16 Şubat 2011, Çarşamba 14:40:25

UÇUCU PERSONELE MÜJDELİ HABER

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, hava taşıma işlerinde, ikili sözleşmeler kapsamında çalışan uçucu personelin özlük haklarını, yasal çerçeveye alan kanun teklifi verdi.
  • borçlar kanunu çok yazık şu havacılık hayatımda bekledim durdum yasa çıksın diye çıkmayacak çıkmazda patronların işine gelmez ucuza çalıştıranlar batar gider emekliliğime 6 yıl kaldı işçi emeklisinin haklarına bile belki sahip olamıcam bu güzel ülkeme yakışırdı şık bir havacılık kanunu ama göremeyiz çok bekleriz devlet baba nerdesin gelde sözleşmeleri okuyun yazık her şey patronların elinde....
  • sol iktidar gelmeden bu yasa çıkmaz. patronların hoşuna gitmeyen maddeler var orada. sağcı iktidarlarda meclis genel kuruluna bile inemez bu tür yasalar.
  • sen kesin bu şirketlerın birinde ya yöneticisin yada işini sağlama almış bir yalakasın,bu işleri bilmedigin nasıl belli,kardeşim sende aslında cok iyi biliyorsundur türkiyenin en büyük özel şirketinin kabin memurlarının 360 euro ile işe başladığını ve bır yıl sonra 400 euro uldugunu,onun dışında ek gelir olarak sadece yazın duty freelerden ucus başına 10 veya 20 euro kazandıklarını oda günlük yemeklerine gidiyor.harcırah olarakta günlük 35 tl verilmekte ve bu 8 yıldır aynı ve hiç değişmemekte ,bunlar harcırah maaş değil unutma
  • Teknik başkan vekili nerelerde yahu? Çoktandır sesi soluğu çıkmıyor...
  • gözgöre göre insan sömürüsü Akp hayatta bu yasayı meclisten ge.irmez hiç umudum yok ....
  • Daha önce 2005 yılındada bir kanun teklifi yapıldı hatta yasa cumhurbaşkanından döndü ve TÖSHİT engel oldu ve yasa meclisin tozlu rafları arasında kayboldu. Türkiyede asla çalışan lehine bir kanun çıkarılmaz bu patronların işine gelmez çünkü bizim talpa da otursun dursun yerinde talpa başkanı ne iş yapar bilmem. Keşke ama boşuna bence kimse heveslenmesin ya unutulur yada arkadaşımın dediği gibi kuşa çevirilip çıkarılır şimdikini arar
  • uçuş işletmeden leyla arkadaş arada çaktırmadan hava işi şakşaklamaya çalışmış ama acaba açıklayabilirmi bu konuda hava iş acaba ne yapmış şimdiye kadar???Zırnık kadar emeği varmı bu yasada..anca meyhanelerde sabahlasınlar..
  • TALPA , TASSA ve HAVA-İŞ'in üzerinde çalıştığı ve mutabık kaldığı, TÖSHİD'in kabul etmediği hava iş yasası TBMM alt komisyonunda görüşüldü, tartışıldı. Komisyon başkanı taraflara bir metin üzerinde karşılıklı mutabakat sağlayıp getirmelerini söyledi. Yıl 2007, yaz mevsimi sonu idi. Taraflar görüşmek ve anlaşmak için TBMM'den ayrıldılar. Ayrılış o ayrılış. Taraflar bir araya gelmediği gibi, gelmek isteyen de yok. Hele bu işin lokomotifi olan TALPA 2008 başından şu ana kadar tek bir adım atmadı. Ölü toprağı atılmış üzerlerine. Eğer sayın DSP milletvekilinin verdiği yasa teklifi, TALPA TASSA HAVA İŞ mutabakatı sağlanmış olan metin dışında bir metinle geliyorsa, iş tamamen karışacak. Durum çok kritik, çalışanların görüş ve onayı sağlanmalı
  • 300 euronun primlerle toplamı 550 eurodan çok fazla bi tutar değil nerede 700-800 eurolar??? haftanın min 4 günü uçuyosun yıpranıp gidiyosun bu parayla ev geçindiriyosun, ve emeklilik başta olmak üzere 1 yıllık sözleşmen bittiğinde sonrasının ne olacağı konusunda hiç bir garantin yok. 700-800 € bile olsa yetmez biz ofis çalışanı değiliz
  • bu açığı en iyi sky kullanıyor pilotlara yazık sayın bakan gelin sözleşmelere bir bakın deriz

DSP İstanbul Milletvekili Ağırbaş ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan Hava İş Kanunu teklifinin gerekçesinde, havayolu sektöründeki bazı firmaların, kanunun yarattığı boşluğu hazırladıkları sözleşmelere, çalışma hayatını ilgilendirebilecek her konuyu detaylı bir şekilde yazarak gidermeye çalışırken, bazı firmaların ise sadece temel birkaç maddeyi kapsama alarak basit sözleşmeler hazırladığı ifade edildi.

Gerekçede, hava taşıma işlerinin, İş Kanunu kapsamı dışında bırakıldığının altı çizilerek, ''Bu nedenle, hava taşıma işlerinde çalışanlar, İş Kanunundaki haklardan faydalanamamaktadır'' denildi.

Belirsizlikler nedeniyle uçucu personel gerek işten ayrılmak istediğinde, gerekse işverenin sözleşmeyi feshetmek istediği durumlarda ne yapacağını bilmediği ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

''Hava taşıma işlerinde çalışan uçucu personelin çalışma şartlarını düzenleyen özel bir kanuni düzenlemenin bulunmaması uçuş güvenliğini de tehlikeye düşürmektedir. Yasayla belirlenmiş bir iş güvencesi bulunmayan personel, işini kaybetmemek adına kendisini uçmak zorunda hissetmekte ve baskı altında kalmaktadır. Hava taşıma işlerinde çalışanların, çalışma koşullarının, basın ve denizcilik sektöründe olduğu gibi özel bir yasa ile düzenlenmesi gerekmektedir.

Teklif ile hava taşıma işlerinin niteliği dikkate alınarak, bu işlerde çalışan uçucu personel hakkında uygulanacak hükümler düzenlenerek, sektörde mevcut önemli bir boşluk giderilecektir.''

KANUN TEKLİFİ NE GETİRİYOR

Kanun teklifine göre, süresi belirli olmayan iş sözleşmelerinde, taraflar en çok iki aylık deneme süresi kararlaştırabilecek. Süresi belirli olmayan iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekecek. İş sözleşmesini fesih hakkı, işveren tarafından kötüye kullanıldığı takdirde, uçucu personele bildirim sürelerine ait ücretlerin üç katı tutarı, tazminat olarak ödenecek.

İşten ayrılan uçucu personele, işverence, işinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir çalışma belgesi verilecek. Günlük uçuş görevlerinde ve gece kalkışlı görevlerde iaşe giderleri için gündelikler işveren tarafından karşılanacak. Ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde, uçucu personel çalışmaksızın tam olarak ücrete hak kazanacak.

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, Türk Medeni Kanunu ile Türkiye'nin yönünü batıya döndüğünü belirterek, ''Yasanın AKP iktidarı döneminde güncellenmemesi manidardır'' dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. Mumcu, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline söz verdi.

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesinin 85. yıldönümü konulu gündemdışı konuşmasında, yasanın Türkiye için önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydederek,getirilen yeniliklerle toplum hayatının değiştiğini ve yenilendiğini, kadının erkek ile eşit kılındığını anlattı.

Yasa ile Türkiye'nin yönünün batıya döndüğünü ve yeni bir yola çıktığını kaydeden Ağırbaş, ''Kanunlar da zamanla yaşlanmaktadır. Özellikle Medeni Kanun gibi temel kanunların belli süre geçtikten sonra, günün ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde gözden geçirilmesi gerekir. Bu yasanın 8 yıllık AKP iktidarında güncellenmemesi manidardır. Kadınlar hala kocalarının soyadlarını kullanmak zorunda bırakılmaktadır. Bu durum yeniden düzenlenmelidir. Medeni Kanunun devrimci ilkelerine dokunulmadan, aksaklıkları giderilerek şekilde güncellenmesi toplum yararına olacak'' dedi.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan da gündemdışı konuşmasında Denizli'nin sorunlarına değindi. Kentte ekonomik sorunların diğer kentlere oranla daha ağır yaşadığını savunan Ayhan, ilin temel sektörlerinin irtifa kaybettiğini, işsizlik, icra ve iflas vakalarının arttığını söyledi. Kriz geçmesine rağmen Denizli'de sorunların dayanılmaz halde olduğunu ileri süren Ayhan, kentin kredileri ödeme ve vergi tahakkukunda en kötü iller arasında bulunduğunu kaydetti. Ayhan, ''AKP, Denizli'ye faydalı olmak istiyorsa sanayi bölgesine destek vermeli'' diye konuştu.

AK Parti Bayburt Milletvekili Ülkü Güney ise kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, kentte AK Parti iktidarı döneminde önemli gelişmeler olduğunu anlattı. Üniversitenin kente büyük katkı sağladığını, yolların iyileştirildiğini kaydeden Güney, Bayburt için lokomotif sektör olan hayvancılık için teşvik kararının genişletilerek uygulanması gerektiğini ifade etti. İşsizlik ve göçün en önemli sorunlar olduğuna işaret eden Güney, yurt içinde ve dışındaki iş adamlarına, organize sanayi bölgesinde yatırım yapmaları çağrısında bulundu. (HaberTürk)

UÇUCU PERSONELE MÜJDELİ HABER

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Misafir ~ 13 yıl önce
borçlar kanunu çok yazık şu havacılık hayatımda bekledim durdum yasa çıksın diye çıkmayacak çıkmazda patronların işine gelmez ucuza çalıştıranlar batar gider emekliliğime 6 yıl kaldı işçi emeklisinin haklarına bile belki sahip olamıcam bu güzel ülkeme yakışırdı şık bir havacılık kanunu ama göremeyiz çok bekleriz devlet baba nerdesin gelde sözleşmeleri okuyun yazık her şey patronların elinde....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sol iktidar gelmeden bu yasa çıkmaz. patronların hoşuna gitmeyen maddeler var orada. sağcı iktidarlarda meclis genel kuruluna bile inemez bu tür yasalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sen kesin bu şirketlerın birinde ya yöneticisin yada işini sağlama almış bir yalakasın,bu işleri bilmedigin nasıl belli,kardeşim sende aslında cok iyi biliyorsundur türkiyenin en büyük özel şirketinin kabin memurlarının 360 euro ile işe başladığını ve bır yıl sonra 400 euro uldugunu,onun dışında ek gelir olarak sadece yazın duty freelerden ucus başına 10 veya 20 euro kazandıklarını oda günlük yemeklerine gidiyor.harcırah olarakta günlük 35 tl verilmekte ve bu 8 yıldır aynı ve hiç değişmemekte ,bunlar harcırah maaş değil unutma

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Teknik başkan vekili nerelerde yahu? Çoktandır sesi soluğu çıkmıyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
gözgöre göre insan sömürüsü Akp hayatta bu yasayı meclisten ge.irmez hiç umudum yok ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Daha önce 2005 yılındada bir kanun teklifi yapıldı hatta yasa cumhurbaşkanından döndü ve TÖSHİT engel oldu ve yasa meclisin tozlu rafları arasında kayboldu. Türkiyede asla çalışan lehine bir kanun çıkarılmaz bu patronların işine gelmez çünkü bizim talpa da otursun dursun yerinde talpa başkanı ne iş yapar bilmem. Keşke ama boşuna bence kimse heveslenmesin ya unutulur yada arkadaşımın dediği gibi kuşa çevirilip çıkarılır şimdikini arar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
uçuş işletmeden leyla arkadaş arada çaktırmadan hava işi şakşaklamaya çalışmış ama acaba açıklayabilirmi bu konuda hava iş acaba ne yapmış şimdiye kadar???Zırnık kadar emeği varmı bu yasada..anca meyhanelerde sabahlasınlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
TALPA , TASSA ve HAVA-İŞ'in üzerinde çalıştığı ve mutabık kaldığı, TÖSHİD'in kabul etmediği hava iş yasası TBMM alt komisyonunda görüşüldü, tartışıldı. Komisyon başkanı taraflara bir metin üzerinde karşılıklı mutabakat sağlayıp getirmelerini söyledi. Yıl 2007, yaz mevsimi sonu idi. Taraflar görüşmek ve anlaşmak için TBMM'den ayrıldılar. Ayrılış o ayrılış. Taraflar bir araya gelmediği gibi, gelmek isteyen de yok. Hele bu işin lokomotifi olan TALPA 2008 başından şu ana kadar tek bir adım atmadı. Ölü toprağı atılmış üzerlerine. Eğer sayın DSP milletvekilinin verdiği yasa teklifi, TALPA TASSA HAVA İŞ mutabakatı sağlanmış olan metin dışında bir metinle geliyorsa, iş tamamen karışacak. Durum çok kritik, çalışanların görüş ve onayı sağlanmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
300 euronun primlerle toplamı 550 eurodan çok fazla bi tutar değil nerede 700-800 eurolar??? haftanın min 4 günü uçuyosun yıpranıp gidiyosun bu parayla ev geçindiriyosun, ve emeklilik başta olmak üzere 1 yıllık sözleşmen bittiğinde sonrasının ne olacağı konusunda hiç bir garantin yok. 700-800 € bile olsa yetmez biz ofis çalışanı değiliz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu açığı en iyi sky kullanıyor pilotlara yazık sayın bakan gelin sözleşmelere bir bakın deriz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000