23 Mayıs 2022, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Avukatımısın?Geçmişini de biliyoruz.Genel Müdürlüğü zamanında Fatih Üniversitesinden hoca getirtip yöneticilere sözüm ona MBA eğitimi almayı zorunlu kıldığını,bunun için şirketten para aktardığını,kiralanan bütün arabaların plakasının FG olmasını şart koştuğunu,feto okul yöneticilerine ikram biletleri dağıttığını,daha yazayımmı?
  • Kimse de sorgulamıyor, demiyor, "Atatürk'ün küçüklüğü ya da büyüklüğü ile portresinin ölçüsünün ne alakası var?!"
  • İşte budur. Türkiye'de her şey olursunuz, bir tek rezil olamazsınız. Özel sektörde de bu işler böyledir, her şey dibine kadar çürümüş ve çürütülmüştür. Şirkete ve üstlerine bir dünya laf söylerler, arkalarından konuşurlar, hakaret ederler yarın öbür gün yine baş aktör olurlar. Yüz yoktur, sınır yoktur. Saygıda kusur etmezsin ama söyleyeceğin neyse dimdik durarak söylersin. Haksızlıkları söylersin, bir kaya gibi dün nerede duruyorsan orada durursun, ayıplanırsın. Dışlanırsın. Hiç bir şey olamazsın. Eğer miden hala sağlam kalırsa ayakta kalırsın. Fakat mide bulandıran şeye bir daha tamah edilmez. Midesi kaldıranlara...Güzel ve yalnız ülkem, bir başka bahara...
  • Kardeş sana inanıyorum,şimdi eleştirsem sana yapamam bunu,şatafatın üst seviyede olduğuna kesin inanıyorum.Ama bahsettiğin konuda ve bahsettiğin arkadaş hakkında aynı fikirde değilim ne yazık ki.Kimsenin inancı konusunda ahkam kesemem,şilt koşmuş olurum.Benim tek duam Allah herkesin müstahakını versin.Ne hak ediyorsa öbür dünyaya bırakmasın bu dünyada göstersin.Müslüman yalancı olmaz,müslüman riya yapmaz,müslüman gıybet yapmaz,hak yemez,adaletli olur.Bunu Yaradan bilir,mevlam neylerse güzel eyler.
  • Temel beyin yerini kimse dolduramaz o zamanlar daha iyidik
  • TEMEL KOTİL SÖYLEMLERİ HZ ÖMER GİBİ, SÖYLEMLERİ TURİST ÖMER GİBİ
  • Burdan sayın bolata sesleniyorum adana tgs yöneticileri ve bankamatikçileri istifa etme zamanı geldiğini düsünüyorum sizden bu konuda gayret göstermenizi bekliyorum sayın bolat saygılar.(herşey göründüğü gibi deģil)
  • İnsanları giyim üzerinden eleştirmek bize özgü bir ilkellik olsa gerek. Hollanda başbakanı da bisikletle işe gidiyor ona bakarsanız. İnsanın giyim kuşamıyla uğraşmayı bırakın yaptığı işe odaklanın. Temel Kotil, 60-70 adet uçağı olan sıradan hava yolu şirketi olan THY'yi, dünya devleri ile rekabet eden 300'ün üzerinde hava aracı olan küresel bir havayolu şirketi haline getirmiştir. Liyakat buna denir işte. Türkiyede kim ne derse desin iktidar başarılıdır bunu kimse inkar edemez. Türkiyede muhalefet sorunu vardır. Hepsi çapsız ucuz adamlardan ibaret.
  • Maketten öteye gidemeyen bir mmu, başkalarından izin almadan satılamayan bir milli helikopter. Tek yaptığımız başkalarının eserlerine parça üretmek. Bunu yaparken de Tai ye lisansı mühendislik bile olmayan onlarca eşi dostu akrabayı sokmak. Sabah sitenin kapısında servis beklerken Tai çalışanları da yanımda bekliyor. O kadar belli ki hangi yollardan geçerek bu işe girdikleri...
  • Ali bey yazınızda Temel beyi şirketten uzaklaştıran kibir abideleri kartal ekibinden hiç bahsetmemişsiniz.Bu kibir abideleri ki bunları tanımayan THY personeli yok, çok yakında Bolat’ın üstüne de giderlerse şaşırmayın.Bunlar hiç sorumluluk almayan fırıldak tayfadan.Bolat sessizdir ama olan Şeker’e olacak. Pilot olarak şirketten ayrıldık, şimdi de pilot arar hale düşmüşler.insan kaynakları bu şirkette ancak kartallıları savunma ve terfi için varmış meğer.

Terlikli Temel’den Devasa Temel’e

Yıllar, yıllar önce gitmiştim TAI’ye. F16 test pilotu Şener Koltuk’un gösterisini haberleştirmiştik. Sevgili Ali Genç’in daveti üzerine tesislere gittim. Hem Temel Kotil ile uzun bir aradan sonra konuşma fırsatı bulacaktım hem de bakalım bahsedildiği gibi TAI bir atılım içinde mi onu gözlemleyecektim.

Burada bana verilen bilgilerden çok gözlemimi yazmak istiyorum. Temel Kotil’i kamuoyu THY Genel Müdürlük sürecinden tanıyor. Keza biz de öyle tanıdık kendisini. Gerçeği konuşmak gerekirse çok Fazla eleştirilerime maruz kaldı. Hatta TAI’de yaptığı atamaları, gereksiz işten çıkarmaları da çokça yazdım çizdim.

Belki de bir değişimi planlamıştır, belki de olması gerekeni yapmıştır. Sonuç olarak kendi tarzını, savunma sanayi ve sivil havacılık sektöründeki teknolojik gelişimi yapabilmek için bu tür adım atmasının sağlıklı olacağını düşünmüş olabilir.

Genelde TAI’yi o TV’lerde gördüğünüz tören alanı ile hafızalarınıza kazımış olabilirsiniz.

Tam tamına gözlem anlatacağım. Daha tesislere girdiğimde mutasyona uğramış hissettim kendimi. Temel beye ulaşmak için büyük bir ilçeyi boydan boya araç kullanarak kat etmiş kadar yol aldım.

“Bulamazsınız Ali Bey sizi almaya gelecekler” nezaketine içten içe gülerek “Bir avuç yer neresini bulamayım” derken ulaştırmadan bir arkadaş geldi ve ben onu takip ederek Temel beye ulaştık. Git babam git yol bitmedi.

Sağa sola bakarak gidiyorum ki gizlenen bir durum var mı sorarım içgüdüsü yaşıyorum. Sanki bir üniversite kampüsündeyim gibi hissediyorum kendimi.

Genç kardeşlerim öğlen tatilinde.  Bu arada binalarda devasa Trabzonspor bayrakları da dikkatimi çekiyor. Sorduğum da gelenek olduğu, şampiyon takımın bayrağı asılırmış her sene. Güzel bir yaklaşım.

Velhasıl Temel Beye ulaştık. Koridorlarda tanıdık yüzlerle karşılaşıyoruz. Hiç değişmemiş. Odadaki devasa Atatürk tablosu dikkat çekti. Hem de Temel beyin oturduğu masanın arkasında. Müthiş gurur verici. “İstikbal Göklerdedir” diyen Atatürk’ün havacılık sanayimizin ana üssünde o tablosu gurur verici.

Mütevazılık hat safhada. Bu tip yerlerde genel müdürler kibir abidesi olur. Temel bey kendi odasından kalkıp çay servisi yapan personele seslenip çay isteyecek kadar halk tipi tavır sergiledi. Biraz dünü, bugünü ve yarını konuştuk.

THY’den bahsettik, TAI’den bahsettik. O muhabbetler odada kalsın.

Biz Ali Genç ve diğer ekip personeli ile sahayı dolaşmaya çıktık. Resmen başım döndü diyebilirim. Dedim ya mutasyona uğramış hissettim kendimi diye. İlk milli savaş uçağının parçasının sergilendiği binadan başladık tesis dolaşmaya.

Bana bu parçanın çok önemli olduğundan, bir aracın şasisi neyse bu parçanın da uçakta o derece önemli olduğunu anlattılar. Elbette önemli ama daha çok sular geçmesi lazım köprünün altından.

Bina o kadar görkemli, o kadar büyük ki satırlarla anlatılamaz. Mühendislik binası olduğu, beyin ekibinin bu binada çalıştığını öğrendim.

Aslında sayfalarca yazabilirim görüşlerimi ama kısa kısa geçeceğim. Etkileyici binadan bir an evvel çıkmak için “Beni üretim hattına götürün, binalardan haz etmem” dedim.

Sonra yine devasa bir hangara geçtik. Hangar bizim yerli savaş uçağımızın üretim hattı olacak. Birkaç ay içinde tamamlanacağı ifade edildi ki ben buna gördüklerimden sonra inandım, inancım tazelendi, güvenim geldi.

“Hayal ettiğim havacılık endüstrisi nihayet filizlenmiş meyve bile veriyor” dedim kendi kendime.

Gördükçe daha fazlasını görmek istedim. Sırasıyla dolaşmaya başladık. Her bir ürünün ayrı tesisi var.

En etkileyici bölüm Atak helikopterleri ile Gökbey (Genel Maksat Helikopteri) üretim hattı idi. Sıra sıra dizilmiş üretim yapılıyordu. Bir Türk olarak gurur duymamak hain olmakla eş değer diyebilirim. Açıkçası göğsüm kabardı. Hem savunma sanayimizin güçlendiğini hem de ülke ekonomisine katkı verildiğini gördüm.

Aynı şeyleri insansız hava araçları hattında da gördüm. Hürkuş, Anka, Aksungur da sıra sıra dizilmiş ve üzerinde çalışan gencecik teknisyen, mühendis arkadaşların, gençlerin azimle, heyecanla çalıştıklarına şahitlik ettim.

Anlatılacak o kadar çok şey var. Ama anlatmakla bitmez.

Benim şahsi kanaatim Temel Kotil başarmış.

Sırada neler var bir bilseniz. Rüzgar tüneli, demirkuş gibi bir dolu proje sürüyor. Tam bir havacılık üssü olma yolunda ilerliyor.

Fransa’nın Toulouse şehrinde gördüğüm havacılık üssünden fersah fersah daha iyi ve daha ihtişamlı.

Etkilenmemek elde değil.

Son söz olarak “Rize’de mezar yerimi hazırlattım” diyen Temel Kotil’i tebrik ediyorum. Sistem kuruluyor ve gitse de kalsa da artık yürümemesi için kör topal olması gerekir.

Not mu verelim! 100 üzerinden yüz.

Terlikli Temel’den Devasa Temel’e

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Sorgulayan Kafa ~ 2 yıl önce
Avukatımısın?Geçmişini de biliyoruz.Genel Müdürlüğü zamanında Fatih Üniversitesinden hoca getirtip yöneticilere sözüm ona MBA eğitimi almayı zorunlu kıldığını,bunun için şirketten para aktardığını,kiralanan bütün arabaların plakasının FG olmasını şart koştuğunu,feto okul yöneticilerine ikram biletleri dağıttığını,daha yazayımmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sorgulayan Kafa ~ 2 yıl önce
Kimse de sorgulamıyor, demiyor, "Atatürk'ün küçüklüğü ya da büyüklüğü ile portresinin ölçüsünün ne alakası var?!"

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Müthiş Bir Yazı ~ 2 yıl önce
İşte budur. Türkiye'de her şey olursunuz, bir tek rezil olamazsınız. Özel sektörde de bu işler böyledir, her şey dibine kadar çürümüş ve çürütülmüştür. Şirkete ve üstlerine bir dünya laf söylerler, arkalarından konuşurlar, hakaret ederler yarın öbür gün yine baş aktör olurlar. Yüz yoktur, sınır yoktur. Saygıda kusur etmezsin ama söyleyeceğin neyse dimdik durarak söylersin. Haksızlıkları söylersin, bir kaya gibi dün nerede duruyorsan orada durursun, ayıplanırsın. Dışlanırsın. Hiç bir şey olamazsın. Eğer miden hala sağlam kalırsa ayakta kalırsın. Fakat mide bulandıran şeye bir daha tamah edilmez. Midesi kaldıranlara...Güzel ve yalnız ülkem, bir başka bahara...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TK ~ 2 yıl önce
Kardeş sana inanıyorum,şimdi eleştirsem sana yapamam bunu,şatafatın üst seviyede olduğuna kesin inanıyorum.Ama bahsettiğin konuda ve bahsettiğin arkadaş hakkında aynı fikirde değilim ne yazık ki.Kimsenin inancı konusunda ahkam kesemem,şilt koşmuş olurum.Benim tek duam Allah herkesin müstahakını versin.Ne hak ediyorsa öbür dünyaya bırakmasın bu dünyada göstersin.Müslüman yalancı olmaz,müslüman riya yapmaz,müslüman gıybet yapmaz,hak yemez,adaletli olur.Bunu Yaradan bilir,mevlam neylerse güzel eyler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabancı pilotların takılıp bıraktığı hostes ~ 2 yıl önce
Temel beyin yerini kimse dolduramaz o zamanlar daha iyidik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eylem ~ 2 yıl önce
TEMEL KOTİL SÖYLEMLERİ HZ ÖMER GİBİ, SÖYLEMLERİ TURİST ÖMER GİBİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS ADANA ~ 2 yıl önce
Burdan sayın bolata sesleniyorum adana tgs yöneticileri ve bankamatikçileri istifa etme zamanı geldiğini düsünüyorum sizden bu konuda gayret göstermenizi bekliyorum sayın bolat saygılar.(herşey göründüğü gibi deģil)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ilkellik ~ 2 yıl önce
İnsanları giyim üzerinden eleştirmek bize özgü bir ilkellik olsa gerek. Hollanda başbakanı da bisikletle işe gidiyor ona bakarsanız. İnsanın giyim kuşamıyla uğraşmayı bırakın yaptığı işe odaklanın. Temel Kotil, 60-70 adet uçağı olan sıradan hava yolu şirketi olan THY'yi, dünya devleri ile rekabet eden 300'ün üzerinde hava aracı olan küresel bir havayolu şirketi haline getirmiştir. Liyakat buna denir işte. Türkiyede kim ne derse desin iktidar başarılıdır bunu kimse inkar edemez. Türkiyede muhalefet sorunu vardır. Hepsi çapsız ucuz adamlardan ibaret.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şaka mı bu? ~ 2 yıl önce
Maketten öteye gidemeyen bir mmu, başkalarından izin almadan satılamayan bir milli helikopter. Tek yaptığımız başkalarının eserlerine parça üretmek. Bunu yaparken de Tai ye lisansı mühendislik bile olmayan onlarca eşi dostu akrabayı sokmak. Sabah sitenin kapısında servis beklerken Tai çalışanları da yanımda bekliyor. O kadar belli ki hangi yollardan geçerek bu işe girdikleri...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kptplt ~ 2 yıl önce
Ali bey yazınızda Temel beyi şirketten uzaklaştıran kibir abideleri kartal ekibinden hiç bahsetmemişsiniz.Bu kibir abideleri ki bunları tanımayan THY personeli yok, çok yakında Bolat’ın üstüne de giderlerse şaşırmayın.Bunlar hiç sorumluluk almayan fırıldak tayfadan.Bolat sessizdir ama olan Şeker’e olacak. Pilot olarak şirketten ayrıldık, şimdi de pilot arar hale düşmüşler.insan kaynakları bu şirkette ancak kartallıları savunma ve terfi için varmış meğer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Temel bey ~ 2 yıl önce
Temel Kotil bey, gayet mütevazi özellikle görme engellilere duyarlı davranarak erişilebilirliğini sağlamış bir genel müdür olmuştur.10’dan sonra gelen yönetim ötekileştirmeyi kendine yakıştırmış önyargılı olmuştur. Allah yolunu açık etsin diye dileklerde bulunurum. O ekip iletişim müdürüne ve ekip iletişim şefine de hiçbir zaman hakkımı helal etmem.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000