26 Temmuz 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

YAZIK ETMEYİN BORAJET'E

Geçen hafta Borajet’in Bursa’dan uçuşları başladı. Bursa Borajet şansını iyi değerlendirmeli. Bursa’ya gitmek için sabahın köründe kalkıp Sabiha Gökçen Havalimanı’na gittik. Buradan Borajet’in uçağı ile Bursa’ya gitmek üzere havalandık. Buna havalanmak denir mi bilmiyorum ama mesafeleri bu kadar kısaltan uçakların değerini anlamak için dahi olmaya gerek yok.

Dedik ya “buna havalanmak denir mi” diye. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kalkışımızın üzerinden 20 dakika geçmedi ki Bursa’da bulduk kendimizi.

Borajet Bursa’dan Gaziantep’e, Diyabakır’a, Erzurum’a, Van’a, Sivas’a, Samsun’a, Trabzon’a uçuşlar gerçekleştirecek. Bursa sanki Türkiye karması bir şehir. Her şehirden göç almış. Bu yüzden Borajet Bursa için, Bursa da Borajet için bir şans olabilir.

Ancak bir handikap var. Yenişehir Havaalanı Borajet için uygun bir havaalanı değil. Kesinlikle Yunuseli Havaalanı Borajet’e tahsis edilmeli. Eğer bölgesel havacılığı geliştireceğiz diyorsanız bunu yapmalısınız.

Bursa’ya uçakla giden bizler Borajet yetkilileri ile dönüşümüzü karayolu ile yapmak zorunda kaldık. İşte işin püf noktası da burada. Sabiha Gökçen’den yirmi dakikada vardığımız Bursa’dan dönüşümüz tam üç saatte Sabiha Gökçen’e beş saatte de Atatürk Havalimanı’na sürdü.

Şimdi tam yeri gelmişken sormak gerek. Borajet Atatürk Havalimanı’ndan Bursa’ya neden uçmaz?

Slot sorunu mu var yoksa bilmediğimiz başka hesaplar mı var?

Büyük oyuncular köşelerini tutmuş durumdalar. Bölgesel havacılığın tek temsilcisi Borajet’in önünü açmak mı gerek yoksa Sabiha Gökçen’e hapsedip doğmadan öldürmek mi gerek?

Övünerek geliştiğini söylediğimiz havacılık sektöründe bölgesel havacılığımızın eksikliğini bir nebze de olsa giderecek olan Borajet Türkiye için bir şanstır.

Şimdi ben buradan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a, Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru’ya, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal’a sesleniyorum. Bursa’da Yunuseli Havaalanı’nı, Samsun’da şehrin içindeki havaalanını, Ankara’da Etimesgut Havaalanı’nı, Manisa’da Manisa Havaalanı’nı bölgesel havacılık için işler hale getirmelisiniz.

Serbest rekabet kuralları gereğince sınırlar zorlanarak Atatürk Havalimanı’ndan da Borajet’in uçuşlarına müsaade edilmeli. Yurtdışından getirilen yolcular Borajet marifetiyle yurtiçine dağıtılmalı.

Borajet, diğer şirketler gibi İstanbul, İstanbul diye ısrar etmemeli. Türkiye coğrafi anlamda çok büyük bir ülke. Belki Trabzon’dan yakın ülkelere yurtdışı uçuşları araştırmalı. Adana’dan, Hatay’dan yine yurtdışı seferler planlayabilir.

Sözün özü Bursa’dan yola çıkarak bölgesel havacılığın önemine dikkat çekmeye çalıştık. Bursa sadece bir örnek. Ama Borajet’in işinin zor olduğunu devletin de kavraması gerek. Diğer büyük oyuncularla aynı kefeye koyularak değerlendirmemek gerekiyor. Aksi taktirde Borajet’e çok yazık olur. Bugüne kadar kurulmuş olan bilinen 75 havayolu şirketinden sadece 15 tanesi şu anda faal durumda. Borajet’in öneminin kavranılmaması durumunda sonunun ne olacağını düşünmek dahi istemiyorum.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Bazı şeyleri net bir şekilde biliyorum. Ancak yaparken yıkmamak adına bunları şimdilik kaydı ile yazmıyorum.

Umarım ne demek istediğim, işaret vermek istediğim yerlerde algılanmıştır.
YAZIK ETMEYİN BORAJET'E

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
biz borajetyetkililerine defalarca mail attık.örneğin pegasus gideceğin heryere seni kendi götürüyor.madem borajet in iniş ve kalkışlarına tav izin vrmiyor.peki neden yetkililer sabiha gökçen havalimanından gidecek olan yolcuları diğer firmalar gibi getirip götürmüyor. telefon açtığımızda bize diyorlarki sabiha gökçen havalimanına kendi imkanlarınızla gideceksiniz.peki soruyorum madem kendi imkanlarımla gideceksem ben neden borajeti tercih edeyim ki.ben ayrıca borajeti çok yakından tanıyan biriyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ali bey çok doğru noktalara temas etmişsiniz tebrikler. bu anlattığınız konular firmanın işini zorlaştırır batırmaz... buradan iddia ediyorum borajet fiyat politikasını adam gibi masaya yatırmazsa kendi kendini batıracak... var mı böyle birşey. doluluk oranı çok düşük hala fiyatta ısrar....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ALİ BEY SAMSUNDA Kİ ESKİ HAVAALANI YOK ARTIK BİR KONU HAKKINDA YAZI YAZIYORSUNUZ AMA ARAŞTIRMIYORSUNUZ.YAZINIZI YAZMADAN ÖNCE ARAŞTIRSANIZ BİZLERİ DAHA İYİ BİLGİLENDİRİRSİNİZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ali beye yazısından dolayı tamamen katılıyorum.yunuseli açılmalı.hatta bandırma bile açılmalı.bölge turizm ve sanayi bakımından çok müsait.sağlıcakla kalın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir şirket kurulmadan önceden hesabını kitabını yapar ölçer biçer tartar ona göre kurmaları gerekr sermaye sahipleri.havacılığın Türkiye deki durumu belli açık ve net. Hiç bilmeyen biri bile SHGM kayıtlarından yada en azından internetten kısa bir araştırma yapsa bugüne kadar kaç özel havayolu şirketi kurulmuş kaçı kapanmış bugün kaç tane havayolu var bakar öğrenir.e tabi havayolu kurmak için birazda bu bilgi birikimine sahip olmak gerekir.yoksa hadi bende bir şirket kurayım derseniz sonra da devlet kurumlarından ayrıcalık beklerseniz olmaz.Sonsuz rekabet değil SERBEST rekabet vardır. Düzenlemeler ve havacılık kuralları şirketlerin nereye uçtuğuna göre yapılmaz ve tüm havayolu şirketleri için geçerlidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Borajet diğer özel havayolları gibi yurtdışına uçmuyor, arabistandan kazandığı parayla yurt içinde rekabete girmiyor. Tek yolcusu türk vatandaşı ve rekabet ettiği kimse yok. Kazanırsa Türk insanı kazanır, kaybederse yine aynı insanlar... sonsuz rekabetin sonucu her kes için ölümcüldür... Şirketler aynı şartlarda operasyon yapıyorsa evet yapmıyorsa ona göre düzenleme yapılabilir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tanınmamalı olacaktı tanınmalı olarak çıkmış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu nedenle sadec bu şirkete imtiyaz tanınmalı kurallar yada şartlar neyse aynen uygulanmalı diye düşünüyorum.ehh bu piyasada diğerleriyle aynı kefede olmak işlerine gelmiyorsa da onların sorunu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ali bey bahsetmiş olduğunuz "Önünü açmak" olayını sadaece bu şirket için değil THY / Anadolujet/Sunexpress üçlüsü dışında kalan diğer ÖZEL HAVAYOLU şirketleri içinde düşünmek gerekmez mi?? Bir şirket bir noktaya uçuş planlar o şehir veya ülkeyle gerekli koordinasyonları yapar ve zor bela Sivil havacılıktan iznini alırsa , hemen akabinde bu üçlü şirket grubu bu şirketlerden bir yada birkaçını o noktaya hem de o özel şirketin uçmayı planladığı saatlerin 15 dk önüne ve arkasına uçuş planlar ve bunun da znini tereyağından kıl çeker gibi alırsa bunun adı ne olur " Önünü kapamak" mı diyelim ayıp mı diyelim , imtiyazları kullanmak mı diyelim, sivil havacılığa ihanet mi diyelim, haksız rekabet mi diyelim.. Ne diyelim Ali bey ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000