30 Kasım 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY HİZMETKÂRLARI GÖREV BAŞINA...

Ağalara, paşalara, siyasilere, şovmenlere, müsteşarlara, valilere, genel müdürlere, belediye başkanlarına hizmet için kurulan havalimanı VIP salonları geçen hafta olaylı bir gün yaşadı. Eski Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan'ın eşi Ahsen hanımın Lefkoşe yerine Ankara uçağına binmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler hayli düşündürücü.

Eski filmlerde gördüğümüz bu sahneyi canlandırdım gözümde. Ahbe Ahsen hanım hiç mi sormazsın, hiç mi bakmazsın, hiç anons dinlemezsin hiç mi sağına soluna bakmazsın sen.

Bu olay üzerine VIP salonları ile ilgili birkaç söz söylemek gerektiğini düşündüm.

Her ne kadar havalimanı terminallerimizin bazıları özel sektör tarafından işletilse bile VIP salonları Devlet Hava Meydanları İşletmesi sorumluluğunda. VIP salonları da devlet erkanına hizmet verdiğine göre bu durum normal bir işleyiş olarak görülebilir. Normal olmasına normal ama siyasilerin yol geçen hanı gibi kullandıkları bu alanlar sadece siyasilere değil siyasilerin veya VIP salonlarını kullanma hakkı olanların beraberindekilere de hizmet vermek zorunda kalıyor. Idısı-dıdısı herkes VIP salonlarından faydalanarak orada çalışan gerek DHMİ personeli olsun gerekse THY personeli olsun herkese posta koyabiliyorlar.

Yine VIP Salonlarında üç tane protokol müdürü var. Bunlar polis, DHMİ ve THY olarak üç ayrı kurumdan oluşur. Bu müdürlerin altında da bir dolu insan çalışır. VIP'de çalışanların çoğu da oraya zamk gibi yapışıverirler. Bakanlar, başbakanlar, Cumhurbaşkanları, valiler, müsteşarlar, belediye başkanları değişirler onlar hiç değişmezler. Ne zamana kadar taa ki emekli olana kadar. Bir çoğu da emekli olmamak için direnirler. Bir zamanlar Abdurrahman Yılmaz isimli ve benimde çok sevdiğim bir Polis Protokol Müdürü vardı. Yıllarca Atatürk Havalimanı'nda görev yapmıştı. Aslına bakarsanız uzun süre VIP'de görev yapılmasının hem artıları hemde eksileri var. Devlet adamlarını tanımaları açısından süreklilik iyi. Bu sayede olası aksilikler başlamadan önlenmiş olabilir. Bu durum artı olarak görülebilir. Ancak sürekli devlet adamlarına hizmet eden  VIP salonu çalışanlarının kendi leyhlerine nüfus kullanabilecekleri de eksi olarak görülmelidir. Keza bunun örnekleri vardır ve VIP salonlarında çalışanlar için yoğun dedikodu dolaşır her daim.

Yanılmıyorsam 2004 yılında Devlet Bakanı Cemil Çiçek, VIP salonlarının kapatılacağını sadece CIP salonlarının hizmet vereceğini beyan etmişti.Bu beyan Halis Toprak'ın VIP salonunu kullanmasından sonra yapılan eleştirilere cevap olarak kullanılmıştı. Ama sadece beyan olarak kalakaldı.

Bana göre VIP salonlarında kesin ve kat'i kurallar uygulanmalı. Şimdi bir milletvekilini ele alalım. Vekil olmuş ama yanında halasından tut, amcasına kadar VIP salonundan geçebiliyor. Bir Genel Müdür düşünün yanında özel kalem müdüründen şube müdürüne kadar herkes kullanabiliyor. Dolayısyla VIP salonlarındaki bu keşmekeşlik sürekli devam ediyor. Çözüm isteniyorsa hemen bulunabilir. Yok istenmiyorsa o zaman ne haliniz varsa görün.

Gelelim Ahsen hanıma. Az önce yazdığım gibi "Ne haliniz varsa gördünüz" Ahsen hanım yanlış uçağa binmiş. Binmiş binmesine de sonra ne olmuş. Ankara'ya inmiş önüne geleni fırçalamış. Üstüne üstlük THY Genel Müdürü Temel Kotil'i de fırçalamış. Fırçalamış diyorum çünkü medyaya öyle yansıdı. THY cenahından da aksine bir açıklama gelmedi.

Sanırım Ahsen hanım Temel Kotil'i kendi memuru sandı. Yada THY çalışanlarını kendi hizmetkarı sandı. Bu yüzden de hesap sormaya kalktı. Ahsen hanımın hesap sormaya hakkı yok ama bence havacılık kültürünü öğrenmeye hakkı var.

En kısa süre içerisinde havacılıkla ilgili bilinmesi gerekli bilgileri içeren bir kitapçık hediye edilmeli Ahsen Hanıma. Böylece hangi uçağa bindiğini öğrenme fırsatı bulur.

THY HİZMETKÂRLARI GÖREV BAŞINA...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın hocam TGS f irmasına iş başvurmak için nereye başvurmak lazımm bizi bu konu hakında bilgilendirirseniz sevinir. [email protected] mail adresine bildirirseniz sevinirimmmm saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şimdi bu olay basiret meselesi.. G. müdür hamdi topçu veya candan karlı tekin olsaydı giderlermiydi.? candanı bilmem ama hamdi topçuyu kimse oaray götürümezdi heralde temel kotilin yüzünü yumuşak buldualr saldır babam saldır.. pas bilete gelince yine bu isnanlar tarafından veto edilcektir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Burada aslinda cok onemli bir guvenlik sorunu da var: Nasil oldu da bileti olmadigi halde bir ucaga bindi ve Ankara'ya kadar ucabildi? VIP solunundan cikista bileti kontrol edilmedi mi? VIP soforu nasil oldu VIP yolcusunu yanlis ucaga goturdu? Kabin ekibi yolcu sayisini nasil tutturdu, yanlis mi saydi (yoksa saymadi mi?)? Yoksa baska bir yolcu gelmemisti de sayi olarak onun yerine mi gecmis oldu? Diger gelmeyen yolcunun bagaji varmiydi? Vs., vs. Tam bir fiyasko. Onune gelenin VIP olmasi ve VIP salonunu kullanmasi da baska bir konu. Bu ulkede devlet kademesinde ki herkes ve tum sulalesi VIP. Saltanat doneminden kalma bir aliskanlik. Normal vatandas ise... Adi ustunde, 'normal vatandas'.. Yani NV:-)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
VIP'ler bellidir. (Ya da belli olmalıdır) VIP'lik kişiye özel bir durumdur. Bunların aile efradı sadece VIP'YE EŞLİK EDİYORLARSA VIP salonunu kullanmalıdır. Diğer hallerde normal yolcu salonunu veya, paraları yetiyorsa CIP salonunu kullanmalılar. O salonda hakikaten VIP olan kişilerin yanında, hippi kılıklı, ihramlı, terlikli, çarşaflı, kenar mahalle yosması tipli kişilerin olması hoş değil. Vekillerin efradını kastediyorum. Ahsen Hanım gibileri hakikaten kolundan tutmak gerekiyor. Bu olayda THY VIP eskortları hatalı gözüküyorlar. Ahsen'e yardımcı olamamışlar. Birdahakine kadına "nereye gidiyorsunuz" diye sorarlar herhalde. Bir de kabin amirine sorarlar inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
VIP salonuna gelinir, bilet verilmez bile, birileri verir. Salona geçilir, herkes "cool" havalarda, bir yandan salonda kim var kim yok bir kesilir. Tipini beğenmediklerine şöyle "bu adamın burda ne işi var" gibilerden bakılır. Kanepelerden birkaç tane alınır, ne içeceğinizi soran görevliye "zovarnak çayı var mı" diye sorulur, olmadığı öğrenilince "ben bir neskafe alayım bari" denilir. Bu arada check in yapılmıştır. Bir görevli gelip "Ahsen Hanım? Buyrun efendim uçağınız hazır" deyip VIP aracına geçilir, uçağa son yolcu olarak bindirilir. Ne anons, ne gate, ne de uçağı kapısında boarding kart kontrolu. Kendisi VIP olmadığı halde, kocası, babası VIP olduğu için muamelesi gören yolcu "uçağına" biner en öndeki pencere kenarına otur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ahsen Hanım'ın aranması isime gore olmuyormu?Muhakkak parkur söylenmesimi gerekiyor?Isim girildiginde biletinin çıkması gerekir,eğer isim girildiğinde bilet çıkmıyorsa,checkin sitemindede bir hata var demektir.Yolcu Ankara bile dese biletinin Ercan olduğu ortaya çıkar ve bileti neresiyse oraya yönlendirme yapılır.Anladığım kadarıyla burada beyana göre arama var ve bilet numarasından kontrol yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Elini kolunu sallayarak uçağa binilmez. Biniş öncesi kontrol yapılarak yanlış yolcunun yanlış uçağa binmesi daha kapıyken farkedilir ve engellenir. Bu hava taşımacılığının olmazsa olmazıdır ve aksi durum bir vehamettir. Boarding kart ne işe yarar o zaman? Üstelik bu bayan yurtdışıyla yurtiçini karıştırmış bu daha da vahim. Yok böyle birşey. Kabul etmek mümkün değil. Azar işine kesinlikle inanmıyorum. Azarlayanda azarlanan da böyle skandalın kahramanları olamazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ÇIKTINIZ NEDEN İNSANLAR KENDİ IRKLARINDAN VE MİLLETİNDEN KORKAR VE KAÇARLAR..SONRADA AYNI İNSANLAR KENDİLERİNE YANINA SOKMADIKLARI İNSANLARDAN BİR KORUMA ORDUSU İLE YOLDA DOLAŞMAYA ÇALIŞIRLAR..KAPATIN BU VİB SALONLARINI BİZDE BU RALARDAN ÜLKEYE GELİŞVEGİDİŞ YAPAN VİRÜSLERDEN KURTULALIM..ÇÜNKÜ BU KAPILARIN HİÇBİR HİJYENİK KONTROLU YOKTUR.BİR İNSANIDA ELLE ARAMAYINCA OLMAZ BE ARKADAŞLEAR..BU ZAMANDA AYIPTIR.KOSKOCA VİP YOLCUSU BUNLAR..ALLAH KURTASIN BUNLARDAN DERİM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
AMERİKADA AMELİYAT OLACAĞINI GÖREBİLEN BİR KADIN ..NASIL OLURDA YANLIŞ UÇAĞA BİNER ..HAYRET VERİCİ VEDE GERİCİ BİR ANLAYIŞIN YAYGINLAŞMASINDAN DOĞAN İNSANLIK ZAAFININ ORTAYA ÇIKIŞ TEMAÜLÜDÜR..EĞER TÜRK KADINI ATATÜRK VE ONA VERİLMİŞ KENDİ AYAKLARININ ÜZERİNDE DURABİLME GİBİ BİR HAYAT ANLAYIŞINI VE KABİLYETİNİ KENDİSİNDE BULAMAMIŞ İSE KİŞİNİN MUTLAK BİR SORUNU VARDIR ..MUTLAKA ONUN YANINDA TAŞIYACAK BİRİSİ LAZIMDIR..KENDİ BAŞINA HİÇ BİR İŞYAPAMAZ ...OLMAZ AHSEN OLMAZ ANCAK HARAM YERKEN YANINDA KİMSE OLMUYOR SADECE KEMALİN VAR DEĞİLMİ DEMEKKİ GERÇEKTEN DOĞRU YANLIZ KEN HİÇ BİRŞEY OLMAK

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000