26 Eylül 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Hastayım yorumcuların bazılarına. Helikopterde otopilot olduğuna dair örnek ve kanıt olarak biri tutmuş İsrail Hava Kuvvetleri ile ilgili bir haberi kopyalayıp yapıştırmış, birisi de tutmuş internetten bir havacılık sitesinden metin bulmuş. Yani google'a helicopter autopilot yazıp aratılmış ve bulunanlar buraya aktarılmış. Hasta mısınız, cahil misiniz, mal mısınız anlamadım. Birisi askeri helikopter, bir diğeri ise opsiyonel bir tehçizat ile ilgili kural. Helikopterde otopilot bulundurma zorunluluğu yoktur, standart donanımda da olmaz zaten. Türkiye'de otopilot ve gece görüş ekipmanı taksan bile VFR hariç uçuş yapamazsın zaten. Yasa buna müsait değil. Şuraya bi adam seçme sistemi koyun da bilip bilmeyen konuşmasın.
  • Sizin asker emeklileri ile bir sorununuz var sanırım. Çok merak ediyorsanız size raporda imzası bulunan tüm personelin halen SHGM'de görev yaptığını söyleyebilirim.
  • Biz konuyu bilen sektöriçi insanlar ne dersek diyelim birileri bunu malzeme yapacak Tezgah da üstlerine yok. Orduyu safdışı etmek için yaptıklarını biliyoruz. Bırakın oynasınlar Bilenler gülüyor bilmeyen cahillerde konuşuyor. Ali beye tebrikler
  • ben 55 yaşımdayım .. inandım
  • Ali bey haklı ağzı olan konuşuyor bilirkişi de bilinçli kişiler yok yan lı ve taraflı hazırlanan raporların sonucunu görüyoruz sonu hüsran .denetleme ekibi bağımsız olmalı nerdeeeee sonuçda böyle birbirimiz düşeriz.SHGM nin denetleme ekibi emekli askerlerden oluşmakta daha ne beklenirdi ki.şimdi onlar nerede istifa edip THY de gıcır hayat yaşıyorlar bu raporda kimin imzası varsa hepsi yargılanmalı ki bir daha bu sorunlar ortaya çıkmasın
  • Bu helikopter firmasının faaliyetlerinin durdurulması gerekir. Gerekli ticari sınırlandırmalara ve yaptırımlara tabi tutulması gerekir. Tabi olay ilk olduğunda arama ve el koymanın yapılması gerekliydi ama yapılmamış herhalde. Bu helikopterlerde otopilot özel olarak konmadıysa standart modelde mevcut değildir. Flight Data ve voice recorder yani kara kutu v e ses kayıt bu helikopterde normal şartlarda bulunmaz. Hava şartları kaza için en büyük etken gibi görünüyor.
  • bence de bunda bir iş var,baksanıza adamlar hem helikopterden parça söküyorlar ve hemde düğün videosu gibi video çekip kanıt olarak bırakıyorlar ve hemde allahım şu dağa bak sanki üstümüze gelecekmiş gibi şairane bir edebiyat parçalıyorlar.yok,yok bunda da kesin bir ergenekon parmağı var bencede!
  • Ah afedersiniz ben yazidaki zaman gazetesi habercisi ibaresini gormemisim.Ne kadar da safim...Ya arkadas o haberci kime calisiyor kime haber yapiyor?Haberin basilmasini kim sagliyor?Elestirilere katlanamiyorsunuz ve kendinizi savunurken cok komik duruma dusuyorsunuz.Bu soylediginizi 5 yasinda cocuga soyleseniz o bile inanmaz.Komik olmayin artik...
  • Cumhurbaşkanı haksız, DDK haksız gazeteciler haksız, sadece Ali Dıdık haklı. Ali beyi yazdıkları doyurucu ve tatmin edici değil
  • Helicopter autopilot systems are similar to stability augmentations systems except they have additional features. An autopilot can actually fly the helicopter and perform certain functions selected by the pilot. These functions depend on the type of autopilot and systems installed in the helicopter http://www.pilotoutlook.com/helicopter_flying/autopilot

KAOSTAN BESLENEN ASALAKLAR…

Havacılıktan bihaber olup sonra havacılık adına televizyonlara çıkıp ahkam kesen çakma havacıları  lanetliyorum. Kaostan beslenip kendine maddi çıkar sağlayanları da lanetliyorum. Cahil cühela takımını sırf reyting yapmak için ekranlara çıkartıp zırvalatan televizyon yöneticilerini de kınıyorum.

‘Yeter artık’ demenin vakti geldi de geçiyor bile.

Konu Merhum Muhsin Yazıcıoğlu. Hepimiz biliriz ki vatanını canından daha çok seven ender yiğit insanlardan biridir. Günümüz koşullarının çıkar peşinde koşan insanları gibi değil gerçek bir vatanperverdir o. Biz öyle tanıdık öyle olduğuna da şahitlik ederiz.

Her ne olursa olsun bu kazanın adına ister sabotaj deyin ister bir havacılık kazası deyin. Sonuç ortada Muhsin Bey artık yok.

AirportHaber’de defalarca yazıldı. Airport Tv’de uzun uzun tartışıldı. Başta Sefa İnan olmak üzere, Murat Herdem, Oktay Erdağı, Tevfik Uyar, Servet Başol hepsi ayrı ayrı dillendirdi bu konuyu.

Neresinden yazalım ki? Ben havacılık uzmanı değilim sadece havacılık habercisiyim ama helikopterde kara kutu var diyecek kadar da aptal değilim.

Şimdi kaza ile ilgili bilen bilmeyen herkes tarafından ele avuca sığmayan bir dolu şey söylendiğini hepiniz biliyorsunuz.

Üzerinde durmak istediğim 3 temel konu var.

Birincisi kazada kim olduğu belli olmayan kişiler tarafından sökülen parçalar var. Bu parçaların askerler tarafından söküldüğü iddia edilse bile üzerinde durulması gereken nokta şu. Kazanın enkazına ulaşıldıktan sonra gerek kaza kırım ekibi ve gerekse savcılık kaza yeri emniyetini neden almadı.  Bir başka deyişle enkaz kaldırılana kadar neden çevre emniyeti alınmadı. İşte en büyük soru bu?

Askerlerin bir iki cihazı söküp götürdükleri söyleniyor. Bu kişilerin asker olduklarını varsayalım. Bu cihazların ne işe yaradığını bilip bilmeyenin ahkam kesmesi doğru mu? Emre Soncan isimli Zaman Gazetesi Muhabiri’nin deyimiyle o helikopter de otopilot var denecek kadar cahilane açıklamaların kamuoyunu yalan bilgilerle kandırmanın ne alemi var?  Yalanın daniskası. Cahilliğin daniskası,  Kaostan beslenmenin daniskası. Keş Dağında Bir Alperen diye kitap yazarak gerçek alperenlerin üzerinden para kazanmanın en kolay yolu. Safsata bir kitap. Alperenler bu kitapta yazılanlara inanıp boşuna para kaptırmasın bu adama. Ülkemizde hava aracı kazalarından nemalanma densizliğinin son zamanlarda yaygınlaştığını üzüntüyle izliyoruz. Ancak bu davranışların ülke havacılığına telafisi mümkün olmayan zararlar verdiği bir gerçektir.

Bırakın kaza kırım ekininin profesyonelliğini  Devlet Denetleme Kurulu’nda bu raporu hazırlayan ekibin içinde kaç  tane helikopter pilotu, kaç tane helikopter teknisyeni veya kaç tane mühendis vardı? Bu raporun realitesinden ne kadar emin olabilirsiniz? Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı rapor yukarıda saydığım pilot, teknisyen, mühendis ayrıca meteoroloji uzman gibi uzman kişilerden oluşan bir ekip tarafından hazırlansa idi güvenilirliği daha çok olurdu.

Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı rapor bu konunun uzmanı olmayan kişilerle yapılan görüşmeler sonucunda verilen bilgiler nezdinde hazırlanmıştır ve bana göre güvenilir değildir.

Savcılar, mahkemeler bu konuda yeterli değildir. İhtisas mahkemeleri yoktur bu ülkede. Savcı ve hakimlerin  havacılık terminolojisine hakim oldukları söylenemez..  Helikopterde kara kutu var safsatasının kol gezdiği bir ortamda savcı nasıl karar verip iddianame hazırlayacak? Hakim nasıl karar verecek? Anlaşılan o ki bu kazayı bir yerlere götürmek isteyenlar var? Hadi bakalım nereye gidecek hep birlikte izleyip göreceğiz. Zaman Gazetesi ve yazarlarının yol göstermesi ile nereye gideceğini de kestirmemek zor değil.

Üçüncü temel konu şu.

Bu kaza ile ilgili bilgi kirliliği. Bence herkes susmalı. Devlet Denetleme Kurulu raporu dahil hepsi çöpe atılıp, bu tipteki sivil helikopter pilotları, teknisyenler, mühendisler, metoroloji uzmanları ve imalatçı firmadan da yetkili uzmanların katılımıyla kaza inceleme ekibi kurulup yeni bir rapor hazırlanmalı. Yani bağımsız bir kaza kırım ekibi diyebiliriz buna. Hiç kimseden etkilenmeden namusu ve şerefi üzerine bir rapor hazırlamalı.

Yoksa Emre Soncan gibi havacılıktan hiç haberi olamayan, helikopterde oto pilot var kara kutu var diyen cahillerin elinde daha çok iddialar havada uçuşur.

 

KAOSTAN BESLENEN ASALAKLAR…

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 13 yıl önce
Hastayım yorumcuların bazılarına. Helikopterde otopilot olduğuna dair örnek ve kanıt olarak biri tutmuş İsrail Hava Kuvvetleri ile ilgili bir haberi kopyalayıp yapıştırmış, birisi de tutmuş internetten bir havacılık sitesinden metin bulmuş. Yani google'a helicopter autopilot yazıp aratılmış ve bulunanlar buraya aktarılmış. Hasta mısınız, cahil misiniz, mal mısınız anlamadım. Birisi askeri helikopter, bir diğeri ise opsiyonel bir tehçizat ile ilgili kural. Helikopterde otopilot bulundurma zorunluluğu yoktur, standart donanımda da olmaz zaten. Türkiye'de otopilot ve gece görüş ekipmanı taksan bile VFR hariç uçuş yapamazsın zaten. Yasa buna müsait değil. Şuraya bi adam seçme sistemi koyun da bilip bilmeyen konuşmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sizin asker emeklileri ile bir sorununuz var sanırım. Çok merak ediyorsanız size raporda imzası bulunan tüm personelin halen SHGM'de görev yaptığını söyleyebilirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Biz konuyu bilen sektöriçi insanlar ne dersek diyelim birileri bunu malzeme yapacak Tezgah da üstlerine yok. Orduyu safdışı etmek için yaptıklarını biliyoruz. Bırakın oynasınlar Bilenler gülüyor bilmeyen cahillerde konuşuyor. Ali beye tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ben 55 yaşımdayım .. inandım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ali bey haklı ağzı olan konuşuyor bilirkişi de bilinçli kişiler yok yan lı ve taraflı hazırlanan raporların sonucunu görüyoruz sonu hüsran .denetleme ekibi bağımsız olmalı nerdeeeee sonuçda böyle birbirimiz düşeriz.SHGM nin denetleme ekibi emekli askerlerden oluşmakta daha ne beklenirdi ki.şimdi onlar nerede istifa edip THY de gıcır hayat yaşıyorlar bu raporda kimin imzası varsa hepsi yargılanmalı ki bir daha bu sorunlar ortaya çıkmasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu helikopter firmasının faaliyetlerinin durdurulması gerekir. Gerekli ticari sınırlandırmalara ve yaptırımlara tabi tutulması gerekir. Tabi olay ilk olduğunda arama ve el koymanın yapılması gerekliydi ama yapılmamış herhalde. Bu helikopterlerde otopilot özel olarak konmadıysa standart modelde mevcut değildir. Flight Data ve voice recorder yani kara kutu v e ses kayıt bu helikopterde normal şartlarda bulunmaz. Hava şartları kaza için en büyük etken gibi görünüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bence de bunda bir iş var,baksanıza adamlar hem helikopterden parça söküyorlar ve hemde düğün videosu gibi video çekip kanıt olarak bırakıyorlar ve hemde allahım şu dağa bak sanki üstümüze gelecekmiş gibi şairane bir edebiyat parçalıyorlar.yok,yok bunda da kesin bir ergenekon parmağı var bencede!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ah afedersiniz ben yazidaki zaman gazetesi habercisi ibaresini gormemisim.Ne kadar da safim...Ya arkadas o haberci kime calisiyor kime haber yapiyor?Haberin basilmasini kim sagliyor?Elestirilere katlanamiyorsunuz ve kendinizi savunurken cok komik duruma dusuyorsunuz.Bu soylediginizi 5 yasinda cocuga soyleseniz o bile inanmaz.Komik olmayin artik...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Cumhurbaşkanı haksız, DDK haksız gazeteciler haksız, sadece Ali Dıdık haklı. Ali beyi yazdıkları doyurucu ve tatmin edici değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Helicopter autopilot systems are similar to stability augmentations systems except they have additional features. An autopilot can actually fly the helicopter and perform certain functions selected by the pilot. These functions depend on the type of autopilot and systems installed in the helicopter http://www.pilotoutlook.com/helicopter_flying/autopilot

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000