01 Mart 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

PEGA(SUS)MAYACAK...

Hemen yazımın en başında belirtmek isterim ki ne Pegasus Havayolları militanlığı ne de SHGM tetikçiliği bizim işimiz değil. Biz elimize gelen bilgi ve belgeler ışığında yazarız ve sizlerle buradan paylaşırız. Geçen haftanın en çok tartışılan konusu Pegasus Havayolları’na kesilen astronomik para cezası idi şüphesiz. Airport TV’de yapmış olduğumuz Fikir Fırtınası Programı’ndan da bunu anlayabilirsiniz. Bugüne kadar Fikir Fırtınası’nda çok sayıda haberi tartışırken bu kez sadece Pegasus Havayolları’nın cezasını tartışarak bitirdik programı. Aslında taraflardan biri olan Pegasus Havayolları’nın form 4’ü iptal edilmiş Teknik Başkanı Ercihan Bayır’ın cevap hakkını kullanması gibi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de cevap hakkını kullanmış olsa idi çok daha uzayabilirdi Fikir Fırtınası.

Cezanın teknik analizini yapmak benim işimiz değil. Bu analizi elbet havacılığın teknik uzmanları değerlendirecek.

Şimdi gelelim yaşanan olayın perde arkasına…

5 Eylül 2009 tarihinde yapılan bir uçuş sırasında Pegasus Havayolları uçağının kaptan pilotu, egzoz çıkış sıcaklığının limit üstünde olduğunu yazıyor log book’a. Pegasus Havayolları’nı 13–14 Ocak 2010 tarihinde denetleyen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetçileri pilotun bu raporunu baz alarak şirkete ceza yazıyor.

Sadece şirkete ceza kesilmekle yetinilmedi, şirketin teknik başkanının da form 4’ü iptal edildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yazdığı ceza doğru ya da yanlış demek bizim haddimiz değil. Pegasus Havayolları hatasızdır demek de bizim haddimiz değil. Ancak Fikir Fırtınası Programı’na telefonla katılan Pegasus Havayolları Teknik Başkanı Ercihan Bayır’ın söyledikleri kafama takıldı. Türk Havayolları’nda Kaliteden Sorumlu Başkan olduğu dönemde hiçbir aksaklık yaşanmadığını, kendisi görevden ayrıldıktan sonra kaza kırım yaşandığını söylemesi “Benim olduğum yerde teknik aksaklık olmaz” anlamı taşıyordu. Kendini savunurken Türk Havayolları’na laf sokmasını ya da hedef şaşırtmasını doğrusu hoş bulmadım.

Elbette insan olan yerde hata olabilir. Pegasus Havayolları’nda da hata yapan olabilir. Velev ki Ercihan Bayır’ın kendisi de itiraf etti. Pilotun bu raporunu kendilerinin görmediğini, Sivil Havacılık denetçilerinin gördüğünü ifade etti. Bu ne demek? Ercihan Bayır’ın olduğu yerde de hata olabilir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu cezayı yanlış yazmış olabilir. Elbet şirket ile SHGM arasında yapılacak olan görüşmeler sonrasında ya cezada ısrar edilecek ya uzlaşı sağlanacak ya da mahkeme süreci başlayacak. Peki, o raporu yazan pilotun hiç mi suçu yok. Pilot o rakamları yazarken eli işte gözü oynaşta mıydı?

Bir başka konu…

Pegasus Havayolları’nın başta sahibi Ali Sabancı olmak üzere her sorumlusu iletişim kurmayı bilecek.

Hiçbir şirketin ceza almasını istemeyiz. Ancak hiçbir şirket de “Yanlış yazdık kusura bakmayın” deme lüksüne sahip değildir.

İzAir’e kesilen cezanın ve şimdi de Pegasus Havayolları’na kesilen cezanın, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile bir husumete dönüşmesi en tehlikeli durumdur. Devletin yani SHGM’nin böyle bir tavır içine gireceğini düşünemiyorum. Ancak SHGM’nin etkin denetimlerini kendi yandaşı medyayı silah olarak kullanıp SHGM’nin en küçük hatasını manşetlere çıkarttırmak da Pegasus Havayolları’nın işi olmamalı. Fakat bunun işaretlerini görüyoruz, duyuyoruz, hissediyoruz. Olan biten yazılsın ancak bu işler husumet çerçevesinde yapılmasın. Herkes kendi işini yapsın…

Biz havacılık yayını yapan kuruluş olarak her türlü olumlu ya da olumsuz konuyu gerek AirportHaber olarak ve gerekse Airport TV olarak olabildiğince objektif olarak yayınlıyoruz. Bu durum Pegasus Havayolları için de geçerli. İstedikleri her an gerek televizyonumuz gerekse sitemiz kendilerine açıktır.

Ortada bir kargaşa var. Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın iddialarını yabana atmıyorum. Sonuçta hayatını havacılığa adamış bir kişi. Dolayısıyla teknik verilerle konuşmasından dolayı Pegasus Havayolları’na verilmiş ceza yanlış olabilir. Ama SHGM’nin elindeki belgeleri de görmek gerek. Körü körüne de, bu doğru bu yanlış demek de doğru olmaz.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

PEGA(SUS)MAYACAK...

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Peki madem tarafsızlıktan bahsediyoruz. Bakınız THY nin bir adet 310 uçağı casablanca ya non-stabil bir yaklaşa ve inişte ısrarcı davranan yıldızlı kaptanın hatası sonucu pistten çıktı ve büyük hasar aldı. Kendisi 62 yaşında "yıldızlı" kaptandır. Daha sonra THY den istifa ederek hakkında ki soruşturmalardan uzaklaştı. SHGM nin gıkı çıkmıyor bu konuda hala??? Uçağı kıran bir pilota soruşturma açamazken SHGM sağolsun THY nin rakipleri ile uğraşmayı bırakmıyor. Kağıt üzerinde ki hatalar düzeltilebiliyor ama havada ki hatanın ki söz konusu değil... THY nin bu olayı ile ilgili sadece bir kez haber yaptınız. Soruşturma vs ile ilgili hiç bir ses çıkmadı. Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bakın yorumunuz çıkmış.. Şirketiniz pilotun sigara kağıdına yazdığı not olsa bile onu tetkik etmeliydi.Usul hatası yaptınız. Hata giderici önlemler formunu doldurup, bir toplantı yapın, dikkat edin bundan böyle..geçmiş olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1-biz hiç bir zaman yayın organlarını kullanmadık 2-ali sabancı`nın cep numarası bütün pegasus ve izair çalışanlarına açıktır 3-biz dahil hiçbir şirket uçağın teknik kayıtlarında bir oynama yapmak istemez.zaten istesede yapamaz 4-o uçağın motorlarında bir arıza yoktur bu zaten log-book dışındaki bütün kayıtlarla kanıtlanmıştır 5-burda airport haberin tarafsız olduğunu kimse savunamaz başlıktan belliydi taraf tutulduğu(özellikle ali k.) 6-bu ceza sadece yanlışıkla kesilmemiştir.altında başka niyetler yatmaktadır 7-gerçek ortadadır görmemek için kör olmak gerekir her zaman olduğu gibi burdada önümüz kesilmek istenmektedir AMA HİÇ BİR ZAMAN BAŞARILI OLAMIYACAKLAR .HIZLA BÜYÜMEYE DEVAM EDİCEZ.( bu yorumda yayınlanmasını engelliyecek birşey yok)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
"Zaten Teknik Direktörlere ödenen para boşunadır. Bunlara çuvalla para ödeyen kulüp yöneticileri enayidir. Daum olmasa, yerine de kimse konmasa Fener şampiyon olur". Sonunda bazı yorumcular sayesinde bu gerçeklere de uyanmış, aydınlanmış olduk!.. Yahu işler iyi giderken elde edilen başarıda yöneticinin payı olmuyorsa, uçak düştüğünde neden görevden alınıyor? Bunu da açıklasalar da iyice aydınlansak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ercihan Beyin "benim olduğum dönemde THY'de kaza yaşanmadı, bu da benim sayemde oldu, ben ayrılınca kaza oldu demesi" onun bunca yıllık çalışma hayatında hiçbirşey öğrenmediğini gösterir. Kaza nedeni pilot hatası, ATC hatası, teknik arıza, planlama hatası, vs bir çok şey olur ama ne filanca kişinin kalite güvence müdürü olmaması kaza nedenidir demek abesle iştigaldir. İyi bir kalite sisteminin olayların önlenmesine etkisini yadsımamakla beraber, Ercihan bey kazaları nasıl önlediğini anlatsa ve herkes bunları uygulasa da bütün havacılık sektörümüz kazalardan kurtulsa ne iyi olur. Ayrıca, Pegasus yönetimine Ercihan beyi Kaliteye almaları konusunu düşünmelerini öneririm. Böylece kaza riski kalmaz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Artık tamamen belli.Ne amerikası ne avrupası türk'ün en büyük düşmanı gene türk.Al işte en güzel örnek.Şu sürece bak bangır bangır ceza veriliyor.Yahu sessiz sakin kendi aranızda:" Bak canım kardeşim.Aynı ülkenin insanı olarak sana söylüyorum.yapman gereken şey şudur budur " demek yerine ; haydiiii saldır...ne kardeşi banane ne yaaa..Vur kafasına.Bu ülkede Türk insanı birşey yapamasın.Bende Türk'üm ama olsun.Yarın yabance bir havayolu şirketi daha gelsin hatta 2 tane gelsin ama kendi içimizden bir sermaye gelmesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bence pilota b.k atacağınıza, pegasus kayıtlar ile oynamış olabilirmi diye bi düşünmek lazım. Pilot teknik logbook a ne yazmış olursa olsun bunun karşısındaki hanede teknik ekp tarafında bir referans numarası verilerek kapatılması lazımdır. Bu iş gercek havayollarında böyle olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ortada bir hata var tabi , o da pegasus'un şirket olarak gerekmediği halde motor değerlerini log page'e yazdırması.Şimdi savunma yaparken zaten biz FDM'den gelen verilerle çalışıyoruz bir sorun olursa log page'e dönüyoruz da denebilir ama bu logpage kayıtlarının doğruluğundan sorumlu değiliz demek olamaz.Ortadaki gerçek şu yasal geçerli sayılan bir evrak üzerine yanlış bir kayıt yapılmış ve SHGM buna göre ceza kesmiş, cezanın ilişik olduğu olay sorgulanır ve gerçekler ortaya çıkar.Görünen o ki olay olmamış , ceza sadece değişir.Belki pegasus o motor bbilgilerini başka bir yerde tutmayı dener.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000