10 Eylül 2018, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Peki cetin bey. Pegasusun yetim cocuklari icin ne tavsiye edersiniz. Sendika yok. Iki senede bir kez zam var oda %14. Detaylara girmiyorum deli sorunlarimiz var. M.h de 500.kisi varsa 200 kisinin gidesi var tazminatimizi yakmak istemiyoruz. Kovulmayi bekliyoruz. Saw Tgs gibi ciftlikde degilki yan gelip yatalim maas arti primle gul gibi gecinelim dimi!
  • Ben bir pilot olarak kabin ve teknikteki arkadaşların yorumlarını hayretle okuyorum. Pilotlara ekstra zam yapılmadan önce kimsenin sesi çıkmıyordu. İddia ediyorum, yine bu ekstra zamlar olmasa kimse de şikayet etmezdi. Şimdi ben hesaplamamıştım ama burada yazan arkadaşların söylediğine göre kokpit olarak %56 zam alıyormuşuz. Bu zamla benim maaşım ortadoğu firmalarının üçte birine geliyor. Ve ben en geç kalmış pilotlardan biri olarak bu ay sonu iş başvurularına başlıyorum. Madem sizin maaşlar(teknik) 700 dolarken ortadoğuda 11 bin dolar veriyorlar, hadi onu da ben hesaplayım yaklaşık 15 kat, neden gitmiyorsunuz? Kabul edin arkadaşlar şu anda dünyada pilot hariç ihtiyaç olan bir meslek grubu yok. Hepinizin yaptığı işe saygım var ama yazdıklarınızda biraz destek olsun. Kokpit ekibi olarak hepimizin diğer ülkelerde çalışan arkadaşları var, yani tehdidin içi boş değil, sizden kim var? Robin Hood'luğa soyunup sizi gaza getirenlere değil Çetin Bey gibi sağduyulu yazarlara kulak verin.
  • Böyle dürüst yazılar yazarsanız sevilmezsiniz ama çöpe çöp diyecek adamlar da lazım memlekete. Tebrikler.
  • Tgs bu maaşlar bi yere gidemez
  • Ne diyorsunuz belli değil. Kriz var ve yapacak hiç bir şey yok. Uçaklarını ve mal varlıklarını yurt dışına kaçıran patronlardan değil çalışandan emekçiden yana duruş sergilemeniz yeterlidir. Kimse şirketime bir şey olmasın diye sineye çekmesin. Bugüne kadar çalışan fedakarlığı ile ayakta tutulabilmiş havacılık şirketi olmamıştır.
  • Peki.şirketler de düşünüyorlarmı en iyi personel elindeki personeldir, elindekilere iyice sarıl ve tehditci, şantajcı tavırları içinden çıkartıp çöpe at diye ? Yoksa tecrübe, iş vasfı, özverili personel, kurum kültürü kavramlarının 200 tl az maaşlı yeni personel karşısında anlamsızlığını korumaya devam edecekmi ? Bol atasözlü fıkralı bir yazıda gene aynı sivri bir kalemle yöneticilere ithafende yazacakmısınız ?
  • Sorun hiç bir dönemde bitmez. Her şey yolunda giderken daha rahat olalım, daha çok kazanalım, musluk kısıldı mı bağırmaya başlayalım. Bunu yapanları işi olmayanlara sorarsan güler ve Allah tan korksunlar der. İnsan nankördür sözü her zaman liderliğini korumaktadır. Eğlence programlarında 100 tane ayakkabısı olandan tutun son model araçları eşlerine alanları görünce bunun ne kadar doğru olduğu alenen görülecektir. Diğer taraftan milletten aldıkları ve kestikleri ile yüzbinleri harcayanlar ise cabası. Durum böyle iken pilotların hakkı olanı alması gereken bundan feragat etmeleri beklenmez. Zaten öyle de olması gerekir. Yönetimin şatafatını görünce insan duramıyor. Kazanç ve harcama yönüyle adaletin tesis edildiği bir ortam olsa al kardeşim 10 kaptan maaşımın yarısı senin olsun. Nerede o günler! İnşallah bu millet o günleri görür.
  • TGS, OPET,PO vs yer çalışanı arkadaşların nasıl özveriyle çalıştıklarını,bizleri emniyetle ve zamanında uçuşa göndermek için tüm olumsuzluklara ve zaman baskısına nasıl göğüs gerdiklerine yıllardır şahidim.Aldıkları para ve hak ettikleri zam alınlarındaki ter gibi tertemiz ve sonuna kadar helaldir.
  • Bütün atasözleri tek yazıda.
  • Ne yani kriz var diye millet köle gibi çalışmayı sindirsin mi? Mobinge küfüre hakarete boyun mu eğsin?Omurgasız, gurursuz mu olsun? Bu nasıl telkindir bu neyin kafasıdır! Çocuklarına böylemi öğrettin? Böyle bir babamısın sen!

Şu An İçin En İyi İş, Sahip Olduğunuzdur. Ona Sıkı Sıkı Sarılın.



THY’ nin ortak kuruluşlarından birinde görev yapan bir arkadaşımız yorumunda mealen şöyle diyor.” Maalesef bunların bir kısmı bende var ve her geçen gün daha da artıyor. Yaklaşık 10.yılım dolacak çalıştığım şirkette. Çalışanlara değer verilmemesi, aşağılık duygusundan kaynaklanan kompleksler ve buna bağlı olarak oluşan özgüven kaybı kendimize olan saygımızın bile yok olmasına yol açtı.  Bu kadarla da kalmadı. Benliğimde oluşan bu tahribat insanları düşman gibi görmeme sebebiyet veriyor. Yalnız kalma arzusu da ve insanları sevmemek bu ruh halimin doğal sonucu.”
 
Şimdi ise biz, bu kardeşimize “ Bu ortamda en iyi iş sahip olduğunuz iştir. Ona sıkı sıkı sarılın.” Diye sesleniyoruz. Nasıl sarılsın ki? Güven her işin başı, değil yöneticilerine güven duymak, kendisine olan güvenini yitirmiş kardeşimiz. Sarılma sevginin bir tezahürü. Sevgi kalmamış ki koşup sarılsın. Evet yine de sarılmalıdır. Kendisi ve ailesi için.
 
Aylardır ülkede ekonomik bir kriz havası hüküm sürüyor. En az kriz yok diyenler kadar, olanı olduğundan da fazla abartanlar, ortamdan istifade ile nasıl olsa çıt çıkmıyor diye  fiyatlarını dolar kuruna bağlayanlar da hatalı. Evet; pahalılık ortada. Dayanılır boyutta değil. Bu doğru. Dövizin durumunu artık dövizle iş görmeyenler de takip ediyor. Düşmesi zor. Ekimde, Kasımda şu olacak, üç firmadan biri kapanacak vb. söylentileri ile felaket tellallığı yaparak insanları ruhsal krize sürükleyenlerin de kötü niyetleri ortada.
 
Evet; maliyetlerin bu denli artmasının şirketlerin küçülmesine sebebiyet verdiğini 2000’l, yıllarda gördük ve yaşadık. Küçülmek denince bizim yöneticilerin aklına ilk gelen şirketin giderlerinin nasıl kısılabileceğini ve maaşlarından ne kadar fedakârlık edebileceklerini düşünmek olmuyor. Maalesef akıllarına ilk gelen tasarruf yöntemi tensikat oluyor.
 
Gelelim TGS’li bir çalışanın yorumuna. Kısacık. “ Harekâtta 50 kişinin istifası ceplerinde “ diye sesleniyor bize. İşte yorum bu.  Muhtemelen arkadaş sohbetlerindeki konuşmaları yorumuna taşımış. Doğruluğuna kendisinin de inandığını zannetmem. Cepte duran istifanın sağlığa bir zararı yok. Yeter ki cepten çıkıp yöneticinin masasına konulmasın. Eğer doğru ise bu 50 kardeşimiz işe ne zaman girmişler? Tahsilleri ne? Piyasa da çok aranan, çok ihtiyaç duyulan bir meslek erbabı iseler TGS’ de işleri ne? Bu satırların hoşa gitmeyeceğini biliyorum, tepki göreceğini de. Ama doğru sözler bazen insanları rahatsız eder. Bilmezler mi ki, hukuk tahsili görüp Yolcu hizmetleri Memuru olarak çalışanlar da mevcut. Tabii benzeri başkaları da var Sonuçta TGS yöneticileri şayet bu yorumu gördülerse gülümseyip geçmişlerdir. Bu arkadaşlarımızın ceplerinde olduğu söylenen istifalarını akşam eve gidince ceplerinden çıkartıp yırtmalarını öneririm haddimi aşarak. İstifaları TGS yönetiminin umurunda olmayacaktır.
 
Evet, devlet çalışanlarına enflasyonla orantılı sayılabilecek zam veriyor. Son açıklanan enflasyon oranı % 17 ila 18 arası. .Özel sektörünün bı sene  ne yapacağı belli değil. Enflasyon malum. Çalıştığınız işyerleri bu yüzdeye uygun zammı normal zamanda yapmadı. Hatırlıyorum da bir ara Ankara’nın yüksek dağları bu zammı veririz ama sonu 000’lı miktar personeli işten çıkartırsınız demişlerdi. Özel sektörün işvereni ne yapar?  . Özellikle herkesin kendi yağı ile kavrulmaya çalıştığı, kimsenin b ir başkasına el uzatamadığı bu dönemlerde sıfır gelirli olmak, hele hele insanın bunu kendi arzusu ile bu derin çukura düşerek bunu yaşaması akıllı işi değil. Bildim bileli bir kısım çalışan yukarıda belirtilen şirketin şartlarını tenkit eder dururdu. Senelerdir o şartlara dayandınız da şimdi ortamın uygun olmadığı zamanda mı aklınız başınıza geldi. Bırakın bu işleri ve bu tür yazışmaları bile yapmayın. Yapan zihni evvelleri de ikaz edin. Hani bir söz var ya. “Dünyada en zor iş işsiz gezmektir”
 
Bazı krizler ansızın çıkar ortaya. Bazıları ise bağıra bağıra gelir.  Uyararak; haftaya falan gün geliyorum diyerek adeta randevu verip geleni bile gördük. Bu tür kriz ilgiliye detay hazırlık yapma zamanı tanır. Bu güne dek iyi yönetilemeyen, stratejisi kurulamayan bir krizde ne  çalışanların ne de şirketlerin lehinde bir sonlanma hiç yaşanmadı.
 
2000’li yıllarda yaşanan krizlerde şirketlerin IK yönetimi uygulamalarının etkileri araştırılmış olup bu çalışma ileride herhangi bir kriz vukuunda şirketlerin yaptıkları işlemlerin bir anlamda hatırlanmasına esas teşkil edecektir. Allah vermesin bu gün benzeri bir kriz vuku bulsa karşılaşılacaklar o günlerdekilerden farklı olmayacaktır. İnşallah gerekli olmasın ama geçmişi unutmamakta fayda var. Lütfen okuyunuz. ( http://dergipark.gov.tr/download/article-file/355423)
 
Neden belirtmeğe gerek gördüm bilemiyorum. İşsizlik ödemesi Genel bir ifade ile bir sigortalının kendi isteği dışında işsiz kalması halinde iş aradığı sürede yaşayacağı gelir kaybını telafi etmeye dönük bir düzenlemedir. Bunu da bilmekte yarar var. 
Ben bekârım bu çark öyle veya böyle nasıl olsa döner diye düşünmemek gerek.
 
Bu arada bir gazete haberi: Kredi kartı kullananların sayısı 3,7 milyon arttı ve de 194 milyona ulaştı. Kart sahiplerinin yaptıkları harcamalar ise 2017 senesinde bir önceki yıla göre % 15 arttı. Harcama miktarının 2018’ de hangi noktaya ulaşacağını bilemiyorum, siz tahmin yürütün. Bu noktada söylenecek şeyler belli. Ayağını yorganına göre uzat vb. Biz kimseyi üzmeden, bankalardan gelen kredi kartı hesap özetlerinden falan bahsetmeden meramımızı bir fıkra ile anlatalım.
 
Yaşlı çift evliliklerinin kırkıncı yıl dönümünde paraya kıymışlar, Avustralya''da tatil yapmaya karar vermişlerdi..Uçağın penceresinden saatlerdir okyanusu seyrediyorlardı. Sessizliği pilotun anonsu bozdu: "Sayın yolcularımız! Korkarım size kötü bir haberim var. Motorlarımızdan biri sustu, diğeri de susmak üzere. Acil iniş yapmak zorundayız.""Neyse ki altımızda haritada görülmeyen bir ada var ve sahiline inmeye çalışacağız."Bunu başarabilirsek tek sorunumuz bizi bulabilmeleri için dua etmek olacak." Uçak minik adanın kumsalına başarılı bir iniş yaptı, kimsenin burnu kanamadı. Uzun bir rahatlama sessizliğinden sonra adam karısının ellerini tuttu, gözlerine endişeyle baktı;"Mona, bu ayki kredi kartı borcunu ödemiş miydin?" Hayır, sevgilim, unutmuşum. Kızdın mı?"Adam endişeyle yine sordu: "Araba kredisinin taksitini ödemiş miydin?" Özür dilerim canım, onu da ödememiştim." Yaşlı adam karısının ellerini bıraktı ve kırk yıldır yapmadığı şekilde ona sıkı sıkıya sarıldı "Aferin" Karısı şaşkın, korkarak sordu. "İyi misin tatlım?" Hiç olmadığım kadar. Çünkü bankacılar yerin yedi kat dibinde olsak bizi mutlak bulurlar!"

Oturup ekonomik kriz olur mu? Olmaz mı? Duraklar mı? Duraklamaz mı? Diye ihtimal hesabı yapmaya gerek yok. Evet, bu ve benzeri şartlarda en iyi iş sahip olduğunuzdur. Şartlar ne olursa olsun onu muhafaza etmek ve ona sıkı sıkı sarılmak zamanıdır. Onun avucunuzdan uçup gitmesine neden olacak hiçbir davranışta bulunmayın. Aklı Selim bunu gerektirir. Her halde aramızda bu denli aptal olan kimse yoktur diye düşünüyorum (?)
Şu An İçin En İyi İş, Sahip Olduğunuzdur. Ona Sıkı Sıkı Sarılın.

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Havaciligin yetim cocuklari pegasusda ~ 6 yıl önce
Peki cetin bey. Pegasusun yetim cocuklari icin ne tavsiye edersiniz. Sendika yok. Iki senede bir kez zam var oda %14. Detaylara girmiyorum deli sorunlarimiz var. M.h de 500.kisi varsa 200 kisinin gidesi var tazminatimizi yakmak istemiyoruz. Kovulmayi bekliyoruz. Saw Tgs gibi ciftlikde degilki yan gelip yatalim maas arti primle gul gibi gecinelim dimi!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HAVACIL....... ~ 6 yıl önce
NE TAVSİYE EDEBİLİRİM Kİ.ŞARTLAR MALUM TAZMİNAT YAKMAK VS.. AŞIRI BİR LÜKS OLUR.İSTEĞİNİZİN AKSİNE DİLERİM Kİ KOVULMAZSINIZ. BENİM ÖNERİLERİN KIZDIRIYOR İNSANLARI. AMA GÖRÜŞÜM BU.
Copy-Paste ~ 6 yıl önce
Ben bir pilot olarak kabin ve teknikteki arkadaşların yorumlarını hayretle okuyorum. Pilotlara ekstra zam yapılmadan önce kimsenin sesi çıkmıyordu. İddia ediyorum, yine bu ekstra zamlar olmasa kimse de şikayet etmezdi. Şimdi ben hesaplamamıştım ama burada yazan arkadaşların söylediğine göre kokpit olarak %56 zam alıyormuşuz. Bu zamla benim maaşım ortadoğu firmalarının üçte birine geliyor. Ve ben en geç kalmış pilotlardan biri olarak bu ay sonu iş başvurularına başlıyorum. Madem sizin maaşlar(teknik) 700 dolarken ortadoğuda 11 bin dolar veriyorlar, hadi onu da ben hesaplayım yaklaşık 15 kat, neden gitmiyorsunuz? Kabul edin arkadaşlar şu anda dünyada pilot hariç ihtiyaç olan bir meslek grubu yok. Hepinizin yaptığı işe saygım var ama yazdıklarınızda biraz destek olsun. Kokpit ekibi olarak hepimizin diğer ülkelerde çalışan arkadaşları var, yani tehdidin içi boş değil, sizden kim var? Robin Hood'luğa soyunup sizi gaza getirenlere değil Çetin Bey gibi sağduyulu yazarlara kulak verin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal olsun ~ 6 yıl önce
Böyle dürüst yazılar yazarsanız sevilmezsiniz ama çöpe çöp diyecek adamlar da lazım memlekete. Tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 6 yıl önce
Tgs bu maaşlar bi yere gidemez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs yönetim ~ 6 yıl önce
Mesajın alındı,4 ci ikramiye ve yüzde 30 zam için çalışılıyor
Beyefendi ~ 6 yıl önce
Ne diyorsunuz belli değil. Kriz var ve yapacak hiç bir şey yok. Uçaklarını ve mal varlıklarını yurt dışına kaçıran patronlardan değil çalışandan emekçiden yana duruş sergilemeniz yeterlidir. Kimse şirketime bir şey olmasın diye sineye çekmesin. Bugüne kadar çalışan fedakarlığı ile ayakta tutulabilmiş havacılık şirketi olmamıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BEYEFENDİ ~ 6 yıl önce
KİMSE ŞİRKETİME BİR ŞEY OLMASIN DİYE SİNEYE ÇEKMESİN.BU GÜNE KADAR ÇALIŞAN FEDAKARLIĞI İLE AYAKTA DURAN ŞİRKET OLMAMIŞTIR. BU İKİ SÖZÜNÜZ ŞAYET OKUDUNUZ İSE, İFADE EDİLMEK İSTENENİ PEK ANLAMADIĞINIZI GÖSTERİYOR. MEALEN KENDİNİZİ DÜŞÜNMENİZ GEREKİR DEMEK İSTEYEN BİR YAZIYI BU ŞEKİLDE ANLAMAK ZOR. ŞİMDİ OTURUN SİZ İSTİFA EDİN. KİMSE SİNEYE ÇEKMESİN DİYEN İNSANIN YAPMASI GEREKEN BUDUR. YAZIK.
Tgs,havaş,çelebi.thy farketmez ~ 6 yıl önce
Peki.şirketler de düşünüyorlarmı en iyi personel elindeki personeldir, elindekilere iyice sarıl ve tehditci, şantajcı tavırları içinden çıkartıp çöpe at diye ? Yoksa tecrübe, iş vasfı, özverili personel, kurum kültürü kavramlarının 200 tl az maaşlı yeni personel karşısında anlamsızlığını korumaya devam edecekmi ? Bol atasözlü fıkralı bir yazıda gene aynı sivri bir kalemle yöneticilere ithafende yazacakmısınız ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dertli ~ 6 yıl önce
Sorun hiç bir dönemde bitmez. Her şey yolunda giderken daha rahat olalım, daha çok kazanalım, musluk kısıldı mı bağırmaya başlayalım. Bunu yapanları işi olmayanlara sorarsan güler ve Allah tan korksunlar der. İnsan nankördür sözü her zaman liderliğini korumaktadır. Eğlence programlarında 100 tane ayakkabısı olandan tutun son model araçları eşlerine alanları görünce bunun ne kadar doğru olduğu alenen görülecektir. Diğer taraftan milletten aldıkları ve kestikleri ile yüzbinleri harcayanlar ise cabası. Durum böyle iken pilotların hakkı olanı alması gereken bundan feragat etmeleri beklenmez. Zaten öyle de olması gerekir. Yönetimin şatafatını görünce insan duramıyor. Kazanç ve harcama yönüyle adaletin tesis edildiği bir ortam olsa al kardeşim 10 kaptan maaşımın yarısı senin olsun. Nerede o günler! İnşallah bu millet o günleri görür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Moby ADB sxs ~ 6 yıl önce
TGS, OPET,PO vs yer çalışanı arkadaşların nasıl özveriyle çalıştıklarını,bizleri emniyetle ve zamanında uçuşa göndermek için tüm olumsuzluklara ve zaman baskısına nasıl göğüs gerdiklerine yıllardır şahidim.Aldıkları para ve hak ettikleri zam alınlarındaki ter gibi tertemiz ve sonuna kadar helaldir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MOBY ABD SXS ~ 6 yıl önce
YER HİZMETLERİ ÇALIŞANLARININ KAZANDIKLARI PARANIN HELAL OLDUĞU KONUSUNDA HEMFİKİRİM SİZİNLE. BEN DE YER HİZMETLERİNDE ÇALIŞTIM. YAKINDAN BİLİRİM.
Sayın Mont ADB sxs ~ 6 yıl önce
PO Akaryakıt personeli olarak hakkımızdaki düşünceleriniz için teşekkür ederim. Demekki bizim yaptıklarımız da görülüyormuş. Bu belirsizlik ortamında bir nebze tebessüm ettirdi bizleri varolun.
Atasözü ~ 6 yıl önce
Bütün atasözleri tek yazıda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ATASÖZÜ ~ 6 yıl önce
ATASÖZÜ İLE DEYİM'İN FARKI YAZINCA EKRANDA ŞUNU GÖRECEKSİNİZ. "Deyimler iki ya da daha fazla kelimeden oluşurlar ve genellikle mecazi anlam içerirler. Atasözleri cümle halinde kullanılırlar. Cümle halinde bulunan deyimler de mevcuttur. Bazı atasözleri aynı zamanda deyim olarakta kullanılır fakat deyimler . atasözü yerine geçmez. UMARIM ANLAMIŞSINIZDIR. YAZIYA BİR BAKIN KAÇ ATASÖZÜ VAR. KASITLI YAPILAN YORUMLAR YAZIYI VE YAZARI ZEDELEMEZ.YALNIZ YORUMCUNUN NE KADAR BOŞ OLDUĞUNU ORTAYA KOYAR.
Mortenson ~ 6 yıl önce
Ne yani kriz var diye millet köle gibi çalışmayı sindirsin mi? Mobinge küfüre hakarete boyun mu eğsin?Omurgasız, gurursuz mu olsun? Bu nasıl telkindir bu neyin kafasıdır! Çocuklarına böylemi öğrettin? Böyle bir babamısın sen!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MORTENSON ~ 6 yıl önce
BU KÖLE GİBİ ÇALIŞMA KONUSUNU YILLARDIR YAZAR DURUR İNSANLAR. MOBBİNG TAMAM AMA KÜFÜR VE HAKARET' E İNANAMAM. MUTLAK ONUN KARŞILIĞINI VERMİŞSİNİZDİR. HER NE İSE ONLARDA YENİ Mİ BAŞLADI? BU GÜNE KADAR OMURGANIZ ZEDELENMEDİ Mİ? GURURUNUZ İNCİNMEDİ Mİ? BENİM ÇOCUĞUMU NASIL BÜYÜTTÜĞÜM NELER ÖĞRETTİĞİM BENİM SORUNUM. BASIL BİR BABA OLDUĞUM DA. BEN İŞSİZ KALMANIN ACISINI BİLİRİM.SİZİN ÇOCUĞUNUZUN İSTEDİĞİ BİR ŞEYİ ALAMAMA DURUMUNUZ OLDU MU? BENİM OLDU. BU TÜR CİLALI LAFLARI BIRAKIN LÜTFEN.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000