11 Ekim 2013, Cuma 11:01:52

MİLLİ HELİKOPTER NE ZAMAN UÇACAK?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilmesi planlanan özgün helikopter programında takvim belirlendi.
  • Airbus ve Boeing in başka ülkelerde parça ürettirmesi sırf maliyetin daha düşük olmasından kaynaklanıyor. Yoksa teknolojisi yetmediği için değil. Bütün parçaları yerli imkanlarla üretilebilirse(ama maliyetten dolayı örneğin Çin e de ürettirilebilir) yerli malı denir o uçağa.
  • Makineli topun muhimmat beslemesini yapan bölme dışarıya yerleştirilmiş. Alt kokpit bölmesinin hemen altında ve savunmasız. Operasyonda isabet alması yada sıkışma durumu büyük zafiyet yaratmazmı? Projeyle ilgili haberleri gazetelerde okurken, proje esnasında bu kısmın gövde içinde olması planlanıyor diye yazdığını hatırlıyorum. Ne bu iş? Diğer saldırı helikopterlerinde böyle bir şey yok sanırım?? Ve neden 30 mm değil topu? Apache ve varyantları 30 mm kullanıyor.. Bir bilen bizi aydınlatabilirmi?
  • Yerli araba isterik, helikopter ehliyetimiz yok bizim.
  • habi habi :)) motor yabancı,paller yabancı,....eee yerli helikopter yok yaaaa
  • İsmail Yavuz'un yazmış olduğu "Mustafa Kemal'in Uçakları" kitabında cumhuriyet dönemimizde yaptığımız özgün uçak girişimleri anlatılıyordu. 1950'lerin ortalarında önü kesilen havacılık sanayimiz Türk Uzay Sanayi Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) kurulması ile 30 yıl sonra yeniden canlandırılmaya başlanmıştı. Kitabın sonunda da TUSAŞ'ın o dönemki atılımların devam niteliğinde olduğundan bahsediliyor. Bu haberden de anlaşıldığı gibi özgün havacılık sanayimizin gelişmesi adına mükemmel bir projeye daha başlanılıyor. TUSAŞ'ımıza yapacağı çalışmada başarılar diliyoruz. Allah'ın izni ile yüzünün akı ile bu işi tamamlayaaktır.

Savunma Sanayii Müsteşarlığından (SSM) yapılan açıklamaya göre, Özgün Helikopter Programı kapsamında TUSAŞ ile Program Başlangıç Toplantısı gerçekleştirildi.

Program, Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer ihtiyaç sahibi kurumların eğitim helikopteri ve hafif sınıf genel maksat helikopteri ihtiyacının özgün tasarım ile karşılanması amacıyla milli imkanlarla tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi ve üretilmesini kapsıyor.

Bu kapsamda, TUSAŞ ile 26 Haziran 2013'te Özgün Helikopter Programı Sözleşmesi imzalanmıştı. 6 Eylül 2013 itibari ile de program takvimi başladı. Sözleşme; 5 ton sınıfında, 3 mürettebat ve 9 yolcu kapasiteli bir hafif sınıf genel maksat helikopterinin milli imkanlarla tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi ve üretilmesi, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansından (EASA) uluslararası sivil sertifikasyonunun alınması ve askeri kalifikasyonunun tamamlanması konularını kapsıyor.

Program takvimine göre ilk uçuşun 60. ayda gerçekleştirilmesi, sivil sertifikasyonun 78. ayda EASA'dan alınması ve 90. ayda askeri kalifikasyonun tamamlanması hedefleniyor.

MİLLİ HELİKOPTER NE ZAMAN UÇACAK?

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Airbus ve Boeing in başka ülkelerde parça ürettirmesi sırf maliyetin daha düşük olmasından kaynaklanıyor. Yoksa teknolojisi yetmediği için değil. Bütün parçaları yerli imkanlarla üretilebilirse(ama maliyetten dolayı örneğin Çin e de ürettirilebilir) yerli malı denir o uçağa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dezavantajlar ~ 10 yıl önce
Makineli topun muhimmat beslemesini yapan bölme dışarıya yerleştirilmiş. Alt kokpit bölmesinin hemen altında ve savunmasız. Operasyonda isabet alması yada sıkışma durumu büyük zafiyet yaratmazmı? Projeyle ilgili haberleri gazetelerde okurken, proje esnasında bu kısmın gövde içinde olması planlanıyor diye yazdığını hatırlıyorum. Ne bu iş? Diğer saldırı helikopterlerinde böyle bir şey yok sanırım?? Ve neden 30 mm değil topu? Apache ve varyantları 30 mm kullanıyor.. Bir bilen bizi aydınlatabilirmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cevap ~ 10 yıl önce
helikopter dengesizdi ve titreşim yapıyordu diye okumustum. bu nedenle kuyruk kısmına aklımda kaldıgı kadarıyla 30 kg kadar agırlık kanmustu. top da aynı nedenle kucultulmus olabilir. yine memiler de aynı nedenle daha arka bir kısımdan geliyor olabilir. ama helikopter daha cok teröriste-piyadeya kars kullanılacagı için 20 mm de yeterli. 30 mm mermi ile zaten yunanistanın ya da batılı ülkelerin modern zırlarını delemezsiniz. dogulu komsularımızın eski nesil islahları icin de 30 mm sart değil. mutlaka yanlışlıklar eksiklikler olacak. kaynak kodlarının bize ait olması tüm bu aksaklıklara değer diye düşünüyorum.
yerli ~ 10 yıl önce
Yerli araba isterik, helikopter ehliyetimiz yok bizim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tekno ~ 10 yıl önce
habi habi :)) motor yabancı,paller yabancı,....eee yerli helikopter yok yaaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mehmet ~ 10 yıl önce
Araştırmadan niye yazarsınız bilmem. Türkiye'de motor üretimi mi var? Motordan daha onemli helinin aviyonik, atış sistemleri ve uçuş bilgisayar sistemleri değil mi? Bir araştırın sonra helikopterin motordan ve pallerden ibaret olmadığını geri kalan üretimin yerli olduğunu görürsünüz. Saygılar
ZzZ ~ 10 yıl önce
boeing de motorunu kendi yapıyor demi kardeş.adamın dibisin sen.sizin gibi zihniyet oldukça tahta kalemi bile üretmeye karşı çıkarsınız siz.
acaba ~ 10 yıl önce
önümde bir iphone var, çin de üretilmiş. bir çok parçasıda çin ve japon, ama ABD markası. kimse çin malı demiyor iphone için. airbus ve boeing in bile bir çok parçası dünyanın muhtelif ülkelerinde üretiliyor. şu an parçanın nerede üretildiği önemli değil, fikri mülkiyetin kimde olduğudur. çok uzman biri değilim ancak burada önemli olanın malzemeden çok yazılımların yerli imkanlarla yapılmış olması önemlidir. yoksa motoru, plastiği, lastiği onlara kimse bakmaz.
Bravo Size ~ 10 yıl önce
Boeing motorunu kendi yapmıyor, ülkesinin başka bir şirketi GE yapıyor. Biz her şeyini Aselsan yapsın demiyoruz, tamamı ülkemizin şirketleri tarafından yapılsın diyoruz. Bu ülkede motor mu üretiliyor diye sormak yerine nasıl üretilir onu çözmek istiyoruz. Ama siz dışa bağımlı olmayı, yabancı sermayeyi matah bir şey sanıyorsunuz. Sizin zihniyetiniz yüzünden hala dikiş iğnesini bile Çin den alıyor bu devlet.
BAŞARILAR! ~ 10 yıl önce
İsmail Yavuz'un yazmış olduğu "Mustafa Kemal'in Uçakları" kitabında cumhuriyet dönemimizde yaptığımız özgün uçak girişimleri anlatılıyordu. 1950'lerin ortalarında önü kesilen havacılık sanayimiz Türk Uzay Sanayi Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) kurulması ile 30 yıl sonra yeniden canlandırılmaya başlanmıştı. Kitabın sonunda da TUSAŞ'ın o dönemki atılımların devam niteliğinde olduğundan bahsediliyor. Bu haberden de anlaşıldığı gibi özgün havacılık sanayimizin gelişmesi adına mükemmel bir projeye daha başlanılıyor. TUSAŞ'ımıza yapacağı çalışmada başarılar diliyoruz. Allah'ın izni ile yüzünün akı ile bu işi tamamlayaaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 10 yıl önce
Kitap tavsiyesi için teşekkürler. İnternetten baktım siperişini veriyorum. Bizim gibilerin arşivinde bulunması gerek.
tru ~ 10 yıl önce
Havacılık konusunda bütün suç 1950den sonrasına atılır. Oysa bakın wikipediada ne diyor "Uçak fabrikasının kapanması" "Bu kazadan sonra THK siparişi iptal etti. Nuri Demirağ, mahkemeye verdiği THK ile yıllar süren bir mahkeme sürecine girdi. Mahkeme THK lehine sonuçlandı. Ayrıca uçakların yurtdışına satılamaması için bir de kanun çıkartılır. Bu yüzden sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapanır. Beşiktaş'ta üretilen uçakların uçuş deneme testleri ve gök okulu için yapılan pistler, hangarlar, üzerlerindeki bütün yapılı binalar o yıllarda dünyanın en büyük havalimanı Amsterdam Havalimanı büyüklüğündaki bütün kurulu tesisler istimlak edildi.İspanya, İran ve Irak’tan alınan siparişler engellendi; elde kalan uçaklar hurdacıya satıldı" 1944 yılında o öve öve bitiremediğiniz milli şefin Türk havacılığına attığı büyük kazığı görün. Bütün suçu Menderese atarak bu büyük ihanetten kurtulamazsınız.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000