09 Aralık 2015, Çarşamba 12:04:23

Yıldırım: "IATA'nın tahminlerini 2005'te geçtik"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havacılıkta emniyet standartlarının daha da yükseltilmesi, terör ve benzeri hadiselere karşı güvenlikle ilgili yeni teknolojilerin uygulamaya geçilmesi konusunda paydaşlarla ciddi iş birliği içerisine gireceklerini söyledi.
  • türk tipi başkanlıktan sonra türk tipi havacılık. her şeyin kötüsüne örnek olmak zorunda mıyız?
  • Yozgat,Rize,Mersin,Osmaniye,Aksaray,Karaman,Niğde,Kaş,Bolu,Edirne,Akhisar sizi bekliyor bakanım.
  • Şak şak şak , şap şap şap... Millette Para yok, pul yok... Şak şak şak,
  • havacilikta turk modeli, yap havuz,havalimani insaatinin maddi tarafini sisir,isadamlarina havalimani insaatindan para aktar, sonra salma yap ve kendi partin icin gazete ve televizyon al.. milletin parasi ile millete propaganda yap.. bunun adida hirsizlik olmasin ..
  • Bakanımız, yabancı pilotlara karşın uyguladığı kota ve yerli pilotlara pozitif ayrımcılık kurallarını tekrar uygulamaya koymasını ve konu ile ilgili bilgilendirilmesi için daha önceden airport haberin yaptığı kamuoyu aydınlatma projesini tekrar başlatmasını rica ederim
  • Sayın Bakan, havacılık sektöründe 170 bin kişi çalışıyor ama , şu shgm sefilleri oynuyor. Çaycısından genel müdürüne toplam 150 kişi ile çalışan bir sivil havacılığımız var. Ya kal edin ya yeterince ytişmiş personel ile takviye edin ki havacılık sektörünün önünü tıkamasınlar. Herks size müteşekkir olur, şimdidn teşekkürler.
  • Sağolun varolun bakanım. Osmanoyt paşayı da artık görevi başında görmek isteriz. Ülkemizin münasır devletler şeyine çıkabilmesi için bu ağır toplara ihtiyacı var :))
  • Ne kadar petrole bagimlilik, o kadar medeniyet. Amin.
  • AKparti ve Sn Yıldırım'a teşekkürler. Sevin sevmeyin, bu ülkede elh havacılık herkesin rahatlıkla kullanabildiği bir araç oldu. Ulaşım medeniyettir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havacılıkta emniyet standartlarının daha da yükseltilmesi, terör ve benzeri hadiselere karşı güvenlikle ilgili yeni teknolojilerin uygulamaya geçilmesi konusunda paydaşlarla ciddi iş birliği içerisine gireceklerini söyledi.

Yıldırım, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Avrupa ve Asya-Pasifik bölgeleri tarafından düzenlenen Airport Exchange 2015'in açılışında, havacılık merkezinin Asya'ya doğru kaydığını söyledi.

Havacılık merkezinin 1970'lerin başlarında ABD olduğunu anımsatan Yıldırım, 1980'lerde ise Pasifik'ten Avrupa'nın batısına doğru kaydığını dile getirdi.

Yıldırım, merkezin 1990'larda Doğru Avrupa olduğunu, bugün ise daha da doğuya kaydığını ve İstanbul'u merkez seçildiğini kaydederek, "Bu nedenle İstanbul'da dev bir havalimanı inşa etmeye karar verdik. Amaç kıtaları birbirine bağlamak" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin son 13 yıllık havacılık başarısından bahseden Yıldırım, havacılığın merkezinin batıdan doğuya doğru kaymasının bir tesadüf olmadığını, yaşanan gelişmelerin sonucu olduğunu ifade etti.

Büyüme ve gelişmeye aç bölgelerin Türkiye'nin etrafında olduğuna dikkati çeken Yıldırım, yakın gelecekte Türkiye'nin havacılığın çok önemli bir merkezi olacağını, bunun sadece kendi gayretleriyle değil, dünyadaki değişimin doğal bir sonucu olduğunu kaydetti.

"Şu anda 55 havalimanı faal"

Yıldırım, yaptıkları hesaplara göre son dönemde 20 milyona yakın hiç uçak ile tanışmayan vatandaşın uçağa bindiğini belirterek, "Bugün yaptığımız saha araştırmalarında şunu görüyoruz; işsiz de uçakla seyahat edebiliyor, öğrenci de, emekli de, çalışan da, iş adamı da. Bütün toplum katmanları uçakla seyahat edebilir hale geldi" dedi.

Göreve başladığı dönemde önüne Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından hazırlanan bir raporun konduğunu aktaran Yıldırım, raporda 2015 yılında Türkiye'deki iç ve dış uçuşların 55 milyonu bulabileceğinin öngörüldüğünü kaydederek, "Bunlar ya Türkiye'yi tanımıyorlar, ya da sopa yememişler dedim. Bu tahminleri atın çöpe. Biz IATA'nın tahminlerini 2005 yılında geçtik" şeklinde konuştu.

Yıldırım, 2015 yılında havada yolcu sayısında 180 milyonun aşılacağını, öyle göründüğünü, belirterek Türkiye'nin havacılıkta çift haneli büyüdüğünü söyledi.

Buradaki kerametin sektörün serbestleşmesinden kaynaklandığının altını çizen Yıldırım, daha önce Türkiye'de 26 havalimanı açıkken, şu anda 55 havalimanının faal olduğunu dile getirdi.

Daha önce yurt dışına varış noktaları 80 iken, bugün destinasyon sayısının 236'ya çıktığını vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin geçen 10 yıl içinde Avrupa'nın üçüncü, dünyanın ise dokuzuncu havacılık bölgesi haline geldiğini bildirdi.

"Türk havacılık sektöründe çalışan sayısı 170 bini buldu"

Yıldırım, Türk havacılık sektöründe çalışan sayısının 170 bini bulduğunu söyledi.

İstanbul'un her iki havalimanınında da ciddi trafik sıkışıklığı olduğunu belirten Yıldırım, geleceğe yönelik öngörüleri dikkate alarak yeni havalimanı yaptıklarını dile getirdi.

Yıldırım, yeni havalimanının yapılması, yerinin seçilmesi ve yapım yönteminin çok tartışıldığını anımsattı.

Havacılıktaki ihtiyaçlara işaret eden Yıldırım, sınırlı kaynaklarla bu ihtiyaçları azami derecede karşılamanın önemine vurgu yaparken akıllı finansman modelleri geliştirmenin zorunluluğunu da hatırlattı.

"Biz de tam onu yaptık, havacılıkta Türk modeli geliştirdik" diyen Yıldırım, bu şekilde havacılık sektörüne yaptıkları yatırımın 10 yılda 20 milyar doları bulduğunun altını çizdi.

"Bunu eğer genel bütçe imkanları ile yapsaydık, bu projelerin değil 10 yılda, gelecek 40 yılda gerçekleşme şansı olmazdı" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük İstanbul havalimanı, buna da artık bir isim koymak lazım, söylemesi her seferinde zor oluyor, yavaş yavaş buna bir isim düşünelim. Bu havalimanının ihalesini bütün dünyanın gözü önünde, televizyonların canlı yayın ortamında gerçekleştirdik. İhale bittikten sonra bana nasıl bulduğumu sordular. Dedim ki; biz bir maden çukuru verdik, üzerine dünyanın en büyük havalimanı yapılacak, 10,5 milyar avro yatırım yapılacak, 26,5 milyar avro da 25 yıllığına bize para verilecek, 25 yıl sonunda da bu dünyanın en büyük havalimanı bonus olarak bize geri dönecek. Fena bir alışveriş değil. Değil mi? Yani dünyanın en büyük havalimanının yaptırıyorsunuz, üstüne para alıyorsunuz, yetmedi havalimanını da geri alıyorsunuz. İş adamlarının iş için kafaları çok çalışır. Biz onlar kadar değiliz ama biz de onlar kadar bazı konulardan anlarız."

"Her yerde insanların konup kalkabileceği tesisler yapacağız"

Yıldırım, bundan sonraki hedeflerinin havacılığı daha fazla yaygınlaştırmak olduğunu, her yerde insanların konup kalkabileceği tesisler yapacaklarını söyledi.

Bölgesel iş birliklerini de yoğunlaştıracaklarını anlatan Yıldırım, bugün itibarıyla 165 ülke ile ikili hava ulaşım anlaşması yapmış olduklarını dile getirdi.

Başta komşu ülkeler olmak üzere havacılıkta bakir ülkelerle tecrübelerini paylaşacaklarını aktaran Yıldırım, havacılıkla ilgili diğer yan etkinliklerde destek programı başlatacaklarını ifade etti.

Yıldırım, havacılıkta emniyet standartlarının daha da yükseltilmesi, terör ve benzeri hadiselere karşı güvenlikle ilgili yeni teknolojilerin uygulamaya geçilmesi konusunda paydaşlarla ciddi iş birliği içerisine gireceklerinin altını çizdi.

Yıldırım: "IATA'nın tahminlerini 2005'te geçtik"

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

yaw he he ~ 8 yıl önce
türk tipi başkanlıktan sonra türk tipi havacılık. her şeyin kötüsüne örnek olmak zorunda mıyız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İcraatın İçinden ~ 8 yıl önce
Yozgat,Rize,Mersin,Osmaniye,Aksaray,Karaman,Niğde,Kaş,Bolu,Edirne,Akhisar sizi bekliyor bakanım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kâmil ~ 8 yıl önce
Şak şak şak , şap şap şap... Millette Para yok, pul yok... Şak şak şak,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ztk ~ 8 yıl önce
havacilikta turk modeli, yap havuz,havalimani insaatinin maddi tarafini sisir,isadamlarina havalimani insaatindan para aktar, sonra salma yap ve kendi partin icin gazete ve televizyon al.. milletin parasi ile millete propaganda yap.. bunun adida hirsizlik olmasin ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yabancı ~ 8 yıl önce
Bakanımız, yabancı pilotlara karşın uyguladığı kota ve yerli pilotlara pozitif ayrımcılık kurallarını tekrar uygulamaya koymasını ve konu ile ilgili bilgilendirilmesi için daha önceden airport haberin yaptığı kamuoyu aydınlatma projesini tekrar başlatmasını rica ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Personel ~ 8 yıl önce
Sayın Bakan, havacılık sektöründe 170 bin kişi çalışıyor ama , şu shgm sefilleri oynuyor. Çaycısından genel müdürüne toplam 150 kişi ile çalışan bir sivil havacılığımız var. Ya kal edin ya yeterince ytişmiş personel ile takviye edin ki havacılık sektörünün önünü tıkamasınlar. Herks size müteşekkir olur, şimdidn teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sağolun varolun ~ 8 yıl önce
Sağolun varolun bakanım. Osmanoyt paşayı da artık görevi başında görmek isteriz. Ülkemizin münasır devletler şeyine çıkabilmesi için bu ağır toplara ihtiyacı var :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Medeni ~ 8 yıl önce
Ne kadar petrole bagimlilik, o kadar medeniyet. Amin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havayolu halkın yolu ~ 8 yıl önce
AKparti ve Sn Yıldırım'a teşekkürler. Sevin sevmeyin, bu ülkede elh havacılık herkesin rahatlıkla kullanabildiği bir araç oldu. Ulaşım medeniyettir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000