11 Ekim 2010, Pazartesi 18:17:25

UÇAK, KARAYOLUNDAN DAHA GÜVENLİ

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Genel Sekreteri Kaptan Pilot Nuri Sakarya, uçakların karayolundaki araçlardan çok daha güvenli olduğunu söyledi.
  • SHGM yi ve Ulaştırma Bakanlığı'nı başta THY olmak üzere patronlar yönetiyor .Türkiye de işsiz pilotların da iş bulabilmesinin de önünü açacak yeni mesai yönetmeliğinin üzerine bir bardak su için.Ama ondan sonra vay kaptan iniş takımını niye almamış , vay bu uçağı da pilot düşürmüş demeyin.Amerikan Kongresi bugünlerde PAS UÇUŞLARI , bir kazadan dolayı yorgun düşen kokpit ekibi nedeni ile UÇUŞTAN SAYMAYI tartışıyor.Bizim SHGM bakanın ağzına, bakan da TÖSHİD'e , TALPA da uçuş güvenliği adına seyretmeyi devam etsin.Körler sağırlar birbirini ağırlar...
  • Güven ancak sağlam bir havacılık hukuku ile sağlanır.Sektör hala borçlar kanununa tabii ise orada tam anlamıyla sektörün yurt dışına göre göreceli olarak daha güvenli olmasından bahsedilemez.Türkiye'nin Sivil Havacılık alt yapısı müthiş oranda halen zayıf ve Türkiye'de TÖSHİD in siyasilerden ve SHGM den her isteği emir telakki edilmektedir.
  • hocam bizim bu iniş takımlarını almayan süper pilotlarımızla mı daha güvenli hava yolu acaba????????????????????????????
  • Değerli abilerim, büyüklerim.. Patronlar mesai yönetmeliğinin 5. revizyonunu kırpıp kuşa çeviriyorlarmış haberiniz var mı? Sivil havacılık tarihinde ilk defa uçucu ekipler lehine bir iş yapacak ama patronlar bu son reviyonu asla yürürlüğe sokturmayacaklarmış. Ne olacak bu iş haberiniz var mı?
Uçuş korkusunun (fobi) zihinde bitirilecek bir konu olduğunu vurgulayan Sakarya, "Karayolundakilere göre biz pilotların eğitim seviyesi, mesleki bilgileri, havayolunun uçarken ki şartları çok ağır ve yerdeki hava trafik kontrolörleri tarafından izlendiğimiz için hata yapma şansımız azdır." dedi. 

Bir televizyon programına konuk olan Kaptan Pilot Nuri Sakarya, uçuş korkusu yaşayanlara önemli tavsiyelerde bulundu. Uçakların karayolundaki araçlardan çok daha güvenli olduğunu söyledi. Uçuş korkusunun (fobi) zihinde bitirilecek bir konu olduğunu vurgulayan Sakarya, 1 milyon uçuşta bir dünyanın herhangi bir yerinde uçak kazası yaşanabildiğini ancak karayollarında her gün insanların hayatlarını kaybettiğini vurguladı.

İnsanın doğasının yürümeye müsait olduğunu, 'Allah isteseydi insanları kanatlı ve kuyruklu yaratıp uçmalarını sağlayabileceğini' örnek veren Sakarya, "Biz fizik kanunlarını yenerek uçağı uçurmayı öğreniyoruz. Uçuş için bazı süreçleri aşmak için yükseklik korkumuzu yenmeye, hava basıncının getirdiği olumsuz olayları aşmaya çalışıyoruz. Pilotlar olarak uçağı bazen eğitimlerde 90 derece yatırıyoruz, yukarıya tırmanıyoruz; göz kararması, reflekslere, pedal kullanımında elimize hakim olabilmek için. Azim, cesaret ve iradeyle uçuş için olumsuz şartları yenmeye çalışıyoruz." açıklamasını yaptı.

"HAVAYOLU ÇOK GÜVENLİ"

Kaptan pilot, uçuş korkusunun zihinde bitirilecek bir konu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Bir kısmı kapalı dar yerde oturamama korkusundan kaynaklanıyor. Tarihe baktığımızda dünyada türbülanstan düşen uçak sayısı 6'yı geçmez. Uçağın iki motorunun da havada durması da çok beklenen bir olay değil. Çünkü teknoloji çok gelişti. Süper motorlar ve elektronik dizaynlar birbirini en az 2-3 kez yedekleyecek şekilde yapılıyor. Bana kalırsa karayoluna göre biz pilotların hata yapma şansı; eğitim seviyesi, mesleki bilgileri, havayolunun uçarken ki şartları çok ağır olduğu ve yerdeki hava trafik kontrol tarafından izlendiği için hata yapma şansınız azdır. Buna rağmen ara sıra kaza da olabiliyor. Havayolu, bence çok güvenli bir ulaşım yolu."

"KAZALARI ÖNLEMEK İÇİN İNSAN UNSURU ÖNEMLİ"
Talpa Genel Sekreteri Nuri Sakarya, uçak kazalarının oluş şekline ilişkin de şu ilginç bilgiyi verdi: "Kazalar, 1970'li yıllara kadar ağırlıkla teknolojik hatalardan kaynaklanıyordu. 1970-90 arası insan hataları biraz ön plana çıktı. 1990 yılında bu tarafa; şirketlerin hızlı büyümesi, eğitim sistemlerinin kalitesinin yeterli denetlenemiyor olması ile organizasyon kaynaklı hatalar yükselmeye başladı. Burada önemli olan insan hatası (Human Error)dediğimiz hatayı elimine etmektir. İnsan unsuru üzerinde çok iyi durulmalı."

Nuri Sakarya, Türkiye'deki pilotların, uluslar arası sivil havacılık kuralları gereği her yıl üç aşamalı tazeleme eğitiminden geçtiğini de belirtti. Eğitimleri başaramayanın pilotu tekrar eğitime gönderildiğini yine yeterli olmazsa görevden uzaklaştırıldığını kaydetti.

"YOLCULAR ANONSA SAYGI GÖSTERMELİ"
Sakarya, pilotların kendilerine ait bir iş kanunu olmadığını haklarındaki bütün işlemlerin Borçlar ve Ticaret Kanunu'na göre yapıldığını söyledi.

Deneyimli pilot, Türk havacılık sektörünün bulunduğu nokta ve eksiklerini tartışmak üzere 22-23 Ekim tarihlerinde İstanbul'da ilk kez kendi imkanlarıyla 'Uluslar arası Hava Hukuku Konferansı' düzenleyeceklerini dile getirdi.

Asker kökenli olduğunu anlatan Nuri Sakarya, yolculara kendi haklarını bilerek uçmaları ve kokpitten yapılan anonslara saygı göstermelerini tavsiye etti.

(Haberler.com)
UÇAK, KARAYOLUNDAN DAHA GÜVENLİ

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
SHGM yi ve Ulaştırma Bakanlığı'nı başta THY olmak üzere patronlar yönetiyor .Türkiye de işsiz pilotların da iş bulabilmesinin de önünü açacak yeni mesai yönetmeliğinin üzerine bir bardak su için.Ama ondan sonra vay kaptan iniş takımını niye almamış , vay bu uçağı da pilot düşürmüş demeyin.Amerikan Kongresi bugünlerde PAS UÇUŞLARI , bir kazadan dolayı yorgun düşen kokpit ekibi nedeni ile UÇUŞTAN SAYMAYI tartışıyor.Bizim SHGM bakanın ağzına, bakan da TÖSHİD'e , TALPA da uçuş güvenliği adına seyretmeyi devam etsin.Körler sağırlar birbirini ağırlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Güven ancak sağlam bir havacılık hukuku ile sağlanır.Sektör hala borçlar kanununa tabii ise orada tam anlamıyla sektörün yurt dışına göre göreceli olarak daha güvenli olmasından bahsedilemez.Türkiye'nin Sivil Havacılık alt yapısı müthiş oranda halen zayıf ve Türkiye'de TÖSHİD in siyasilerden ve SHGM den her isteği emir telakki edilmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hocam bizim bu iniş takımlarını almayan süper pilotlarımızla mı daha güvenli hava yolu acaba????????????????????????????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Değerli abilerim, büyüklerim.. Patronlar mesai yönetmeliğinin 5. revizyonunu kırpıp kuşa çeviriyorlarmış haberiniz var mı? Sivil havacılık tarihinde ilk defa uçucu ekipler lehine bir iş yapacak ama patronlar bu son reviyonu asla yürürlüğe sokturmayacaklarmış. Ne olacak bu iş haberiniz var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000