17 Ekim 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Al bey Tirebolu dan yazıyorum hasta bir havacılık tutkum var uçakla seyahat etmeyi çok severim internette airport haberi günlük tamip eder yazılarınızıda okurum sizden THY deki gòrev değişikliğini yorumlamanızı rica etsem yeni genel müdür Sn Kotil gibi başarılı olurmu bayrağı taşıyabilirmi bizi aydınlatmanı rica edicem selam Giresun dan
  • HNA Lutfen Cankut abi ile gorusup Onur'u alır mısınız?
  • Ali bey mafaky kod adlı yorumcunuza yazdıkları ile alakalı olarak, hava limanının pist ışıklandırma, kontrol ve yönetim sistemleri siparişleri IGA tarafından tamamlandı ve onca tecrübesine rağmen bahsettiği yerli firma ve temsil ettiği firmaya verilmedi. Bu montaj konusunda Türkiye'de 3 büyük firma vardır tecrübe olarak, 3'ünden birine de verilmedi. Hiç tecrübesi olmayan MNG-ESMAŞ firmasına verildi iş. Ayrıca bu konuda da IGA herhangi bir parçasının yerli olmaması açısından azami çabayı göstermeye devam ediyor, yabancı şirketlere yaptığı baskı ile, sadece ufak bir bilgi vereyim istedim. Takibinize yardımcı olmak adına. Bu bilgi ışığında IGA'nın bu noktada tecrübe ekseniyle hareket etmediğini görmekteyiz. Dahası hep altını çizdiğimiz konu YERLİ ve MİLLİ nerede...
  • Ali Bey; istemekle olmuyor!.. Türkiye'de maalesef 3. Havalimanı'nın gereksinimlerini karşılayabilecek tipte ve performansta yolcu köprüsü üretilmiyor. Bence kolay kolay üretilebileceği de yok. Zaten dünyada bu tür köprüleri üretebilen çok az sayıda üretici var; ThyssenKrups bunlardan bir tanesi ve coğrafi olarak Türkiye'ye de en yakın olanı... Madem bu konuda ısrarcısınız, gidiniz araştırınız: Havalimanı'nın (en azından 1. Fazın) asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen yollarının siparişi de kime verilmiş? Neden? Çünkü orada da yerli üretici yok. Burada IGA politik davranıp bu son grubu ThyssenKrups'a vermemiş ve o konudaki diğer büyük rakibe vermiş!... Ha, siz yerli üreticileri (prensipte haklı olarak) korumak istiyorsanız lütfen konunun takipçisi kalın ve havalimanının pist ışıklandırma, kontrol ve yönetim sistemleri siparişlerinin kime verileceğinin takipçisi olunuz. Zira, yolcu köprüsü ihalesini alamayan yerli Firma'nın esas bilgi birikimi, referansları ve yaptığı işler o alandadır!
  • Ali Bey 1 yıldır atpl lisansımızla iş arıyoruz,ucuş okullarına millet hala akın ediyor yazık birde kredi çekiyorlar.Pilot açığı yok bu ülkede lütfen aydınlatalım,biz yandık kimse yanmasın
  • Ali Bey; 3. Havalimanına yerli üretici/tedarikçi konusunda lütfen israrcı olun ama mantık çerçevesinde... ThyssenKrupp hakkındaki israrınız yanlıştır. Bir terminalin bütün yolcu köprüleri aynı üreticiden çıkmalıdır. Bizim ve sizin bidiğimiz (adını vermiyorum) erli üreti, ne yazık ki bu konuda henüz yetersizdir!... Şimdi araştırın bakalım: Terminalin (ve muhtemelen sair binaların) yürüyen yol, yürüyen merdiven ve asansör ihalesini/siparişlerini kim (çoktaaaan) almış? Orada da maalesef fazlaca bir alternatifi yoktu IGA'cıların; haklarını yemeyelim... Neredeyse tek alternatif yine Thyssen Grubuydu, çünkü... Ama şimdi önemli bir ihale daha var: pistlerin ışıklandırılma sistemi. Yolu köprülerini kaybeden yerli firmamız esas bu konuda deneyimli ve iyi referanslıdır. Onların 3. Havalimanının bütün pistlerinin bu ür donatımını almalarına gözcülük ediniz!...
  • Pegasus hiç bir zaman şeffaf bir firma olmadı. Havacılıkta hiç duymadığımız görmediğimiz olumsuzlukları pegasusla tanıdık. Yarın öbür hğn çıkar satıyoruz derler.
  • Satılmadigı kötü olmuş çünkü böyle pek iyi bir yere gitmiyor....
  • Yanılmıyorsam yerli bir firma körük işini dememişti belki bu ölçekte bir iş alarak bu işin dünyada söz sahibi bir firma olmasının önü açılabilirdi.
  • Pegasus'u çok eleştirdiler. Hep bir eleştiri konusu oldu. Bence Türkiye'de bir çok şeyde öncüydü. O ilk low-cost havayolu şirketiydi. İş yapış biçimi, bir bardak suyu satması , yolcusundan koltuk parası istemesi hep bir tartışma yarattı ve yaratmakta. Şimdi, havacılık sektöründe değilim ama gönlüm halen bu sektörde. İş gereği çoğunlukla uçuyorum ve Pegasus'u büyüyen bir çocuk gibi görüyorum. Şimdi satış ve pegasus kelimelerini yanyana görünce içim acıdı. Üzüldüm. Bir Türk firması hep Türk kalsın istiyorum. Pegasus'da işten çıkartmaların son bulmasını, herkes için barış ,sevgi ve saygı çerçevesinde olan bir çalışma ortamı diliyorum.

Yerlide ısrarcıyım -Pegasus satılıyor mu?

Evet, evet yerli üretimden yanayım ve bu konuda da ısrarcıyım. Geçen hafta "İsyan Edesim" var başlığı altında yazdığım yazı oldukça ses getirdi. Hem üreticilerden hem hükumet nezdinde hem de uygulayıcılardan oldukça yoğun mesaj aldım.

Hemen dikkatinizi çekmek istiyorum. Üçüncü havalimanı yolcu köprülerinin THYSSEN Krup'a verilmesini eleştirmiş en azından bir kısmının yerli yapıma verilmesi gerektiğini yazmıştım.

Ne oldu biliyor musunuz? THYSSEN Krup apar topar açıklama yaptı Almanya'da. Sanki bu anlaşma yeni yapılmış gibi servis ettiler haberi. Oysa biz biliyoruz ne zaman anlaşma yapıldığını. Bizim yazımız üzerine yapılan bu açıklama manidar değil mi? Üstelik şirketin CEO'su Alexander Pfurr'da  "Bu projede olmaktan mutluyuz" şeklinde beyanat verdi. Elbet mutlu olursun. Milyonlarca Euro Almanya'ya akacak.

Şu bir gerçek ki THYSSEN bu işi iyi yapıyor. Lakin bizim var olmamız için yerli üretime de şans vermemiz lazım.

Üçüncü havalimanı devasa bir proje. Elbette seçimi onlar yapacak ve elbette üçüncü havalimanının aksaksız hizmete girmesi için her türlü olası aksaklığı minimize etme zorundalar.

Dedimya yazımıza çok tepki geldi diye. Olumlu ya da olumsuz bütün tepkiler kıymetli benim için. Örneğin İGA Kurumsal İletişim Direktörü Gökhan Şengül mail yolu ile bilgilendirme notu gönderdi.

Diyor ki Gökhan Şengül "İGA olarak, bir buçuk yıldır hem iş gücü rekabeti hem de nakliye avantajını en üst düzeyde kullanabilmek için yerli imalatçıları tercih ediyoruz. Havalimanı inşaatında kullanılan hafriyat, beton, demir, çelik, seramik temininde 1000’e yakın yerel firma ile çalıştık ve bunların 400’e yakını direkt imalatçılardı. Ayrıca son dönemde iki büyük üretici firma ile anlaşma imzaladık; bunlardan bir tanesi AKSA (jeneratör) diğeri ise HKS Mekanik (Havalandırma sistemleri)"

Devamla "İstanbul Yeni Havalimanı’nda yüzde 80 oranında yerli kaynak kullanmayı hedefliyoruz. Ancak havacılık sektörü en fazla regüle edilmiş sektörlerden birisi olduğundan, havalimanı sektöründe de hizmet verecek firmalar için en önemli gerekliliklerden birisi, uluslararası sertifikasyonlara ve aynı sektörde benzer deneyimlere sahip olmaları oldukça önemli.  Özellikle bu tür büyük projelerde uluslararası standartlara uygun sertifikasyona sahip olmayan firmalarımız ne yazık ki ihale dışında kalıyor.

 Öte taraftan projemizde ihale dönemlerinde en önemli değerlendirme unsurlarından biri de firmaların kapasiteleri. Taktir edersin ki; proje süremizin çok kısıtlı olması nedeniyle dünyanın en büyük siparişlerini en kısa süre içinde imal edebilecek kapasiteye sahip olunması çok önemli. Dolayısıyla kapasitesi sınırlı olan üreticilerimiz maalesef bu tür durumlarda ihale dışı kalabiliyor.

Yukarıda da kısaca özetlediğim gibi bu kriterlere sahip yerli üreticilerin tercih edilmesi, en önemli öncelik bu tarafta.

Her zaman fikirlerine, görüşlerine ve katkılarına ihtiyacımız var. Dolayısıyla yine bu tür konularda yönlendirme ve geri bildirimlerini bekliyor olacağız."

İGA Kurumsal İletişim'in bu anlayışına da hayran kaldım. İşte basınla diyalog böyle olmalı.

Bizim amacımız milli duygularla, milli üretimden yana.

Funda Ocak'ın açıklamaları umut verici...

DHMİ'nin çiçeği burnunda genel müdürü Funda Ocak'ın açıklamaları umut verici. Dışa açılım, adalet, paydaşlarla sorunların çözümü konusunda ortaya koyduğu irade geleceğe dair umut veriyor. Zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı yönetim şekli olmalı. Türkiye'deki tüm havalimanlarının yeniden elden geçirilip, neler yapılabileceği masaya yatırılmalı. Devletçil mantık yerine, DHMİ kasasına daha çok para girecek stratejik atılımlar yapmak gerekir.

Ankara Eseboğa Havalimanı ile ilgili işadamlarından gelen taleplere kulak vermeli. Yurtdışına açılımın yeni kapısı Esenboğa olmalı. İstanbul'da sıkışan trafik, Anadolu'dan getirilecek yurtdışı yolcuları buradan Anadoljet marifeti ile yine yurtdışına götürülmeli. Özel şirketlerde bu konuda ortak bir çalışma yapabilir.

Pegasus'a talip var.

Pegasus Havayolları neredeyse her hafta personel kıyımı yapıyor. Bu durum Pegasus'ta ne oluyor sorularının sıkça sorulmasına sebep oluyor.

Ben söyleyeyim. Pegasus Havayolları'na ciddi talip var. Görüşmeler alt düzeyde devam ediyor. Çin merkezli Hainan Grup (HNA Group) Pegasus ile ilgileniyor. Bildiğiniz gibi Hainan Grup, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki My Technic'in büyük ortağı. Hatta, Ankara merkezli bir havayolu şirketi kurmak istemiş ancak SHGM'den randevu dahi alamamıştı.

Sözüne güvendiğim etkin bir isim "HNA Group sadece Türkiye ile ilgilenmiyor, Brezilya ve Kanada gibi ülkelerdeki havayolu şirketleri ile de ilgileniyor" şeklinde konuştu.

O halde "Ateş olmayan yerden duman çıkmıyor" demektir. Pegasus ciddi ciddi satılıyor mu bundan sonra çok konuşulacak gibi duruyor.

 

Not : Pegasus Havayolları yazımın yayınlanmasının ardından şu açıklamayı gönderdi.

Sayın Ali Kıdık

Airport Haber,

Airporthaber’de yer alan 17 Ekim 2016 tarihli “Yerlide ısrarlıyım – Pegasus Satılıyor mu?” başlıklı köşe yazınıza istinaden bilgilendirme yapmak isteriz.

Yazınızda sözü edilen Hainan Grup (HNA Group) da dâhil olmak üzere herhangi bir yerli/yabancı firma ile Pegasus A.Ş.’nin satışı hususunda bir görüşme yapılmamıştır.

Misafirlerimizin ve yatırımcılarımızın doğru bilgilendirilmesi adına konuyu bilginize sunar, gerekli düzeltmenin yapılmasını rica ederiz.

Saygılarımızla,

Pegasus Hava Yolları

Yerlide ısrarcıyım -Pegasus satılıyor mu?

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

Mustafa Turan Giresun ~ 7 yıl önce
Al bey Tirebolu dan yazıyorum hasta bir havacılık tutkum var uçakla seyahat etmeyi çok severim internette airport haberi günlük tamip eder yazılarınızıda okurum sizden THY deki gòrev değişikliğini yorumlamanızı rica etsem yeni genel müdür Sn Kotil gibi başarılı olurmu bayrağı taşıyabilirmi bizi aydınlatmanı rica edicem selam Giresun dan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Onur ~ 7 yıl önce
HNA Lutfen Cankut abi ile gorusup Onur'u alır mısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T.M İbrahimoğlu ~ 7 yıl önce
Ali bey mafaky kod adlı yorumcunuza yazdıkları ile alakalı olarak, hava limanının pist ışıklandırma, kontrol ve yönetim sistemleri siparişleri IGA tarafından tamamlandı ve onca tecrübesine rağmen bahsettiği yerli firma ve temsil ettiği firmaya verilmedi. Bu montaj konusunda Türkiye'de 3 büyük firma vardır tecrübe olarak, 3'ünden birine de verilmedi. Hiç tecrübesi olmayan MNG-ESMAŞ firmasına verildi iş. Ayrıca bu konuda da IGA herhangi bir parçasının yerli olmaması açısından azami çabayı göstermeye devam ediyor, yabancı şirketlere yaptığı baskı ile, sadece ufak bir bilgi vereyim istedim. Takibinize yardımcı olmak adına. Bu bilgi ışığında IGA'nın bu noktada tecrübe ekseniyle hareket etmediğini görmekteyiz. Dahası hep altını çizdiğimiz konu YERLİ ve MİLLİ nerede...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 7 yıl önce
Ali Bey; istemekle olmuyor!.. Türkiye'de maalesef 3. Havalimanı'nın gereksinimlerini karşılayabilecek tipte ve performansta yolcu köprüsü üretilmiyor. Bence kolay kolay üretilebileceği de yok. Zaten dünyada bu tür köprüleri üretebilen çok az sayıda üretici var; ThyssenKrups bunlardan bir tanesi ve coğrafi olarak Türkiye'ye de en yakın olanı... Madem bu konuda ısrarcısınız, gidiniz araştırınız: Havalimanı'nın (en azından 1. Fazın) asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen yollarının siparişi de kime verilmiş? Neden? Çünkü orada da yerli üretici yok. Burada IGA politik davranıp bu son grubu ThyssenKrups'a vermemiş ve o konudaki diğer büyük rakibe vermiş!... Ha, siz yerli üreticileri (prensipte haklı olarak) korumak istiyorsanız lütfen konunun takipçisi kalın ve havalimanının pist ışıklandırma, kontrol ve yönetim sistemleri siparişlerinin kime verileceğinin takipçisi olunuz. Zira, yolcu köprüsü ihalesini alamayan yerli Firma'nın esas bilgi birikimi, referansları ve yaptığı işler o alandadır!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşsiz pilotlar ~ 7 yıl önce
Ali Bey 1 yıldır atpl lisansımızla iş arıyoruz,ucuş okullarına millet hala akın ediyor yazık birde kredi çekiyorlar.Pilot açığı yok bu ülkede lütfen aydınlatalım,biz yandık kimse yanmasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eeeeee?? ~ 7 yıl önce
Millet hala akın ediyor sizden sonra uçuş okullarına öylemi?? Paşam peki ya sen kimden sonra akın ettin?? Senden öncekilere sormadınmı Akıncı beyi? O zamanlarda da senden eski mezunlar burada ve birçok platformlarda işin eskisi gibi olmadığını söylüyorlardı. Sen niye dinlemedin? Ah senin gibiler yokmu. Ben gireyimde bir yerede benden sonra tufan değilmi :)
sayın işsiz pilot ~ 7 yıl önce
insanların donanımı ve yeteneği sizden üstünse , sizin açok yok dediğiniz yerde onlar girebilir, sizi anlıyorum ama değerli vaktinizi insanları pilotluktan vazgeçirmek yerine ,kendinizi geliştirmeye veya yurtdışına açılmaya ayırmanızı tavsiye ederim
mafaky ~ 7 yıl önce
Ali Bey; 3. Havalimanına yerli üretici/tedarikçi konusunda lütfen israrcı olun ama mantık çerçevesinde... ThyssenKrupp hakkındaki israrınız yanlıştır. Bir terminalin bütün yolcu köprüleri aynı üreticiden çıkmalıdır. Bizim ve sizin bidiğimiz (adını vermiyorum) erli üreti, ne yazık ki bu konuda henüz yetersizdir!... Şimdi araştırın bakalım: Terminalin (ve muhtemelen sair binaların) yürüyen yol, yürüyen merdiven ve asansör ihalesini/siparişlerini kim (çoktaaaan) almış? Orada da maalesef fazlaca bir alternatifi yoktu IGA'cıların; haklarını yemeyelim... Neredeyse tek alternatif yine Thyssen Grubuydu, çünkü... Ama şimdi önemli bir ihale daha var: pistlerin ışıklandırılma sistemi. Yolu köprülerini kaybeden yerli firmamız esas bu konuda deneyimli ve iyi referanslıdır. Onların 3. Havalimanının bütün pistlerinin bu ür donatımını almalarına gözcülük ediniz!...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SabriUnal ~ 7 yıl önce
Pegasus hiç bir zaman şeffaf bir firma olmadı. Havacılıkta hiç duymadığımız görmediğimiz olumsuzlukları pegasusla tanıdık. Yarın öbür hğn çıkar satıyoruz derler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pgs ~ 7 yıl önce
Satılmadigı kötü olmuş çünkü böyle pek iyi bir yere gitmiyor....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli varken ~ 7 yıl önce
Yanılmıyorsam yerli bir firma körük işini dememişti belki bu ölçekte bir iş alarak bu işin dünyada söz sahibi bir firma olmasının önü açılabilirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Önemli Model ~ 7 yıl önce
Pegasus'u çok eleştirdiler. Hep bir eleştiri konusu oldu. Bence Türkiye'de bir çok şeyde öncüydü. O ilk low-cost havayolu şirketiydi. İş yapış biçimi, bir bardak suyu satması , yolcusundan koltuk parası istemesi hep bir tartışma yarattı ve yaratmakta. Şimdi, havacılık sektöründe değilim ama gönlüm halen bu sektörde. İş gereği çoğunlukla uçuyorum ve Pegasus'u büyüyen bir çocuk gibi görüyorum. Şimdi satış ve pegasus kelimelerini yanyana görünce içim acıdı. Üzüldüm. Bir Türk firması hep Türk kalsın istiyorum. Pegasus'da işten çıkartmaların son bulmasını, herkes için barış ,sevgi ve saygı çerçevesinde olan bir çalışma ortamı diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000