07 Kasım 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Iyide aylardan kasim sonu olmamasi gereken yolcu bu 25 yildir havalimaninda calismakdayim donem donem farkliliklar olmakda yolcu sayisinda
  • Uçuş okullarından iniş kalkış alınmasa bu pilot adaylarına yansıyacak mı sizce. Dünya nın 3 katı fiyatını uçucu yetiştirip hala nasıl zarar edebilir uçuş okulları. Uçak sayısını artıran eğitmen sayısını artıran kimse yok herkes aday sayısını artırıyor ve su akarken testiyi doldurup kaçmaya çalışıyor. Hiç bir uçuş okulu suyun kaynağını ayakta tutmaya çalışmıyor.
  • Thy daha yakın zaman önce euroleague'e sponsor oldu. Superbowl'a, batman'a bilmemneye dünyanın parasını gömdü. Böyle bir senede her şeyden önce bunu ne akla hizmet yaptığını sormak lazım.
  • ve altına imza atarım bende : ne alakaya 08 Kasım 2016, Salı 17:16:44
  • Ali bey yorumunuzu ilgiyle okudum naçizhane şahsım havacılık sektörünü gazeteniz sayesinde iyi takipcisiyim önerilerinizi okudum geçici çözüm olabilir ama devlet havacılık sektörüne elden geldiğince arka çıktı yakıttan ötv kdv almıyor turizm uçuşlarında yine devletin yakıt desteği var gelelim asıl önemli meseleye özelikle THY ve Pegasus önünü görmeden 300 tane 0 uçak siparişi verdi ve döviz üzerinden alınan bu uçaklar hergün hava yollarına daha pahallıya mallouyor uçaklar sipariş verildiginde dolar kuru 2000 tl iken bugün 3200 tl ve uçak biletleri yerde sürunuyor iç hatlarda 100 tl ye yolcu taşımakla bu zararlar kapatılmaz ikinci husus gereksiz yere özelikle Thy nin uçak kiralaması A330 ve B 777 ki en maliyetli uçaklar ve elinde şu anda 20 ye yakın geniş gövdeli uçaklar bazıları ya geri verilecek yada Antalya da park edilip yatacak ve bazı uzak doğu seferleri ya askıda ya sefer aayısı azaltılıyor anladınızmı birde Thy nin durmadan açtığı seferler kar ediyormu belli değil tabiki Rusya ile uçak krizi birde Atatürk havalimanının bombalanması Feto darbesi işin tuzu biberi oldu
  • Uçuş okullarından iniş kalkış parası alınmasın demişsiniz .Krizmi ne krizi okul ücretini mi azalttılar 50 bin 100 bin euru yu almaya devam ediyorlar .
  • Yazınızın üzerinden 1 gün geçtikten sonra yapılan yorumlara bakmıyor musunuz, niyet başlıklı yorumum yayımlanmayınca merak ettim.
  • THY de , koltuk sevdasında olan yönetici Pilotlar , ilgisiz alakasız insanları koltuk için iftira ile işinden etti... Önce Allah ADALETI emrediyor , ikincisi de iktidar partisi ADALET ve KALKINMA ile Başlıyor. Ancak ne Allah'ın emrine nede iktidar partisinin prensiplerine uymadan ADALETSIZ şekilde insanları mağdur ettiniz.. Size bu günah ve vebal öbür Dünya'da yeter... DHMI yeni genel müdür FUNDA hanım değerlendirme ile iadeyi itibar yaptı. Temennimiz THY yeni genel müdürü ve yönetim kurulu başkanı bu davranışı yapar. Yoksa sizleri Allah'a havale ederiz o en güzel ceZayı verir.
  • ADALET İstiyoruz
  • Havalimanlarında canından bezen insanları şirketlerin keyfi uygulamalarını görmeyen gözlerin sektörün sorunlarını, kar marjının azalmasını dert etmesi tuhaf.Havacılık sektöründe şirketlerin iyi para kazandığını düşünüyorum en azından filolara katılan sayılar bunu gösteriyor personel giderlerini bahane ederek devlet tehdit ediliyor.Para kazanmasalar bu işi yapmazlar , devletde ayakta durmalı.

Kabus gibi bir yıl yaşıyoruz...

Türk Hava Yolları, Pegasus, Onur Air, AtlasGobal, Borajet, Corendon, Sunexpress, Anadolujet, MNG Airlines velhasıl tüm havayolu şirketleri ağırlıklı olarak haber konusu olur bizim sütunlarda. Oysa sadece bu şirketler yok bu sektörde.

Yer işletme şirketleri, havalimanı işletmecileri, uçuş okulları, MRO'lar, genel havacılık işletmeleri, irili ufaklı havacılık şirketleri bileşenleri ile bir bütündür bu sektör. Devlet kurumlarını saymıyorum bile. Domino taşı gibidir. Kabus gibi dedim yazımın başlığına ama aslında kasırga yaşıyoruz.

Ak Parti iktidarlarının en zor dönemi diyebiliriz. 2008'de dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik kriz bile bizi etkilememişken bu yıl birçok nedenin bileşkesinden kaynaklı ekonomik sarsıntı en çok bu sektörü vurdu.

Gün geçmiyor ki işten çıkartma haberi görmeyelim, duymayalım. Çeşitli bahaneler üretilerek çıkartılan çalışanların aslında işlerin kötü gidişatından işten çıkartıldıklarını görmek için kahin olmaya bile gerek yok.

Evet, zor süreç ve bu zor süreci atlatmanın yolunu işten personel çıkartmakta arayan sektör.

Ne yapmalı nasıl çözüm bulmalı sorusu hiçbir zaman gündeme gelmiyor.

Naçizane önerilerim olacak.

Bilmem dikkate alınır mı ve bilmem Ankara'da ses bulur mu?

Devletin en tepesinden, kurumların en alt kademesine kadar çağrıda bulunuyorum.

Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Başbakanım, Sayın Ulaştırma Bakanım, Sayın DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak bu sektörün gelişimine öncülük ve önderlik ettiniz. Çok da iyi ettiniz. Bu millet sizin siyasi iradeniz ile uçak ile tanıştı ve sektörün önünü açmanızdan kaynaklı binlerce insan evine aş götürecek iş olanakları ile tanıştı.

İşte bu sebeple yaptığınız bu çalışmaların sayesinde havacılık sektörü şaha kalktı ve bunun siyasi karşılığını da yine siz aldınız.

Bugün gelinen noktada o şah devrilmek üzere. İnim inim inleyen bu sektör sessizce küçülüyor ve bu küçülme sebebiyle işsizler ordusu her geçen gün artıyor.

Gelin bu sese kulak verin ve kanayan yaraya merhem sürmek için 2003 yılında attığınız adım sayesinde büyüyen sektörün küçülmesine izin vermeyelim.

Dünyanın en büyük havalimanlarından birini yapıyoruz övüntümüze, Türkiye'de havacılık çöküyor gölgesi düşürmeyelim.

Benim önerim çok küçük dokunuştur. Ama emin olun o bile bu sektöre bir can suyu olacaktır.

Bu öneri doğrudan Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ni ilgilendiriyor.

Diyorum ki; 2017 yılı yaklaşıyor ve biliyorum ki bu sektörün giderlerinden birisi de kira giderleridir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi bu yıl, sektöre can suyu verecek adımı atabilir.

Kira gelirlerine zam yapmamak gerekir. DHMİ bu cesur adımı atabilir ise 1 liranın bile önem kazandığı bu dönemde yüzde 10'luk kira artışı bile bu sektöre darbe olacağı için kira artışı konusunu dondurabilir DHMİ.

İşte devlet olma zamanı da tam bu zamandır.

Sadece bu mudur? Hayır.

Her yılbaşında havalimanı işletmecilerinden alınan kira bedelleri de ötelenebilir. Havacılık sektörünün bir bütün olduğunu hepimiz biliyoruz. Yolcu sayısı düştü ise havalimanı işletmecilerinin de gelirleri düşmüş demektir. İşte bu sebeple de havalimanı işletmelerinin kira ödemeleri de ötelenebilir.

Yeterli mi hayır?

Genel havacılık sektörüne de el atılmalı. Konma konaklama bedelleri de sabit tutulmalı veya indirim yapılmalı.

Uçuş okullarından bir yıl süre ile iniş-kalkış ücreti alınmamalı.

Dedim ya naçizane öneriler diye. Şahsen benim aklıma gelen çözüm önerisi bunlar.

Dahası devletimizi idare edenlerin uhdesinde. Ben umutluyum önerimin hayat bulacağından. Bugün olmayacak da ne zaman olacak?

DHMİ'den umut verici haberler.

FETÖ'nün darbe kalkışmasının ardından tüm kurumlarda başlatılan FETÖ'cü kişilerin görevlerine son verme işlemi DHMİ'de de yapılmıştı. Bağlantısı olsun ya da olmasın şüpheli herkes işten çıkartılmıştı.

İtiraz edenlerin ve şüpheli olanların durumları yeni baştan inceleniyor ve şüpheye yer bırakmayacak kadar sicili temiz olanlar yeniden işe iade edilmeye başlandı. DHMİ'de yaklaşık 20 kişinin göreve iade edildiği bilgisi mevcut. Dileğimiz o ki herkes devletine sahip çıksın.

DHMİ doğru olanı yapıyor. Kurunun yanında yaş yanmaması için çaba harcıyor.

Bu devlet bizim devletimiz bu sektör bizim sektörümüz hata yapabiliriz lakin hain olana da tahammül edemeyiz.

Kabus gibi bir yıl yaşıyoruz...

Yorumlar Tüm Yorumlar (59)

Adam ~ 7 yıl önce
Iyide aylardan kasim sonu olmamasi gereken yolcu bu 25 yildir havalimaninda calismakdayim donem donem farkliliklar olmakda yolcu sayisinda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçuş okulları ~ 7 yıl önce
Uçuş okullarından iniş kalkış alınmasa bu pilot adaylarına yansıyacak mı sizce. Dünya nın 3 katı fiyatını uçucu yetiştirip hala nasıl zarar edebilir uçuş okulları. Uçak sayısını artıran eğitmen sayısını artıran kimse yok herkes aday sayısını artırıyor ve su akarken testiyi doldurup kaçmaya çalışıyor. Hiç bir uçuş okulu suyun kaynağını ayakta tutmaya çalışmıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Soru? ~ 7 yıl önce
Thy daha yakın zaman önce euroleague'e sponsor oldu. Superbowl'a, batman'a bilmemneye dünyanın parasını gömdü. Böyle bir senede her şeyden önce bunu ne akla hizmet yaptığını sormak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BU YORUMA ~ 7 yıl önce
ve altına imza atarım bende : ne alakaya 08 Kasım 2016, Salı 17:16:44

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mustafa Turan ~ 7 yıl önce
Ali bey yorumunuzu ilgiyle okudum naçizhane şahsım havacılık sektörünü gazeteniz sayesinde iyi takipcisiyim önerilerinizi okudum geçici çözüm olabilir ama devlet havacılık sektörüne elden geldiğince arka çıktı yakıttan ötv kdv almıyor turizm uçuşlarında yine devletin yakıt desteği var gelelim asıl önemli meseleye özelikle THY ve Pegasus önünü görmeden 300 tane 0 uçak siparişi verdi ve döviz üzerinden alınan bu uçaklar hergün hava yollarına daha pahallıya mallouyor uçaklar sipariş verildiginde dolar kuru 2000 tl iken bugün 3200 tl ve uçak biletleri yerde sürunuyor iç hatlarda 100 tl ye yolcu taşımakla bu zararlar kapatılmaz ikinci husus gereksiz yere özelikle Thy nin uçak kiralaması A330 ve B 777 ki en maliyetli uçaklar ve elinde şu anda 20 ye yakın geniş gövdeli uçaklar bazıları ya geri verilecek yada Antalya da park edilip yatacak ve bazı uzak doğu seferleri ya askıda ya sefer aayısı azaltılıyor anladınızmı birde Thy nin durmadan açtığı seferler kar ediyormu belli değil tabiki Rusya ile uçak krizi birde Atatürk havalimanının bombalanması Feto darbesi işin tuzu biberi oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçuş okulları ~ 7 yıl önce
Uçuş okullarından iniş kalkış parası alınmasın demişsiniz .Krizmi ne krizi okul ücretini mi azalttılar 50 bin 100 bin euru yu almaya devam ediyorlar .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorum? ~ 7 yıl önce
Yazınızın üzerinden 1 gün geçtikten sonra yapılan yorumlara bakmıyor musunuz, niyet başlıklı yorumum yayımlanmayınca merak ettim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY PILOT ADALET Istiyoruz !!! ~ 7 yıl önce
THY de , koltuk sevdasında olan yönetici Pilotlar , ilgisiz alakasız insanları koltuk için iftira ile işinden etti... Önce Allah ADALETI emrediyor , ikincisi de iktidar partisi ADALET ve KALKINMA ile Başlıyor. Ancak ne Allah'ın emrine nede iktidar partisinin prensiplerine uymadan ADALETSIZ şekilde insanları mağdur ettiniz.. Size bu günah ve vebal öbür Dünya'da yeter... DHMI yeni genel müdür FUNDA hanım değerlendirme ile iadeyi itibar yaptı. Temennimiz THY yeni genel müdürü ve yönetim kurulu başkanı bu davranışı yapar. Yoksa sizleri Allah'a havale ederiz o en güzel ceZayı verir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Spn. ~ 7 yıl önce
Et o zaman canim.bi sen eksik kalmistin zaten pilot bey amca
Niyet ~ 7 yıl önce
Malesef görünen o ki buna pek niyetleri yok... Başbakan'ın aşağıdaki demeci doğrultusunda hükümetten bir aksiyon talep etmek ve yasal yollardan hak aramak gerekiyor... "Husumetlerimiz varsa geçmişte 'Fırsat elime geçti ben de bunları FETÖ sepetine koyayım' derseniz bunun çok büyük bedeli olur. Sadece vicdani değil, hukuki sorumluluğu da olur."
THY Pilot ~ 7 yıl önce
ADALET İstiyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yandaşlık ~ 7 yıl önce
Havalimanlarında canından bezen insanları şirketlerin keyfi uygulamalarını görmeyen gözlerin sektörün sorunlarını, kar marjının azalmasını dert etmesi tuhaf.Havacılık sektöründe şirketlerin iyi para kazandığını düşünüyorum en azından filolara katılan sayılar bunu gösteriyor personel giderlerini bahane ederek devlet tehdit ediliyor.Para kazanmasalar bu işi yapmazlar , devletde ayakta durmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000