01 Nisan 2024, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Htk-Sen ve Tatca'nın el ele vererek halledemeyegi sorun yok. Sıra da tazminatlar, 4200bek gösterge var. Hemen akabinde de DHMİ'nin köhne yapısından kurtularak, ATC kariyer planlaması odaklı özerk bir seyrüsefer teşkilatı kurmak. Yıllardır ülkenin her yerinde olduğu gibi DHMİ'de de liyakatsiz atamalar neticesinde kurum leş bir hal aldı. Atc'lerin bu kurumda huzur bulacağına inanmıyorum artık. THY yıllar önce kendisini ayırarak dünya markası hâline geldi, hava seyrüsefer de bunu başarabilir.
  • Kötü söz söylemeye,kötü gözle bakmaya ve kötü söz duymaya bizleri yıllardır alıştıranlar güç zehirlenmesi yaşayan iktidar ve Thy,Dhmi gibi devlet kurumlarındaki torpilli yandaşlarıdır başkaları değil...
  • Hem sektörden milyarlarca dolar para kazan hem de sana o parayı kazandıran topraklara hiç faydan olmasın öyle mi! PR için bile nisliyle çok daha fazlası harcanıyordur
  • Southwind Havayollariyla alakalı da bir yazı yayınlayabilir misin??
  • DHMİ nin seçimden sonraya kalan ümitleri ne olacak göreceğiz zira biz de oyları seçimden sonraya bıraktık
  • tüm sendikalara çağrımdır. zaman geçirmeden "...Aşırı Yorgunluk Risk Yönetimi Genelgesi " nin dhmi de benzer şekilde çalışan tüm dhmi personelleri için uygulanması adına genelgeyi yargıya taşıyınız
  • Anadolu Jet ismi neden değişti Ajet oldu ve yeni yapılanmaya gidildi diye insan düşünmeden edemiyor ve Ajet'in Katar'a satıldığı ve resmi açıklamanın bilerek seçim öncesi yapılmadığı ama yakında yapılacağı konuşuluyor ve bu dedikodu da Anadolu Jet isminin neden değiştiğinin kanıtı gibi durmuyor mu?
  • Ağlamıyorum gözüme emeklilik kaçtı.

MİZARU

Üç maymunu Türkiye’de kime sorsanız görmedim, duymadım ve söylemedim anlamında olduğunu söyler. Halbuki üç maymunun asıl simgelediği şey bambaşkadır. Eski Japon Köshin Folkloru geleneklerine göre Mizaru, Kikazaru, İwazaru isimli üç maymun bilge maymunlardır.

İki eliyle gözünü kapatan maymun Mizaru, kötü gözle bakmamayı simgeler. Kulaklarını kapatan Kikazaru, kötüyü dinlememeyi ve ağzını kapatan İwazaru, kötü söz söylememeyi öğütler. Sanırım bu anlamlarıyla bakmak bizim için biraz zor. Lakin herkes kötü söz söylemeye, kötü gözle bakmaya ve kötü söz duymaya alışmış gibi…

Yine yoğun bir haftadan geçtik. TAV ve Pegasus’un genel kurulları gerçekleşti ve AJET ilk tarifeli seferine başladı.

Gerek TAV’ın ve gerekse PEGASUS’un genel kurullarına katıldım. Deprem zamanında yapılan yardımlar elbette ki olağanüstüydü. Buna rağmen her iki şirketin de depremzedeleri unutmayarak yardımlarına devam etmesi ve devam edecek olması birlik ve beraberliğimizin gücünü gösteriyor. Hatta TAV bu konular için bir de 10 Milyon üst limitli bir Vakıf kuruyor. Pegasus da genç kızlarımızın eğitimleri için seferber olmaya devam ediyor. Tebrikler TAV, tebrikler PEGASUS…

AJET

AJET tarifeli uçuşlarına 31 Mart itibariyle başladı. Büyük bir çoğunluk AnadoluJet’in sadece adı değişti dese de aslında bir sürü şey değişti. Şirketin komple yapısı bile değişti. Satılacak iddialarına da Prof.Dr. Ahmet Bolat sık sık değinerek böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı. Emniyetli uçuşlar dileyeceğimize alttan alttan vurmanın anlamı olmasa gerek. Yolun açık olsun AJET.

DHMİ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından sık sık bilgilendirme yapıyor. Ancak anlamadığım nokta 31 Mart’ta bile Şırnak, Bingöl ve Konya’nın Şubat ayı verilerini X hesabında yayınlıyor. Biraz erken değil mi? Acaba Haziran da falan mı yayınlasınız?

Meydanlardaki personel halen dertli. Bir an önce bir iyileştirme yapılmazsa durumları daha da kötüye gidecek. Ev kiraları Anadolu’daki şehirlerde de ateş pahası. Hiç olmazsa personeli bir nebze rahatlatacak lojman sistemini devreye geçirin. Dünyanın parası kasaya giriyor. Her meydan için minimum 12 daireli bir apartman yapılamaz mı? Yerim mi yok diyeceksiniz? Yapmaya gönlünüz mü yok?

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI

Herhangi bir şirkete, hastaneye ya da eve gitseniz o yerin sahiplerinin arabalarının en önde olduğunu görürsünüz. Havalimanlarında da o yerin sahipleri pek tabi öncelikle işletmecidir. Ancak sonraki sırada personele aittir.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda araç parkı politikası bu bağlamda biraz yanlış. Pilotlara ne yazık ki uzak bir otopark tahsis edildi. Bu da bana göre ev sahibi pozisyonunda olan pilotlara haksızlık gibi duruyor. Umarım yeni bir karar alınarak pilotlar için yakın bir otopark tahsis edilir.

ATC

Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası HTK-SEN son aylarda yılmadan çalıştı. Birlik ve beraberliklerini bozmadan, üsluplarını hep aynı seviyede tutarak sendikal faaliyetleri sürdürdü. Şimdi de meyvelerini toplamaya başladı.

“Hava Trafik Kontrolörleri Aşırı Yorgunluk Risk Yönetimi Genelgesi” yayınlandıktan sonra ilgili meydanlara dağıtımı da yapıldı. Bu bir başlangıç olsun. Umarım kendilerine verilen tüm sözler tutulur ve gerçekten hak ettikleri gibi bir maaşa ve kazanımlara ulaşırlar.

Bu arada umarım HTK-SEN başka sendikalara da örnek olur.

İGA

Türk sivil havacılığının gelişmesiyle birlikte İstanbul’un en büyük Havalimanı İGA da önemini artırıyor. Pek tabi bizler gördüklerimizi yazmak, eleştirilerimizi sunmakla mükellefiz. Bu sebeple bazıları yalnızca bakacağına görmeyi bilmeli.

Birkaç örnek vereyim. İGA’da bir çok noktada yağmur yağdığında akıntılar başlıyor otoparkta, terminal çıkışında.. Bunu hiç kimse görmüyor mu?

Veya havalimanında 35 TL’ye bagaj arabası almaya kalkıyorsunuz sepeti yok. Değiştirmek istiyorsunuz, personel yok.

 

HAVA-İST peronlarının olduğu bölgede şeritler bulunuyordu mesela. Yolcuların sırayla bagajlarını teslim ederek otobüse geçmeleri sağlanıyordu. Ama bir baktım kaldırılmış. Bu sefer bagajsız yolcular bagajlı yolcuların önüne geçmeye kalkıyor. Eee haliyle de kavga çıkıyor. Bunu neden kaldırırsın? Hatta bana kalırsa oradakinin bir benzeri de yolcu gidiş katına yapılmalıydı.

Dünyanın birçok noktasındaki özel yolcu salonlarına giriş yaptım. Öncelikli olarak her şeyin o ülkenin anadilinde yazıldığını gördüm. Ama gel gelelim İGA dış hatlar Lounge’ta yerleşim şemasında bile Türkçe yok. Haa biz uluslararasıyız derseniz de lütfen hizmet verdiğiniz yolcuların tamamı için de bilgilendirmeler yapın. 16 Ekim 2023’teki ULUSLARARASI başlıklı yazımda belirttiğim gibi Uzak Doğu ülkelerinden bayrak taşıyıcı bir havayolu şirketinin üst düzey yöneticisiyle görüşmüştüm. Kendisiyle İGA’da dolaşırken bana neden bilgilendirme levhalarında Japonca ve Çince gibi diller olmadığını sormuştu. Buradan bile pay biçebilirsiniz.

Daha yazacak çok şey var ama onları da bir zahmet bakarken görün.

PEGASUS

Pegasus CEO’su Güliz Öztürk 100. Uçakları Cumhuriyet için yaptıkları özel uçuş sonrası Samsun’da bazı önemli açıklamalarda bulunmuştu. Orada söylediği bir söz gerçekten çok önemliydi. “BİZ ADİL OLDUĞU SÜRECE REKABETE VARIZ”. Gerçekten rekabetin adil olması gerekiyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde AirportHaber’de okuduğunuz haberde Pegasus’un Özbekistan’a neden uçamadığı soruldu. Bütün şirketler var Pegasus yok. Gerekli girişimlerde bulunulmuş, sonuç yok. Adil bir yarış mı?

İllaki üç maymundan birini tercih edeceksiniz Mizaru’yu tercih edin…

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

MİZARU

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Atc ~ 25 gün önce
Htk-Sen ve Tatca'nın el ele vererek halledemeyegi sorun yok. Sıra da tazminatlar, 4200bek gösterge var. Hemen akabinde de DHMİ'nin köhne yapısından kurtularak, ATC kariyer planlaması odaklı özerk bir seyrüsefer teşkilatı kurmak. Yıllardır ülkenin her yerinde olduğu gibi DHMİ'de de liyakatsiz atamalar neticesinde kurum leş bir hal aldı. Atc'lerin bu kurumda huzur bulacağına inanmıyorum artık. THY yıllar önce kendisini ayırarak dünya markası hâline geldi, hava seyrüsefer de bunu başarabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Üst kademe ~ 23 gün önce
Liyakatsizlik atc içinde de çok yoğun.Özellikle genel müdürlük personelinde.Doğru dürüst çalışan insanları sırf çalışıyorlar diye evet sırf çalışıyorlar diye gm den uzaklaştırdılar.
Alt kademe ~ 22 gün önce
İllaki Hava Trafik teşkilatının içinde de var, eşitsizlikler adaletsizler, ama en kötü ATC bile iyi bir havacılık eğitimi almış oluyor. Ama DHMİ içinde 3 5 yıllık hiç bir havacılık kültürü olmayan ama dayısı olanlar bir günde idareci olup ATC'nin sicil amiri oluyor. Meydanlarda bunun sıkıntısı çok çekiliyor. Aslında sadece ATC'lere değil nice yetişmiş DHMİ personeline de yazık oluyor. Ama artık ATC'ler güzel bir kariyer planlaması ile kendi teşkilatlanmasını gerçekleştirmesi gerekiyor.
Hehee ~ 22 gün önce
Sizin liyakatiniz bir başka... Örneğin HTKM Başmüdürünüz. Çiftliklerde kuzu çevirerek, ona buna "padişahım çok yaşa" diyerek Başmüdür oldu. Bunu da eleştirin... Ayrıca bölünürse bölünsün bitsin şu egolu insanların kendince PR çalışmaları...
Gerçek şu ki ~ 25 gün önce
Kötü söz söylemeye,kötü gözle bakmaya ve kötü söz duymaya bizleri yıllardır alıştıranlar güç zehirlenmesi yaşayan iktidar ve Thy,Dhmi gibi devlet kurumlarındaki torpilli yandaşlarıdır başkaları değil...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
10 milyon nedir? ~ 26 gün önce
Hem sektörden milyarlarca dolar para kazan hem de sana o parayı kazandıran topraklara hiç faydan olmasın öyle mi! PR için bile nisliyle çok daha fazlası harcanıyordur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın Yazar ~ 26 gün önce
Southwind Havayollariyla alakalı da bir yazı yayınlayabilir misin??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Seçimden sonraya ~ 27 gün önce
DHMİ nin seçimden sonraya kalan ümitleri ne olacak göreceğiz zira biz de oyları seçimden sonraya bıraktık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atece haberi isteriz ~ 26 gün önce
Diyorum yayinlamiyorsunuz.bunu da yayinlayin
Çağrı ~ 27 gün önce
tüm sendikalara çağrımdır. zaman geçirmeden "...Aşırı Yorgunluk Risk Yönetimi Genelgesi " nin dhmi de benzer şekilde çalışan tüm dhmi personelleri için uygulanması adına genelgeyi yargıya taşıyınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yüzsüz ~ 26 gün önce
ATC dışında yorgun olan birim mi var da diğer personele uygulanmasını talep ediyorsunuz? Diğer birimlere aşırı uyuma yönetimi genelgesi çıkmalı çıkacaksa. ATCO genelgesinin dayandığı dokümanlarda pilot ve atc dışında hiçbir birim yok. İsterseniz Anayasa Mahkemesine gidin ancak havanızı alırsınız.
hoştko ~ 26 gün önce
nöbete 6 kişi gelip bord da 2 saat durup aşırı yorgun mu kalıyon yoksa pc de oyunlar mı yoruyo seni bebişim
124.35 ~ 26 gün önce
Çok zor, hele ki toplu sözleşmesi kazanımını bile alamayan sapsarı sendika mı başaracak bunu? Atclerin kara kaşına gözüne verilmedi bu. Uluslararası mevzuata göre yıllardır fazla çalıştırmışlar adamları. Sendikalardan beklentim, personel için faydalı olacak vergi düzenlemesi ve nöbetçi personel için bayram ve haftasonu kazanımlarıdır. Kolay varken enerjiyi boşa harcamaya gerek yok. Zira dayanak yapacak belge yok.
Mangal-Sen ~ 26 gün önce
Acilen mangal-sen ve voleybol-sen sendikları, makas-sen i de yanına alarak bu işi yargıya taşımalıdır. Ne demek sadece TIRAFİKÇİLER yapacak nerede eşitlik. Biz de mangal yakarken voleybol oynarken gece nöbetinde fosur fosur uyurken çok yoruluyoruz. Ayrıca da AIMciler gibi UZMAN da olmak isterüz bizim de hakkımız.
İllede-Sen ~ 26 gün önce
Mağdur olan dönüp dolaşıp yçycu tayfa oluyor. Öğrenilmiş çaresizlik galiba.
Serdar bey ~ 28 gün önce
Anadolu Jet ismi neden değişti Ajet oldu ve yeni yapılanmaya gidildi diye insan düşünmeden edemiyor ve Ajet'in Katar'a satıldığı ve resmi açıklamanın bilerek seçim öncesi yapılmadığı ama yakında yapılacağı konuşuluyor ve bu dedikodu da Anadolu Jet isminin neden değiştiğinin kanıtı gibi durmuyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pgs ~ 26 gün önce
psg tarzı bir yapı yapmak istediler, düşük maliyet. düşük maliyet için de başta personel gideri, düşük maliyetli havaalanı hizmeti vs için yapıyı değiştirmek gerekti. satar satmaz bilinmez. sabiha gökçeni gözden çıkardığı ve ist havaalanına yoğunlaştığı için buradaki hizmeti de ona göre yapıyor. anadolu yakasını ucuz yollu hava şirketlerine bırakmak gibi bir hedefleri var.
GGDTFD ~ 26 gün önce
Bir şey olduğu falan yok. Tabi yobaz solcuların uyduruk üfürmelerini saymazsak...
GGDTFD rumuzuna ~ 24 gün önce
Sahtekar sağcılar da birçok şey için muhalefet uydurması diyorlardı gördük kimlere nereleri sattıklarını neler yaptıklarını hamdolsun...
Olcay K. ~ 28 gün önce
Ağlamıyorum gözüme emeklilik kaçtı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emmi oğluna laf yok ~ 27 gün önce
Şahin K.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000