09 Şubat 2018, Cuma 19:39:23

Fethiye'de denize düşen Air France uçağı 65 yıl sonra görüntülendi

3 Ağustos 1953'te Fethiye açıklarında düşen Air France uçağı Türk Deniz Kuvvetleri tarafından 65 yıl sonra görüntülendi.
  • Katleriniz soykırıma ugratiniz 1.6 milyon cezayirliyi unutmiyacaz bu olaya Fransız kalmiycagiz.
  • Haberi stajere yazdirdınız heralde
  • Yolcu ilk başta 32 arti 4 sonra 34 arti 1 ve en son 38 yapacaginiz habere

Türk hava sahası içindeki en ilginç kazalardan biri Air France'a ait bir uçağın Fethiye açıklarında denize inmesiyle gerçekleşti.

3 Ağustos 1953'te Paris'ten Tahran'a havalanan uçak Fethiye semalarında arızalandı. Kaptan Raymond Terry uçağı Fethiye açıklarına indirmeyi başardı.

Kazadan 32 yolcu ve 8 mürettebat sağ kurtulurken 4 yolcu hayatını kaybetti. Fethiye açıklarında 257 metre derinlikte yatan uçağın enkazına Türk Deniz Kuvvetleri’nin özel araştırması ile 65 yıl sonra ulaşıldı. TRT konuyla ilgili bir belgesel hazırladı.

Uçak denize nasl indi?

Tarihler 3 Ağustos 1953’ü gösteriyordu. Paris’ten kalkan dört motorlu Lockheed L-749A Constellation tipi uçak, Roma aktarmalı olarak Beyrut’a, oradan da Tahran’a uçacaktı. Pervaneli, piston motorlu uçağın rotası, Roma-Beyrut arasında Türkiye’nin güneyinden geçiyordu.

2 Ağustos’ta uçak yerel saatle 18.38’de Paris’ten havalandı. İlk durak olan Roma’ya iniş ise 21.25’teydi. Buradan yolcular alındıktan sonra yakıt ikmali yapıldı. Uçakta 34 yolcu ile bir bebek yer alıyordu.

Saatler gece yarısını geçmişti. 04.10’da uçak 17 bin 500 feet irtifada yani 5 bin 300 metredeyken Rodos’un yaklaşık 80 kilometre güneyinde Türk hava sahasına girilmek üzereydi. Büyük bir gürültü ise 3 numaralı motor, yoğun bir vibrasyon ile adeta yerinden oynamaya başladı. Pilotlar uçağı kontrol etmeye çalışıyordu.

Uçak mecrubi olarak Fethiye'nin Kızılada Feneri açıklarına iniş yaptı.

Tahliye başladı

Kabin ekibi, uçağın 4 acil çıkış kapısını açtı. Yolcular kanatların üzerine çıktı. İnişten bir süre sonra kuyruk koptu. Ancak ana gövde yüzmeye devam etti. İniş sonrasında bir saat civarında su üzerinde durduktan sonra battı.

Lockheed Constellation L-749A tipi uçaktan çıkan kazazedelerin bir kısmı yakınlardaki Fethiye Şahin Burnu'na, bir kısmı da Kızılada Deniz Feneri'nin ışığına doğru yüzmeye başlamıştı. Bazıları ise kanat üzerinde kurtarılmayı bekledi.

Sabah hava aydınlanırken Kızılada fener bekçisi Mustafa Pehlivan ve oğlu Ahmet Cemal Pehlivan kazayı fark etti. Hemen sandal ile uçağın yanına ulaştılar. İlk kurtarılanlar, Kabin Memuru Roxana, kucağında 5 aylık kız bebek Rospars ile annesiydi.

Ne yazık ki ters tarafa yüzmeye çalışan 4 yolcu boğularak hayatını kaybetmişti. Yine de böylesine zorlu bir suya inişte 38 kişinin hayatta kalabilmesi büyük bir başarıydı…

Türkiye saati ile 06.30’da Beyrut Havalimanı, uçağın inmediğini belirterek Air France’a telgraf çekti. Daha sonra Lefkoşe’den alınan son bilgiler Paris’e iletildi. Air France yetkilileri, kaptan pilotun Fethiye’den saat 17.30’da çektiği telgraf ile rahatladı. 38 yolcu kazadan kurtulmuştu.

Fethiye'de denize düşen Air France uçağı 65 yıl sonra görüntülendi

Yorumlar

Frenkler ~ 6 yıl önce
Katleriniz soykırıma ugratiniz 1.6 milyon cezayirliyi unutmiyacaz bu olaya Fransız kalmiycagiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu ne bicım turkce yahu ~ 6 yıl önce
Haberi stajere yazdirdınız heralde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnene kadar cogalmislar ~ 6 yıl önce
Yolcu ilk başta 32 arti 4 sonra 34 arti 1 ve en son 38 yapacaginiz habere

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000