11 Mart 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Avrupalıdan alınan verginin bir kısmı emeklilik için gidiyor. Adam o vergiyle kendine yatırım da yapıyor. O nedenle avrupalıları güney sahillerinde keyif yaparken görebiliyoruz. Kalan parasını da kendine harcıyor. Bizim vergimizle kendimize yatırım yok cunku Sgk ya giden 10 kişilik ailenin gideri bizden karsılanıyor. Bireysel emeklilik için ayrıca para vermek zorundasın ki avrupalı standardında emekli olmak için bir yuzde 20-30 daha vermelisin. Hayat standardına girmiyorum bile. Daha bir sürü detay var. Bunları karsılaştırıp ona gore yazmamışsınız. Bizim alım gücümüze göre ödediğimiz vergi yüksek yani sonuç bu.
  • Değerli Kardeşim, Herkes bildiği işi ve onunla ilgili konuları ele alırsa daha çok ivme kazanırız, sende kazanırsın.
  • Biz kaliteli ve eğitimli insanlarız, körfeze ve dünyanın heryerine gideriz de siz? Sizin çapınız, ederiniz ne? Biz yine kendi işimizi yaparız, aldığımız paranın mislini kazanırız da siz markette satış elemanı, sanayi de kalfalık dışında ne yaparsınız? Emekli teknisyen bir kişi tanıdım, buzdolabı tamir ediyor, Tgs’den de bir tane aklı başında insan tanıdım, dil edebiyat mezunuymuş, adam bile bıkmış, yaşım tutsa kabine gelicem hocam diyor, teknisyen çocuklar, torpilimiz olsa kabine geçeriz kaptanım diyorlar, neden torpil diyorlar? Çünkü yeterli eğitim yok! Kültür ve görgü yok! Ama lafa gelince biz pilotla biriz, kabinciler kim? Esas siz kimsiniz? Bizler buraya gelene kadar çok elekten geçtik, biz eğitim hayatımızda geçtik, gençliğimizde geçtik ve hala elekteyiz. Sizler birilerinin sağladığı fon ile şuan bulunduğunuz pozisyonda çalışıyorsunuz. Sizler o işi yapmak zorunda olduğunuz için basit bir elekten geçiyor, geçiriliyorsunuz. Bizim havada hata lüksümüz yok, ama sizin yerde imkanınız çok olduğu için hata payınız var. Bizim size göre çok kazanmamızın sebebi eğitimlerimiz ve sınırlı imkanla çok iş yapabiliyor olmamız! Varsa kapasiteniz, buyrun gelin, sınavlar açık! Herkes hak ettiğini yiyor! Bizim hak ettiğimiz elimizden alınıyor, uçucular sonra neden kaçıyor? Kabin kokpit su anda beraber körfeze basvuru yapıyor ve birbirlerine haber veriyorlar... siz de sanayiye ve etraftaki marketlere basvuru yapın... THY kaliteyi düşürürse herkes altında kalır, maaşlar düşerse kalite de paralelinde düşer! Uçanlar kaçar, siz altında kalırsınız...
  • Adını soyadını yaz da kim olduğunu ne kadar delikanlı olduğunu bilelim. Azıcık ingilizcen varsa su elinde nifak tohumu olarak kullanmış olduğun telefonunun internetine gir, bayrak taşıyıcı firmaları SAS kabin memuruna ne kadar maaş veriyormuş bak bakalım. Paysa.com adresi ve diğer adreslerden bakarak “ingilizcen varsa öğrenebilirsin.” Ki bu şirket; bizim Temel bey zamanında ki gibi dünyaya kafa tutan bir şirket değil. İdaası olmayan normal bir şirket. Aylık ortalama 4100$ dolar maaşa tekabül ederken uçuş saati başına artı ücret yansıtılmaktadır denmekte. Aylık uçuş planlamaları 40 saat üzerinden yapıldığı için yaklaşık maaşlarının üzerine + 13000 kronor yaklaşık günlük kur ile 7644,61 lira sadece saat doldurduğu için kazanmakta. Yani THY kabin memurunun aldığı maaşın iki katını sadece iki haftada kazanabiliyor, maaş almadan. Gelelim garson maaşına aylık scandinavian bir garson 1500 dolar maaş almakta. Scandinavian KM= 4200$+ 13.000 kronor (40 saat ücreti) +yatı harcirah parası... bu vergisi kesilmiş aylık kazanç. Şimdi sana soruyorum tamirci çırağı teknisyen cehaleti, sen ne kazanıyorsun orada? İngilizcen varsa aç oku! Ben sana kısaca özetleyeyim. Kabin memurunun 1/3 fiyatını ancak kazanabiliyorsun... ki o adamlar hangi okullarda ne kalitede eğitim görüyorlar. Bizim kabin memuru çocuklar fakülte okudukları için erasmus eğitimerinde, yüksek lisans master eğitimlerinden onların nerelerde eğitim aldıklarını çok iyi biliyorlar. Senin gibi boru öğretmenliği mezunu ya da iki yıllık yüksek okul mezunu değiller... imkanımız olsa ne kabin ne kokpit ekipleri olarak seni uçağımızda görmek istemiyoruz, saygısız, eğitimsiz, cehalet timsali tech! Azıcık yüzün vardir belki umarim utanirsin. Sektör hizmet sektörü, sana parayı o garson diyerek adilik yaptığın kabin memurun ve biz pilotların sana yediğin ekmeği gece gündüz uçarak getiriyoruz... saygısızlık yapmanın lüzümu yok. Biz nasıl gerçek teknisyen ağabeylerinle birbirimize saygı ve sevgi duyuyorsak! Sende duyacak, edepli olacaksın. Onların adına konuşup, Koskoca saygın teknisyen camiasını burada karalayamaz, uçuş ekiplerine saygısızlık yapamazsın...
  • Her ucustan once sirket kazansin ki, biz de kazanalim diyoruz.. isallah sirketimiz biz kazandik, calisana da verelim der. Maaslar cok eridi, %55 cezbetmiyor artik, %80 veya %100 e gecene kadar cok zaman geciyor..
  • Aslında sorun vergi değil,bize ilkokulda öğretildiği gibi yol-su-elektrik olarak geri gelmemesi. Sgk primi öderiz ama daha iyi sağlık hizmeti almak için özel sağlık sigortası yaptırırız,emekli olunca ne yaparız diye bes yaptırırız,geri ödeyen yaptırırız,lisans kaybı yaptırırız. Tüm bunları keyfimizden değil güvenimiz olmadığından yaptırırız. Bugün asgari ücretli sgk çalışanının maaşından ve işvereninden alınan sgk payı ve gelir vergisi ile en kaliteli özel sağlık sigortası ve kabul edilebilir bes rakamlarına ulaşabilirsiniz. 56 yaşında emekli olur,en güzel hastanelerde sağlık hizmeti alırsınız. Devlet alsın alacağını ama hizmetleri de gerektiği gibi versin. Tüm gelir grupları aynı sağlık hizmetini,aynı eğitim hizmetini alsın. Başında "özel"yazan kurum olmasın.
  • Ne ağladınız yahu
  • Kendiniz para kazanıcaz diye insanların maaşını parasını tartışmak ifşa etmek milleti kin ve düşmanlığa sevketmek ayıp nedir bilmemek bundan rahatsız olmamak sizin gibi insanları iyiki uzakta görüyorız
  • Herkes vergi uzmanı, hatta uluslararası vergi uzmanı. Ya kardeşim Almanya'da vergiler yüksek olabilir. Ona göre göre de devletin dar gelirliye ek yardımı oluyor. Kimle kimi kıyaslıyorson? Neye göre kıyaslıyorsun? Her ülke farklı. 40 yaşında emekli oluyor insanlar. Doğru mu yanlış mı? Laf bol, iki satır yaz haber olsun. Japonya'da 10 seneye tüm uçaklar elektrikli olacakmış. Hadi yaz haberi. Anka'yı boyamışlar hadi yaz haberi.
  • Zaten çok kazanandan çok alıyor öyle değil mi sandın? Ha müteahhit vs takımını diyorsan haklısın onlar birşey vermiyor. Dilekçeye onları da ekle ama dikkatli ol Silivri'de bulma kendini

Uçucuların ‘vergi’li maaşı – Germania’da son durum ne?

Ülkelerin gelir ve vergi konusundaki adalet terazisi yüzyıllardır tartışılan ve hala tam olarak çözülememiş büyük bir bilinmezlik…

Bu konu alt gelirde öylesine iyi hissedilir ki, geliri normalin çok üzerinde olanlarda oluşan hissi de alıp götürür. Sadece bizim ülkemize has bir konu da değil bu. Dünyanın her tarafında üç aşağı beş yukarı durum böyle.

Vergiyle ilgili en taze gelişmelerden biri uçucu ekipler için yaşandı biliyorsunuz.

Yeni çıkarılan bir kanunla uçucu ekiplerin aldığı maaşlardaki vergi oranları yükseltildi. Daha önce maaşlarının yüzde 85’i vergi muaf tutulan ekiplerin artık maaşlarının yüzde 70’i muaf tutulacak. Yani artık yüzde 15 oranında daha fazla vergi ödeyecekleri anlamına geliyor bu durum.

Yayınladığımız haberlere gelen yorumlar ve tepkilere bakacak olursak bununla ilgili iki farklı görüş var. Verginin yükseltilmesini istemeyenler ve ‘tabi ki verecekler’ diyenler…

Ben de bu konuda linç edilmeyi göze alarak küçük bir araştırma yaptım. Dünyadaki ve özellikle Avrupa’daki uçucuların devlete ödediği vergi oranları ne durumda ona baktım.

Brüt ücret üzerinden alınan vergi miktarları şöyle:

Almanya’da maaşın yüzde 33’ü

İtalya’da maaşın yüzde 32’si

Portekiz’de maaşın yüzde 19’u

Rusya’da maaşın yüzde 13’ü

Avustralya’da maaşın yüzde 25’i

Çin’de maaşın yüzde 8’i

Singapur’da maaşın yüzde 21’i

Norveç’te maaşın yüzde 32’si

Çekya’da maaşın yüzde 31’i

Dünyanın her tarafında vergi oranları değişkenlik gösterse de; özellikle Avrupa’da yüzde 30’lara varan vergi oranlarını görmek mümkün.

Bizim ülkemizde de vergi oranı yükseltildi ama kararın doğruluğunu yanlışını elbette konunun muhatapları ve uzmanları verir.

Ancak ben bu konuda Hava İş’ten bir açıklama yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Doğru ya da yanlışlığı ile ilgili değil de bilgilendirici bir açıklama yapılsa fena olmazdı.

Bu arada vergi oranlarının artışıyla birlikte Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri de bir hayli önem kazandı. Şu sıralar tıkanan TİS sürecinin bu anlamda uçucuları daha fazla tedirgin ettiği de aşikar.

Germania’da son durum ne?

Almanya merkezli havayolu Germania’nın iflasını açıklamasının üzerinden 1 ayı aşkın bir zaman geçti.

Türkiye’de 17 noktaya uçan ve Zonguldak Havalimanı’nın en büyük taşıyıcısı konumunda olan Germania’nın iflası Türk turizmi için de kuşkusuz sarsıcı bir gelişme oldu. Peki şirketteki son durum ne?

Benim aldığım bilgiye göre; Germania’yı satın almak isteyen 3 şirket var. Bunların ikisi havayolu biri de yatırım şirketi. Şirketlerin isimlerini biliyorum ancak buradan açıklamak şirketin satılma sürecini zora sokabilir. Çünkü daha önceki görüşmeler basına sızdığı için anlaşmalar bozulmuş.

Bu 3 şirketten biri ciddi alıcı görünüyor. Burada önemli olan satın alacak şirketin Germania’nın uçacağı noktalar ile ilgili vereceği karar…

Yukarıda da söylediğim gibi Germania Türkiye’de 17 noktaya uçuyor. Ciddi sayıda turist getiriyor. Alacak şirketin bunu göz önünde bulunduracağına inanıyorum. Germania’yı Germania yapan rotalardan biri kesinlikle Türkiye’dir.

Ayrıca çalışanların durumu da çok hassas. Kulakları şirkette olumlu bir haber bekliyorlar.

Satın alacak şirket nasıl bir rota çizer bilemem ama umarım rotası Türkiye’den şaşmaz…

Uçucuların ‘vergi’li maaşı – Germania’da son durum ne?

Yorumlar Tüm Yorumlar (81)

Kıyaslama yanlış ~ 5 yıl önce
Avrupalıdan alınan verginin bir kısmı emeklilik için gidiyor. Adam o vergiyle kendine yatırım da yapıyor. O nedenle avrupalıları güney sahillerinde keyif yaparken görebiliyoruz. Kalan parasını da kendine harcıyor. Bizim vergimizle kendimize yatırım yok cunku Sgk ya giden 10 kişilik ailenin gideri bizden karsılanıyor. Bireysel emeklilik için ayrıca para vermek zorundasın ki avrupalı standardında emekli olmak için bir yuzde 20-30 daha vermelisin. Hayat standardına girmiyorum bile. Daha bir sürü detay var. Bunları karsılaştırıp ona gore yazmamışsınız. Bizim alım gücümüze göre ödediğimiz vergi yüksek yani sonuç bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt77 ~ 5 yıl önce
Değerli Kardeşim, Herkes bildiği işi ve onunla ilgili konuları ele alırsa daha çok ivme kazanırız, sende kazanırsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bence de ~ 5 yıl önce
Bu ulkelerdeki vergi oranlari kiyaslamandan sonra yasam sartlari standartlarini da kiyaslasaydin 10 puani kapardin yazar. Ama simdi dar görüşlü google araştırmacisindan baska bisey degilsin bizim icin
Kaptan’a şoför diyen, KM’na garson diyen teknik ve tgs ~ 5 yıl önce
Biz kaliteli ve eğitimli insanlarız, körfeze ve dünyanın heryerine gideriz de siz? Sizin çapınız, ederiniz ne? Biz yine kendi işimizi yaparız, aldığımız paranın mislini kazanırız da siz markette satış elemanı, sanayi de kalfalık dışında ne yaparsınız? Emekli teknisyen bir kişi tanıdım, buzdolabı tamir ediyor, Tgs’den de bir tane aklı başında insan tanıdım, dil edebiyat mezunuymuş, adam bile bıkmış, yaşım tutsa kabine gelicem hocam diyor, teknisyen çocuklar, torpilimiz olsa kabine geçeriz kaptanım diyorlar, neden torpil diyorlar? Çünkü yeterli eğitim yok! Kültür ve görgü yok! Ama lafa gelince biz pilotla biriz, kabinciler kim? Esas siz kimsiniz? Bizler buraya gelene kadar çok elekten geçtik, biz eğitim hayatımızda geçtik, gençliğimizde geçtik ve hala elekteyiz. Sizler birilerinin sağladığı fon ile şuan bulunduğunuz pozisyonda çalışıyorsunuz. Sizler o işi yapmak zorunda olduğunuz için basit bir elekten geçiyor, geçiriliyorsunuz. Bizim havada hata lüksümüz yok, ama sizin yerde imkanınız çok olduğu için hata payınız var. Bizim size göre çok kazanmamızın sebebi eğitimlerimiz ve sınırlı imkanla çok iş yapabiliyor olmamız! Varsa kapasiteniz, buyrun gelin, sınavlar açık! Herkes hak ettiğini yiyor! Bizim hak ettiğimiz elimizden alınıyor, uçucular sonra neden kaçıyor? Kabin kokpit su anda beraber körfeze basvuru yapıyor ve birbirlerine haber veriyorlar... siz de sanayiye ve etraftaki marketlere basvuru yapın... THY kaliteyi düşürürse herkes altında kalır, maaşlar düşerse kalite de paralelinde düşer! Uçanlar kaçar, siz altında kalırsınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 5 yıl önce
Siz parkta çoçukları mı konuşuyorsunuz!!!! Kabine torpil ile geçmek isteyen. Gelin Hangar sizi cebinden çıkaracak nice teknisyen var. Kendinizi kaf dağında görmeyin bir etrafınıza bakın. Ne kavunluklar yaptığınızı da biliyoruz kardeş .
Technic ~ 5 yıl önce
Önce üslubuna dikkat et terbiyesiz. Ben hata yaparsam! Uçaktaki herkes canından olur. Herkesi aynı kefeye koymayı bırak. Senin aldığın eğitimi de, biz 5 sene üniversite okurken. Lisans sınavlariyla 2-3 sene uğraşıp. Yillarca tecrübe yapıp. Lisans aliyoruz. Ayrıca Biz net biliyoruz kabin ve kokpit ekibinin nasıl seçildiğini. Pilotaj eğitiminde elinize alın bunlar çıkmış sorular diye verilen soruları da biliyoruz. İnsanları yargılamadan önce beyninizi kullanınız lütfen. Kokpitte muhtemelen sık sık ihtiyacınız oluyordur. Eskiyecek diye dışarıda kullanmamazlik yapmayın. Saygılarımla
Gerçekler yazan cahil teknisyen! ~ 5 yıl önce
Adını soyadını yaz da kim olduğunu ne kadar delikanlı olduğunu bilelim. Azıcık ingilizcen varsa su elinde nifak tohumu olarak kullanmış olduğun telefonunun internetine gir, bayrak taşıyıcı firmaları SAS kabin memuruna ne kadar maaş veriyormuş bak bakalım. Paysa.com adresi ve diğer adreslerden bakarak “ingilizcen varsa öğrenebilirsin.” Ki bu şirket; bizim Temel bey zamanında ki gibi dünyaya kafa tutan bir şirket değil. İdaası olmayan normal bir şirket. Aylık ortalama 4100$ dolar maaşa tekabül ederken uçuş saati başına artı ücret yansıtılmaktadır denmekte. Aylık uçuş planlamaları 40 saat üzerinden yapıldığı için yaklaşık maaşlarının üzerine + 13000 kronor yaklaşık günlük kur ile 7644,61 lira sadece saat doldurduğu için kazanmakta. Yani THY kabin memurunun aldığı maaşın iki katını sadece iki haftada kazanabiliyor, maaş almadan. Gelelim garson maaşına aylık scandinavian bir garson 1500 dolar maaş almakta. Scandinavian KM= 4200$+ 13.000 kronor (40 saat ücreti) +yatı harcirah parası... bu vergisi kesilmiş aylık kazanç. Şimdi sana soruyorum tamirci çırağı teknisyen cehaleti, sen ne kazanıyorsun orada? İngilizcen varsa aç oku! Ben sana kısaca özetleyeyim. Kabin memurunun 1/3 fiyatını ancak kazanabiliyorsun... ki o adamlar hangi okullarda ne kalitede eğitim görüyorlar. Bizim kabin memuru çocuklar fakülte okudukları için erasmus eğitimerinde, yüksek lisans master eğitimlerinden onların nerelerde eğitim aldıklarını çok iyi biliyorlar. Senin gibi boru öğretmenliği mezunu ya da iki yıllık yüksek okul mezunu değiller... imkanımız olsa ne kabin ne kokpit ekipleri olarak seni uçağımızda görmek istemiyoruz, saygısız, eğitimsiz, cehalet timsali tech! Azıcık yüzün vardir belki umarim utanirsin. Sektör hizmet sektörü, sana parayı o garson diyerek adilik yaptığın kabin memurun ve biz pilotların sana yediğin ekmeği gece gündüz uçarak getiriyoruz... saygısızlık yapmanın lüzümu yok. Biz nasıl gerçek teknisyen ağabeylerinle birbirimize saygı ve sevgi duyuyorsak! Sende duyacak, edepli olacaksın. Onların adına konuşup, Koskoca saygın teknisyen camiasını burada karalayamaz, uçuş ekiplerine saygısızlık yapamazsın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknisyen ~ 5 yıl önce
Adama laf sokucam diye bütün teknisyenlere giydirmişsin ayıp değil mi.Şirkete en çok para yı kim kazandiriyordur acaba.Bir gün hangara bekleriz biz sadece thy nin uçaklarına bakmiyoruz.Ve elimizde mesleğimiz var lisans' sımız var mühürümüz var...Biz onay vermeden hiç birşey olmuyor biliyorsun. Keşke ao dan ayrılsak da kıymetimiz bilinse ya neyse. Saygılar...
Technic ~ 5 yıl önce
Degerli kabin memurları yaptığınız iş için aldığınız eğitim sürenizi ve yetkili bir teknisyen olmak için gerekli egitim ve tecrube sınavları yazarak kiyaslarsaniz. Bizde kimin ne olduğunu anlariz. Kabin ekibi icin verilen 1-2aylik egitimle sizden cok var sokakta. Is ilaniniz bile lise mezunu seviyesinden basliyor artik. Lütfen kendinizi bulunmaz hint kumaşı zannetmeyin.
Optimist ~ 5 yıl önce
Her ucustan once sirket kazansin ki, biz de kazanalim diyoruz.. isallah sirketimiz biz kazandik, calisana da verelim der. Maaslar cok eridi, %55 cezbetmiyor artik, %80 veya %100 e gecene kadar cok zaman geciyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Young pilot ~ 5 yıl önce
Aslında sorun vergi değil,bize ilkokulda öğretildiği gibi yol-su-elektrik olarak geri gelmemesi. Sgk primi öderiz ama daha iyi sağlık hizmeti almak için özel sağlık sigortası yaptırırız,emekli olunca ne yaparız diye bes yaptırırız,geri ödeyen yaptırırız,lisans kaybı yaptırırız. Tüm bunları keyfimizden değil güvenimiz olmadığından yaptırırız. Bugün asgari ücretli sgk çalışanının maaşından ve işvereninden alınan sgk payı ve gelir vergisi ile en kaliteli özel sağlık sigortası ve kabul edilebilir bes rakamlarına ulaşabilirsiniz. 56 yaşında emekli olur,en güzel hastanelerde sağlık hizmeti alırsınız. Devlet alsın alacağını ama hizmetleri de gerektiği gibi versin. Tüm gelir grupları aynı sağlık hizmetini,aynı eğitim hizmetini alsın. Başında "özel"yazan kurum olmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
4 dörtlük bir yorum ~ 5 yıl önce
Ama anlayacak beyin maalesef çok az
Airport ~ 5 yıl önce
Ne ağladınız yahu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Para ~ 5 yıl önce
Kendiniz para kazanıcaz diye insanların maaşını parasını tartışmak ifşa etmek milleti kin ve düşmanlığa sevketmek ayıp nedir bilmemek bundan rahatsız olmamak sizin gibi insanları iyiki uzakta görüyorız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herkes uzman ~ 5 yıl önce
Herkes vergi uzmanı, hatta uluslararası vergi uzmanı. Ya kardeşim Almanya'da vergiler yüksek olabilir. Ona göre göre de devletin dar gelirliye ek yardımı oluyor. Kimle kimi kıyaslıyorson? Neye göre kıyaslıyorsun? Her ülke farklı. 40 yaşında emekli oluyor insanlar. Doğru mu yanlış mı? Laf bol, iki satır yaz haber olsun. Japonya'da 10 seneye tüm uçaklar elektrikli olacakmış. Hadi yaz haberi. Anka'yı boyamışlar hadi yaz haberi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düşün yeter ~ 5 yıl önce
Allah algılama yeteneği vermiş temel seviyede yorum yapmak için uzman olmak gerekmiyor Adam ülkelerdeki vergi seviyelerini koymuş bizde gelişmekte olan bir ülkeyiz bizimle aynı seviyelerde olan ülkeler le aynı seviyede vergi ödemeli pilotlarımız. Yüzde 85 vergi ne demek ? Zaten çoğu kalifiyeli pilot bundan dolayı ülkeyi terk ediyor.
cahil ~ 5 yıl önce
emekli olma yasi tam deli saçması nerden duyuyorsunuz böyle şeyleri
Cenk ~ 5 yıl önce
Zaten çok kazanandan çok alıyor öyle değil mi sandın? Ha müteahhit vs takımını diyorsan haklısın onlar birşey vermiyor. Dilekçeye onları da ekle ama dikkatli ol Silivri'de bulma kendini

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000