10 Ekim 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • İlker Aycı 2015: Aj için çalışmalarımız var. İlker Aycı 2016: Aj için çalışmalarımız var. İlker Aycı 2017: ? Thy de herkes kendi koltuğunun derdindeyken kurumda doğru düzgün iş yapılmasını mı bekliyoruz..
  • Ülkemizde havaalanları, Statlar, ACM ler, metro istayonları va daha nice kapalı hacimler gayet modern biçimde yapılıyor, insan rahatı ve konforu uluslararası standartta düşünülmek zorunda. Ama bakıyorum kullanılan asansör, yürüyen merdiven, yürüyen band gibi ekipmanlar hep yabancı, çoğunlukla da Alman. Thyssen, Koni, Schindler vs gibi. Bu hükümet bunları yerli piyasada niçin ürettirmiyor. Bu sayede bu sektörde de hatırı sayılır bir mesafe kat edilir ve ihracata geçilir. İnşallah yanılıyorumdur da bu gördüğüm markalar iç piyasada üretiliyordur. Markalar farklı olsada. Birde tren vagonları var. Onlarıda artık yerli yabancı ortaklıklarla iç piyasada ürettirmeliyiz. Test ünitelerini ve simülatörlerini de yurdumuzda kurmalıyız. Yerli otodan çok daha önemli. Yeter yabancıya giden paralar. Bu yüzden yabancının gözünde hiç hatırımız yok. Biraz burunlarını sürtsek bakın nasıl itibarımız artar her alanda. Millilik, ülke menfaatleri bizde nutuklarda. İcraat yine aynı. Dışa bakan hayran gözler.
  • Guzel haber yapiyor olabilirsin ama sence anadolu jetin tamamen lcc olmasina gerek var mi? Veriler ile konussan daha iyi anlasilirdi? Ticarette soyle bir sey oldugunu on goruyorum birden fazla hub olmasi icin senin bu hub i besleyecek talebin olmasi lazim. Ileride yurt disina ajet ile gidilir belki o zaman dusunulebilir, ama ajet markalasti yazmissin ya haa tam da bu sebepten lcc olmasina hic mi hic gerek yok bence.
  • Madem milli şirketlerden yanasınız Onur air batarken neden bir kere bile haber yapmadınız ?? Kimler haber yapmanıza mani oldu ??? Eyyam bu ülkenin batmasının sebebidir.
  • 3. Havaalanı öncelikli olarak bizim için bir prestij meselesi. Zamanlama, kalite vb. etkenler öne çıkmıştır illa ki. İhaleyi yabancı üreticiye vereceğine 1 basamak altında da olsa yerliye vermek mantıklı olabilir. Yerli ürün, yerli üretici bu işi kotarabilecek mi onlara bakıp bir de öyle değerlendirmek gerek. Belki Ali Bey haklıdır, ama öyle isyan ederek bir şeyi ispatlayabilmiş değil. Somut bir karşılaştırma yapmakta fayda var.
  • Kizlarimiz bile yabanci hayrani.O yurtdişi yatilarda yaşananlar utandirici ve tiksindirici.Birakin artik yabanci erkekleri ovmeyi.Naneleri yedikten sonra bir turk erkegi sizi alsin diye agzinin icine bakiyosunuz ..
  • Maalesef yabancı hayranlığı yurdum insanında çok fazla yaygın. Yurtdışında tatil ithal ürün ithal damat ithal gelin derken kendi ipimizi kendimiz çekiyoruz. Acı ama gerçek.
  • izmiri sabiha gökçen gibi kullanmalı THY 7-8 uçağını izmire çekse ve sadece yurtdışı uçsa yeterli olur izmir in havalimanı ve konum potansiyelini kullanmalı THY.
  • Ali abi ve Murat abi. Sizler havacılık sektöründe en ciddi iş yapan ve karizmatik olarak en üst seviyelerde insanlarsınız.geri kalan siteler hem haberleri hem yorumları sizden kopyalıyor..başarılarınızın devamını dilerim
  • Yer yetersiz kaldığından devam ediyorum: Tabi ki Yolcu Köprüsü üretimine soyunmuş bu Yerli Firma'nın desteklenmesi lazım. Ama baştan kara değil, yumurta kapıya geldiğinde değil; belli bir plan-program çerçevesinde. Yoksa ister istemez bu Firma da üretim ya da finansman açısından dara düşebilir... Birileri de "bak gördünüz mü, verdik ama yapamıyorlar..." damgasını keyifle basar!... Şimdi Anadolu'da DHMİ'nin işlettiği epey sayıda havalimanı mevcut. Bunların terminal binaları ya yetersiz, ya da birkaç sene sonrasında yetersiz kalacak. DHMİ bu terminal binalarını yenilemeye hız vermeli ve her terminal binası en az 4 yolcu köprülü olarak tasarlanmalı. Sırada Mersin-Tarsuz Bölgesel Havalimanı var; "bölgesel" tanımlamasına aldanılmasın: oldukça büyük bir havalimanı olacak. Zannederim en az 12-15 yolcu köprüsü olacak. Aslında bunların bir kısmının da MARS (12 köprü olacak ise 4'ünün) olması gerekir. Bu Firmamıza buralarda şans verilsin. İstendikten sonra çözümler bulmak mümkün!...

İsyan edesim var...

İsyan edesim var. Bu başlık öylesine atılmış bir başlık değil. Gerçek duygularımı yansıtan bir başlık. Ne için mi isyan edesim var? Birçok şey için isyan edesim var. Bu hafta İstanbul Airshow'a katılanlar az çok gördü. İsyanımı da anlayabilecek çok insan olduğunu sanmıyorum.

Yazının başlangıcında vurgulamam gerekiyor. İstanbul Airshow'u düzenleyen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Başta Müşfik Işık ve ekibine. En ağır yükü onlar çekti. Sürecin belli kısımlarını biliyorum. Ne kadar zorluklar aşıldı, nasıl çileler çekildi hepsine şahidim.

İstanbul Airshow başarılı mı? Hayır.

Tabi ki sebepleri var.

Bütün olumsuzluklar bu fuarın senesine denk geldi. Rus uçağının düşürülüşü, Atatürk Havalimanı'na yapılan intihar saldırısı ve en kötüsü de darbe kalkışması.

Neresinden bakarsanız bakın fuara gelmemek için tüm bileşenler bir araya gelmiş.

Peki biz ne yaptık Türkiye olarak, basın olarak, yetkililer olarak.

Kendi adıma yaptıklarımı fuar organizatörleri taktir etsin, lakin tüm ülke olarak sahip çıkamadık.

Dahası biz hiçbir şeye sahip çıkamıyoruz.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Sayın Binali Yıldırım her defasında üstüne basa basa ne diyorlar? "Yerli üretim, milli üretim"

Yerli uçak yapacağız ya. İşte bu yüzden isyanım var.

Fuarda gözlerimle gördüm ki aslında biz uçağı yapmışız. Sadece parçaları bir araya getirmek kalmış.

Farkettiniz mi bilmem ama, elliden fazla standın üstünde Turkish Technic yazıyordu. İlk bakışta standlara sponsor oldu görüntüsü veren bu logolar aslında bizim milli üretimimizin ta kendisi idi.

Milli üretim için çaba gösteren ve bu anlamda da hayatını vakfeden Halil Tokel kolumuza girdi ve fuar alanındaki milli üreticileri birer birer gezdik.

Heyecan verici. Kimi uçak kablosu yapmış, kimi komponent yapmış, kimi kompozit üretiyor velhasıl uçak parçalarını yapmaya başlamışız bile.

Tek sorunumuz sertifikasyon. Ben bu azmin, bu gelişmenin, bu üretimin hayat bulması için elimi değil bedenimi taşın altına koymaya hazırım.

Yeri gelmişken söylemek lazım.

Üçüncü havalimanında yerli üretime yeterince yer verilmemesi üzücü. Hatta kahredici.

Yolcu köprüsü konusunda görüşlerim sabit. THYSSENKRUP'a verilen yolcu köprüleri için halen isyanım var. En azından yarısı yerli üretimimize verilmeliydi.

Fuar alanında pist aydınlatma ışığı yapan firma ile de karşılaştık ve onlar da aynı konudan muzdarip. Üçüncü havalimanı başkaları ile anlaşma yapmış. Aklım almıyor, biz neden başkalarını zengin ediyoruz. Biz, bizi neden zengin etmiyoruz. Biz neden üçüncü havalimanına, Avrasya'ya, milli uçağa kısacası Türkiye'nin gelişimine karşı olan Almanları veya diğer yabancı ülkeleri zenginleştirme derdindeyiz.

Cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza açık çağrıda bulunuyorum. Milli üretim konusunda çok şeye sahibiz. Daha fazlasına da sahip olabiliriz. Yeterki milli üretime sahip çıkalım.

Ve üçüncü havalimanını yapan dostlar sizler milli üretimi desteklemek zorundasınız.

"İsyanım var" dedim ya. İşte milli üretime sahip çıkmayanlara isyanım var. Milli üretimden bihaber olan basına isyanım var. Sadece populist haberler peşinde olanlara isyanım var.

Değerli okurlar, milli olan her şeyi destekleyelim.

Bakın bir haber yaptık "Hezarfen" adında bir oyun yapan genç kardeşimiz Mehmet Fatih Gezen kardeşimizi. Ne oldu biliyor musunuz? Haberden sonra arkadaşımızın yaptığı oyun yüzlerce kişi tarafından cep telefonlarına indirildi. Her indirim bu kardeşimize küçükte olsa katkı sağlıyor. İşte birbirimizi zenginleştirelim dememin sebebi bu. İllaki para vermek gerekmez, onun tanınmasını sağlamak bile bir zenginliktir.

Fuara da sahip çıkmamız şart. Bundan sonraki fuar çok daha ihtişamlı olmalı. Bu seneki fuar, yapılamadı denmemesi adına zararına da olsa yapılmış bir fuar. Yine de tebrik etmek lazım. Köstek olmak isteyen bir kaç densiz gazeteciye rağmen durmak yok devam.

Övünmek hoşuma gitmez ama...

Fuar boyunca Airporthaber standı adeta ziyaretçi akınına uğradı. Fuarın gözdesi olduk diyebilirim. Ulaştırma Bakanımız Sayın Ahmet Arslan sadece Airporthaber standında dinlendi. Bu durum bizim sektörde ne kadar güvenilir olduğumuzun, ne kadar doğru yolda olduğumuzun tescilidir.

Sektörün tüm aktörleri Airporthaber'i ziyaret ederek bizlere güç verdi. Bazı taklitçiler gibi fuara gelenlerin kolundan tutup adeta sürükleyerek standımıza gelmelerini sağlamaya çalışmadık.

Anadolujet ve geleceği...

Türk Hava Yolları, krizi fırsata çevirmek zorunda. Küçülmeye gidiyor ama aksine bu dönemde büyümesini isterdim. Büyümenin de tam zamanı olarak düşünüyorum. Daha büyük krizleri atlatmış bir ülke olarak geri vites yapılması doğru değil.

Anadolujet, farklı bir kimliğe büründürülmeli. Marka olarak yolcunun kafasında yer etti. Bundan sonra THY'den koparılıp ayrı bir AOC altında farklı bir şirket olarak devam etmeli. Tamamen bir low-cost olmalı.

Ankara, Antalya hatta İzmir merkez yapılmalı. Bölgelerden getirilecek yolcular buralardan yine Anadolujet ile yurtdışına taşınmalı. Ankara bu konuda çok iyi konumda. Hem havalimanı müsait hem de tam Türkiye'nin merkezinde.

Bu konuda yazılacak çok şey var. Lakin uzun söz ile sizi yorma yerine kısa söz ile anlatmaya çalışıyorum.

Bize yeni atılımlar, yeni iş modelleri gerek.

Sözün özü. Milli duruşa destek olmayana isyanım var.

İsyan edesim var...

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

2015'ten 2017'ye... ~ 8 yıl önce
İlker Aycı 2015: Aj için çalışmalarımız var. İlker Aycı 2016: Aj için çalışmalarımız var. İlker Aycı 2017: ? Thy de herkes kendi koltuğunun derdindeyken kurumda doğru düzgün iş yapılmasını mı bekliyoruz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elektromekanik ~ 8 yıl önce
Ülkemizde havaalanları, Statlar, ACM ler, metro istayonları va daha nice kapalı hacimler gayet modern biçimde yapılıyor, insan rahatı ve konforu uluslararası standartta düşünülmek zorunda. Ama bakıyorum kullanılan asansör, yürüyen merdiven, yürüyen band gibi ekipmanlar hep yabancı, çoğunlukla da Alman. Thyssen, Koni, Schindler vs gibi. Bu hükümet bunları yerli piyasada niçin ürettirmiyor. Bu sayede bu sektörde de hatırı sayılır bir mesafe kat edilir ve ihracata geçilir. İnşallah yanılıyorumdur da bu gördüğüm markalar iç piyasada üretiliyordur. Markalar farklı olsada. Birde tren vagonları var. Onlarıda artık yerli yabancı ortaklıklarla iç piyasada ürettirmeliyiz. Test ünitelerini ve simülatörlerini de yurdumuzda kurmalıyız. Yerli otodan çok daha önemli. Yeter yabancıya giden paralar. Bu yüzden yabancının gözünde hiç hatırımız yok. Biraz burunlarını sürtsek bakın nasıl itibarımız artar her alanda. Millilik, ülke menfaatleri bizde nutuklarda. İcraat yine aynı. Dışa bakan hayran gözler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahbeahci ~ 8 yıl önce
Guzel haber yapiyor olabilirsin ama sence anadolu jetin tamamen lcc olmasina gerek var mi? Veriler ile konussan daha iyi anlasilirdi? Ticarette soyle bir sey oldugunu on goruyorum birden fazla hub olmasi icin senin bu hub i besleyecek talebin olmasi lazim. Ileride yurt disina ajet ile gidilir belki o zaman dusunulebilir, ama ajet markalasti yazmissin ya haa tam da bu sebepten lcc olmasina hic mi hic gerek yok bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Onur Air ~ 8 yıl önce
Madem milli şirketlerden yanasınız Onur air batarken neden bir kere bile haber yapmadınız ?? Kimler haber yapmanıza mani oldu ??? Eyyam bu ülkenin batmasının sebebidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
khan ~ 8 yıl önce
3. Havaalanı öncelikli olarak bizim için bir prestij meselesi. Zamanlama, kalite vb. etkenler öne çıkmıştır illa ki. İhaleyi yabancı üreticiye vereceğine 1 basamak altında da olsa yerliye vermek mantıklı olabilir. Yerli ürün, yerli üretici bu işi kotarabilecek mi onlara bakıp bir de öyle değerlendirmek gerek. Belki Ali Bey haklıdır, ama öyle isyan ederek bir şeyi ispatlayabilmiş değil. Somut bir karşılaştırma yapmakta fayda var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haklisiniz ~ 8 yıl önce
Kizlarimiz bile yabanci hayrani.O yurtdişi yatilarda yaşananlar utandirici ve tiksindirici.Birakin artik yabanci erkekleri ovmeyi.Naneleri yedikten sonra bir turk erkegi sizi alsin diye agzinin icine bakiyosunuz ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabancı hayranlığı ~ 8 yıl önce
Maalesef yabancı hayranlığı yurdum insanında çok fazla yaygın. Yurtdışında tatil ithal ürün ithal damat ithal gelin derken kendi ipimizi kendimiz çekiyoruz. Acı ama gerçek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
izmir VE THY ~ 8 yıl önce
izmiri sabiha gökçen gibi kullanmalı THY 7-8 uçağını izmire çekse ve sadece yurtdışı uçsa yeterli olur izmir in havalimanı ve konum potansiyelini kullanmalı THY.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sizler ~ 8 yıl önce
Ali abi ve Murat abi. Sizler havacılık sektöründe en ciddi iş yapan ve karizmatik olarak en üst seviyelerde insanlarsınız.geri kalan siteler hem haberleri hem yorumları sizden kopyalıyor..başarılarınızın devamını dilerim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 8 yıl önce
Yer yetersiz kaldığından devam ediyorum: Tabi ki Yolcu Köprüsü üretimine soyunmuş bu Yerli Firma'nın desteklenmesi lazım. Ama baştan kara değil, yumurta kapıya geldiğinde değil; belli bir plan-program çerçevesinde. Yoksa ister istemez bu Firma da üretim ya da finansman açısından dara düşebilir... Birileri de "bak gördünüz mü, verdik ama yapamıyorlar..." damgasını keyifle basar!... Şimdi Anadolu'da DHMİ'nin işlettiği epey sayıda havalimanı mevcut. Bunların terminal binaları ya yetersiz, ya da birkaç sene sonrasında yetersiz kalacak. DHMİ bu terminal binalarını yenilemeye hız vermeli ve her terminal binası en az 4 yolcu köprülü olarak tasarlanmalı. Sırada Mersin-Tarsuz Bölgesel Havalimanı var; "bölgesel" tanımlamasına aldanılmasın: oldukça büyük bir havalimanı olacak. Zannederim en az 12-15 yolcu köprüsü olacak. Aslında bunların bir kısmının da MARS (12 köprü olacak ise 4'ünün) olması gerekir. Bu Firmamıza buralarda şans verilsin. İstendikten sonra çözümler bulmak mümkün!...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000