09 Ocak 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

ONUR AIR'DE NELER OLUYOR?

Şahabettin Bolukçu bu sektörün duayenlerinden biri. Bulunduğu mevkiinin en eskisi idi. Geçen hafta Onur Havayolları’ndan yapılan açıklama ile görevini şirketin büyük ortağı Cankut Bagana’ya devrettiğini öğrendik. Bu gidiş hayra alamet değil.

Kendisini 1996 yılında tanıdım. O zamanlar Kanal 6 televizyonuna VIP adında Türkiye’nin ilk havacılık programını yapıyordum. Halkla İlişkiler Sorumlusu Mine Tan nezaretinde Onur Air’in tüm departmanlarını programda tanıtmıştık.

Tanıdığım kadarıyla çok mütevazı ve seviyeli, yapıcı konuşmalarıyla hak ettiği saygıyı görüyordu.

Şahabettin Bolukçu konulu bu yazıda irdeleyeceğimiz durum, Onur Air’de yaşanan iç çekişmelerin dışarıya yansıması.

Bana göre Onur Air ilk imaj kaybını şirketi Ali Sabancı’ya satmak için pazarlık masasına oturmakla yaşadı. Onur Air gerçekleşmeyen bu satışın olumsuz etkisini hala yaşıyor.

Onur Air’in o gün satılamaması, “Onur Air satılıyor” dedikodusunun hiçbir zaman önüne geçilememesine neden oldu.

Bildiğim kadarı ile Cankut Bagana ciddi olarak havacılık sektöründen çıkmak istiyor. Bu yüzden ciddi ciddi şirketi satmak üzere görüşmeler yapıyor.

Son görüşme Dubaili Al Mana Group ile yapıldı. Cankut Bagana’nın bu görüşmesi de anlaşmazlıkla sonuçlandı.

Peki neden? Benim edindiğim bilgilere göre; Cankut Bagana’nın istemesine rağmen diğer yöneticiler satışı zorlaştırıyor. Bagana’nın bu bilgiyi en yakınları ile paylaştığını biliyorum. İşte bu yüzden belki de istemeyerek Şahabettin Bolukçu ile 20 yıllık beraberlikte ilk kez böyle bir ayrılık yaşandı. Gerçi geçmiş dönemlerde de Cankut Bagana bu görevi üstlenmişti ama böyle bir geçiş yaşanmamıştı.

Şahabettin Bolukçu’nun görevi Cankut Bagana’ya devretmesini “20'nci yılımızın mutluluğunu Cankut Bey'in yaşaması için bu gerekliydi” demesi bana göre bir kamuflajdan ibaret.

Fransa sivil havacılığının yaptığı denetimler sonrasında Onur Air’e ait bir uçağa uçuş yasağı getirilmesi Şahabettin Bolukçu’nun talihsizliği olsa gerek.

Şahabettin Bolukçu ve Cankut Bagana ikilisinin arasına kara kedi olarak girmek istemiyorum ama Fransa olayı bu değişikliğin önünü açtı gibi görünüyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün form 4 tehdidi de tuzu biberi olunca Cankut Bagana’nın işi kolaylaştı diye düşünüyorum.

Aslında olayın teknik yönüne de bakmak lazım. İkidir Şahabettin Bolukçu’nun kafası teknik yüzünden ağrıyor. Hatırlanacağı gibi Hollanda, Onur Air’in uçuşlarını durdurmuş arkasından Belçika ve yanlış hatırlamıyorsam Almanya da uçuşları durdurmuştu.

Şimdi Fransa’da yaşanan olayın ardından sormak gerekir ki; Onur Air Tekniği neden bu olaylara sebep oluyor? Şükrü Can gibi bir kişinin bu işin ne kadar ciddi bir iş olduğunu bilmesi gerektiğine inanıyorum. Ama görünen o ki, geçmişte yaşanan sıkıntılar halen yaşıyor.

Onur Air havacılık sektörümüzün en köklü şirketlerinden birisi. Bu açıdan baktığınızda bir patron değişikliği yapılacaksa bile bunun sancısız bir şekilde olması gerekir. İmajı zedelemek şirketin değerini de düşürür.

Şahabettin Bolukçu değer verdiğim birisi. Cankut Bagana ise saygı duyduğum bir işadamı. Onur Air için hayırlı olmasını diliyorum.

ONUR AIR'DE NELER OLUYOR?

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Onur Air'in ucuslarini Avrupa'da Hollanda'dan sonra Almanya,Fransa ve Isvicre durdurmustu.Belcika yok.Buda zaten kararin politik oldugunu gostermisti.Avrupa Birliginin merkezi Belcika yasaklamamis fakat her Onur Air ucagini her ucusta SAFA ekibi gonderip denetlemisti.O donemde Onur Air'in sadece Hollanda'ya bir gunde ucak sayisindan fazla sefer yaptigi olmustur.Bunu durdurmak icin Onur Air'a hava sahasini kapattilar.Tamamen politik Onur'a darbe vurma amacli ve amaclarinada ulastilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın Ali bey; Öncelikle camiaya ve sizlere selam eder iyi günler dilerim. Baştan belirtmek isterim ki onur air personeli değilim ancak camiadan birisiyim. Burada size Şükrü Can beyin avukatlığını yapmayacağım, ben onu tanırım ama o beni tanımaz sadece eski şirketten tanıdığım bir yöneticidir. Kendisi çalışkan, dürüst ve efendi birisidir vede camiada sevilen birisidir. Anadolu'da bir laf vardır ''yiğidi vur hakkını yeme'' Şükrü bey camiaya çok şey katmış ve başarılı, renkli bir kişiliktir. Şükrü beyin bazı konularda da töhmet altında bırakıldığını ve ona haksızlık yapıldığını düşünmekteyim. Artık biraz insaf diyorum insaf....Kendisine Allah yardım eylesin ve yardımcısı olsun...Size bir tavsiyem insanlara bazen olumlu güzel yönünden

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ATA HEM KAMÇI VURUR AYNI ANDA DA DİZGİNİNİ ÇEKERSEN AT ZIPLAR VE ÜZERİNDEKİ """acemi binici"""Yİ ATAR.OLAYIN KISACA TANIMI BUDUR.TABİ ANLAYABİLİYORSANIZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
SHGM de ciddi bir denetim yapsa kim bilir kaç uçağını bağlardı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000