23 Ağustos 2010, Pazartesi 09:08:37

BİR HAVACILIK EFSANESİ ÖLÜMSÜZLEŞTİ

Bakanlar Kurulu'nun Sivas Havaalanı'nın isminin Sivas Nuri Demirağ Havaalanı olarak değiştirilmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.
  • akp yi yıkıp kimi getireceksiniz milliyetçi,muhafazakar,vatansever insanlar olduğu sürece akp yıkılmaz sizde memur kemalle oyalanırsınız
  • Yazının altına imzamı atarım değerli kardeşim. Ellerine sağlık. 2011 e az kaldı.
  • VEFAT ETTİ DİYE BAZILARI YAZMIŞ CHP,NİN PARTİSİ OLDUĞUNDAN ŞÜPHELİYİM DİYE HER HALDE PARTİYİDE BERABER GÖTÜRECEK DEĞİL AMA ASLANLANLAR GİBİ MİRASÇILARI PARTİNİN BAŞINDA BEN KILIÇDAROĞLU CHP,YE GENEL BAŞKAN OLDU DİYE OY VERENLERDEN SADECE BİR TANESİYİM VE BU VESİLE İLE BAYA OY FARK YAPAR BAYKAL VAR DİYE VERMEM DİYENLER ,KÜSKÜNLER AKP,YE KARŞI CHP,DE BİRLEŞENLER . CHP EN AZ 2011,DE 5-6 MİLYON OY DAHA FAZLA ALACAKTIR.BAŞTA ŞEHİT ANALARI,ÇİFTÇİLER,EMEKLİLER,ÖĞRETMENLER,ÖĞRENCİLER ,DOKTORLAR,MEMURLAR,BESİCİLER,TEKEL İŞÇİLERİ ,ÖZELLEŞTİRİLEN DİĞER KURUMLARDAKİ THY,TELEKOM,ŞEKER FABRİKALARI ÇALIŞANLARI BUNLARIN HEPSİ CHP ,YE OY VERECEKTİR ,ZATEN AKP,Yİ YIKMAK İÇİN BAŞKA ALTERNATİF,TE YOK YA HEP BERABER YADA HİÇ BİRİMİZBU KADAR BASİT
  • nerden öğrendin acaba bu bilgileri ben ulaşamadım
  • ATAMIZIN partisi olan chpye yıllarca oy verdim.ama artık şüpheliyim teşekkürler
  • pegasus havayoları 4 ekimde sabiha gökçen sivas seferleri başlıyo.haftanın her günü uçuşlar olcak.
  • ARKADAŞIM ANLAMA SIKINTISIMI VAR SENDE BEN ATATÜRK,LE KILIÇDAROĞLU,NU AYNI KEFEYE KOYMADIM CUMHURİYET HALK PARTİSİ,Nİ KİM KURMUŞTU ATATÜRK İLK GENEL BAŞKANI KİMDİ ATATÜRK ŞİMDİ O KOLTUK,TA KİM OTURUYOR KEMAL KILIÇDAROĞLU YANİ ATAMIZIN KOLTUĞUNDA OTURUYOR EMANETİNE SAHİP ÇIKIYOR BU ÜLKEYİ BİR KEMAL KURDU TEKRAR BİR KEMAL KURTARACAKTIR TÜRK MİLLETİNİN NE ZAMAN BAŞI SIKIŞSA BİR GÜNEŞ GİBİ DOĞAR ADI HEP KEMAL !!! BEN CHP,Lİ DOĞDUM CHP,Lİ ÖLÜRÜM MOLLARIN ARAPLARIN PARTİSİNE HAYATTA OY VERMEM BANA BU CENNET VATANI ARMAĞAN EDEN RAHMETLİ ATAMIZIN PARTİSİNE OY ATARIZ HER ZAMAN BUDA ATAMIZA VE CUMHURİYETİMİZE NE KADAR BAĞLI OLDUĞUMUZU GÖSTERİR ALAHIN İZNİYLE 2011,DE TEK BAŞIMIZA İKTİDAR OLACAĞIZ .HAYIRLI İFTARLAR ORUCUNUZ KABUL OLSUN.
  • şaşıyorum bu insanlara devletimizizn kurucusu ATATÜRK ile kemal kılıçdaroğlunu aynı kefeye koyuyorlar.ama birşey diyeyimmi 12 eylülden sonra ne chp kalır ne mhp nede bdp bu arada olan ruh üçüzlerine olur
  • Böyle durumların havacılığımıza katkısı mutlaka olacaktır. Çok iyi olmuş. Sivaslılar'a ve Türkiye'ye hayırlı olsun
  • Sivas'ımıza ve Milletimize hayırlı olsun..
1 Eylül 2009 tarihinde "Bir Havacılık Efsanesi Nuri Demirağ" başlıklı haberiyle AirportHaber tarafından gündeme getirilen ve Türkiye'de havacılık sanayinin temellerini atan Nuri Demirağ artık ölümsüz...



Nuri Demirağ kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerinden ve Cumhuriyet'in ilk sayılı zenginlerinden birisi olan Nuri Demirağ 1886 yılında Sivas'ın Divriği kasabasında doğdu. 1936 yılında havacılık sanayiinin ilk temellerini atan Demirağ, Besiktaş Barbaros Hayrettin İskelesinin yanında Tayyare Etüd Atölyesini kurdu. Bu atölyeyi kısa bir zaman diliminde dev bir fabrika haline getirdi.

O yıllarda ordunun uçak ihtiyacı halktan ve zengin işadamlarından toplanan bağışlarla karşılanmaktaydı. Kendisinden uçak satın almak için başlatılan bir bağış kampanyasına katılması istendiğinde “Benden bu millet için bir şey istiyorsanız, en mükemmelini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yaşayamaz, öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz. Ben bu uçakların fabrikasını yapmaya talibim” sözleriyle karşılık vermişti.

Fabrikayı memleketi Divriği’de kurmayı planlamıştı. Ancak öncelikle İstanbul’da bir deneme atölyesi kurulacaktı. Bu amaçla Çekoslovak bir şirketle anlaştı.

İstanbul’da Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi’nin yanında atölye binası inşa edildi (Deniz Müzesi’nin solunda bulunan büyük sarı bina). Deneme uçuşlarını yapabilmek için Yeşilköy’deki Elmaspaşa Çiftliği’ni satın aldı ve üzerinde büyük bir uçuş sahası, hangarlar ve uçak tamir atöleysi yaptırdı. Uçuş sahası, Avrupa’nın en büyük havaalanı olan Amsterdam Havaalanı büyüklüğünde idi. Bu alan, günümüzde İstanbul Atatürk Havalimanı olarak kullanılır.

Uçakları kullanacak Türk pilotların yetişmesi için bir havacılık okulu kurmak gerekiyordu. Pistin bulunduğu arazide Gök Okulu kuruldu. Okul, 1943 yılında kadar 290 pilot yetiştirdi. Yeşilköy’deki Gök Okulu’ndan önce Divriği’de de bir Gök Ortaokulu açtı. Sivas’ın hiçbir ilçesinde ortaokul yokken açılmış bu okulda öğrencilerin tüm masrafları karşılanıyor; öğrenciler havacılığa özenmeleri için İstanbul’a getirtilip uçuş dersleri veriliyordu.

Beşiktaş’taki uçak fabrikasında üretilecek uçak ve planörlerin planını Türkiye’nin ilk uçak mühendislerinden Selahattin Reşit Alan çizdi. 1936’da ilk tek motorlu uçak üretildi ve ND-36 adı verildi. 1938’de NuD-38 adlı çift motorlu 6 kişilik yolcu uçağı yapıldı. NuD-38, 1944 yılında dünya havacılığı yolcu uçakları A sınfına alındı. İlk uçak siparişini 1938 yılında Türk Hava Kurumu (THK) verdi.

Nuri Demirağ, havacılık alanında çalışmalarına 1939’da Türkiye’nin ilk yerli paraşüt üretimini gerçekleştirerek devam etti. 1941’de tamamen Türk yapımı ilk uçak İstanbul’dan Divriğ’e uçtu. Nuri Demirağ’ın oğlu ve Gök Okulu’nun ilk mezunlarından olan Galip Demirağ, bu uçuşta pilot idi.

THK tarafından sipariş edilen 65 planör kısa sürede teslim edildikten sonra; NuD-36 adlı 24 eğitim uçağı tamamlanmış, deneme uçuşları İstanbul’da gerçekleşmişti.

Uçak Atölyesi’nin Kapanması
THK’nın siparişi olan ve son olarak İstanbul’dan Eskişehir’e uçan uçakların teslimi için Eskişehir’de bir kez daha test uçuşu yapılması talep edilmişti. Test uçuşunu uçuş tecrübesi az olan başmühendis Selahattin Alan’ın kendisi yaptı ve iniş sırasında kaza geçirerek hayatını kaybetti. Bu kazadan sonra THK siparişi iptal etti. Nuri Demirağ, mahkemeye verdiği THK ile yıllar süren bir mahkeme sürecine girdi. Mahkeme THK lehine sonuçlanınca fabrika ve Gök Okulu kapandı; Yeşilköy’deki tesisler havaalanı yapılmak üzere istimlak edildi; İspanya, İran ve Irak’tan alınan siparişler engellendi; elde kalan uçaklar hurdacıya satıldı. Nuri Demirağ’ın davayı kaybettikten sonra hükümet üyeleri ve cumhurbaşkanına mektuplar yazarak yanlışlığın düzeltilmesi için yaptığı girişimler başarısız oldu; fabrika tekrar açılamadı.
BİR HAVACILIK EFSANESİ ÖLÜMSÜZLEŞTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 14 yıl önce
akp yi yıkıp kimi getireceksiniz milliyetçi,muhafazakar,vatansever insanlar olduğu sürece akp yıkılmaz sizde memur kemalle oyalanırsınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yazının altına imzamı atarım değerli kardeşim. Ellerine sağlık. 2011 e az kaldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
VEFAT ETTİ DİYE BAZILARI YAZMIŞ CHP,NİN PARTİSİ OLDUĞUNDAN ŞÜPHELİYİM DİYE HER HALDE PARTİYİDE BERABER GÖTÜRECEK DEĞİL AMA ASLANLANLAR GİBİ MİRASÇILARI PARTİNİN BAŞINDA BEN KILIÇDAROĞLU CHP,YE GENEL BAŞKAN OLDU DİYE OY VERENLERDEN SADECE BİR TANESİYİM VE BU VESİLE İLE BAYA OY FARK YAPAR BAYKAL VAR DİYE VERMEM DİYENLER ,KÜSKÜNLER AKP,YE KARŞI CHP,DE BİRLEŞENLER . CHP EN AZ 2011,DE 5-6 MİLYON OY DAHA FAZLA ALACAKTIR.BAŞTA ŞEHİT ANALARI,ÇİFTÇİLER,EMEKLİLER,ÖĞRETMENLER,ÖĞRENCİLER ,DOKTORLAR,MEMURLAR,BESİCİLER,TEKEL İŞÇİLERİ ,ÖZELLEŞTİRİLEN DİĞER KURUMLARDAKİ THY,TELEKOM,ŞEKER FABRİKALARI ÇALIŞANLARI BUNLARIN HEPSİ CHP ,YE OY VERECEKTİR ,ZATEN AKP,Yİ YIKMAK İÇİN BAŞKA ALTERNATİF,TE YOK YA HEP BERABER YADA HİÇ BİRİMİZBU KADAR BASİT

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
nerden öğrendin acaba bu bilgileri ben ulaşamadım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ATAMIZIN partisi olan chpye yıllarca oy verdim.ama artık şüpheliyim teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pegasus havayoları 4 ekimde sabiha gökçen sivas seferleri başlıyo.haftanın her günü uçuşlar olcak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ARKADAŞIM ANLAMA SIKINTISIMI VAR SENDE BEN ATATÜRK,LE KILIÇDAROĞLU,NU AYNI KEFEYE KOYMADIM CUMHURİYET HALK PARTİSİ,Nİ KİM KURMUŞTU ATATÜRK İLK GENEL BAŞKANI KİMDİ ATATÜRK ŞİMDİ O KOLTUK,TA KİM OTURUYOR KEMAL KILIÇDAROĞLU YANİ ATAMIZIN KOLTUĞUNDA OTURUYOR EMANETİNE SAHİP ÇIKIYOR BU ÜLKEYİ BİR KEMAL KURDU TEKRAR BİR KEMAL KURTARACAKTIR TÜRK MİLLETİNİN NE ZAMAN BAŞI SIKIŞSA BİR GÜNEŞ GİBİ DOĞAR ADI HEP KEMAL !!! BEN CHP,Lİ DOĞDUM CHP,Lİ ÖLÜRÜM MOLLARIN ARAPLARIN PARTİSİNE HAYATTA OY VERMEM BANA BU CENNET VATANI ARMAĞAN EDEN RAHMETLİ ATAMIZIN PARTİSİNE OY ATARIZ HER ZAMAN BUDA ATAMIZA VE CUMHURİYETİMİZE NE KADAR BAĞLI OLDUĞUMUZU GÖSTERİR ALAHIN İZNİYLE 2011,DE TEK BAŞIMIZA İKTİDAR OLACAĞIZ .HAYIRLI İFTARLAR ORUCUNUZ KABUL OLSUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
şaşıyorum bu insanlara devletimizizn kurucusu ATATÜRK ile kemal kılıçdaroğlunu aynı kefeye koyuyorlar.ama birşey diyeyimmi 12 eylülden sonra ne chp kalır ne mhp nede bdp bu arada olan ruh üçüzlerine olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Böyle durumların havacılığımıza katkısı mutlaka olacaktır. Çok iyi olmuş. Sivaslılar'a ve Türkiye'ye hayırlı olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sivas'ımıza ve Milletimize hayırlı olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000