18 Mart 2024, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

THY ve Hava İş arasında anlaşma yakın

Türk Hava Yolları ile Hava İş Sendikası arasındaki TİS görüşmeleri başka bir boyuta evrildi. 

Biliyorsunuz Hava İş Sendikası ile Türk Hava Yolları yönetimi arasında 3 aya yakın bir süre 28. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri devam etti. Hatta son olarak Ahmet Bolat ve ekibi Hava İş Sendikası'nı ziyaret ederek sendika başkanı Ali Kemal Tatlıbal ve sendika yetkilileri ile bir araya geldi. Açıkçası ben dahil herkes bu görüşmenin imzayla sonuçlanacağını düşündü. Ancak bırakın imzayı ne olduysa o görüşmeden sonra oldu.

Bu birebir görüşme sonrasında tavırlar sertleşti, taraflar gerildi ve suçlamalar yöneltildi. Hatta çalışanlara ve kamuoyuna birbirlerini hedef gösterdiler. Toplantı sırasında da sert tartışmaların olduğunu biliyoruz. 

Şimdi top artık arabulucuda. Ben arabulucu sürecinde anlaşmanın sağlanacağını düşünüyorum. Çünkü burada da bir anlaşma çıkmazsa sendikanın grev kararı alması muhtemel oluyor. Ancak ben grev ihtimalinin uzak olduğunu düşünüyorum. Hatırlayacaksınız THY'de en son grev kararı bundan 11 yıl önce dönemin sendika başkanı Atilay Ayçin'in başkanlığında alınmıştı. 

O grev sürecini çok net hatırlıyorum. Çünkü yakından takip ettik. O süreçteki durum çok farklıydı, çalışanların bir çoğu grev kararı alınmasını destekliyordu. Ama bugünkü ortamın böyle olduğunu düşünmüyorum.

Hava İş Sendikası bana kalırsa tutarlı bir süreç yürütüyor. Onların görevi çalışanların hakkını savunmak. Bundan da pek taviz vermiyorlar. THY yönetimi ise anlaşıldığı kadarıyla başta Pazar mesaileri olmak üzere katı bir tutum sergiliyor. Yani hiç adım atmıyor. Ancak onların avantajı da zaman zaman çalışanların yüzünü güldürecek adımlar atmaları. Bu durumda THY personeli yüzde yüz 'Grev kararı alalım' demiyor. 

Zaten dediğim gibi grev kararı bana göre çok uzak bir ihtimal. Özellikle THY tarafı böylesine kritik bir süreçte Ankara'yı kızdırmayı göze alamaz. 

Yani anlaşma çok uzadı ama artık imzalar yakındır. Önemli olan kimin bir adım daha fazla atacağı. Onu da anlaşma kesinleşince öğreneceğiz. Ama Hava İş Sendikası taviz vermediği maddeleri kabul ettirirse çok büyük iş başarmış olacak. 

Önceki hafta Ahmet Bey 'haftaya imzaları atarız' demişti ama işi biraz hafife aldı. Hem masadaki bazı maddelerle ilgili 'asla' diyip hem de imzaları atarız demek iddialı bir çıkış olmuştu. 

BOEING'DEKİ ENTERESAN GELİŞMELER

ABD'li üretici Boeing'in gündem olmadığı bir gün bile yok Maşallah. Nasıl başarıyorlar ilginç. Son gelişme olayın boyutunu teknikten 'Adli'ye çevirdi. Eski çalışanın aleyhte yaptığı açıklamalar sonrası ölü bulunması... Bu çok enterasan bir olay. 

Şimdi de basına düşen yeni haberlere göre; Ölü bulunan eski çalışan Barnett, yakın çevresine 'Bana bir şey olursa bu intihar değildir' demiş. Bu ne kadar gerçektir bilinmez ama Boeing'in başı bir süre dertte gibi görünüyor.

THY ve Hava İş arasında anlaşma yakın

Yorumlar

Grev ~ 1 ay önce
Umarım grev yapılır ve destek veririz. Yeni başlayanlar zaten %35 alıyorlar ve ev kiraları ödedikten sonra mutfağa para, mutfağa para verirse işe gelecek parası kalmıyor. Çoğu istifa etti. Grev yapılır inşallah, o zaman görürüz kim destek veriyor. Herkes huzursuz ve sinirli. Kimse memnun değil. Hergun trollerden küfür işitmek ve bunun paranı veren patronun tarafından yaptırıldığını bilmek berbat bir his. Kimse küfür işitmek istemiyor ve hakkımızı vermiyorlar. Greve gitmezler mi sanıyorsun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeter ~ 1 ay önce
Bu tiyatro sonunda %60 zam, pazar paraları yerine de kuş kadar bacak parasına anlaşacaklar demedi demeyin. Sonra hala bu sarı sendikada kalanın, hala mesaiye yarım saat önce gelip ailesinin zamanından verip kendini yıpratanın aklından gerçekten şüphe ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Belli ~ 1 ay önce
Zam yüzde 60_65 arası,sosyal haklar yüzde 100_150arası artacak,pazar mesai olayı sembolik bir rakama indirgenerek imza atılacak.NOKTA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 1 ay önce
Ne demek grev ortami yok. %35 in kaybedecek biseyi yok benim kumarim biter kardes der cikar gidilir gerekirse.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neden hep ezilen biz oluyoruz ~ 1 ay önce
Sürekli ezilen biziz maaslar dustu gercekten artik cok buyuk sıkıntı çekmeye başladım, bazen diyorum değmiyor yetmiyor neden bu çabam…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aslanım ~ 1 ay önce
koçum senin temennilerinle bu şirket yürümüyor bunu kafana sok. tgsye yaranacam diye saçmasapan yazılar yazıyosun insan içine çıkamazsın bu kafayla gidersen

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000