13 Ocak 2014, Pazartesi 08:20:46

SOLOTÜRK KOKPİTİ ONA EMANET

Türk Hava Kuvvetleri'nin (THK), 100. kuruluş yılında Türk milletine hediye ettiği SOLOTÜRK ekibi, yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetleri ile izleyicilere heyecan yaşatıyor. SOLOTÜRK ekibi, 2014 yılı gösterisi öncesi kapılarını açtı.
  • Arkadas süperman misin denissin ne var onda demişsin oturdugun yerden konusmak kolay hadi gec koltuga bakalım sen o ucagi kaldirabiliyor musun?? SEN VE SENIN GIBI BASIT DUSUNEN INSANLARA ACIYORUM ALLAH AKIL FIKIR VERSIN. GURUR DUYACAGIN YERDE NE BU KIBIR??
  • Yok uçak Türk üretimi değilmiş, yok harcanan para milletin parasıymış... saçma sapan yorumlar yapmayın. O zaman ralli kazanan bir Türk pilotu da, maçı kazanan bir Türk takımı da kullandığı ekipmanlardan dolayı galibiyeti hak etmiyor öyle mi.... Yahu biraz insanınızın başarısını görün ve takdir edin. Bugün Türk savaş pilotları esneklik, hakimiyet ve dikkat açısından dünya çapında ilk 10'a girebilecek seviyede pilotlardır. Hürkuş'u ürettik ve uçtu, F-35 gövdesi imal edip Amerikaya satıyoruz, Zafer isimli %100 Türk sevmaye ve emeği ile kendi savaş gemimizi yaptık, uydularımız tek tek uzaya çıkmaya başladı, otomobil markaları arabalarının üretimlerini Türk mühendislere emanet etmiş. Daha neyin tartışmasını yapıyorsunuz. Bir dönüp geriye bakın. Sanayinin ve teknolojinin ne kadar geliştiğini görmemeniz için kör ve sağır olmanız gerekir. Eğer daha iyisini yapamıyorsanız sadece ve sadece saygı duymanız gerekir.
  • Suriyede iç savasta 3 yilda 100000 kisi ölmüs diye dünya medyasi hergün konusuyor. Sarikamista ise bir donma olayinda 60000 mehmetçik ölmüs vallahi çok yazik. Kimmis onlarin komutani ki bu durume evvelden farketmemis. Bana deseler ki yarin eksi 30 olacak ne kendim ne de arabam disari çikar. Nur içinde yatsinlar.
  • Millete nasil bir hediye imiş bu yaa :)) ceplerinden mi verdi komutanlar bunun parasını? :)))
  • solotürk güzel bir projeydi. etkisinide gösterdiğine inanıyorum ancak şu anda kaldırılmalı. artık bir anlamının kalmadığına inanıyorum yani bir taraftanda dejenere olsun istemiyorum
  • Sanki kendi yaptığın uçak da .. hava atıyor ve pilotları sınıflandırıyorsun. Eskiden boğayı yendikten sonra isim alan cengaverler vardı. Şimdi gerçek pilotlar show dünyasına girmeyenlerdir.
  • Kacacak tabii arkadas, adamlar enayi mi vatan memleket ayaaana omrunu tuketsin uc otuz paraya, aferin gururumuzsun ayaklarina g Allah g, anlamayanlar icin g=gravity:))) sen de burada yok tt, yok 520 yok bilmem ne araba muhabbeti yok oyle yagma, dlr hta gecen herkes gelir sana ne:)
  • Burda böyle onu buna laf atanlarınaokacaksın abi g-lab'a 7-8 g vereceksin fazla değil sonra dünyanın kaç bucak olduğunu görecekler. Ne line'mış arkadaş. O zaman yabancı pilotlara kucak açıp durursunuz.
  • Son derece gereksiz bir iş! Bunca sıkıntı varken..
  • Devlet zorunlu hizmetten sonra ayrılma hakkı vermiş ama adam sanki savaşın ortasında bırakıp kaçıyomuş gibi bahsediliyor, bu adamlar devletten bir alıyorsa 3 hizmet ediyorlar bunu öğrenin artık !

Dünyada sadece 5-6 ülke tarafından tek F-16 uçakla icra edilen gösteriler, 2011 yılından bu yana da SOLOTÜRK ekibi F-16 uçağıyla yapılan gösteri paketinde, icra edilen hareketler zorluğu ile birlikte koreografi de keyif veriyor.

SOLOTÜRK 2011 yılından bu yana gösteri yapmasına rağmen dünya genelindeki benzer ekipleri geride bırakmaya aday. Öncelik koreografide olmakla beraber dünyada sadece SOLOTÜRK'ün yaptığı hareketler var. Kalkış hareketi artık 'SOLOTÜRK Kalkışı' olarak literatürde yer alıyor. Dünyada Hollanda, Belçika, ABD ve Yunanistan'ta SOLO F16 takımları bulunduğunu söyleyen SOLOTÜRK Halkla İlişkiler Subayı Üsteğmen Emrah Bayrı, "Gösterilerimiz yaklaşık 18-20 dakika sürmekte. Gösterilerde 20 farklı manevra olmakta. Uçağın hızı 200 kilometre ile bin 200 kilometre arasında artmakta. Yerden 30 metre yükseklikten 5 kilometreye kadar artmakta. Yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 25-30 gösteri icra etmekteyiz." dedi.

SARIKAMIŞ'TA ŞEHİTLERİ SELAMLADI

Türk Hava Kuvvetleri'nin 100. yılında Türk milletine bir armağanı olan Solo Türk tekli F-16 uçağı ile 2011'den bu yana yurtiçi ve yurtdışında başarıyla gösteri yapıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hem yurtiçi hem de yurt dışında başarıyla temsil eden Solo Türk ekibi de 141. Filo'da görev yapıyor.

SOLOTÜRK, 2014'te ilk gösterisini Sarıkamış'ta Şehitleri Anma Günü'nde yaptı. Eksi 18 derece havaya rağmen Alahuekber Dağları'nda donarak hayatını kaybeden 60 bin Mehmetçiği anmak üzere Sarıkamış'a gelen binleri SOLOTÜRK selamladı. Uçuşu bu yıl bayrağı Binbaşı Yalın Ahbab'tan devralan Yüzbaşı Yusuf Kurt gerçekleştirdi.

SOLOTÜRK'ün pilotu olmanın tarif edilemeyecek bir duygu olduğunu belirten Kurt, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurtiçi ve yurtdışında tanıtıcısı olmak tarif edilemez bir duygu. Silahlı kuvvetlerimizin ve hava kuvvetlerimizin gücünü gösterebilecek olan bu görevin bana verilmesi büyük bir lütuf. SOLOTÜRK'ü devralmak geldiği noktalardan daha ileri götürebilmek çok zor arkadaşlarımızla beraber gecemizi gündüzümüze katarak 2014 yılında çok daha ileri ve güzel bir SOLOTÜRK gösterisini halkımıza sunmak istiyoruz." diye konuştu.

SOLOTÜRK PİLOTU NASIL SEÇİLİYOR?

Ekibe bu yıl katılan ve Gösteri Emniyet Subayı, ikinci pilot Üsteğmen Erhan Günar, 2014 yılında SOLOTÜRK'ün ikinci gösteri pilotu olarak göreve başladığını söyledi. SOLOTÜRK ekibi içinde olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Günar, "Sabırsızlıkla ilk uçuşu yapacağım günü bekliyorum. Bu yıl Yusuf Yüzbaşımızın yardımcılığını yapacağım. Uçuş yapacağım zamanlar olacak onun dışında yerden gösterinin emniyetli bir şekilde yapılabilme için uçuş emniyet gözlemcisi olarak görev yapacağım." dedi.

SOLOTÜRK pilotu olmak için öncelikli aranan şartın harp okulunu bitirmek ve sağlıkla ilgili bir sorunu olmamanın gerekli olduğunu anlatan Güner, "Çiğili'deki eğitim uçuşları 3 uçakla devam ediyor. Buradaki eğitimi bitirdikten sonra pilot olmak. Eskiden F5 ile yapılan harbe hazırlık eğitimi vardı. Artık T38'e kaydı. T38'le harbe hazırlık eğitiminin ardından F16 eğitimini tamamlayarak bin saatlim uçuş saatine sahip olup dörtlü kol liderlik seviyesine ulaştıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanımızın onayıyla SOLOTÜRK pilotu olunabiliyor. Biraz uzun bir süreç ama çalışıp azmettikten sonra yapılamayacak bir şey yok." şeklinde konuştu.

NEFES KESEN GÖSTERİ

SOLOTÜRK Halkla İlişkiler Subayı Üsteğmen Emrah Bayrı, dünyada Hollanda, Belçika, ABD ve Yunanistan'ta SOLO F16 takımları bulunduğunu söyledi. Her ekibin yaklaşık olarak aynı hareketleri yaptığını belirten Bayrı, "Bizim ekibimizin farkı bunları seyircinin beklentisini ve heyecanını sürekli artarak giderek ivmelenen bir şekilde izleyiciye sunmak. Böyle bir farkımız var. Gösterilerimiz yaklaşık 18-20 dakika sürmekte. Gösterilerde 20 farklı manevra olmakta. Uçağın hızı 200 kilometre ile 1200 kilometreye artmakta. Yerden 30 metre yükseklikten 5 kilometreye kadar artmakta. Yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 25-30 gösteri icra etmekteyiz." diye konuştu.

SOLOTÜRK'ÜN 13 KİŞİLİK EKİBİ VAR

SOLOTÜRK, Türk Hava Kuvvetleri'nin sahip olduğu modern ve yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetlerini, kullanımı için gereken yüksek seviyedeki bilgi ve beceriyi izleyiciye bir gösteri şeklinde sunan gösteri ekibi. Gösteri uçuşları tek kişilik F-16 C Blok-40 uçağı ile icra ediyor. Gösteri uçuşları esnasında her iki kanat ucuna takılan duman gereçleri vasıtası ile beyaz renkli duman salınıyor. Uçak üzerine boya haricinde herhangi bir değişiklik yapılmamış olup diğer F-16'lar gibi her türlü göreve planlanabiliyor. SOLOTÜRK pilotları gösteri uçuşları haricinde harbe hazırlıklarını sürdürüyor. Dünya genelinde aktif olarak F16 ile tek uçakla gösteri icra eden en etkin ekipler Hollanda ve Belçika Hava Kuvvetleri'nde. 2 ülke de yaklaşık 30 senedir bu gösteriyi icra ediyor. SOLOTÜRK 2011 yılında ilk yurt dışı gösterilerini icra etti. İngiltere'de Avrupa'nın en büyük gösterilerinden biri olarak kabul edilen 40. Royal International Tattoo'ya (RİAT) katıldı. 29 ülke arasında tamamen katılımcıların ve sosyal medyanın oylarıyla en iyi uçuş gösterisi ödülünü aldı. SOLOTÜRK'ün 13 kişilik bir ekibi var." bilgisini verdi. (Zaman)

SOLOTÜRK KOKPİTİ ONA EMANET

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Hava Kuvvetleri ~ 10 yıl önce
Arkadas süperman misin denissin ne var onda demişsin oturdugun yerden konusmak kolay hadi gec koltuga bakalım sen o ucagi kaldirabiliyor musun?? SEN VE SENIN GIBI BASIT DUSUNEN INSANLARA ACIYORUM ALLAH AKIL FIKIR VERSIN. GURUR DUYACAGIN YERDE NE BU KIBIR??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğruya Doğru ~ 10 yıl önce
Yok uçak Türk üretimi değilmiş, yok harcanan para milletin parasıymış... saçma sapan yorumlar yapmayın. O zaman ralli kazanan bir Türk pilotu da, maçı kazanan bir Türk takımı da kullandığı ekipmanlardan dolayı galibiyeti hak etmiyor öyle mi.... Yahu biraz insanınızın başarısını görün ve takdir edin. Bugün Türk savaş pilotları esneklik, hakimiyet ve dikkat açısından dünya çapında ilk 10'a girebilecek seviyede pilotlardır. Hürkuş'u ürettik ve uçtu, F-35 gövdesi imal edip Amerikaya satıyoruz, Zafer isimli %100 Türk sevmaye ve emeği ile kendi savaş gemimizi yaptık, uydularımız tek tek uzaya çıkmaya başladı, otomobil markaları arabalarının üretimlerini Türk mühendislere emanet etmiş. Daha neyin tartışmasını yapıyorsunuz. Bir dönüp geriye bakın. Sanayinin ve teknolojinin ne kadar geliştiğini görmemeniz için kör ve sağır olmanız gerekir. Eğer daha iyisini yapamıyorsanız sadece ve sadece saygı duymanız gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SARIKAMIS ~ 10 yıl önce
Suriyede iç savasta 3 yilda 100000 kisi ölmüs diye dünya medyasi hergün konusuyor. Sarikamista ise bir donma olayinda 60000 mehmetçik ölmüs vallahi çok yazik. Kimmis onlarin komutani ki bu durume evvelden farketmemis. Bana deseler ki yarin eksi 30 olacak ne kendim ne de arabam disari çikar. Nur içinde yatsinlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
-- ~ 10 yıl önce
sarıkamış suriye... konuyla alakanı anlamadım.sarıkamışla ilgili bir sürü tarih kitabı var aç oku tuhaf kardeş.
hediye? ~ 10 yıl önce
Millete nasil bir hediye imiş bu yaa :)) ceplerinden mi verdi komutanlar bunun parasını? :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğru anlamak gerek ~ 10 yıl önce
solotürk güzel bir projeydi. etkisinide gösterdiğine inanıyorum ancak şu anda kaldırılmalı. artık bir anlamının kalmadığına inanıyorum yani bir taraftanda dejenere olsun istemiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 10 yıl önce
Sanki kendi yaptığın uçak da .. hava atıyor ve pilotları sınıflandırıyorsun. Eskiden boğayı yendikten sonra isim alan cengaverler vardı. Şimdi gerçek pilotlar show dünyasına girmeyenlerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bra ~ 10 yıl önce
Kacacak tabii arkadas, adamlar enayi mi vatan memleket ayaaana omrunu tuketsin uc otuz paraya, aferin gururumuzsun ayaklarina g Allah g, anlamayanlar icin g=gravity:))) sen de burada yok tt, yok 520 yok bilmem ne araba muhabbeti yok oyle yagma, dlr hta gecen herkes gelir sana ne:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
G kuvveti ~ 10 yıl önce
Burda böyle onu buna laf atanlarınaokacaksın abi g-lab'a 7-8 g vereceksin fazla değil sonra dünyanın kaç bucak olduğunu görecekler. Ne line'mış arkadaş. O zaman yabancı pilotlara kucak açıp durursunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
superman misin ~ 10 yıl önce
sen ustun insan misin yoksa kendini astronat sananlardanmi? G-lab da sana ne oluyosa banada aynisi sana ne olmuyosa bana da aynisi olur. Ne varki bunda? Kendini superman sanmana gerek yok. Bide sizin su ucagi terste gormeyen pilot degildir lafiniza hastayim. TK nin kazalarinin buyuk cogunlugu ucaga terste gorenler yuzunden. Biraz arastir.
Gören ~ 10 yıl önce
G-Lab'i görmediğin belli. Hatta G'yi görmediğin de.
Sanalpilot ~ 10 yıl önce
Son derece gereksiz bir iş! Bunca sıkıntı varken..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Paraşütçü ~ 10 yıl önce
Devlet zorunlu hizmetten sonra ayrılma hakkı vermiş ama adam sanki savaşın ortasında bırakıp kaçıyomuş gibi bahsediliyor, bu adamlar devletten bir alıyorsa 3 hizmet ediyorlar bunu öğrenin artık !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000