18 Ağustos 2008, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Ne çok kahraman yaratıyoruz…

Türk Havayolları İstanbul-Nijerya seferini yapan uçağı arızalanınca bir başka ülkedeki bir başka havalimanına inişinin ardından kahramanlık şarkıları söylenmeye başlandı. Şimdi korkunç bir iddiayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Bu uçak Atatürk Havalimanı’ndan kalkış yapmadan arızalı idi. Pilotun bu arızayı teknik birime bildirmeden havalandığı ifade ediliyor. Bu iddianın doğruluğu elbet tartışılır. Ispat etmekte oldukça zor. Hatta imkânsız. THY “arıza yoktu” derse yok demektir. Ama "arıza var" diyeceğini de asla düşünmüyorum.

 

Keza "navigasyon arızasına bile yok" diyebilirdi. Ama AirportHaber bu gerçeği açıkladıktan sonra THY’ye bu arızanın var olduğunu kabul etmekten başka çıkar yol bırakmadı.

 

Telsiz arızası olduğu da ifade edilmişti. Bazı kaynaklara göre telsiz arızalı değil, ama bize gelen bilgilere göre arızalı. Ancak ben yine aynı iddiadayım. Bize gelen bilgilere göre telsiz de çalışmıyordu. Telsiz çalışıyorsa neden Lagos havaalanına inemedi. Merak edilen sorulardan biri de bu?

 

THY’nin Lagos’a inmesi gereken uçağının Togo’nun başkenti Lome’ye inmesinin ardından çok sayıda pilot ile görüştüm. Bu pilotlardan çoğu navigasyon cihazının bozulması olayına ara sıra rastlandığı ancak bu arızanın giderilmesinin en kolay yolunun sigortaları reset etmek olduğu ifade edildi.

 

Şimdi ben merak ediyorum. THY pilotu bu reset olayını gerçekleştirdi mi? Yoksa bu cesareti gösteremedi mi? Yukarıda bahsettiğim gibi çok sayıda pilotla görüştüm. Bu tip arıza ile karşılaşan pilotlar navigasyon cihazına reset atarak sorunu çözdüklerini ifade ediyorlar.

 

Bu konu bana göre THY ile pilot arasında bir gizem olarak kalacak. Gerçek sanırım açıklanmayacak. THY’nin söylediği gibi gösterge arızası olarak unutulup gidecek.

 

Pilotun kahraman ilan edilmesini de anlayamadım doğrusu. Pilotun görevi zaten uçağı indirmek değil mi? Bu pilot uçağı denize indirmiş olsa idi ve bir kişinin burnu bile kanamamış olsa idi benim gözümde ancak o zaman kahraman olurdu. Asli görevi uçağı sağ salim indirmek olan pilotun bu olayda kahraman ilan edilmesini şaşkınlıkla okudum doğrusu.

 

Basın pilotu kahraman ilan etti. Umarım THY’de bu kahramanlığı büyük bir ödül ile pekiştirir. Bakalım sonucu hep beraber merakla bekliyoruz.

 

Basının kahramanı pilot oldu. Oysa benim kahramanım ise AirportHaber. Bu haberi AirportHaber duyurmasa idi hiçbirinin ruhu bile duymazdı.

 

Kaynak göstermeden haberimizden faydalanan medyayı değerlendirmeyi de sizin insafınıza bırakıyorum.

 

Saygılarımla

Ne çok kahraman yaratıyoruz…

Yorumlar

Rumuz ~ 16 yıl önce
KAHRAMANLIK KANIMIZDA VAR. THY'de değil!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
patriot ~ 16 yıl önce
Haberlerin bu kadar yanlis yazilmasi, THY zarar vermektedir.Lagos rvsm olmayan bir noktadir.ucagin telsizinin olmadigi ve ucagin istanbul da arizali olmasi ise kullum yalandir.sansanyon yaratilarak haber yapilmaya calisilmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wing ~ 16 yıl önce
Komik rumuzla yorum yapan arkadaş..IRU lar havada reset edilmez..Ancak ATT durumuna alınabilir bunu yapmanın yolu da uçağı düz uçuş konumunda HEADING bilgisinin girilmesidir.Sallanıp sallanmama gibi bir durum ATT durumuna almak için gecerli değildir.Bahsettiğiniz konu uçak yERDE iken normal yada Quick ALIGN yapılırken gecerlidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 16 yıl önce
bu tip uçaklarda uçağın ana nav sistemini kaybetmenin tek yolu iru ları resetlemektir yapılabilecek en büyük hatadır sanırım kahraman pilot arkadaşta bunu yapmış sebebide align denen uçağın referans noktasını oluşturması için uçak tipine bağlı olarak 10 dakika kadar bir süre hareketsiz kalması gerekir ki buda havada mümkün değildir ve böylece 3 ırs sisteminide kaybedersiniz saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz TOLGA ~ 16 yıl önce
Yorumunuz...TELSİZ VE NAVİGASYON SİSTEMLERİNİN ARIZALI OLDUĞU SÖYLENİP DURUYOR. BUNLARIN SAYISINI VE ÖZELLİKLERİNİ YAZI YAZANLAR DOĞRU AÇIKLAMALI. 3VHF 2HF 5 ADET BAĞIMSIZ TELSİZ BULUNUR BU BİR,2.Sİ ADFX2,ATCX2,VORX2,ILSX2,GPSX2,IRSX3,FMSX2 NAVİGASYON ALETLERİ BULUNUR HEPSİ YÖN BULMAYA BUNA GÖRE UÇAĞI KOLAYLIKLA UÇURMAYA YARAR.YOLUNU KAYBETMENİN HİÇ AÇIKLAMASI YOKTUR ANCAK BU MÜKEMMEL UÇAKLARIDA NAMIDEĞER BİZİMKİLER YAPABİLİR.LÜTFEN KİMSE AKLAMAYA ÇALIŞMASIN YAŞANANLARI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000