26 Aralık 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • HAYDAR YALÇIN IN NE TİP ADAM OLDUĞU BELLİ BU PARTİNİN GÖRÜŞLERİNE DE 180 DERECE ZIT KİŞİLİGİDE MALUM NİYE BU ZATI GÖREVDEN ALMADI AKP İÇİN SORUN DEĞİL ONLAR İŞİN YÜRÜMESİNE BAKAR İNANÇLI TEMİZ İNSANLAR MADUR OLMUŞ HAVA ŞİRKETİNDEN ATILMIŞ .....NİST LER KOPİTİ VE KABİNİ ELE GEÇİRMİŞ İLGİLENMEZLER AKP NİN ÇÖKÜŞÜ DE İNANÇLI İNSANLARIN AHI YÜZÜNDEN OLACAK CENAB-I ALLAH İNŞALLAH BU ÇÖKÜŞÜ BİZLERE GÖSTERECEK
  • yazınızda bahsettiğimiz kuruma haydarın yerine gelecekler söylediğiniz çapulçulardan olamaz.. siz değeriniz bilginiz o kadar demek ki.. bahse konu olan kurum Türkiyenin havacılık alanındaki tek OTORİTESİ.. hata olmasın. bu bir... bu ne hınç ve nefret... a kaldı ki hiç kimsenin yeri doldurulmaz değil SHGMye kimler geldi kimle gitti daha çok isim gelir. sen kimsin bilemem ben 15senemi verdim oraya. senin zihniyetindekilerin ÇANTASINI taşımamak yada YALAMAMAK için çıktım o kurumdan. yap haydar kadar iş o zaman ben de senin heykelini dikerim shgm önüne... kuru laf çok bol olmaya başladı bu aralar biliyor musun... bayat ayak bunlar. öyle böyle haydarın reklamını sen kötüleyerek ben de seni kınayarak yapalım... adam işini yapıyo.. sen de yapsana
  • HAYDAR BEY VE DIGER SIVIL HAVACILIK YONETICILERININ BASARISINI GORMEK ISTIYORSANIZ ONLARIN SORUMLULUĞUNDAKİ BLACKLIST OLAN UCAKLARIN YAPTIGI UCUSLARI BASTA SABIHA GOKCENE YAZIN ATALYA GIDEREK GOREBILIRSINIZ.KENDI UCAGININ IZNINI IMZALAMAYAN BIR INSANIN KIMBILIR KACTANE BLACK LIST UCAGINI TURKIYE INISI ICIN IMZA ATTIGINI HAYAL BILE EDEMEZSINIZ.
  • Sen hiç üzülme kardeşim Haydarın başına bir iş gelirse yerine ondan daha iyi ingilizce bilen ABD'deki Çöpçüler veya İngilterdeki Odacılar arasından atama yapılacak emin olabilrsinki onlar ingilizceyi senin Haydarından daha iyi bilir. Ama sen de Haklısın Haydar için Bir Oda Brükselde bir oda da Pariste kiralansa ve o hep yurt dışında kalsa ülkeye daha az maliyetli olur hata istersen sende git onunla birlikte yurt dışında yaşa istersen çantasını bile taşıyabilirsin. Bu güne kadar Haydar abinin odasına gidipte ondan yardım isteyen tek bir personel ismi söyle senin heykelini SHGM'nin önüne dikecem. Senin için rahat olsunki yurtdışı bağlantılarında hiç bir aksaklık olmaz.
  • haydarın en güzel özelliği yurtdışında ülkeyi ki tek otoritedir shgm!!! gayet ciddi temsil etmesidir. profesyonel idarecidir. ben de bilirim yurtdışında bir toplantıya katıldığınızda verdiğiniz sözdür değeriniz. bizimkiler ingilizce bilmeden gn md yalakalık yaparak hatta çocuk gibi yalvararak orada burada toplantılara gitmişlerdir yanlarına da ingilizce bilen şb md lar. ne yetkileri ve de bilgileri vardır. söz almazlar alsalarda inceleyelim size haber veririz derler. döndüklerinde koşa koşa haydarın odasına gider işi çözmeye çalışıarlar.. çok şahit oldum ben bu duruma...ey haydar, demek sen artık oraya fazla gelmeye başladın. üzülme bu senin ne kadar değerli olduğunu gösterir.severmiyim haydarı hayır hakkın vermek lazım.
  • Özcan bey herşeyi herkesten iyi biliyormuş edasıyla ayağa kalkarsan bu olayda da olduğu gibi dayağı yiyip yere serilirsin hatta nakavut olup maçı da bitirirsin. Ali Kıdık köşesinde bir konuyu ve bu konuya muhatap bir kişinin tavrını yorumluyor yani bu bir haber deyil bir yorumdur, bir köşe yazısıdır. Gelen yorumlardan da anlaşılacağı üzere sözü edilen şahısta hastalık haline gelen bir tavırı eleştiriyor herkonuda olduğu gibi bu konuda da işi geciktirip hizmeti aksatıp iş sahibinin yüzlerce telofon etmesinden sonra işi yapıp peşine arayarak sizin iş olacak gibi deyildi ama ben hallettim bunun böyle olduğunu herkes bildiği için sen sap gibi ortada kaldın. Yorumlardan da anlaşılacağı gibi zaten senin böyle bir soeunun yok çünkü senin hamalları
  • Beni eleştiren ve suçlayan arkadaşlarıma yazdığım yorumu tekrar okumalarını ve doğru algılamalarını salık vermekten başka yapacak bir şeyim yoktur. Ben Ali beyi habercilik anlayışıyla ilgili eleştirdim ve öneri getirdim. Ali bey için benzeri bir şey yapılsa aynı şekilde eleştirirdim. Ali beyide suçlayanların Ali beyle konuştuktan sonra değerlendirmelerini yapmalarını isterdim. Oysa arkadaşlarım anlayışla ve yöntemle ilgili eleştirilerimi hemen kişiselleştirme eğilimine girmişler. Anlamak gerçekten zor. Mental yapı olarak daha çook yol almamız gerektiği aşikar. İşini elinden geldiğince doğru yapanın, herhangi bir aldatma ve gizleme eğilimine girmeyenin geçici sıkıntılar (bu kısım önemli) hariç sıkıntı çekmesi mümkün değildir. Saygılarımla.Ö.
  • Başta sn bakan ve mevcut thy yöneticileri, birlikte bu işe girdikleri arkadaşlarını ve sektörde yetişmiş ama teşkilatçı olmayan değerli elemanları sırf biat ruhuna uymuyorlar diye saf dışı bırakırlarsa olacağı buydu. Ne sanıyordunuz ki? Bilal Ekşinin yaptığı ve yapabileceği tek şey büyüklerinin talimatlarını harfiyyen ve çizginin dışına çıkmadan yerine getirme kabiliyetidir. Onun için iyi çizgi çeker kendileri. Çizgi çekmekten ve toplantı yapıp öneri toplayıp onların turşusunu kurmakla bu işler yürümez Bilal bey. Haydar bunu fark etti ve seni ayakta uyutuyor.
  • Arkadaslar ilginc olay.. Bu gun yanımda telefon caldı yanımda arayan sayın Haydar Yalcın nedenmi aramış .. Sayın Ali bey in yazıına acaip morali bozulmus ve ismini yazarak yanımdaki arkadasa yorum yazmasını istiyor.. ben sok oldum ama belli etmedim. sayın Haydar bey zaten alttan calısmasını cok iyi bilirdi ancak bu akdar acemice davranması paniktendir diye susundum ben Zaten yorumları olursanız im oldugunu anlarsınız N.K.
  • nerede onemli bi olay var, patronajla temas olasiligi var, genel mudur, mustesar, bakan ile temas olasigi var, sayin HY hemen orada bi pruz bulur ve her ne hikmetse hersey (cogu zaman gecikmelide olsa) cozuluverir, takibinde sayin HY hemen gerek patronaj gerekse ustlerine sahsen bilgi verir, ozel ilgisini ve cozume yonelik gayretlerini tekrar eder. Burokratlari bilmem ama sektorden hic kimse yemiyor bunu sayin HY, lutfen siz yurt disi seyahatlerine daha bi onem verin, haftasonlari ofisiznizde olmaniz, bakanlik icin ve sektor icin cok cok daha faydali olacaktir.

BUNU DA İNKAR ET HAYDAR BEY...

Havacılık sektörü ne kadar çırpınırsa çırpınsın, ne kadar çok yatırım yapma gayreti içinde olura olsun eski gelenekler yerini çağdaş düşünce anlayışına bırakmadığı sürece, pratik çözüme uygun yönetici olmadığı sürece gelişme sürecimize her zaman bir pranga vurulacaktır.

Hatırlarsanız Uludağ’da yapılan Hava Taksi Çalıştayı ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bu çalıştaya gelecek olan Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın’ın özel helikopter istediğini köşemde okuyucularımla paylaşmıştım. Ancak bizim orda olduğumuzu ve helikopterden inişi görüntüleyeceğimizden dolayı bu fikrinden vazgeçtiğini sizlerle paylaşmıştım.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü kapsamında düzenlenen organizasyonda “Haydar’ı ben bıraktım deniz otobüsüne. Helikopter istemedi” diyerek savunma yapmıştı. Anlaşılan Bilal beyi de bu senaryonun bir parçası haline getirmiş ve helikopter isteğini akıllı bir manevra ile savuşturmuştu. Oysa bizzat kendim olmak üzere çalışma arkadaşlarım da bu konuya şahittiler ve kendilerine resim çekmemeleri konusunda organizatörler tarafından telkinde bulunulmuştu.

Bilal Ekşi’ye defalarca söyledim. Biz asla yalana kalem oynatmayız. Yalanın en büyük düşmanı da benim.

Şimdi yine bizzat kendi gözlerimle şahit olduğum bir olayı paylaşmak istiyorum.

Borajet Havayolları’nın yeni uçağının geliş serüvenini izlemek üzere geçen hafta Fransa’nın Toulouse kentine gittik. Milyonlarca dolar verilerek alınan bu uçak ülke havacılığımıza hizmet etmek ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ısrarla desteklediği bölgesel havacılık alanında kullanılmak üzere ülkemize getiriliyor.

Bakan Yıldırım destekliyor desteklemesine ama bazıları da köstekliyor.

Nasıl mı köstekliyor? İşte böyle…

Biliyorsunuz ülkemize yeni bir uçak getirileceği vakit Ferry Flight (Ticari olmayan uçuş. Yolcu yada kargo taşımaz) denilen bir izin alınır. Bu izin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilir ve Türkiye’ye geldikten sonra gerekli yasal prosedür tamamlanarak ticari faaliyetlere başlar.

Borajet Ferry Flight uçuş izni için SHGM’ye başvuruyor. Başvuruda 23-26 Aralık 2011 tarihleri arasında Ferry uçuş yapılacağı için izin talep ediliyor.

22 Aralık tarihinde her şey tamam bütün hazırlıklar bitmiş durumda. Otelde tatlı bir heyecan var. Ertesi gün sabah erken saatlerinde yapılacak olan uçuşun heyecanı Ankara’dan gelen haberle kâbusa dönüşüyor.

Borajet elemanı “Kadir bey bir sorun var, Ferry uçuşumuzun izin yazısı imzalanmamış” diyor.

Kadir Peker yanımızda ve ne yapacağını şaşırıyor. Karşısında otorite var. Yaşadığı sıkıntıyı tahmin ediyorum ama hissettirmemeye çalışarak telefonun tuşlarına basmaya başlıyor.

Konuşmalarından anlıyoruz ki Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın var telefonun diğer ucunda.

Soruyoruz kendisine “Nedir sorun” ser verip sır vermiyor. Ama konu anlaşılmıştır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü işgüzarlığı var ortada. Neymiş efendim uçuşun yapılacağı gün atılacakmış imza.

El mahkum, beklenecek sabah. O gece Kadir Peker için çile gecesi olmuş olabilir.

Sabah aydınlanmadan ATR tarafından tahsis edilen araçlar bizi almaya geliyor. Her taraf bastıran sisle birlikte zifiri karanlık.

Toulouse Blagnac Havalimanı’na vardığımızda henüz gün aydınlanmamış.

Kadir Peker, bir o yana bir bu yana sinir harbi yaşayarak Ankara’da Haydar Yalçın’ın keyfi gelip imzalayacağı uçuş iznini bekliyor.

Bir telefon, bir telefon daha. Neyse Ankara’daki personelden haber geliyor. “Haydar Bey yazıyı imzaladı.” Peki, imza yetiyor mu? Hayır, imzadan sonra permi alınması gerekiyor. İşte işin püf noktası burası. İşler uzadıkça uzuyor. Bizim uçuşta geciktikçe gecikiyor.

Bir şirkete nasıl ceza çektirilir, devletin işi nasıl savsaklanır, şirketler neden zarar eder ve neden batarlar orada anlıyorum.

Az sonra Haydar Yalçın’dan da telefon geliyor. Anlıyorum ki yazıyı imzaladığını söylüyor.

Sorular, sorular. Onlarca soru geliyor aklıma. Önce sorun yaratıp sonra çözüm üreten bir imaj sergiliyor Haydar Yalçın.

Haydar Yalçın’a şunu sormak isterim. İzin talebinde 23 Aralık dendiğine göre gece 00.00’da tarih 23 Aralık’ı göstermiyor mu? O evrak 22 Aralıkta imzalansa ne gibi sorun çıkar? Zaten izin yazısında ne zaman uçulacağı belirtilmiş. Şirketlerin işini zorlaştırmak Haydar Yalçın’a ne kazandırıyor şirketlere ne kaybettiriyor? Hiç bu soruyu kendisine sordu mu?

Haydar Yalçın’ın bu ehlikeyf tutumundan dolayı bir saat geç kalkış yapıyoruz. Biraz daha gecikilse bastıran sisten dolayı hiç kalkış yapamayabilirdik. Belki bu yazıdan sonra Borajet’e daha da eziyet edilecek. Ama ben yaşadıklarımı kaleme almak zorundaydım. Kim bilir görmediğimiz, bilmediğimiz ne eziyetler yapılıyor şirketlere.

Devletin görevi nedir? Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sektörün devleti ise devletin görevi şirketlerin işini kolaylaştırmak, şirketlerin görevi ise devlete karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmektir.

Ancak son örnekte gördüğümüz, yaşadığımız olay “Bu mudur havacılık” dedirtecek cinsten. Bu yapı, bu işkenceci tutum sürdüğü sürece ne sektörün sorunları biter ne de Ankara’daki önce sorun üretip sonra çözüm üretmiş gibi insanlar azalır. Neşteri kim vuracak, sektörün çilesine kim son verecek ve hepsinden önemlisi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bunlardan haberdar mı? Meçhul…

Varın değerlendirmeyi siz yapın.

AHDE VEFA…
Kim ne derse desin Tuncay Doğaner bu ülkeye havacılık anlamında damgasını vurmuş bir yöneticidir. Dün (24 Aralık Pazar) kayınpederinin cenaze töreni vardı. Baktım ki gerçekten bu sektörde vefa denen duygu sadece semt olarak algılanıyor. Tuncay Doğaner’in yanında sadece Adil Serim, Musa Alioğlu, Mehmet Erbilgin, Ali Birhan Temel ve Gamze Demirbilek ile ben vardım. Demek ki insanlık ölmüş ve ağlayanı yok. Başın sağ olsun Tuncay Kaptan..
BUNU DA İNKAR ET HAYDAR BEY...

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Misafir ~ 12 yıl önce
HAYDAR YALÇIN IN NE TİP ADAM OLDUĞU BELLİ BU PARTİNİN GÖRÜŞLERİNE DE 180 DERECE ZIT KİŞİLİGİDE MALUM NİYE BU ZATI GÖREVDEN ALMADI AKP İÇİN SORUN DEĞİL ONLAR İŞİN YÜRÜMESİNE BAKAR İNANÇLI TEMİZ İNSANLAR MADUR OLMUŞ HAVA ŞİRKETİNDEN ATILMIŞ .....NİST LER KOPİTİ VE KABİNİ ELE GEÇİRMİŞ İLGİLENMEZLER AKP NİN ÇÖKÜŞÜ DE İNANÇLI İNSANLARIN AHI YÜZÜNDEN OLACAK CENAB-I ALLAH İNŞALLAH BU ÇÖKÜŞÜ BİZLERE GÖSTERECEK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yazınızda bahsettiğimiz kuruma haydarın yerine gelecekler söylediğiniz çapulçulardan olamaz.. siz değeriniz bilginiz o kadar demek ki.. bahse konu olan kurum Türkiyenin havacılık alanındaki tek OTORİTESİ.. hata olmasın. bu bir... bu ne hınç ve nefret... a kaldı ki hiç kimsenin yeri doldurulmaz değil SHGMye kimler geldi kimle gitti daha çok isim gelir. sen kimsin bilemem ben 15senemi verdim oraya. senin zihniyetindekilerin ÇANTASINI taşımamak yada YALAMAMAK için çıktım o kurumdan. yap haydar kadar iş o zaman ben de senin heykelini dikerim shgm önüne... kuru laf çok bol olmaya başladı bu aralar biliyor musun... bayat ayak bunlar. öyle böyle haydarın reklamını sen kötüleyerek ben de seni kınayarak yapalım... adam işini yapıyo.. sen de yapsana

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
HAYDAR BEY VE DIGER SIVIL HAVACILIK YONETICILERININ BASARISINI GORMEK ISTIYORSANIZ ONLARIN SORUMLULUĞUNDAKİ BLACKLIST OLAN UCAKLARIN YAPTIGI UCUSLARI BASTA SABIHA GOKCENE YAZIN ATALYA GIDEREK GOREBILIRSINIZ.KENDI UCAGININ IZNINI IMZALAMAYAN BIR INSANIN KIMBILIR KACTANE BLACK LIST UCAGINI TURKIYE INISI ICIN IMZA ATTIGINI HAYAL BILE EDEMEZSINIZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sen hiç üzülme kardeşim Haydarın başına bir iş gelirse yerine ondan daha iyi ingilizce bilen ABD'deki Çöpçüler veya İngilterdeki Odacılar arasından atama yapılacak emin olabilrsinki onlar ingilizceyi senin Haydarından daha iyi bilir. Ama sen de Haklısın Haydar için Bir Oda Brükselde bir oda da Pariste kiralansa ve o hep yurt dışında kalsa ülkeye daha az maliyetli olur hata istersen sende git onunla birlikte yurt dışında yaşa istersen çantasını bile taşıyabilirsin. Bu güne kadar Haydar abinin odasına gidipte ondan yardım isteyen tek bir personel ismi söyle senin heykelini SHGM'nin önüne dikecem. Senin için rahat olsunki yurtdışı bağlantılarında hiç bir aksaklık olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
haydarın en güzel özelliği yurtdışında ülkeyi ki tek otoritedir shgm!!! gayet ciddi temsil etmesidir. profesyonel idarecidir. ben de bilirim yurtdışında bir toplantıya katıldığınızda verdiğiniz sözdür değeriniz. bizimkiler ingilizce bilmeden gn md yalakalık yaparak hatta çocuk gibi yalvararak orada burada toplantılara gitmişlerdir yanlarına da ingilizce bilen şb md lar. ne yetkileri ve de bilgileri vardır. söz almazlar alsalarda inceleyelim size haber veririz derler. döndüklerinde koşa koşa haydarın odasına gider işi çözmeye çalışıarlar.. çok şahit oldum ben bu duruma...ey haydar, demek sen artık oraya fazla gelmeye başladın. üzülme bu senin ne kadar değerli olduğunu gösterir.severmiyim haydarı hayır hakkın vermek lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Özcan bey herşeyi herkesten iyi biliyormuş edasıyla ayağa kalkarsan bu olayda da olduğu gibi dayağı yiyip yere serilirsin hatta nakavut olup maçı da bitirirsin. Ali Kıdık köşesinde bir konuyu ve bu konuya muhatap bir kişinin tavrını yorumluyor yani bu bir haber deyil bir yorumdur, bir köşe yazısıdır. Gelen yorumlardan da anlaşılacağı üzere sözü edilen şahısta hastalık haline gelen bir tavırı eleştiriyor herkonuda olduğu gibi bu konuda da işi geciktirip hizmeti aksatıp iş sahibinin yüzlerce telofon etmesinden sonra işi yapıp peşine arayarak sizin iş olacak gibi deyildi ama ben hallettim bunun böyle olduğunu herkes bildiği için sen sap gibi ortada kaldın. Yorumlardan da anlaşılacağı gibi zaten senin böyle bir soeunun yok çünkü senin hamalları

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Beni eleştiren ve suçlayan arkadaşlarıma yazdığım yorumu tekrar okumalarını ve doğru algılamalarını salık vermekten başka yapacak bir şeyim yoktur. Ben Ali beyi habercilik anlayışıyla ilgili eleştirdim ve öneri getirdim. Ali bey için benzeri bir şey yapılsa aynı şekilde eleştirirdim. Ali beyide suçlayanların Ali beyle konuştuktan sonra değerlendirmelerini yapmalarını isterdim. Oysa arkadaşlarım anlayışla ve yöntemle ilgili eleştirilerimi hemen kişiselleştirme eğilimine girmişler. Anlamak gerçekten zor. Mental yapı olarak daha çook yol almamız gerektiği aşikar. İşini elinden geldiğince doğru yapanın, herhangi bir aldatma ve gizleme eğilimine girmeyenin geçici sıkıntılar (bu kısım önemli) hariç sıkıntı çekmesi mümkün değildir. Saygılarımla.Ö.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Başta sn bakan ve mevcut thy yöneticileri, birlikte bu işe girdikleri arkadaşlarını ve sektörde yetişmiş ama teşkilatçı olmayan değerli elemanları sırf biat ruhuna uymuyorlar diye saf dışı bırakırlarsa olacağı buydu. Ne sanıyordunuz ki? Bilal Ekşinin yaptığı ve yapabileceği tek şey büyüklerinin talimatlarını harfiyyen ve çizginin dışına çıkmadan yerine getirme kabiliyetidir. Onun için iyi çizgi çeker kendileri. Çizgi çekmekten ve toplantı yapıp öneri toplayıp onların turşusunu kurmakla bu işler yürümez Bilal bey. Haydar bunu fark etti ve seni ayakta uyutuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadaslar ilginc olay.. Bu gun yanımda telefon caldı yanımda arayan sayın Haydar Yalcın nedenmi aramış .. Sayın Ali bey in yazıına acaip morali bozulmus ve ismini yazarak yanımdaki arkadasa yorum yazmasını istiyor.. ben sok oldum ama belli etmedim. sayın Haydar bey zaten alttan calısmasını cok iyi bilirdi ancak bu akdar acemice davranması paniktendir diye susundum ben Zaten yorumları olursanız im oldugunu anlarsınız N.K.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
nerede onemli bi olay var, patronajla temas olasiligi var, genel mudur, mustesar, bakan ile temas olasigi var, sayin HY hemen orada bi pruz bulur ve her ne hikmetse hersey (cogu zaman gecikmelide olsa) cozuluverir, takibinde sayin HY hemen gerek patronaj gerekse ustlerine sahsen bilgi verir, ozel ilgisini ve cozume yonelik gayretlerini tekrar eder. Burokratlari bilmem ama sektorden hic kimse yemiyor bunu sayin HY, lutfen siz yurt disi seyahatlerine daha bi onem verin, haftasonlari ofisiznizde olmaniz, bakanlik icin ve sektor icin cok cok daha faydali olacaktir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000