30 Temmuz 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Merhabalar.. Ben bu konuya birazda farklı bir acidan yaklasmak istiyorum..Ben 52 yasinda emekli olmus biri olarak turkiyede normaldir dusuncesindeydim.Amerika seyhatim sonrasinda contuarlarda calisan 65 yasinda personel gorunce ne kadar genç emekli edildigimizi anladim..Bu durumu çok yanlis buluyorum.olaya bide su açıdan bakıcam memur sef veya mudur arkadaslari 50 yasinda emekli esiyorsan ve bu kisilerin 50 yasindan sonra bir ise yaratmayacağını düşünüyorsan o zaman tum yüksek kademedede bunu yapmalisin.Genel mudur ve Tum departmanlardada yapmalisin yoksa karadenizli oldugunuz icin veya birinin yakini olduğu icin 50 dinden sonra hala çalışıyorsan..bu buyuk bir haksizliktir.Adil degilsen gunun birinde adalet bekleme hakkimi helal etmem.
  • ah x kişisi erkek kabin memuru istemiyormuş. Hemen kaldırın atın tüm erkekleri. Bir sicilden ibaret olduğunu unutma. Bu şirket sanada kalmaz. Küçük egoist.
  • Okuyunca Prostat Oldum Şikayetciyim
  • düne kadar bir daha asla kabinde lise mezunu alımı olmayacak denmişti..lise mezunu alınıyor..yaş sınırında da afrika ülkeleriyle yarışmayı bırakıp 35 e çeksinler şu saçmalıgı..
  • Yaşlıları hiç çekilmez bakımsızliktan ve bezginlikten .... ise girişlerinin 2 senesinde kabul günü teyzelerine dönüşüyorlar .
  • Su yas siniri olayindan artik vazgec thy.30 yasini gecmis biri elden ayaktan dusmuyor, performansi gerilemiyor aksine daha bilincli olgun bir calisan sorumluluklari artan bir birey olarak isine daha siki sariliyor daha ozverili calisiyor.yillardir mulakattan elediklerinize 2 yil ceza koyup basvuru yapmalarini engelleyip insanlarin gereksiz yere zamanlarindan caldiniz onunu kestiniz.bu isi gercekten yapmak isteyenler bu tarz gereksiz cezalarinizla yas engeline takildi. Onu gectim tecrubeli ilanda dahi yas kriteri ariyorsunuz 3 yil tecrube diyip yas kriteriji dusuk tutup insanlari son numara baslatiuorsunuz.madem yas kriterini tecrubelide dahi ariyorsunuz 6 aylik tecrube dersiniz tevrubeliyi oyle alirsiniz.bizde tecrubeliler olarak yas yukselmis ve 1 yil tecrube edinmis ilan istiuoruz.yillardir farkli sirketlerde emek verdik bizim gibi tecrubelilerede sans vermelisiniz
  • daha önce de bu tarz bir durum olmuştu. THY yaş sınırını revize etmişti. yine revize etmeli..dövmesi olmayan aday bulmakta zorlanıyor zaten..
  • Uçan aşçı olsunlar,yaş sınırı da yok hem,aylık 8bin ila 18bin TL arası garanti nasılsa.Boşuna debelenmesin kimse memuy olcam diye....
  • Yaş sınırı getirilmiş, ancak şöyle bir durum var, referansı AKP den olanlarda ne yabancı dil, ne yaş sınırı aranmıyor, çok güzel itirazsız ve şartsız koşulsuz işe alınıyor,
  • Erkek kabin memuru alınmasın artık bir süre, kabini erkekler doldurdu zaten!!! Ben şahsen ekibimde birden fazla erkek kabin memuru istemem.

THY kabin memuru alacak peki kıl payı kaçıranlar ne olacak?

Türk Havacılığının dünyadaki yükselen yıldızı Türk Hava Yolları, bu sektöre merakı olanların her zaman hayali olmuştur. THY’de görev yapmak, THY ile aynı yolda yürümek başta gençler olmak üzere hemen hemen herkesi saran bir rüyadır.

Tabi THY denince ilk akla gelen meslekler ya pilotluk yada kabin memurluğu oluyor. Faklı uçuş okullarında pilotluk eğitimi alan gençlerin bile eninde sonunda varmak istedikleri adres şüphesiz THY oluyor. Hakeza; kabin memurluğu da öyle…

Çünkü THY hakikaten çok büyük bir marka. Hem sosyal hem de ekonomik şartlarının yanı sıra, dünyadaki yerinin insanları buraya çekmesi kadar doğal bir durum olamaz.

THY, geçtiğimiz günlerde kabin memuru alımı yapacağına dair bir ilan yayınladı. Bu ilan, binlerce insanda büyük bir heyecana neden oldu. İlandaki şartları taşıyanlar için her şey kusursuz gibi görünürken, bazıları için de hayal kırıklığı yaşattı.

İşe alım kriterleri havacılık sektörüne özel bir durum değil elbette. Her şirket, ihtiyacına yönelik personel alır ve bu ihtiyacını da belli şartlara göre ayarlar. Burada herhangi bir sorun yok. THY’nin belirlediği şartlar da şirket açısından son derece olağan.

Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi bazı hayal kırıklıkları çok küçük nüanslara dayanıyor. Bunlardan birincisi yaş sınırı, diğeri de erkek kabin memuru alınmayacak olması…

Erkek kabin memuru tercih edilmemesini sorgulamak çok doğru olmaz. Belli ki böyle bir ihtiyaç yok. O nedenle bu durum bana göre çok fazla sorgulanamaz. Ancak yaş sınırı konusunda esnek olunması havacılığın doğasında var. En azından kabin memurluğu için.

THY yaş sınırını 30 olarak belirledi. Yani dedi ki; 01/01/1988’den önce doğanlar başvuru yapmasın. İlanda bir yaş sınırı olacaksa, elbette bu sınırı bir yerde kesmek gerek. Ancak benim anlatmaya çalıştığım şey, üst yaş sınırının çok da gerekli olmadığı yönünde.

THY dünyanın en çok noktasına uçan havayolu konumunda. Ayrıca en popüler şirketlerden biri. Peki dünyadaki diğer şirketlerin kabin memuru alımındaki yaş kriterleri neler? Şimdi onlara bir bakalım.

Lufthansa: alt sınırı 18 (üst sınır yok)

British Airways: alt sınır 18 (üst sınır yok)

Singapur Airlines : alt sınırı 18 (üst sınır yok)

Qatar Airways: alt sınırı 21 (üst sınır yok)

easyjet: alt sınırı 18 (üst sınır yok)

Emirates: alt sınırı 21 (üst sınır yok)

Ryanair: alt sınırı 18 (üst sınır yok)

WizzAir; alt sınırı 18 (üst sınır yok)

Iberia: alt sınırı 18 (üst sınır yok)

Cathay Pacific: alt sınır 18 (üst sınır yok)

Air Europa: alt sınırı 21 (üst sınır 35)

Vueling: alt sınır 18 (üst sınır 30)

Aer Lingus:  alt sınır 21 (üst sınır 35)

Oman Air : alt sınır 21 (üst sınır 30)

Air Arabia: alt sınır 21 (üst sınır 30)

Saudia Airlines: alt sınır 22 (üst sınır 30)

Korean Air: alt sınır 18 (üst sınır 27)

Air Asia: alt sınır 18 (üst sınır 28)

Çok daha fazla şirket var ancak ben burada kesiyorum. Şirketleri şöyle bir incelediğinizde Avrupalı  havayollarının 18’den büyük olan adayların başvurularını kabul ettiğini göreceksiniz. Ancak Orta Doğu ve Asyalı şirketlerin ise üst sınır belirlediğini görebiliyoruz.

Şimdi buradan ’50 yaşında birini işe mi alsınlar’ diyecek olanlar çıkacak biliyorum. Mesele yaşı ilerlemiş olanların kabine alınmaları değil, 31-32 yaşında olup da başvuru yapamayacak olanların durumu. Hatta 32’ye de gitmeyelim.Başvuruyu birkaç ay ile kaçıranların hayal kırıklıklarından bahsediyorum.

Bence üst sınır olmamalı. Başvuruların içinden seçilerek eleme yapılmalı diye düşünüyorum. Ancak illa bir sınır olacaksa, tıpkı bedelli askerlikteki düzenleme gibi yapılabilir. Biliyorsunuz bedelli askerlikte yaş sınırı 31 Aralık 1993 doğumlu olanlara kadar belirlendi. Ancak daha sonra bu karar 1 Ocak 1994’lülere yarayacak şekilde düzenlendi.

THY de buna benzer bir çözüm bularak yaşanan hayal kırıklıklarını giderebilir.

THY kabin memuru alacak peki kıl payı kaçıranlar ne olacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (36)

Android Uygulaması ~ 6 yıl önce
Merhabalar.. Ben bu konuya birazda farklı bir acidan yaklasmak istiyorum..Ben 52 yasinda emekli olmus biri olarak turkiyede normaldir dusuncesindeydim.Amerika seyhatim sonrasinda contuarlarda calisan 65 yasinda personel gorunce ne kadar genç emekli edildigimizi anladim..Bu durumu çok yanlis buluyorum.olaya bide su açıdan bakıcam memur sef veya mudur arkadaslari 50 yasinda emekli esiyorsan ve bu kisilerin 50 yasindan sonra bir ise yaratmayacağını düşünüyorsan o zaman tum yüksek kademedede bunu yapmalisin.Genel mudur ve Tum departmanlardada yapmalisin yoksa karadenizli oldugunuz icin veya birinin yakini olduğu icin 50 dinden sonra hala çalışıyorsan..bu buyuk bir haksizliktir.Adil degilsen gunun birinde adalet bekleme hakkimi helal etmem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F/o ~ 6 yıl önce
ah x kişisi erkek kabin memuru istemiyormuş. Hemen kaldırın atın tüm erkekleri. Bir sicilden ibaret olduğunu unutma. Bu şirket sanada kalmaz. Küçük egoist.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumlarınızı ~ 6 yıl önce
Okuyunca Prostat Oldum Şikayetciyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
crew ~ 6 yıl önce
düne kadar bir daha asla kabinde lise mezunu alımı olmayacak denmişti..lise mezunu alınıyor..yaş sınırında da afrika ülkeleriyle yarışmayı bırakıp 35 e çeksinler şu saçmalıgı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gençleri çekilmiyor, ~ 6 yıl önce
Yaşlıları hiç çekilmez bakımsızliktan ve bezginlikten .... ise girişlerinin 2 senesinde kabul günü teyzelerine dönüşüyorlar .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ceren ~ 6 yıl önce
Su yas siniri olayindan artik vazgec thy.30 yasini gecmis biri elden ayaktan dusmuyor, performansi gerilemiyor aksine daha bilincli olgun bir calisan sorumluluklari artan bir birey olarak isine daha siki sariliyor daha ozverili calisiyor.yillardir mulakattan elediklerinize 2 yil ceza koyup basvuru yapmalarini engelleyip insanlarin gereksiz yere zamanlarindan caldiniz onunu kestiniz.bu isi gercekten yapmak isteyenler bu tarz gereksiz cezalarinizla yas engeline takildi. Onu gectim tecrubeli ilanda dahi yas kriteri ariyorsunuz 3 yil tecrube diyip yas kriteriji dusuk tutup insanlari son numara baslatiuorsunuz.madem yas kriterini tecrubelide dahi ariyorsunuz 6 aylik tecrube dersiniz tevrubeliyi oyle alirsiniz.bizde tecrubeliler olarak yas yukselmis ve 1 yil tecrube edinmis ilan istiuoruz.yillardir farkli sirketlerde emek verdik bizim gibi tecrubelilerede sans vermelisiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
crew ~ 6 yıl önce
daha önce de bu tarz bir durum olmuştu. THY yaş sınırını revize etmişti. yine revize etmeli..dövmesi olmayan aday bulmakta zorlanıyor zaten..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FC&FSC ~ 6 yıl önce
Uçan aşçı olsunlar,yaş sınırı da yok hem,aylık 8bin ila 18bin TL arası garanti nasılsa.Boşuna debelenmesin kimse memuy olcam diye....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
XXX ~ 6 yıl önce
Yaş sınırı getirilmiş, ancak şöyle bir durum var, referansı AKP den olanlarda ne yabancı dil, ne yaş sınırı aranmıyor, çok güzel itirazsız ve şartsız koşulsuz işe alınıyor,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NizamiYorum ~ 6 yıl önce
Referansın akp den olursa kabinde ne isin var yuzyılın aptalı secilirsin guzel kardesim, genel müdürlükte git yat satis pazarlama falan takil, yurtdisina da gonderirler seni kiranin yarisini/tamamini oderler ustune de vatandaslik alirsin 3-5 seneye. Kabinde 3-5 kızla taniscam diye gelecegini yakma derim :)
şikayetçiyiz ~ 6 yıl önce
Erkek kabin memuru alınmasın artık bir süre, kabini erkekler doldurdu zaten!!! Ben şahsen ekibimde birden fazla erkek kabin memuru istemem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hadi bye ~ 6 yıl önce
Git atlas'da uç o zaman, yanlış yere gelmişsin

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000