13 Nisan 2015, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Sence Hamdi Topçu bıraktı mı? Buna kendin inanıyor musun?
  • 54.000000 yolcusu olup 4 kere best of europe olan sirketi bakkal gibi yönetiyolar diyene ne demeli? Ister yandas ister muhalif ol calisani takdir edeceksin!!
  • Temel bey asla torpil hemsericilik yapmadi hamdi topcu rizeli yada bir yerden torpili olanlari bir yere getirdi temel hava yollari baskani hamdinin ne Basarisi var sirketi yuruten zaten alt kadro
  • Ah şu yorumlar yok mu! Çıkar, kıskançlık krizi, çekememezlik, bilip bilmeden konuşma yatıyor büyük bir kısmında. Bizden adam olmaz diyesi geliyor insanın.
  • .. siz uyuyun .. iki ay dinlendikten sonra terfi ediyor , terfi .. yeni kurulucak hükümetin dışarıdan ulaştırma bakanı ..
  • Tam aksine Herkes Hamdi Topçunun gideceğini konuşuyordu. Hamdi Topçunun üstünün çizildiği aşikardı. İki defa Erdoğanla görüşmek istedi fakat başaramadı. Ayrıca kendisine yapılan üst düzey ziyaret sonrasında rahatsızlanması yaşananların habercisiydi. Ayrıca Temel Bey Erdoğanın Tokat etkinliğinde en ön safta koltuğunu alması ve Yurt dışı gezilerine katılması da tüm bu tahminleri daha da güçlü kıldı. Allah bazı kimseleri yükseltir yükseltir ordan bırakır ki etkisi daha derin olsun. Masanın üstünden değil çatıdan düştü Hamdi Topçu. Aksi halde hiç yara almazdı.
  • Egt de olan ,paralel fareler ve asalaklar temizleniyor.hedef mi saptırıyorsun uyanık paralel ..inlerinize kadar inilecek boşa uğraşma
  • Anlattığınız şekilde şirketin işleyişini öğrenmenin yönetici personelin işi olduğunu düşünüyorum. Yönetim Kurulu Başkanı yönetici personel değildir. Liderdir ve uzun vadeli hedefler koyar. Şirketin mali ve stratejik durumunu sorgular ve gerekirse yönetim kurulunu toplayarak nedenlerini en üst yönetici personel olan olan genel müdüre sorar. Global şirketlere bakarsanız kimse yönetim kurulunu bilmez. CEO şirketi yöneten ve dışarıda şirketin yüzü, sahnede görülen kişidir. Yurtdışında böyle ama bu türkiyede bu şekilde yürümez derseniz; tecrübe ile yurtdışında öğrenilmiş olan bu kuralın temelinde şirket içerisinde 2 başlılığın olmaması yatar. Hem CEO gibi olayım karar alıyım hem diğer işleri oraya bırakıyım düşüncesi, süreçler arasında karmaşaya ve kutuplaşmaya sebep olur. Şirketin yönetilmesini imkansızlaştırır. Kısacası Yönetim Kurulu veya Başkanı yönetim sürecinde olmamalı sadece Genel Müdür ile muhatap olmalıdır. Genel Müdür yönetim kurulunda olmalı mı derseniz tartışmalıdır.
  • sirketi bakkal mantigiyla yoneterek arkasinda koca bir enkaz birakti. burada guzelleme yapiliyor, insan gercekten hayret ediyor.
  • Hamdi topcu yabanci pilotlari doldurdu neden hic dusundunuz mu ortadoguda siyasi cevresi kuvvetli hamdi beyin o yuzden ingilizce bilmemesine ragmen orada durdu.candan beyin planlariyla bu kadar ilerledi.o kadar turk issiz pilot var yabanci nie.

HAMDİ TOPÇU ZİRVEDE BIRAKTI...

Herkes ama herkes Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil'in gideceğini düşünüyordu. Buna ben de dahilim. Hatta O'nun için THY'de çok etkili konumdaki bir yöneticiye "Giderse arkasından konuşmayacağım, kalırsa kutlayacağım" demiştim. Kutluyorum. Kendisi kaldı, Hamdi Topçu'nun gidişine zemin hazırladı.

Evet; bu hafta, geçen haftanın "şok" istifa haberi üzerine şekillendireceğim yazımı .

6 Nisan 2015, Ankara'da bir oteldeyim. Bazı dostlarımın milletvekili adaylığı için onlara en azından manevi destek veriyorum.

Gözüm kulağım İstanbul'da. Her türlü iletişim aracını kullanarak THY Genel Kurulu hakkında bilgi alıyorum. Herkes salonda, sadece O yok. Ve genel kurul rutin bir şekilde başlıyor. Genel Kurul salonundaki bir dostum "Hamdi Bey yok" mesajı gönderiyor. Ve ben anlıyorum ki  Hamdi Bey istifa edecek.

Aynı anda Hamdi Topçu'ya mesaj atıyorum. Mesajın cevabı "Az bekle" oluyor ve 30 saniye geçmeden "istifa ettim" haberini gönderiyor.

Şimdi dönelim başa.

Ben bu sütunlarda Hamdi Topçu'yu çok eleştirdim. Bazen nasıl bir düşünce içinde olduğunu bilmeyip çok bilmişlik taslayarak ve bazende bilerek en acımasız şekilde eleştirdim. Örneğin, pilot-hostes seçimlerinde komisyon üyesi olmasını çok eleştirmiştim. Her taşın altından çıkmasını çok eleştirmiştim.

Ve şimdi anlıyorum ki; O aslında kimsenin işine karışmak için değil, THY'deki işleyişi anlamak için bütün bu eleştiri konularımın içinde gözlemler yapıyordu. Yani önce sahrada işlerin nasıl yürüdüğünü anlamaya çalışıyordu.

Şöyle düşünün. Nasıl bir öğrenci okuduğu okuldaki müfredata uygun dersleri geçmeden okulu bitiremiyorsa; o da THY denilen okulun her dersini öğrenmek istiyordu.

Hamdi Topçu, çoğu insana göre acımasız ve bir o kadar da uzlaşılamaz bir kişilik idi. Eksi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın kulaklarımda çınlayan bir sözü var. "Beni ikna edenin her dediğini yaparım. Ama ikna edemeyen benim söylediklerimi yapmak zorunda" ve Hamdi Topçu'nun da buna benzer sözleri yankılanıyor kulağımda. O da "Yönetici dediğin sorun getirdiği vakit yanında çözümünü de getirecek. Çözüm getirmeyen yönetici ile çalışmam"demişti.

Her iki söz de güçlü irade sözüdür.

Gidenin arkasından atıp-tutmak kolaydır. Ve eminim ki atıp-tutan çok olacaktır. Meydan geniş, atış serbest.

Türk Hava Yolları bugün geldiği noktada alkışlanıyor ise, bu alkışın en büyüğünün altında Hamdi Topçu imzası var.

Hamdi Topçu ile aramızda hilesiz-hurdasız bir güven var idi. Bugüne kadar kendim için de hiçbir isteğim olmamıştır. Malum gazeteciler gibi çıkar hesaplarına dayalı bir iletişimimiz yoktu. İşte bu karşılıksız iletişim ve güvene dayalı görüşmelerde en hayati konuları paylaşmaktan çekinmez ve bende sır kalacağına emin olduğu için en mahrem konuları konuşabilirdik.

Bu konuşmalar bende sır kalacak.

Hamdi Topçu'nun yöneticiliği siyah ya da beyaz idi. Gri olarak göremezsiniz.

THY, bugün 300'e yakın uçağa ulaşmış ise bu baş döndürücü gelişimde yine en büyük pay ona aittir.

Bütün eleştirileri bir paratöner gibi absorbe ederek göğüsledi, çalışma arkadaşlarına rahat bir çalışma ortamı sağlaması başarı getirten en büyük özelliği idi.

Vakur, sakin çok ama çok sabırlı bir kişilik idi. Sabırlı olması ona en az hata yaptıran özelliği oldu. Türkiye'nin ve değerli makamında olmasına rağmen mütevazi olmaya gayret gösterdi. Dik duruşu THY adına idi. Bu yüzden birçok siyasetçi ve bürokrattan gelen taleplere "Hayır" deme cesaretini göstermeyi bildi. Kendisi kötü adam olmayı seçti ama THY bu sayede kazandı. Bugün muhalefet liderinin bile THY'yi başarılı görmesi Hamdi Topçu'nun eseridir. Kemal Derviş gibi dünyaca ünlü bir ekonomistin THY'yi başarılı bulması Hamdi Topçu eseridir.

Hamdi Topçu, THY'nin en başarılı döneminde görevini devretti. Yani herkese nasip olmayan bir şekilde görevini zirvede bırakarak THY tarihine imza atmış oldu. Son açıklamasında 2023 yılına kadar uçak alımlarının planlandığını söyledi. Bundan sonra İlker Aycı'nın işi daha kolay. Lakin alt yöneticilerin defanslarına dikkat etmesi gerekir.

İlker Aycı, Hamdi Topçu kadar sabırlı olabilir mi bilemem ama yaşadıkça ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır. Fazla gülene değil fazla iş yapana itibar etmesini öneririm. Yağcılık yapanlara değil, THY için ter dökene güvenmesi gerektiğini hatırlatmak isterim.

Biz izlemeye devam ediyoruz. THY'de şovmenliğe değil, projelerin devamlılığına ihtiyaç var.

HAMDİ TOPÇU ZİRVEDE BIRAKTI...

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

Bıraktı mı? ~ 9 yıl önce
Sence Hamdi Topçu bıraktı mı? Buna kendin inanıyor musun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yaranamadi ~ 9 yıl önce
54.000000 yolcusu olup 4 kere best of europe olan sirketi bakkal gibi yönetiyolar diyene ne demeli? Ister yandas ister muhalif ol calisani takdir edeceksin!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hamdi ~ 9 yıl önce
Temel bey asla torpil hemsericilik yapmadi hamdi topcu rizeli yada bir yerden torpili olanlari bir yere getirdi temel hava yollari baskani hamdinin ne Basarisi var sirketi yuruten zaten alt kadro

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumlar ~ 9 yıl önce
Ah şu yorumlar yok mu! Çıkar, kıskançlık krizi, çekememezlik, bilip bilmeden konuşma yatıyor büyük bir kısmında. Bizden adam olmaz diyesi geliyor insanın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 9 yıl önce
.. siz uyuyun .. iki ay dinlendikten sonra terfi ediyor , terfi .. yeni kurulucak hükümetin dışarıdan ulaştırma bakanı ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hamdi bey ~ 9 yıl önce
Dediğin gibi olsaydı Hamdi bey Genel Kurula katılır arkadaşlarıyla vedalaşırdı. Bir şeylerde sorun var ki küskünlüğünden katılmadı.
Temel KOTİL ~ 9 yıl önce
Tam aksine Herkes Hamdi Topçunun gideceğini konuşuyordu. Hamdi Topçunun üstünün çizildiği aşikardı. İki defa Erdoğanla görüşmek istedi fakat başaramadı. Ayrıca kendisine yapılan üst düzey ziyaret sonrasında rahatsızlanması yaşananların habercisiydi. Ayrıca Temel Bey Erdoğanın Tokat etkinliğinde en ön safta koltuğunu alması ve Yurt dışı gezilerine katılması da tüm bu tahminleri daha da güçlü kıldı. Allah bazı kimseleri yükseltir yükseltir ordan bırakır ki etkisi daha derin olsun. Masanın üstünden değil çatıdan düştü Hamdi Topçu. Aksi halde hiç yara almazdı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KATILIYOURUM ~ 9 yıl önce
BUNU SADECDE HAMDI BEY BILMIYORUD ANLASILAN KULISLERDE 6-7 AY ONCEDEN BELLIYDFI GIDECE HERKESIN SONU DA GELECCEGIDE AHYIRLI OLMASI DIELGIYLE
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Egt de olan ,paralel fareler ve asalaklar temizleniyor.hedef mi saptırıyorsun uyanık paralel ..inlerinize kadar inilecek boşa uğraşma

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YönetimStratejisi ~ 9 yıl önce
Anlattığınız şekilde şirketin işleyişini öğrenmenin yönetici personelin işi olduğunu düşünüyorum. Yönetim Kurulu Başkanı yönetici personel değildir. Liderdir ve uzun vadeli hedefler koyar. Şirketin mali ve stratejik durumunu sorgular ve gerekirse yönetim kurulunu toplayarak nedenlerini en üst yönetici personel olan olan genel müdüre sorar. Global şirketlere bakarsanız kimse yönetim kurulunu bilmez. CEO şirketi yöneten ve dışarıda şirketin yüzü, sahnede görülen kişidir. Yurtdışında böyle ama bu türkiyede bu şekilde yürümez derseniz; tecrübe ile yurtdışında öğrenilmiş olan bu kuralın temelinde şirket içerisinde 2 başlılığın olmaması yatar. Hem CEO gibi olayım karar alıyım hem diğer işleri oraya bırakıyım düşüncesi, süreçler arasında karmaşaya ve kutuplaşmaya sebep olur. Şirketin yönetilmesini imkansızlaştırır. Kısacası Yönetim Kurulu veya Başkanı yönetim sürecinde olmamalı sadece Genel Müdür ile muhatap olmalıdır. Genel Müdür yönetim kurulunda olmalı mı derseniz tartışmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bakkal ~ 9 yıl önce
sirketi bakkal mantigiyla yoneterek arkasinda koca bir enkaz birakti. burada guzelleme yapiliyor, insan gercekten hayret ediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Hamdi topcu yabanci pilotlari doldurdu neden hic dusundunuz mu ortadoguda siyasi cevresi kuvvetli hamdi beyin o yuzden ingilizce bilmemesine ragmen orada durdu.candan beyin planlariyla bu kadar ilerledi.o kadar turk issiz pilot var yabanci nie.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000