04 Temmuz 2022, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Ali bey IGA da ceo dan uzmana kadar kim liyakat sahibi, bu kadro havaciligi nerede öğrenmiş? Bakkal gibi havalalani yönetiyorlar
  • İyi niyetli ve konulara çözümcü yaklaşan bir arkadaştır. Liyakatsizliği görmek için uzağa gitmeye gerek yok, CEO'ya bakmak yeterli.
  • Ali bey yazıyı okudum ama ben TGS işcisiyim ve beni ilgilendiren geçim hayatım bugün yine zamlar ile uyandık ve hala zam açıklanmadı bayram yaklaştı ama gerçekten Gelmesini istemeyen 1 çok kişi var çünkü ailesine yeni kıyafet alamayan ve tatile gidemeyen 1 çok kişi var.
  • Ali bey, politikacılar denetimden geçmiş yılların eksik gedik bilgilerini kanalları dolaşıp okuyuncaya kadar, ülke yararına projeler üretsinler..
  • Pandemi nedeniyle yapan beşli firmanın euro borcu ertelenirken thy nin öz kaynağı pilotların borcu hiç ertelenmedi. Pandemide maaş kesintisi nedeniyle alınamayan borçlar hemen fazlasıyla geri alınmaya başladı. Her ay maaştan 20 bin tl üzeri borç kesiliyor. Sermayeye her türlü kolaylığı sağlayanlar thy nin özkaynağı pilotlarına bunu reva görüyorlar. Gün gelir hesap döner....
  • Kurum Elektrik personelinin Danıştay kararına neden direniyor? KİK toplantısında personelden yanaymış gibi görünüyorlar.
  • Ali bey siyasetçiler ellerine verilen metinleri ezberleyip okumak yerine gerçekçi ve adil olmayı seçtiklerinde ülkemiz hakkettiği yere ulaşacaktır
  • Geçen haftaki yazından dolayı AirPort haber okuyucularına bir özür borcununz yok mu ali bey?
  • Ali Bey, DHMİ'de bilgi ve liyakatın bu denli kıskanıldığı ve yok edildiği bir dönem hiç yaşanmamıştı,kira ötelemeleri hep yapılırdı doğru ama kurumsal hafıza yok edilince bunları bilen kimse kalmıyor.. Hala kişisel garezlerini siyasete taşare eden kişiler,bu çabalarınızı işinize verseniz,ekmek yediğiniz kurum belki yeniden vergi rekortmeni olurdu.. Şu bir gerçek ki eski efsane ekibin yeri doldurulamadı, bazı servisçilerin kaldıramadığı bu olsa gerek,kurum hala sayısı giderek azalan tecrübelilerin sırtında yürüyor.. Bir zamanlar bir Trabzon vekili vardı,onunda eline tutuşturur ortalığı yakarlardı,tarih tekerrürden ibaretmiş. Bir Allah'ın kulu açıpda Sayıştay raporlarının bu konuları yıllar önce sayfalarca ödemediğini ve noktayı koyduğunu okusun bir zahmet.
  • Ali bey havalimaninda calisanlar gecim derdinde kiralarini odeyemeyenlerden tutunda çocuguna harçlik veremeyene kadar bayram geldi insanlarin yuzü gulmüyor siz nelerden bahsediyorsunuz burakin bu bos kunulari yukarida filler tepisiyor aşağida karincalar eziliyor....

İstanbul Havalimanı’na vurmak çok basit…

Benim kadar İstanbul Havalimanı üzerine olumsuz yazan olmasın, benim kadar yeri konusunda eleştiri yazısı yazan olmasın. Pistlerle ilgili konuyu gündeme getiren de benim. Gerçekleri dile getirmekle duyumlar üzerine yapılan algıya da yine benim doğrularla milleti bilgilendirme görevim olduğunu düşünürüm.

Bir milletvekilimiz DHMİ eski Genel Müdürü Funda Ocak üzerinden bazı açıklamalarda bulundu. Doğru yönleri var. Lakin hatalı yönleri daha fazla. Şimdi bu satırları okuyanlar “Hayırdır İGA’cı mı oldun” diyeceklerini adım gibi biliyorum.

Hayır. İGA’cı falan değilim. Doğrucuyum…

Funda Ocak bu ülkede Yap İşlet Devret modelinin anasıdır. Ta 1995-1996 yıllarında ilk Yap-İşlet-Devret modeli yanılmıyorsam Antalya Havalimanı için ihale edilmiş ve Bayındır Holding almıştı orayı ve başarılı olunca da devamına karar verilmişti.

Ve Funda Ocak dediğiniz, dediğimiz kadın o zamanlarda APK Daire Başkanlığı’nda çalışırdı.

Şimdi şunu sormak isterim, kimin oğlu, yakını, kızı, gelini hangi kurumlarda çalışmıyor ki?

Onlarca, yüzlerce, binlerce yazarım. Önemli olan o işe layık mı değil mi, torpile göre mi değil mi ona bakmak lazım.

Funda Ocak’ın oğlu ki yakından tanırım, bilgili-becerili, eğitimli-deneyimli bir kardeşimiz. Beni mahkemeye vermesine rağmen bu satırları yazıyorum. Ben ona kefilim. Ama kefil olamayacağım, o kadar çok kişinin çocuğu etkili yerlerde ki say say bitmez.

Bunu bir kenara koyduktan sonra, gelelim İstanbul Havalimanı kira ertelemesine. Bu kira ertelemesi sadece İstanbul Havalimanı özelinde bir şey değil. Yap-İşlet-Devret modeli her havalimanına uygulanan bir öteleme.

Üstelik daha da önemlisini söyleyeyim bu kirala ötelemesi Euro cinsinden ve de faiz uygulanacak.Bir başka bilinmesi gereken konu da şu; bu öteleme mücbir sebepten dolayı yapıldı. Aksi taktirde DHMİ, İGA’ya yolcu garantör parası ödemek zorunda kalacaktı. Kira ötelemesini faizle, yolcu garanti ücretini de işletme süresinden karşılamış oldu.

Bir kez daha söylemek gerekirse, tüm Yap-İşlet-Devret modellerinde bu uygulama yapıldı.

İstanbul Havalimanı kot farkı konusu da bilinmeyen bir konu. Başlangıçta bu havalimanındaki kot konusu Kanal İstanbul Projesi’ndeki hafriyat olayı ile çözülecekti. Ancak Kanal İstanbul projesi devreye giremeyince o bölgedeki çukurları dolduracak hafriyatın imkansızlığı için kodun düşürülmesi kararı verildi ve bu konu sayıştaya sorularak yapıldı. Bu konuda sayıştayın devlet lehine raporu da mevcut. Yani DHMİ’nin zararına olmadığı Sayıştay raporlarında var.

Keza bu durum DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal zamanında kaleme alınmış, imzalanmış bir konudur. Funda Ocak o dönem genel müdür yardımcısı idi. Eleştirilecekse önce Orhan Birdal eleştirilmeli.

Pist kısalığını benim yazmışlığım var. Bu doğru. Buna söylenecek söz yok.

Funda Ocak’ı savunmak gibi değil ama yılların havacılık duayeni, işletme duayeni ve bu işin piri diyebiliriz. Deneyim anlamında Funda Ocak kadar bu işi en ince ayrıntısına kadar bilen yoktur.

Sabiha Gökçen Havalimanı’na danışmanlık konusunda da bir yanılgı var. DHMİ’den bahsedip, ihaleden bahsedip Sabiha Gökçen Havalimanı danışmanlığının eleştirilmesindeki yanlış şudur. Sabiha Gökçen Havalimanı, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın uhdesinde bir havalimanıdır.

İşletmecisi de Malezyalılar. İGA’ya danışmanlık yapıyor olsa eleştiri sonuna dek doğrudur. Lakin DHMİ ile alakası yok.

Bilinsin, doğrular bilinsin istedim.

Havacılık sektörünün devlet tarafında bulunan her yöneticinin aşağı yukarı sivil sektörde en az bir yakını çalışmakta. Hatta SHGM’den çok sayıda yönetici, pilot devletten ayrılıp özel sektöre geçmiştir.

Bütün bunlar ortada iken Funda Ocak özelinde eleştiri yapmak doğru değil.

İstanbul Havalimanı’na vurmak çok basit…

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

TGS ~ 2 yıl önce
Ali bey IGA da ceo dan uzmana kadar kim liyakat sahibi, bu kadro havaciligi nerede öğrenmiş? Bakkal gibi havalalani yönetiyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çözümcü ~ 2 yıl önce
İyi niyetli ve konulara çözümcü yaklaşan bir arkadaştır. Liyakatsizliği görmek için uzağa gitmeye gerek yok, CEO'ya bakmak yeterli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS işçisi Fatih ~ 2 yıl önce
Ali bey yazıyı okudum ama ben TGS işcisiyim ve beni ilgilendiren geçim hayatım bugün yine zamlar ile uyandık ve hala zam açıklanmadı bayram yaklaştı ama gerçekten Gelmesini istemeyen 1 çok kişi var çünkü ailesine yeni kıyafet alamayan ve tatile gidemeyen 1 çok kişi var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İgacı ~ 2 yıl önce
Adamlar daha zam oranını açıklayamadı.yılbaşında yaptıkları fiyasko aynen tekrarlanır
Misafir 2 ~ 2 yıl önce
Ali bey, politikacılar denetimden geçmiş yılların eksik gedik bilgilerini kanalları dolaşıp okuyuncaya kadar, ülke yararına projeler üretsinler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Borç ertelemesi ~ 2 yıl önce
Pandemi nedeniyle yapan beşli firmanın euro borcu ertelenirken thy nin öz kaynağı pilotların borcu hiç ertelenmedi. Pandemide maaş kesintisi nedeniyle alınamayan borçlar hemen fazlasıyla geri alınmaya başladı. Her ay maaştan 20 bin tl üzeri borç kesiliyor. Sermayeye her türlü kolaylığı sağlayanlar thy nin özkaynağı pilotlarına bunu reva görüyorlar. Gün gelir hesap döner....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ ~ 2 yıl önce
Kurum Elektrik personelinin Danıştay kararına neden direniyor? KİK toplantısında personelden yanaymış gibi görünüyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zeliha ~ 2 yıl önce
Ali bey siyasetçiler ellerine verilen metinleri ezberleyip okumak yerine gerçekçi ve adil olmayı seçtiklerinde ülkemiz hakkettiği yere ulaşacaktır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnan ki ~ 2 yıl önce
Geçen haftaki yazından dolayı AirPort haber okuyucularına bir özür borcununz yok mu ali bey?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ ~ 2 yıl önce
Ali Bey, DHMİ'de bilgi ve liyakatın bu denli kıskanıldığı ve yok edildiği bir dönem hiç yaşanmamıştı,kira ötelemeleri hep yapılırdı doğru ama kurumsal hafıza yok edilince bunları bilen kimse kalmıyor.. Hala kişisel garezlerini siyasete taşare eden kişiler,bu çabalarınızı işinize verseniz,ekmek yediğiniz kurum belki yeniden vergi rekortmeni olurdu.. Şu bir gerçek ki eski efsane ekibin yeri doldurulamadı, bazı servisçilerin kaldıramadığı bu olsa gerek,kurum hala sayısı giderek azalan tecrübelilerin sırtında yürüyor.. Bir zamanlar bir Trabzon vekili vardı,onunda eline tutuşturur ortalığı yakarlardı,tarih tekerrürden ibaretmiş. Bir Allah'ın kulu açıpda Sayıştay raporlarının bu konuları yıllar önce sayfalarca ödemediğini ve noktayı koyduğunu okusun bir zahmet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 2 yıl önce
Ali bey havalimaninda calisanlar gecim derdinde kiralarini odeyemeyenlerden tutunda çocuguna harçlik veremeyene kadar bayram geldi insanlarin yuzü gulmüyor siz nelerden bahsediyorsunuz burakin bu bos kunulari yukarida filler tepisiyor aşağida karincalar eziliyor....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000