17 Ağustos 2020, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Kapsam dışına tazminatlarını alıp ayrılma fırsatı verildiği için aslında şanslı gruptaydı. Asıl kalanlar zor durumda. Sendikanın yaptığı anlaşmaya itiraz hakları da yok. Bu süreçte sendikadan ayrılırlarsa kabul edemeyecekleri bir anlaşma yapıldığında kabul etmeme haklarını kullanarak tazminatlarını alıp ayrılma yoluna gidebilirler. (Bunun mümkün olup olmadığını yine de bir avukata teyit ettirmek iyi olur)
  • 15 gün çalışma başladığından beri turnike hareketleri için “ERP’ye düşmüyor, bir şey olmaz.” düşüncesi ile insanlar umursamaz oldu. Arkadaşlar, kartınızı her okutuşunuz kayıt altına alınıyor. Her geç girişiniz ve ekren çıkışınız İnsan Kaynakları’na koz veriyor. Allah korusun tabi de iş aktiniz fesih olursa sebepler arasına “Düzenli ve sistematik olarak görev yerine geç intikal ettiği ve/veya görev yerini erken terk ettiği kayıtlarla sabittir.” yazarlarsa açıklayamazsınız. Halihazırdaki işinize ihtiyacınız var ise bu tip konulara özen gösterin.
  • Kaldı 8 gün ayın sonuna ? Yani 1 hafta. Gene ne ses var ne seda. 29 unda görüşüyoruz derler. 30 unda yok olmuyo diyip 1 ay daha kitlerler kısa çalışma. Anamız ağladı yeter artık ne yapacaksanız yapın borcumuz var paramız yok....
  • Ali Bey; Lütfen TGS izmir istasyonunu araştırın.Sadece Ramp departmanından bildiğimiz 8 arkadaşımız COVİD oldu. Bunu da kendilerinden öğreniyoruz.Vardiya arkadaşları da gidip test yaptırınca Pozitif oldukları anlaşılıyor. Yöneticiler hasta olanları söylemiyor.Biz işe gelmediklerinde arayıp öğreniyoruz.Kendileri belki gidip test yaptırdı ama bizleri düşünen yok.Hasta arkadaşlarımızın çalışma arkadaşların da test yapılmadı.
  • Ben de sendikasızlardan olaydım.
  • Sanan terbiyesiz ahlaksız.Kim bı uçuş yapıp dünya para aliomus.Sen pilot deilsin bizden hiç deilsin sahtekar ahlaksiz
  • En azından adam gibi bir konsorsiyum alır ve adam gibi yönetir. Şirketin CEO su çakma medikal şirketi kurup patates kokulu maskeleri 10 dolardan satıyor. Bir Allah'ın kulu fanhesap soramiyor. Tam bir ileri demokrasi Türkiyesi.
  • Bitmis.. Çok yazık oldu güzelim şirkete
  • İLKER BEY sıkıntı yaşamasın, biz aç kalsakta olur.
  • Gerisini at çöpe

THY’de sendikasızlar günahkar mı oldu?

Bangır bangır bağırmadın mı “işten çıkartma yok” diye. Borazan medyanız aracılığı ile, kuşlara uçma yollarını tavsiye eden gazeteci kisvesindeki yazarlarınız, televizyoncularınız aracılığı ile kamuoyunu ve çalışanları yanıltmadınız mı? Şimdi siz “işten çıkartmıyoruz, ücretsiz izine çıkartıyoruz” dersiniz de biz de yeriz.

Çıkın deyin “yürütemiyoruz, başka çaremiz yok, işten çıkartacağız” deyin görelim. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın çok sayıda demeci var. “İşten çıkartma olmayacak” net sözünün arkasında “belki ücretsiz izin olabilir” sözünün eklentisini uygulamaya başladı.

“Belki” dedi ama bekliyi uygulamaya başladı. Sendika ile anlaşılamadı sözünü asla kabul etmiyorum. Birçok noktada net bilgilerim var. Sendika ile anlaşılmak istenmedi desek daha doğru.

Çünkü sendika çalışanların geleceğini korumak istedi. İlker Aycı ne yapmak istedi? 2021 sonuna dek kalıpsal bir anlaşma istedi. Yani hem sendikayı kilitlemek hem de çalışanların geleceğini kilitlemek istedi.

Oysa çok basit ve anlaşılabilir bir öneri üzerine mutabakat sağlanmıştı. Arkadaş akşam konuştuğunu sabah unuttuğu için masayı da devirdi, iş barışını da devirdi, sendika ile ilişkileri de devirdi.

Şimdi kendi yazdığı senaryonun oyuncusu olarak istediği gibi oynamaya başladı.

Oyunun ilk parçası “belki” sözü ile başlayan sendikasız personel oldu. Ücretsiz izin talimatı verildi ve acımasızca uygulanmaya başlandı.

Kanunsuz mu? Hayır.

Vicdani mi? Vicdansızca.

Hepimiz pandemi sürecini ağır koşullar altında, stresli bir o kadar da tedbirli yaşarken, çalışma hayatımızı da ona göre planlarken her türlü riski almış, ulaşımı emniyetli ve aksaksız bir şekilde yerine getirmeye çalışanları tıpkı sağlık personellerimiz, tıpkı emniyet mensuplarımız gibi korumak ve kollamak zorundayız.

Sizler en emniyetli en lüks kişisel koruyucular ve hijyenik ortamlarda kendinizi korurken, personel arkadaşlar sizin Aycı Medikal’den aldığınız maskelere mahkum iş yapıyordu.

Siz maaşlarınızı tıkır tıkır alırken onlar kısa çalışma ödeneğinin keyfi ödeme günlerine mahkum yaşıyorlardı.

Evet zarar ettiniz, evet zordasınız. Ama önemli olan zor zamanları idare etmektir, önemli olan zor zamanlarda yöneticilik göstermektir.

Eğer birkaç milyona halledeceğiniz reklamları milyon dolarlarla yaptırmasaydınız, eğer lüks yaşamı değil de olması gereken gibi yaşasaydınız, eğer bir veya birkaç yerde yönetici olup maymun iştahlılıkla onlarca şirkette yönetici olup milyonları cebe indirmeseydiniz, şimdi zorla ücretsiz izne gönderdiğiniz arkadaşları çok iyi anlardınız.

Ücretsiz izin demek, üç ay işsizlik demek. Üç ay “taşı sıkın suyundan çorba posasından yemek yapın” demektir. Üç ay çoluğunuzu çocuğunuzu aç bırakın, okul zamanı geldi eskilerle yetinsin, defter, kalem kitap almayın demektir.

Siz bunları anlar mısınız?

Ve ben iddia ediyorum. Yine iş kanuna dayanarak, ahlak ve iyi niyet kurallarına kılıf uydurup, çok sayıda sendikalı da işten çıkartılacaktır.

Mart ayında çıkartılanları saymıyorum bile. İcra Kurulu kararı ile çıkartılanları bilen yok. Yazan da yok bizden başka.

Artık THY yönetiminde vicdan aramıyorum. Maçayı kurtarma operasyonları bekliyorum. Onun da tek çaresi personel azaltmak.

Nitekim THY’nin yüzde 50 ortaklığındaki TGS’de bunun ayak izlerini görüyoruz. Bir müdürün üç bin kişiyi işten çıkartacaklarına dair şu sözlerinin kanıtı mevcut. Adı bizde saklı müdür “9 bin kişinin yaptığını 6 bin kişi ile yaparım” deyip personel, özellikle uçak içi temizlik yapan personel üzerinde bu tasarruf yapılacağını ağzından kaçırdı.

Ve son söz.

Çalışanlar üzerinden işten çıkartma tasarrufu yapma yerine iş geliştirme üzerine düşünün.

THY’de sendikasızlar günahkar mı oldu?

Yorumlar Tüm Yorumlar (485)

Gidenler Yırttı ~ 4 yıl önce
Kapsam dışına tazminatlarını alıp ayrılma fırsatı verildiği için aslında şanslı gruptaydı. Asıl kalanlar zor durumda. Sendikanın yaptığı anlaşmaya itiraz hakları da yok. Bu süreçte sendikadan ayrılırlarsa kabul edemeyecekleri bir anlaşma yapıldığında kabul etmeme haklarını kullanarak tazminatlarını alıp ayrılma yoluna gidebilirler. (Bunun mümkün olup olmadığını yine de bir avukata teyit ettirmek iyi olur)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vardiyalı olup 15 gün çalışanların dikkatine ~ 4 yıl önce
15 gün çalışma başladığından beri turnike hareketleri için “ERP’ye düşmüyor, bir şey olmaz.” düşüncesi ile insanlar umursamaz oldu. Arkadaşlar, kartınızı her okutuşunuz kayıt altına alınıyor. Her geç girişiniz ve ekren çıkışınız İnsan Kaynakları’na koz veriyor. Allah korusun tabi de iş aktiniz fesih olursa sebepler arasına “Düzenli ve sistematik olarak görev yerine geç intikal ettiği ve/veya görev yerini erken terk ettiği kayıtlarla sabittir.” yazarlarsa açıklayamazsınız. Halihazırdaki işinize ihtiyacınız var ise bu tip konulara özen gösterin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zurna ~ 4 yıl önce
Kaldı 8 gün ayın sonuna ? Yani 1 hafta. Gene ne ses var ne seda. 29 unda görüşüyoruz derler. 30 unda yok olmuyo diyip 1 ay daha kitlerler kısa çalışma. Anamız ağladı yeter artık ne yapacaksanız yapın borcumuz var paramız yok....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ADB ~ 4 yıl önce
Ali Bey; Lütfen TGS izmir istasyonunu araştırın.Sadece Ramp departmanından bildiğimiz 8 arkadaşımız COVİD oldu. Bunu da kendilerinden öğreniyoruz.Vardiya arkadaşları da gidip test yaptırınca Pozitif oldukları anlaşılıyor. Yöneticiler hasta olanları söylemiyor.Biz işe gelmediklerinde arayıp öğreniyoruz.Kendileri belki gidip test yaptırdı ama bizleri düşünen yok.Hasta arkadaşlarımızın çalışma arkadaşların da test yapılmadı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Keşke ~ 4 yıl önce
Ben de sendikasızlardan olaydım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kendini pilot ~ 4 yıl önce
Sanan terbiyesiz ahlaksız.Kim bı uçuş yapıp dünya para aliomus.Sen pilot deilsin bizden hiç deilsin sahtekar ahlaksiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bat da kurtulalım ~ 4 yıl önce
En azından adam gibi bir konsorsiyum alır ve adam gibi yönetir. Şirketin CEO su çakma medikal şirketi kurup patates kokulu maskeleri 10 dolardan satıyor. Bir Allah'ın kulu fanhesap soramiyor. Tam bir ileri demokrasi Türkiyesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy ~ 4 yıl önce
Bitmis.. Çok yazık oldu güzelim şirkete

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS ~ 4 yıl önce
İLKER BEY sıkıntı yaşamasın, biz aç kalsakta olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ada ~ 4 yıl önce
No subject bos bos konusma artistlik yapma
Kokpit kabin teknik ~ 4 yıl önce
Gerisini at çöpe

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hte ~ 4 yıl önce
İşine gelmeyen MDR ler var haftada 2saat cuma günü müslüman ayağına call centerda planlamada. Her bölümde 5tane MDR mu olur al müdürü memur yap 3lu vardiya çalışsın bakalım nasılmış ter ile çalışma gorsun hep ter ile çalışan emeği ile çalışandan mi tasarruf edilir
El capitano ~ 4 yıl önce
Kabinide at, Kokpit ve Teknik. Gerisinden sokakta milyonlarca var
Hte ye ~ 4 yıl önce
O mudurler alin teriyle helal yoldan para kazanabilecek kapasitede, kalitede insan degiller ki memur olsunlar. Ancak kul hakki yiyerek, yalakalik yaparak, allahi kandirdikalrini zannederek yasayabilirler.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000