13 Ocak 2020, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • http://www.kokpit.aero/atlasglobal-pilot-istifa Kokpit.aero son dakika haberi geçti. Su içmeye başlıyalım mı?.
  • Çetin bey, sizin İşverene ve onun bir uzantısı olan Sendikaya bir düşmanlığınız var mı? Adamlar ev yapıyor, eğitim faaliyetleri düzenliyor onlardan hiç bahsetmiyorsunuz.
  • sizce tesadüf olabilir mi?
  • TEŞEKKÜR EDİYORUM. KEŞKE DİĞER YAZDIKLARINIZ DOĞRU OLMASAYDI.
  • Buraya yazmamın nedeni bu sitenin en fazla yorum alan, en çok güncellenen havayolu haberciliği sitesi olması. Halihazırda başvurularım mevcut. Sonuç bekliyorum. Isim konusuna gelince, bildiğim kadarıyla isim kullanma zorunluluğu yok. Zaten pek yazan da yok. Çetin beyden tatmin edici cevap aldım. Teşekkür ederim. Bakalım bekliyecegim teminat kullanılır da magduriyetimiz giderilir umarım.
  • ATLAS GLOBAL İLGİLİ NEDEN BİRİ HABER YAPILMIYOR MAĞDUR YOLCULARINI SESİNİ ŞİMDİ DUYURMAYACAK TA NE ZAMAN DUYURACAK
  • Sayın Özbey, tüm bu olanlardan ve bu krizin derinleşmesinden sendikal, personel ve ücret konularında İK yöneticileri olan A. Çay, E. Akgül, M. Yılmaz, A. Aydın gibilerinin sorumluluğu yok mu?
  • Atlasglobal Avrupa uçuşlarını tekrar iptal edip, sonlandirdigini açıkladı. Sayfanızda, köse yazılarınızda varsa yoksa THY. Hintli firmalardan tutun da alaska firmalarına kadar herkesi haber yapıyorsunuz ama Atlas ile ilgili tek bir haber. Binlerce insanın uçuşu iptal oldu, olmaya devam ediyor. Firma nasılsa başına birşey gelmiyor diyerekten cani istediğinde uçuşları baslatip, cani istediğinde sonlandırıyor. Kaç tane yorum yazdım bir tanesi dahi yayınlanmadı. Arffcilerin troll yorumlari bile yayımlamıyorken üstelik.
  • Tatlıbal thy'ye haftasonuna kadar süre tanımıştı. Haftasonu geçti. Eee???

Hayatlarımıza Kötü Dokundunuz. Parmak İzleriniz Hep Üzerimizde Kalacak.



Evet, Türk Hava Yollarımızda Sendikal yaşam 2020 yılının ilk günü başlamış olsa, Sendikamız bir duyuru yapmış, bize seslenmiş diyerek heyecanla okurduk söylediklerini. Eskiyi, yaşanmışları, Özellikle sendikal konulardaki bir takım uygunsuzlukların Türk Hava Yollarındaki başlangıcı olan Hamdi ve Temel bey dönemlerini, Sendikal seçim organizasyonlarını, çalışanların, kimin kime nasıl alet olduğunu, kimin nereye nasıl geldiğini ve de o güne kadar ne yapıp ettiklerini hiç düşünmeden. Ne de iyi olurdu?

2015 yılı Şubat ayında Airporthaber için bir yazı yazmıştım. Bundan tam 5 sene önce. Yazının adı; “Hayal Bu Ya, Bir Gün TSHS Çıldıracak, Sinirlenecek Ve THY’ye Artık Bu Kadarı da Olmaz Diyecek?” Gel gelelim Hava-İş Sendikası Yöneticilerinin inanılmaz bir tahammül gücü varmış. Beş sene dayandı. Sonunda çıldırdı ve de patladı diye anlatmaya başlasam uyar mı? Uymaz. Anlatırım ama ilk başlara dönüp olanı biteni Hamdi beyden başlayarak anlatmaya kalksam ben bile inanmam. İnanabilmek için her şeyi sıfırlayıp,  eskileri kaldırıp bir kenara koyup bu gün söylenilenleri değerlendirmek gerekiyor.

Peki; o günlerde ne demiştim ( demiştik )Evet; THY Yönetiminin işareti üzerine, kendileriyle aynı siyasi görüşe sahip insanları çalışanın haklarını korumaya memur olan Sendika Yönetiminin başına getiren zihniyetin, kazanılmış haklarının geri alınmasına, taşeronlaşmaya, esnetilmiş çalışma şekli uygulamalarına sessiz kalınmasından ötürü bu sendikadan şikâyetçi olmaya hakları yok” Demişim.” Desteklemeyenler mi? Sendika Yönetimi seçimle (?)  geldi. Nasıl bir seçimse (?) Demokrasi var ya. O da nasıl bir demokrasi ise ( ?)  Hani herkes istediği sendikaya üye olabilir ya.

Türk Hava Yolları çalışanlarının tek ümidinin işverenin çalışanlara yönelik hatalı uygulamalarının sizi bile bir gün çıldırtacağı ve taşıdığınız unvanın gereğini yapma durumunda bırakacağıdır. Sessiz çoğunluğun beklentisidir bu”. Şunu unutmamak gerekir ki; sendikanın çeşitli organlarında görev ve sorumluluk almış olan temsilciler ve yöneticiler iş görenin birlik ve beraberliğini korurken onların haklarını geliştirme mücadelesi vermek için oraya seçilmişlerdir. Sendikal uğraş; çalışanların pasif bırakılarak, sadece bir veya bir kaç yöneticinin aktifleştiği, çalışanlar adına ve onlara rağmen yapılan, göstermelik bir hak savunuculuğu değildir. Çünkü sendika amaçlarını ancak üyeleri olan işçilerin örgütlü gücüyle ve ortak mücadelesiyle gerçekleştirebilir. Bu gün olmasa da bir gün gelir bu gerçek ortaya çıkar” demişim.

Evet; o tarihte TIS ile kazanılmış sosyal haklar durmadan kısıtlanıyordu. Durum bu günkünden farklımıydı bu açıdan. Hayır. Personelin esnetilmiş çalışma saatleri ne karşı sessiz kalınıyordu. Çalışanların iş akitleri bir şekilde feshediliyor, zorunlu emeklilik otomatiğe bağlanmış gidiyordu. O dönemde uçucu personel iş akitleri fesh edilecek diye rapor almaya korkuyordu. Alınan pas bilet tutarları çalışanların vergi matrahına yansıtılıyordu. iş ve zaman baskısı almış başını gidiyor. Peki, bu uygunsuzlukları kim, kimler yapıyordu? Tabii ki yöneticiler. Hatırlarsanız o zamanlarda yöneticilerin tümü sendikadan, sendika da yöneticilerden yanaydı. Umarım bu durumu hatırlıyorsunuzdur. Peki; bu durumda şirkette personelin yaşadıkları kimleri rızası ile şekilleniyordu? Tepelerin talimatı ile.  En azından bu oluşumlara ses çıkartmayan kimlerdi? Evet; sendikaya ve veya yöneticilere yakın olmayan çalışanlar o dönemlerde tek başınaydı.  Eski yaşanmışları bir kenara koyalım şimdi.

Hava İş Sendikasının Ocak 2020 başında yayınladığı duyuru metnine bakınca sarf edilen sözler, ithamlar ve suçlamalar bir süre önce birlikte hareket eden insanların birbirine söyleyebilecekleri türden değil. Bir süre sonra sehven ifade edilmiş olduğu ifade edilerek geri alınabilecek sözler hiç değil.  İfade edilenler Yanlış mı?  O da değil. Peki, bu duruma nasıl gelindi? Kim neyin farkına nasıl vardı? Evet; Hava İş Sendikası yönetimince kısa bir süre önce yayımlanan duyuru metninin bir bölümü aşağıda.

Evet; gelelim TÜRKİYE Sivil Havacılık Sendikasının bu gün neler söylediğine?   Ancak daha öncede birçok defa gördüğümüz üzere, ne zaman şirketi zora soksalar, ne zaman işler kötüye gitse yöneticilerin aklına ilk gelen çözüm, personelin hakkını nasıl gasp ederim oluyor. Göreve geldikleri ilk günden bugüne 1400 civarı Kaptanın nasıl bu şirketten ayrılmak zorunda bırakıldığını, bu kaptanların yetişmesi için harcanan milyonlarca doların nasıl çöpe atıldığını veya orta doğu şirketlerine altın tepside sunulduğunu sorgulamaları daha doğru olur. Sadece kaybedilen para mı? Asla. Aslında kaybedilen ülkemizin geleceği. 2023 hedefinin minimum 2033’e ötelendiğini havacılıktan anlayan herkes çok iyi biliyor. Devletimiz, tüm imkânlarını seferber edip dünyanın en büyük havalimanını yapıp Milletimize ve camiamıza sundu. Ama ellerindeki hazır tecrübeli personelin, kaptanların kıymetini bilmediler. Yeni havalimanı açılalı 8 ay oldu hemen herkes perişan. Bunları düşünüp kaygılanmak yerine sıcak koltuklarında oturup daha 7 ay önce altına imza atıp bağlı kalacakları, tüm kamuoyu önünde şeref sözü verdikleri, çalışanların hakkı olan TİS maddelerinden kanunsuzca ve tek taraflı vazgeçiyorlar,  ayrıca tek taraflı olarak Kanunlara ve Anayasaya aykırı yaptıkları değişikliği mail ile bildiriyorlar. Ancak herkes bilmelidir ki; kimse Anayasadan ve Kanunlardan üstün değildir”. “Şirketteki bazı kuralsızlıklara rağmen THY’de bir şekilde uçuş operasyonları yürütülüyorsa bunda iş bilmez yöneticilerin hiçbir katkısı yoktur.

Geçen bu beş sene de değişen ne ki bu hale geldiler?

Evet; şimdi soralım. THY Yönetimi, Sendika Yönetimi tefriki yapmadan ikisine de Hem Sn. Aycı’ ya hem de Sn. Tatlıbal’a kardeş kardeş cevaplasınlar diye sormak isterdim ama duyuruyu yazan TSHS. Bu nedenle suali onlara yöneltmek gerek. Esasen yöneltilecek birçok sual daha var. Hoş suali kime yöneltirsek yöneltelim lütfedip cevap vermeyecekleri açık.

Hava-İş’in çizdiği tabloya bir kez daha bakalım. Duyuruları bir kez daha okuyalım. Yazılanlar doğru mu? Evet, doğru ve de çözüme kavuşması mutlak şart olan hususlar.  Bunun için de THY Yönetimini aklıselime davet etmek gerek. Konu ne olursa olsun, silkinmek gerek. Bu sendika yönetiminin taraftarı olmak veya her konuda onlarla aynı görüşü paylaşmak şart değil. Tabii eski yaşanmışları da unutmak ta imkânsız. Sendika yöneticilerinin, üyelerinin çıkarları doğrultusunda bir siyasi düşünceye uygun hareket etmelerini tabii ki yadırgamayız. Ancak işverenin kurum personelini gruplara ayrılmasına, sendika üyeleri içerisinde imtiyazlı bir sınıf yaratmasına, genel hak ve hukuk mefhumunun yok farz edilerek kazanılmış hakların kaybedilmesine sessiz kalmamak kaydı ile. Her konuyu siyasi görüş ve duruş ile ilişkilendirmek bizi düzlüğe çıkartmayacaktır. Evet, unutmayalım ki,  Sendikalar siyasi bir kuruluş değil. Sendikaların sempatizanı olduğunuz siyasi gruba meyilli olması veya açık seçik taraftarı olması sizi etkilememelidir. Tabii tersi de.

Unutmalıyız ki, doğrunun geldiği yer önemli değil. Zararın neresinden dönülse kardır derler ya. Havayolları bizim, Türk Hava Yolları hepimizin. Olan biten de kim hatalı, kim değil.(?) Bunu bir yana koyalım. Hiç kimse hatasını çok uzun süre saklayamaz. Nasıl olsa bir gün somut bir şekilde ortaya çıkacaktır. Esasen bu gün bile herkesin bu konuda bir görüşü var. Şu an için birçok şeyi kenara koyup sorunların halli için birlikte gayret sarf etmekte fayda var.

Hayatlarımıza Kötü Dokundunuz. Parmak İzleriniz Hep Üzerimizde Kalacak.

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

UĞUR ~ 4 yıl önce
http://www.kokpit.aero/atlasglobal-pilot-istifa Kokpit.aero son dakika haberi geçti. Su içmeye başlıyalım mı?.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
onları da gör. ~ 4 yıl önce
Çetin bey, sizin İşverene ve onun bir uzantısı olan Sendikaya bir düşmanlığınız var mı? Adamlar ev yapıyor, eğitim faaliyetleri düzenliyor onlardan hiç bahsetmiyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 4 yıl önce
Bu adamlar müteahit mi? İşleri sendikacılık. Kaldı kş onuda düzgün yapamıyorlar.
CVP ONLARI.. ~ 4 yıl önce
EĞER SENDİKA İFADE ETTİĞİNİZ GİBİ İŞVERENİN UZANTISI İLE KENDİLERİNE GÜVEN DIŞINDA HER TÜRLÜ HİSSİ BESLEMEM NORMALDİR. ANCAK DÜŞMANLIK BESLEMEK BENİM YARADILIŞIMDA YOK. DİĞER SAYDIKLARINIZ SENDİKANIN İŞİ Mİ?
cvp IK ~ 4 yıl önce
sizce tesadüf olabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HER ŞEY G.. ~ 4 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM. KEŞKE DİĞER YAZDIKLARINIZ DOĞRU OLMASAYDI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uğur ~ 4 yıl önce
Buraya yazmamın nedeni bu sitenin en fazla yorum alan, en çok güncellenen havayolu haberciliği sitesi olması. Halihazırda başvurularım mevcut. Sonuç bekliyorum. Isim konusuna gelince, bildiğim kadarıyla isim kullanma zorunluluğu yok. Zaten pek yazan da yok. Çetin beyden tatmin edici cevap aldım. Teşekkür ederim. Bakalım bekliyecegim teminat kullanılır da magduriyetimiz giderilir umarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mehmet ~ 4 yıl önce
ATLAS GLOBAL İLGİLİ NEDEN BİRİ HABER YAPILMIYOR MAĞDUR YOLCULARINI SESİNİ ŞİMDİ DUYURMAYACAK TA NE ZAMAN DUYURACAK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aydın ~ 4 yıl önce
Sayın Özbey, tüm bu olanlardan ve bu krizin derinleşmesinden sendikal, personel ve ücret konularında İK yöneticileri olan A. Çay, E. Akgül, M. Yılmaz, A. Aydın gibilerinin sorumluluğu yok mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AYDIN ~ 4 yıl önce
İSİMLERDEN YALNIZ BİRİNİ TANIYORUM.AMA GENELDE İSTİHDAMLA İLGİLİ TÜM KONULARDA IK ÜNİTELERİNİN GÜNAH VEYA SEVABININ BULUNDUĞUNA EMİNİM. ( TABİİ Kİ BU DURUMDA SEVAP SÖZ KONUSU DEĞİL ) HİÇ DİKKAT ETTİNİZ Mİ BİLMEM. AMA GENELDE IK 'NIN TEPELERİNE ATANAN ŞAHISLAR ŞİRKETİN TEPESİNDEKİLERİN VEYA ONLARA DA TALİMAT VERME DURUMUNDA OLAN ETKİLİ VE YETKİLİLERİN YAKINIDIR. VE DE YALNIZ EMİR UYGULARLAR.
İK. ~ 4 yıl önce
Hepsinin Kartal imam hatipli olması tesadüf mü ?
Km’ya ~ 4 yıl önce
Bundan sonraki süreç ikramiyelerin azaltılması demedi deme...
Merakli ~ 4 yıl önce
Atlasglobal Avrupa uçuşlarını tekrar iptal edip, sonlandirdigini açıkladı. Sayfanızda, köse yazılarınızda varsa yoksa THY. Hintli firmalardan tutun da alaska firmalarına kadar herkesi haber yapıyorsunuz ama Atlas ile ilgili tek bir haber. Binlerce insanın uçuşu iptal oldu, olmaya devam ediyor. Firma nasılsa başına birşey gelmiyor diyerekten cani istediğinde uçuşları baslatip, cani istediğinde sonlandırıyor. Kaç tane yorum yazdım bir tanesi dahi yayınlanmadı. Arffcilerin troll yorumlari bile yayımlamıyorken üstelik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MERAKLI ~ 4 yıl önce
HABERCİLİK AYRI , KÖŞE YAZARLIĞI AYRI İŞ. GELEN YORUM KUTUMA BAKTIĞIM ZAMAN YAINLANMAYI BEKLEYEN YORUM GÖREMİYORUM. KİME KAÇ TANE YORUM YAZDINIZ DA YAYINLANMADI BİLEMİYORUM. BEN LEHTE VE ALEYHTE AYIRIMI YAPMADAN ( KÜFÜR, HAKARET VB.. UNSURLAR İÇERMEMESİ ŞARTI İLE ) TÜM YORUMLARI YAYIMLAMAYA VE CEVAPLAMAYA GAYRET EDİYORUM.
Meraklı ~ 4 yıl önce
Geçen hafta siz hariç bütün havacılık sitelerinde(kokpit.aero, airlinehaber) ana akim medyada, gazetelerde cıktı Atlasglobal'in avrupa uçuşlarını durdurduğu. Atlasglobal'in ilk ucus durdurduğu tarih olan 26 kasımdan beri bu konuyu irdeleyen bir haber bile yapmadınız. Ali bey destek veren bir köse yazısı yazdı hatta. Yani mağdur olan o kadar yolcu varken destek yazısı yazdınız. Sizin için yolcuları mağdur etse de firma yoluna devam etmeli. Insanlar havalimanına gitti. Uçuşlarının iptal olduğunu öğrendi. Boş ofisler, cevapsız çağrılar. Derdimizi anlatacak bir allahın kulu bile yoktu. Bana da uçuşuma 4 gün kala iptal mesajı geldi. Hâlâ mağduriyetim giderilmedi. Para iadem yapılmadı. Tazminat da neymiş. Bileti acentadan, aldınız başvuruyu oraya yapın diyorlar. Halbuki 2018'de moskova biletimi iptal ederlerken beni arayıp moskova ucuşlarimizi iptal ediyoruz. Isterseniz biletinizi Aeroflot'a yönlendirebilir isterseniz de iade yapabiliriz demişlerdi. O zaman da acentadan almıştım. Aynı gün iadem acenta kolayyolculuk.com'a ulaşmıştı. Onlar da hesabıma geçmişti. Insanların aklıyla dalga geçiyorlar. Bu olayı hatırlatıyorum. Otomatik cevaplar veriyorlar. Her türlü yasal hakkımı arayacağım ama yetkililerden de destek bekliyoruz.
CVP MERAKLI 2 ~ 4 yıl önce
SİZE HABER ÜNİTESİ İLE KÖŞE YAZARLIĞININ FARKINI ANLLATMAYA ÇALIŞTIM. BAKAN BU KONUDA AÇIKLAMA YAPTI. ATLASIN DEVLETE VERMİŞ OLDUĞU TEMİNAT MEVCUT. VE DE BU TEMİNATIN NAKTE CEVRİLEREK YOLCU MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLECEĞİ SÖYLENDİ. YOLCULARIN HAKKININ HUKUKEN ARAYABİLECEĞİ DE ORTADA.
meraklıya ~ 4 yıl önce
Her türlü yasal hakkını kullanacağını söyleyen ve mağdur olduğunu belirten bir yolcu neden adını gizler ve de yöneticilerinden korkan memurlar gibi vpn kullanır? Bunu anlayabilen biri var mı? Çetin bey köşe yazarları köşelerinde işledikleri konuyu okurları ile tartışmaya açar. Yorum yapma hakkı, okurun o yazının altına aklına gelen her türlü konuyu yazabilmesi değildir. sizin yorumların yayını hakkındaki hassasiyetinizi bilmeyen yok. Ve de istismar ediyorlar sizin iyi niyetinizi. Konu dışı olan yorumları yayınlamaya mecbur olduğunuzu düşünmüyoruz.
meraklıya ( 3 dk.) ~ 4 yıl önce
arkadaş haklı çetin bey. neden aynı yorumlar başka sitelere ve de başka köşe sahiplerine gönderilmiyor? Onlar yayınlamıyorlar da ondan.
Haftasonu ~ 4 yıl önce
Tatlıbal thy'ye haftasonuna kadar süre tanımıştı. Haftasonu geçti. Eee???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hersey guzel olacak ~ 4 yıl önce
Cetin bey cok guzel yazmissiniz diger yazılarınız gibi .ama genel hala bakinca kar payi yok zam belli degil taseron agliyor hicbir ek yok calisma da eksilen de yok ama .hakmidir .
Haftasonu yazana ~ 4 yıl önce
Cahil cüheyla. Takip edersen eeeee demek zorunda kalmazsınız. Sizin gibi cahillerle aynı yerdemi çalışıyorum ben yaa.....

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000