10 Ocak 2014, Cuma 09:57:37

TAV'IN HİSSELERİ UÇUŞA GEÇTİ

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında 3. Havalimanı konsorsiyum ortaklarından Mehmet Cengiz'in mallarına tedbir konulması kararı sonrasında Atatürk Havalimanı'nın işletmecisi TAV'ın hisseleri adeta uçuşa geçti.
  • Finansman hazır coooktaaan::::))))).
  • %15'le uçuşa geçmiş mi oluyor.Bazı kağıtlar var bir ayda yüzde 200 gidiyor.
  • ampül kafaya göre tav faiz lobisi şirketi olmuş durumda :)

3. Havalimanı konsorsiyum ortaklarından Mehmet Cengiz'in mallarına tedbir konulması kararı ve bazı ortaklarının adının operasyonun gözaltı listesinde geçmesi Atatürk Havalimanı'nın işletmecisi TAV'ın hisselerine doping etkisi yaptı.

The Wall Street Journal'dan Ayşegül Akyarlı Güven'in haberine göre; 25 Aralık'tan bu yana TAV hisseleri yüzde 14, Akfen hisseleri ise yüzde 5 oranında değer kazandı. Aynı dönemde İMKB'deki yükseliş ise binde 6'da kaldı. TAV'ın piyasa değeri 5,6 milyar TL'ye çıktı.

Express Yatırım analisti Selim Kunter'e göre kurun arttığı bu dönemde TAV'ın gelirlerinin hem dolar hem de euro bazında olması bu artışta etkili. Ancak Kunter, "Hisselerin asıl güçlü kalma sebebi son gelişmelerden sonra 3 havalimanının gerçekleşmesinde gecikmeler olacağı yönündeki beklentiler" dedi.

Mayıs ayında gerçekleştirilen ve Cengiz-Kolin- Mapa ve Limak konsorsiyumun kazandığı havalimanı ihalesinin ardından kazanan konsorsiyum projeye en geç bir yıl içinde kazma vurmayı hedeflediklerini, 2018 yılı sonuna doğru havalimanını bitirerek hizmete açacaklarını ifade etmişti. Bu da piyasalarda "Atatürk Havalimanı TAV'ın kontratının bittiği 2020 tarihinden de önce kapanacak" beklentisi yaratmıştı. Ancak Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'in adı operasyonda gözaltına alınacaklar listesinde yer aldı. Ardından yerel basında yer alan haberlere göre Mehmet Cengiz'in mallarına tedbir kararı da geldi..

İKİ GÜNDE %8 YÜKSELDİ

Hisselerdeki en hızlı yükseliş operasyon haberlerinin ilk iki gününde geldi. Hisseler 27 Aralık'ta 14.50 seviyesine çıkarak %8 değer kazandı. 2 Ocak'a kadar yükselen hisseler 2 Ocak'ta zirveyi gördü ve 15.75 TL'den kapandı. TAV hisselerindeki son bir haftalık yükseliş ise yüzde 18'i buldu. 3 Ocak'ta 14.85'ten kapanan hisseler 6 gündür her günü yükselişle kapanıyor.

Kunter'e göre yatırımcılar şimdi TAV'ın kontratının dolacağı tarih olan 2020'ye kadar AHL'de kalıcı olmasını ve AHL'nin kapanmayacağını öngörüyor. DHMİ'nin Atatürk Havalimanı'nda 104 olan uçak park yeri sayısı 160'ın üzerine çıkartacak olması konusundaki planı ve transit yolcuları rahatlatacak terminal çözüm projesi de bu beklentiyi güçlendiriyor.

TAV'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın 4 Mayıs 2013'te gerçekleşen 3. Havalimanı ihalesinin ardından The Wall Street Journal Türkiye'ye AHL'de 8 yıl daha süresi olduğunu hatırlatmıştı. İhalenin hemen ardından kendisine yönelttiğimiz "3.5 yıl sonra AHL kapanabilir. Yeni oyun planınız ne olacak?" yönündeki sorumuza "Yeni bir oyun planım yok. Zaten bunu alsaydım yeni bir oyun kurabilmiş olacaktım" diye cevaplamıştı. Hisseleri yüzde 7 değer kaybeden TAV'ın geleceği konusunda "TAV bitmez, biter mi TAV? Bu bizim varlıklarımızdan sadece birisiydi. Elimizde bir sürü başka varlıklarımız da var" diye konuşmuştu. TAV ve Akfen hisselerindeki artış konusunda kısa sürede bir yorum yapmadı.

TAV'ın 3. Havalimanı ihalesini kaybetmesi o günlerde şirketi oldukça olumsuz etkilemişti. Şirketin ihaleden çekilmesiyle birlikte 14.55 sularında 13,20 fiyatından işlem gören TAV Havalimanları hisseleri, 10 dakikada 11,80 fiyatına kadar gerilemişti. Ancak 26 Aralık'ta çıkan ikinci operasyon haberi TAV'ın hisselerinde hızlı bir yükseliş trendine girmesine yol açtı. 26 Aralık tarihinde 13.35 TL'den kapanan hisseler dün kapanışı 15.35 TL'den yaptı.

LİMAK: AKSAMA ÖNGÖRMÜYORUZ

Piyasa algısının projenin gecikeceği yönünde olduğunu sorduğumuz Limak yetkilileri Wall Street Journal Türkiye'ye yaptıkları açıklamada "Üçüncü Havalimanı ihalesini kazanan ve ortakları arasında bulunduğumuz İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanı İşletme A.Ş ile DHMİ arasında 19 Kasım 2013 tarihinde Uygulama Sözleşmesi imzalandı. Yatırım öncesi hazırlık çalışmaları da büyük bir hızla devam ediyor. Projenin hayata geçmesi konusunda biz bir aksama öngörmüyoruz" dediler.

SONDAJ SÜRÜYOR

Cengiz, Kolin, Limak ve Mapa'nın üçüncü havalimanı için kurdukları şirket olan CMLKK ve 3. Havalimanı'nın şu an hangi aşamada olduğu, finansman konusundaki gelişmeler konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Cengiz, Mapa ve Kolin yetkilileri henüz bir yorum yapmadı. Bu arada 3. Havalimanının şantiye yetkililerinden aldığımız bilgilere göre havalimanı inşaatı henüz başlamadı. Ancak sondaj çalışmaları sürüyor. Ancak proje için kullanılacak kredi konusunda henüz imzalandığı açıklanmış bir anlaşma yok.

TAV'IN HİSSELERİ UÇUŞA GEÇTİ

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Finansman hazır coooktaaan::::))))).

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Borsa ~ 10 yıl önce
%15'le uçuşa geçmiş mi oluyor.Bazı kağıtlar var bir ayda yüzde 200 gidiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tyler ~ 10 yıl önce
ampül kafaya göre tav faiz lobisi şirketi olmuş durumda :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000