~ 11 yıl önce
yazar çok doğru söylüyor.shgm nin artık uyanması şirketleride uyarıp ortak bir tavır almaları gerekir.yabancı dil sınavında da aynısı olmadımı,avrupalı sınavsız direk geçiş yaparken bizler sınava girdik.aynı şeyler lisanslarımız bir sonraki aşamada easa ya geçecek diye birde onun için sınav mecburiyeti getirirlerse hiç şaşırmam.sv hv.cılıkta şirketlerde artık gücünü göstermeli,gerekirse uçak siparişleri iptal edilmelive paramızla bir yaptırım uygulatmalıyız.her zaman olduğu gibi bunlar türk sv.hv.cılığının önünü kesmek adına yeni oyunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
katilmiyorum ~ 11 yıl önce
Sayin yazar sizin onerdiginiz Airbus almiyoruz protestosunun realitesi yok. Almazsan ortada kalirsin Istanbul'dan Avrupa'ya Lufthansayla ucarsin ondan sonra. Ucak sana lazim, otobusle seyahat edecek halin yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali Bey ~ 11 yıl önce
Bu mesajımı büyük ihtimalle yayımlamazsınızda ben genede yazayım içimde tutmiyayım dedim. Siz değil miydiniz, daha önceki SHGM genel md. zamanında Adaşınız genel müdür ülkemizi şöyle temsil ediyor, böyle temsil ediyor Dünyanın her yerinde ağırlığımızı koydu yumruğu masadan kaldırmadı aun yaptı bunu yaptı şunu başardı v.b.v.b.v.b. yazmıyor muydunuz ? SONUÇ ? O zaman bu sorunlar çok net ortada idi bugünlere gelineceği belli idi... O ZAMANLARDA, BU GÜNLERİ GÖRÜP YAZAMADINIZ MI EASA MESELESİ BÖYLE DEĞİLDİR JAA ORTADAN KALKACAK V.B. olacak diye neden yazmadınız ? Biraz vicdan artık Ali bey, biz kırk kişiyiz bir birimizi biliriz. O zamanlardaki menfaatleriniz öyle gerektiriyordu, şimdi böyle gerektiriyor. Bu Gn. Md. bu konuda hiç bir hatası yok. Hata tamamen eski Gn. Md. dedir ve ONU O HATALARINI DEVAM ETTİRMEYE, DESTEKLEMEYE ALT YAPI OLUŞTURAN SİZ DAHİL CİVARINDA BULUNAN İŞ GÜZARLARDIR.Adam hem hatalı idi hemde kendisini sayenizde başarılı sanıyordu. Haydi buyrun bu yorumu da yayımlayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
line maint ~ 11 yıl önce
s.h.g.m işten anlayan 1 allahın kulu varmı acaba...teknisyen lisanslarını bekletir göndermez , pilot lisansına ne yazılacağını belirleyemez, fıkra gibi bir kurum oldu shgm...hayaldi gerçek oldu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rezalet ~ 11 yıl önce
Geçen sene lisansımız da tip yenilenirken üç defa üstüste götürmek zorunda kaldık lisansları geriye, Kaptana Cop yazmışlar, tipi yanlış yazmışlar. Niye bu böyle oldu deyince de hiç özür filan yok, cevap yok, kapıda imzalatacak adam bekle sonra iki gün.
milli usuller ~ 11 yıl önce
yapın mıllı usullerınızı kendı vatandasını koruyan bır yonetmelık cıkar. olsun bıtsın. once sınava bugune kdar neden gırdık ozaman. gecmıs prosedurler madem JAA kallacaktı EASA olcaktı. neden kabul ettınız, ınsanlara ızgırap oldunuz bunca zaman madem. JAR bunu dıyor JAA sunu ıstıyor dıye. Anlayamadınızkı bunca zaman ıstedıklerı ve dıkde ettıklerı kendı ınsanlararına ız zemını hazırlamak ıcın yapılan dayatmalar ıdı. malum sayı olmus 700 veya daha fazla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ICAO olsun bitsin ~ 11 yıl önce
ne avrupa avrupa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000