13 Eylül 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Şirketlerin mali durumları kötüye gittiği zaman neden SHGM birşeyler yapmıyor denir . Bazılarımız burada yazıldığı gibi SHGM ne yapsın demiyormu, o zaman tüylerim diken diken oluyor...İŞİNİ yapsın ödediğimiz vergilerle aldıkları maaşların karşılığını versin yeter başka bir şey bekleyende yok zaten ...Şirketlerin mali yapılarını neden denetliyor SHGM personele maaş vermeze diyemi...çok Komik.... Adamlarin vazifesi uçuş güvenliği ama malesef haberleri yok, denetlemeyemi tatilemi geliyorlar belli değil, bu işlerde para yoksa teyyare kitabına göre uçmaz bu kadar basit. Finansal yapıyı Denetlemelerine izin veren durumda bu..Dediğim gibi gidip işini yapacak, kimse kelle koltukta uçmayacak. ozaman kimse patron maşı vermedi diye ağlamaz.
  • SHGM daha once olan olaylardan ders cikartip ona gore onlem almalidir derim. Finansal zorluk yasamakta olan bir sirket haliyle ucaklarinin bakimini tam anlamiyla yapamayacaktir, maas odeyemedigi icin CRM tehikeye girecektir dolayisiyla iptal gerekcesini SAFETY RELATED yapar ise TC'de hic bir mahkeme bu karari bozamaz. Ama iptal gerekcesini finansal olarak gosterirse Fly Air ornegi gibi mahkeme karari bozabilir. SHGM'nin isi zor tabii ki ama kesinlikle onlem alinmalidir. SHDK guzel bir cozum olabilir.
  • shgm ne yapsın? kapatsa bir türlü kapatmasa başka türlü...elinde kuralı , defteri var...ve bunlar şirketler tarafından da biliniyor ama uygulanmıyor...shgm gereğini yaptığında da tehditlerin,yalanların, suçlamaların bini bir para...ruhsatı iptal edilen şirketlerin mahkeme kararıyla ruhsat iadesi ise işin başka bir trajik yanı... ya şirketin kapatılma aşamasına kadar bütün kuralsızlıkları örtmeye çalışan personelinin vaveylası ?! Allah shgm nin yardımcısı olsun.
  • Hafta sonlarını malum otellerde geçiren yöneticiler vardı bir zamanlar. Onların şirketleri ya battı yada o yöneticiler patronları tarafından uzaklaştırılıp başka kimi kandırır da parasını alırız diye yeniden pazara çıktılar. İşin sırrı SHDM de. Herşeyi konntrol edecek, kimseyle çarpık ilişkileri olmayacak.
  • Ulaştırma Bakanlığı kendi bünyesine bağlı SHDK adı altında BDDK gibi bir Mali Kontrol Mekanizmasını ACİLEN OLUŞTURMALI ve bu ekip sadece Bakanlığa bağlı olarak bu tür tüm Sivil Havacılık Firmalarını gerek bilanço, gerek mal veya hizmet tedarik ettikleri YERLİ VE YABANCI (Eurocontrol/Alanlar/Kiralar vb)firmalar açısından YAZILI VE RESMİ olarak denetleme yapmalıdır. Her İLAÇ ACIDIR !!!!!
  • SHGM derhal mali yapisi bozuk sirketleri mercek altina almalidir, maaslarini bayram arefesinde dahi odeyemeyen bir sirketin ucaklarina gosterdigi teknik hizmet anlayisi derhal sorgulanmalidir ki baska felaketler olmasin. Sayin Bakan bu konuda bir talimatiniz olasi felaketleri onlemeye yetecektir.
  • Ellerinize sağlık tesbitleriniz baştan aşağı doğru tesbitler. Türk Sivil Havacılığının temel sorunu kötü yönetim ve kötü yöneticilerin patronlar tarafından bilerek tercih edilmesidir. Son 8 yılda sizinde bahs ettiğiniz 5 şirketin batışının tamamı kötü yönetim ve kötü yöneticilerdir. Üzücü olan şudurki kimse bu sonuçtan ders almıyor.
  • Ali Bey yaziniz cok guzel olmus gercekten, umarim bazilari kissadan hisse cikartir ve kotu gidisat icin onlem alabilir. Boyle yapici yazilar okumak dilegiyle herkese iyi haftalar.
  • BU ACIMASIZ REKABET ORTAMINDA ŞİRKETLERDEN AYAKTA KALANLAR, SİSTEMİNİ OTURTMUŞ, ORGANİZASYONU VE SERMAYESİ GÜÇLÜ OLANLAR OLACAKTIR. DİĞERLERİNİ DE SHGM ÇOK SIKI DENETİM ALTINA ALMASI GEREKİR, AKSİ TAKDİRDE BİR " WORLD FOCUS" ÖRNEĞİNİ TEKRAR YAŞAYABİLİRİZ. AERONAUTICS.
  • kim bu salllanan havayollari. en çok turkuaz duyuluyor. baska kim var ?

BATAN ŞİRKETLERİN ZARARLARI...

Her yıl batan şirketlerden dolayı ülke turizmimiz, havayolu şirketlerimiz ve sivil havacılığımız lekeleniyor. Yüzlerce yerli veya yabancı turist perişanlık çekiyor. Batan bu şirketlerin bazıları "kaptı-kaçtı" tabirine uyan bir şekilde piyasayı tokatlayıp ortalıktan kayboluyorlar. Bazıları ise yanlış planlama veya ekonomik nedenlerle piyasadan silinip gidiyorlar.

En son kara haber yine Almanya'dan geldi. FLY Türk isimli bir şirketin ekonomik zorluğa girmesiyle yolcular perişan oldu. Geçen hafta AirportHaber'de yayınlanan bu haberden sonra ilgili şirketten bir açıklama gelmemesi FLY Türk'deki açmazın bir göstergesiydi.

Geçtiğimiz aylarda İngiltere'de batan bir şirketten dolayı Turkuaz Havayolları başta olmak üzere Onur Air, Saga Havayolları milyonlarca dolarlık zararlara uğramışlardı.

Genellikle Türk şahıslar tarafından kurulan bu tur şirketlerinin batması Avrupa'dan ülkemize gelmek isteyen turistler üzerinde olumsuz etki yaratıyor.
Şöyle bir hatırlamak gerekirse, Sultan Reizen, Sultan Express, Miray Tours, Karya Tur, Avatur gibi Türklerin kurduğu şirketlerin batması ülke turizmimize pahalıya mal oldu.

Sadece Türklerin kurduğu şirketler değil yabancı şirketlerde batan turizm şirketleri arasında yer aldı bu sene. Örneğin Kiss Flights, Goldtrail gibi yabacı şirketlerin batmasıyla da hem turistler hem de havayolu şirketleri zarar görmüştü.

Tabi bunlar bilinenler. Bilinmeyen irili ufaklı kaç şirket daha battı onları bilmiyoruz.

Türk yatırımcılar tarafından kurulan en istikrarlı şirket Öger Türk Tur. Bugüne kadar ne bir dedikodusu çıktı ne de bir yolcusunu mağdur etti. "Uçacağım" dediği yere uçtu. Hem kendi kazandı, hem Türkiye'den kiraladığı uçaklarla havayolu şirketlerimize para kazandırdı. Hemen hemen irili ufaklı tüm şirketlerimizden uçak kiralayarak milli düşüncesini gösterip "öncelik kendi şirketlerimizde" demesini bildi.

Kim bilir bu şirketlerden kaç tanesi Öger Türk Tur'a zarar vermiştir. Ama Öger'in etik düşüncesinde onları açıklamamak gibi bir kararı var. Oysa Türkiye'de havayolu şirketlerimizin bazıları bir başka şirketten alacağını bir iki ay alamadığı taktirde hemen deşifre etme yoluna gidiyor. Öger'in anlayışına "Avrupai düşünce bu olsa" demek gerekiyor.

Avrupa'da tur şirketi, acentesi olan Türklere sesleniyorum. Gerek havacılığımıza ve gerekse turizmimize zarar verecek düşünce içinde olmayın.

Bir başka uyarı. Havayolu şirketlerimiz açısından kritik bir sürece giriyoruz. Bazı şirketlerden sarsıntı haberleri alıyoruz. Hatta bu sarsıntının boyutu o kadar büyük ki yakında deprem haline dönüşebilir. Yanlış planlamalar, deneyimsiz yöneticiler, "her şeyi ben bilirim" anlayışı, gösteriş için filo büyütme gibi çok yönlü hatalar zinciri geri dönülmez bir felakete yol açabilir. Son sekiz yıla bakarak övündüğümüz havacılık camiasının böyle bir felaketi yaşamasını arzu etmeyiz. FLY, Best, İnter, World Focus, Golden Havayolları gibi tarihin karanlık sayfalarında yer almasına gönlümüz razı gelmez.
BATAN ŞİRKETLERİN ZARARLARI...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Şirketlerin mali durumları kötüye gittiği zaman neden SHGM birşeyler yapmıyor denir . Bazılarımız burada yazıldığı gibi SHGM ne yapsın demiyormu, o zaman tüylerim diken diken oluyor...İŞİNİ yapsın ödediğimiz vergilerle aldıkları maaşların karşılığını versin yeter başka bir şey bekleyende yok zaten ...Şirketlerin mali yapılarını neden denetliyor SHGM personele maaş vermeze diyemi...çok Komik.... Adamlarin vazifesi uçuş güvenliği ama malesef haberleri yok, denetlemeyemi tatilemi geliyorlar belli değil, bu işlerde para yoksa teyyare kitabına göre uçmaz bu kadar basit. Finansal yapıyı Denetlemelerine izin veren durumda bu..Dediğim gibi gidip işini yapacak, kimse kelle koltukta uçmayacak. ozaman kimse patron maşı vermedi diye ağlamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SHGM daha once olan olaylardan ders cikartip ona gore onlem almalidir derim. Finansal zorluk yasamakta olan bir sirket haliyle ucaklarinin bakimini tam anlamiyla yapamayacaktir, maas odeyemedigi icin CRM tehikeye girecektir dolayisiyla iptal gerekcesini SAFETY RELATED yapar ise TC'de hic bir mahkeme bu karari bozamaz. Ama iptal gerekcesini finansal olarak gosterirse Fly Air ornegi gibi mahkeme karari bozabilir. SHGM'nin isi zor tabii ki ama kesinlikle onlem alinmalidir. SHDK guzel bir cozum olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
shgm ne yapsın? kapatsa bir türlü kapatmasa başka türlü...elinde kuralı , defteri var...ve bunlar şirketler tarafından da biliniyor ama uygulanmıyor...shgm gereğini yaptığında da tehditlerin,yalanların, suçlamaların bini bir para...ruhsatı iptal edilen şirketlerin mahkeme kararıyla ruhsat iadesi ise işin başka bir trajik yanı... ya şirketin kapatılma aşamasına kadar bütün kuralsızlıkları örtmeye çalışan personelinin vaveylası ?! Allah shgm nin yardımcısı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hafta sonlarını malum otellerde geçiren yöneticiler vardı bir zamanlar. Onların şirketleri ya battı yada o yöneticiler patronları tarafından uzaklaştırılıp başka kimi kandırır da parasını alırız diye yeniden pazara çıktılar. İşin sırrı SHDM de. Herşeyi konntrol edecek, kimseyle çarpık ilişkileri olmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ulaştırma Bakanlığı kendi bünyesine bağlı SHDK adı altında BDDK gibi bir Mali Kontrol Mekanizmasını ACİLEN OLUŞTURMALI ve bu ekip sadece Bakanlığa bağlı olarak bu tür tüm Sivil Havacılık Firmalarını gerek bilanço, gerek mal veya hizmet tedarik ettikleri YERLİ VE YABANCI (Eurocontrol/Alanlar/Kiralar vb)firmalar açısından YAZILI VE RESMİ olarak denetleme yapmalıdır. Her İLAÇ ACIDIR !!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SHGM derhal mali yapisi bozuk sirketleri mercek altina almalidir, maaslarini bayram arefesinde dahi odeyemeyen bir sirketin ucaklarina gosterdigi teknik hizmet anlayisi derhal sorgulanmalidir ki baska felaketler olmasin. Sayin Bakan bu konuda bir talimatiniz olasi felaketleri onlemeye yetecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ellerinize sağlık tesbitleriniz baştan aşağı doğru tesbitler. Türk Sivil Havacılığının temel sorunu kötü yönetim ve kötü yöneticilerin patronlar tarafından bilerek tercih edilmesidir. Son 8 yılda sizinde bahs ettiğiniz 5 şirketin batışının tamamı kötü yönetim ve kötü yöneticilerdir. Üzücü olan şudurki kimse bu sonuçtan ders almıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ali Bey yaziniz cok guzel olmus gercekten, umarim bazilari kissadan hisse cikartir ve kotu gidisat icin onlem alabilir. Boyle yapici yazilar okumak dilegiyle herkese iyi haftalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BU ACIMASIZ REKABET ORTAMINDA ŞİRKETLERDEN AYAKTA KALANLAR, SİSTEMİNİ OTURTMUŞ, ORGANİZASYONU VE SERMAYESİ GÜÇLÜ OLANLAR OLACAKTIR. DİĞERLERİNİ DE SHGM ÇOK SIKI DENETİM ALTINA ALMASI GEREKİR, AKSİ TAKDİRDE BİR " WORLD FOCUS" ÖRNEĞİNİ TEKRAR YAŞAYABİLİRİZ. AERONAUTICS.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kim bu salllanan havayollari. en çok turkuaz duyuluyor. baska kim var ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000