08 Mart 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

SHGM DÜŞMANCA TAVIR İÇİNDE...

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru iş bilmez, havacılıktan hiç anlamaz. Ondan önceki genel müdürler de öyleydi. Topa Bilgetin Toker, Serdar Cebeci, Sermet Ünel, Kayahan Kabadayı benim hatırladıklarım. Hepsi sektör düşmanı idi, hepsi şirketleri kendi çıkarları uğruna kullandı, hepsi rüşvet aldı. Evet, evet bunları bu genel müdürler yaptı.

Genel kanı böyle…

Kim o makama oturursa otursun. Adı ne olursa olsun, ister Ali olsun, ister Sermet olsun, ister Topa olsun veya Serdar olsun onların tek amaçları sektörü söğüşlemek oldu bugüne kadar.

Şöyle hafızamızı bir film şeridi gibi geri sarıp düşünelim. Kısa örnekler verelim… Kayhan Kabadayı sektör için ne yaptı. Fazla tanımamakla birlikte olumlu işler yaptığı söylenir. Ama akıllarda kalan şu… Kayhan Kabadayı, Turgay Ciner ile işbirliği yaptı ve HAVAŞ’ın özelleştirilmesinde Ciner’e yardım etti. Dahası var ama bu kadarı yeterli.

Sermet Ünel… Genç bir genel müdür idi. Sivil Havacılık için önemli idealleri vardı. Sonra birden ne oldu ise kodeste buldu kendini. Murat Demirel’in Rose Air’inden rüşvet alırken suçüstü yapıldı. Mahkûm oldu. Senelerce hapiste yattı. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi savunma hakkı verilmediği için Türkiye’yi suçlu buldu. Kendisine komplo kurulduğunu söyledi. Bende öyle inanıyorum.

Topa Bilgetin Toker. Şimdilerde herkes onu unutuverdi. O da köşesine çekildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü Gar Gazinosu’ndan kurtaran adam. Birçok ilkleri gerçekleştiren genel müdür. Hatta ismi bende saklı bir SHGM çalışanı, “SHGM’nin tarihi yazılsa en başarılı genel müdür seçilir” demişti bana. Ama Topa Bilgetin Toker için de çok iyi şeyler söylenmedi. Yavuz Çizmeci ve Mehmet Hasançebi ile yakınlığı eleştirildi hep.

Serdar Cebeci için ne demeli. Pilottan genel müdür mü olur? İçkici genel müdür? THY’nin Diyarbakır kazasında makamda içkiliydi… gibi iddialar. Askeriyeden kumarbazlığı sebebiyle kovuldu…

Bugün geldiğimiz noktada Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru… Her atılan taş onun başına geliyor. Bana göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne disiplini getiren adam. Ama gel gör ki, havacılık sektörü için getirilen her kural onun eleştirilmesine sebep oluyor. Oysa havacılığın kurallar manzumesi olduğunu hep unutuyoruz.

Airport TV’de yayınladığımız Fikir Fırtınası’nda her hafta konu dönüp dolanıp hep Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kilitleniyor. Geçen hafta da öyle oldu. Yönetim Kurulu Başkanımız Sefa İnan’la bu konuda ters düşünüyorum. Ben havacılık kültürümüzün yeterli olmadığını savunurken, o hırsızı savunur duruma düşüyor. Hırsızlık olmasın diye polis teşkilatını mı kaldıralım diyor. Polis hırsız kovalamak için değil hırsızlık olmasın diye caydırıcı bir güçtür ve bizim güvenliğimizden sorumludur. Oysa polis var diye evimize alarm kurmuyor değiliz. Demek ki kendi güvenliğimizi önce kendimiz sağlamak istiyoruz.

Uçuş emniyetini önce havayolu şirketleri veya işletmeleri düşünmek zorunda. SHGM sadece caydırıcı güç olmalı. Sektörün önünü açacak çalışmalarla vakit harcaması gerekirken, onlar hırsız peşinde dolaşmaktan bu tür çalışmalara vakit ayıramıyorlar. Al işte sana havacılığın gelişememesinin en büyük nedeni…
Hırsız-polis kovalamacası yerine, SHGM normal denetimler yapmalı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı cezalar aslında buzdağının görünen yüzü. Anlaşılan o ki, SHGM ayrıntılı açıklama yapmaktan vazgeçti. Zira “kaş yaparken göz çıkartayım” mantalitesinin ülke havacılığına katkı sağlamayacağını düşünmüş olabilirler.

Kalitede, işletmede, uçuş emniyetinde kısaca havacılığın tüm birimlerinde sektör kendi kendini denetlemeli ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün işini kolaylaştırmalıdır.

Aksi takdirde sektör sivil havacılığı bel altından vurmaya, sivil havacılık ise sektörün başında zebani gibi durmaya devam eder. Hal böyle olunca da kurumlar arası güven bunalımının aşılmasının mümkünatı olmaz.

Bilinmelidir ki, havacılık sektörü ve SHGM her zaman iç içe olmaya devam edecektir. Dolayısıyla hoşgörü içinde, anlayış içinde, birbirinizi anlamaya yönelik tutum sergilediğiniz sürece olumsuzluk bulutları kendiliğinden dağılacaktır.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

SHGM DÜŞMANCA TAVIR İÇİNDE...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Bu yazıya en güzel cevap, mevcut Genel Müdür'ün ECAC'a Eğitim Başkanı seçilmesi olmuştur heralde. Elin Avrupalısı da "işi bilmez, havacılıktan anlamaz" olmalı ki, "sektör düşmanı" adamı yönetim kuruluna seçmiş, hem de eğitimden sorumlu tutmuş!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yazınızı sindire sindire okudum. Sonra yorumları okudum. Ancak yazınızı anlama gözüyle okuyamayanları gördüm. Yazınızda genel müdürlerin böyle yaptığını düşünenlerin aslında kendilerine bakmaları gerektiğiini anlatmışsınız. İnsan kendini nasıl görürse başkasını da öyle görür demek istemişsiniz. Sektör sorumlularının SHGM ye iş bırakmayacak şekilde özenli olmasını istemişsiniz. En azından ben öyle anladım. Başka türlü anlayan varsa bize de anlatsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayin KIDIK,yazinizda ne sis yansin ne kebab tarzinda birsürü ithamda bulunup sonrasinda ise genel kani böyle deyip yargisiz infaza gitmissiniz.Öncelikle bu cok yakisiksiz olmus.Yazinizda bizim toplumumuzun yaptigi en büyük hatalardan birini siz de yapiyor ve kisilerin özel hayatlari ile ilgili detaylari sanki görevi kötüye kullanmakmis gibi lanse etmeniz de hic yakisi kalmamis,sizden daha iyi yazilar bekliyoruz,kissadan hisse:Istir kisinin aynasi,Lafa bakilmaz. Saygilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın KIDIK , adı geçen SHGMüdürleri için yazdıklarınız mı haber yoksa bu şahıslara bunlar söylendi, aslında hep onlara iftira atıldı mı demek yazının amacı. Yoksa adamlara haksızlık edildi yazarken kimse duymamışken haklarındaki kötüleri ben demiyorum ama denmiş taktiğiyle duyurup kötü reklamlarını yapmak mı? Eğer böyleyse şık olmamış.Selamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bence SHGM'nün bir an önce tam bir özerk yapıya kavuşması lazım siyasi kaygılardan, düşük ücretle kalifiye eleman bulamama riskinden uzak bir yapı. düşünün devlet memuru imkanlarıyla denetleme yapacak bir pilotu, SAFA ya da SANA denetlemesi yapacak kalifiye sektörden gelen bilgili ve tecrübeli bir personeli bu şartlarla asla bulamaz, o personele sektörden daha iyi imkanlar sunabilmeli ki sektörün en üst seviyedeki personelini SHGM bünyesine katabilsin alabilsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
adam takmış günde 3 defa sana denetlemesi yapılmış. az bile

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Ali Kıdık THY ye 25 M TL ceza kesti SHGM o ne oldu? lütfen üzerrine gidin? THY bunu odemedi.. eger SHGM 200 bin TL de bile form 4 alıyorsa 25 m TL acaip bir rakam ceza kesiyorsanız birilerinin form 4 u gitmeli dimi? gittimi? hayır.. Ozaman bu ne pershiz bu ne lahana tursusu? yoksa SHGM gucunun yettiğini dovuyor ve bakan Bey e bakın biz ne kadar iyi iş yaptıkmı diyorlar? CUnku THY ye dokunurlarsa bakan Bey den fırca yerler.. TUM BUNLARDAN ANLASILIYORKI SHGM DENETIMI UCUS GUVENLIGI FALAN ICIN YAPMIYOR, BAKAN, BASBAKANA SIRIN GOZUKMEK ICIN YAPIYOR..... Daha oncede yazdım ama yayınlamadınız lütfen rica ederim yayınlayınız saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bunu daha oncede bu sitede 3-4 defa daha yazdim. bu shgm ayni ucaga aynı gun aynı yerde 3 defa sana denetimi yapan bir shgm .. ucak 4 ncu defa aynı yere geldiğinde ise mesai bitmişti o yuzden kimse yoktu. o ucaga o gun 3 defa sana yapilirken acaba lutfansanın ucagina safa yapildimi hiç ?denetime gelenler bilgsiz bir yangin sondurucunun son check edilme tarihinin dahi yazildiği yeri bilmiyorlar , tcas testi nasil yapilir nedir bilmiyorlar , ucak boardinge başlamiş daha yeni geliyor denetim yapmaya , o sirada pilot isterse kabul etmez dahi denetimi , yurtdısında adam sizden uygunsaniz denetim yapmak istiyorum diye musade alir ve ucak iner inmez gelir sizin operasyonunuza mumkun oldugunca mani olmadan 20 dakika da bititrir işini gider.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SHGM normal denetimlerinde Pegasusun üstünde çok konusulan ve bilimsel verilerden uzak olan cezasını yazdı:) Aman normalide yapmasın.SANA VE SAFA ları bile beceremiyorlar. Denetimi ceza vermekle karıştıran ve sektörel deneyimi olmayan kadroları sektördeki oyuncular mutlaka kandırma cihetine giderek haksız kazanç sağlamaya çalışacaklardır.Bu nedenle bende SHGM nin denetimlere yep yeni özerkleşmiş ve sektörün içinden gelmiş elemanlarca müdahelede bulunmasını diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000