04 Mart 2024, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

THY-Hava İş arasında neler oluyor?

Türk Hava Yolları ile Hava İş Sendikası arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde kartlar açık oynanmaya başladı.

Son haftalarda taraflar peş peşe açıklamalar yapıyor ve benim hatırladığım kadarıyla hiç bu kadar kamuoyunun bileceği ölçüde şeffaf açıklamalar yapılmamıştı. Bunun sebebi çok belli ki, iki taraf da anlaşmanın henüz sağlanmamış olması nedeniyle topu kendi üstünden atmaya çalışıyor. Bir taraf diyor ki; 'Hala anlaşamadık ama suçlusu ben değilim'. Öbür taraf durur mu, onlar da 'ben hiç değilim' diyor.

Yanlış hatırlamıyorsam bir kez daha süreç bu kadar uzamıştı. Onun dışında hiç bu kadar uzadığını ben hatırlamıyorum. Mesela geçen sene Aralık ayı bitmeden anlaşma sağlanmıştı. Bu sene Mart ayına geldik ama hala belirsizlik hakim. 

Zam oranları ve çeşitli haklarla ilgili aslında hem THY tarafı hem de sendika tarafı anlaşmaya yakın. Ama Pazar mesaisi görüşmeleri tıkanma noktasına getiren en kritik eşik gibi duruyor. THY yönetiminin Pazar mesaisi konusunda neden bu kadar ayak direttiğini ben şahsen anlamış değilim. Alternatif bile sunulamıyor. Bu noktada sendikanın duruşu çalışanlar tarafından takdirle karşılanıyor.

Ancak THY'nin süreç uzadığı için zam kararı alması da bir o kadar olumlu bir adım oldu. Olumlu oldu olmasına ama biraz da 'süreç daha uzayacak' mesajı gibi de duruyor. Tabi her zaman olduğu gibi olan çalışana oluyor. 

Açıklama savaşlarında boks maçı misali bir raund o tarafa bi raund bu tarafa...

THY için bir ara 'Yüzde 105 zam' teklifi verdi şeklinde bir haber yayıldı. Bu haber sendikayı biraz tufaya düşürme gibi geldi bana. Ancak Hava İş'ten karşı açıklama ile bunun hesapsız bir hesap olduğu cevabı geldi. Şeffaf olalım derken karman çorman bir şey çıktı ortaya.

Son açıklamalardan sonra benim tahminim anlaşma zemini biraz daha zorlaştı. Bu saatten sonra THY, Pazar mesaisi konusu bu kadar gündeme gelmişken çalışanları daha fazla üzmemeli ve bu konudaki gardını indirmeli. En azından bir orta yola gelmeli. 'Asla' demek bir işverene yakışmaz.

MAAŞLARIN ŞEFFAFLIĞI MESELESİ

Havacılık gündemini buradan takip arkadaşlar son açıklamalardan sonra çok kızdı. Gelen yorumlar, mesajlar bunu bize bir kez daha gösterdi. Ancak biz maaş miktarların falan yazmadık. Açık seçik yazan taraf biz değiliz. Maaş artış oranları, hak talepleri ve masadaki maddeler üzerinden haberler yaptık. 

Bunu da yapmak zorundayız zaten. İşimiz bu. Daha önce de yazmıştım. Gelen tepkilerden çok daha fazla; 'Sizden haber bekliyoruz, durum ne oldu, siz görüşüyorsunuzdur, haberiniz vardır' gibi çokça mesaj alıyoruz. Havacılık gazetecileri olarak bildiklerimizi de yazmaya gayret ediyoruz. Yoksa yüzbinlerce insan neden bizi takip etsin?
 

THY-Hava İş arasında neler oluyor?

Yorumlar

Güven ~ 2 ay önce
Pandemi gibi mail atsalar keşke TAZMINAT kabul edin gidin deseler 1 dk durmam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin memuru ~ 2 ay önce
Benim pazar mesaimi ona buna dağıtma benim pazar mesaimi vereceksin eğer gerçekten yöneticiysen yok kuklaysan zaten sen gidersin gelen verir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asd ~ 2 ay önce
madem zam yapiyorsun ocaktan itibaren neden yapmadin neden sadece subat hala ne kadar az para veririm onun derdinde pazar mesaisi yilan hikayesine döndü yaziklar olsun ulkenin bayrak tasiyicisi havayolunun haline bak %35 ile yeni baslattiginiz personelden yurtlarda kalanlar var insanlar kiraya bile cikamiyor kiraya cikmak lüks oldu zamaninda minibuse otobuse binmeyin diyen siz degil miydiniz bunu mu reva goruyorsunuz personelinize lafa gelince 5 yildizli ucan restoran yolcuya yok demek yok ucagi arayin tarayin bulun falan filannn hadi be ordan!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
%105 ~ 2 ay önce
%105’i ilk açıklayan, Bolat başkanın linkedinde sürekli etkileşim kurduğu bir hesap. Ortada fol yok yumurta yokken %105 söylentisi çıkardılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Polonyalı Mendil ~ 2 ay önce
ahmet bolat burada oldugu surece pazar mesailerini vermez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cpt ~ 2 ay önce
şirket çalışanlarını çok düşünse idi.%50 yi 1 ocak’tan itibaren yapar ve kalan farkı anlaşma olduktan sonra verirdi.Ha pazar konusu kesinlikle verecek çünkü 2019 kasım ‘dan beri verilmiyor tek taraflı olarak.Tis’e aykırı Tis anayasal güvence altındadır.Müktesep hakkımızdır.Şimdi veya sonra faizi ile verilecek.o yüzden THY büyük tür.Yeterki yönetilebilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Baydı Bu Pazar Mesaisi ~ 2 ay önce
Dede 5 gun off yap pazar işe gel mesai al, boyle bir Dunya mi var ? Vardiyali yer personeli haftanin 6 gunu 8 saat iş 2 saat yol geliyor bos gunu yok pazar mesaisi boyle hakedilir.
acemice bir yazı ~ 2 ay önce
çünkü tis görüşmelerinde sonuç çıkmıyorsa bunun sebebi sendika olamaz. sonuç çıkmamasının sebebi patronun hayır demesidir. istenilen şeyler olması gereken minimum haklar olmasına rağmen anlaşma yapılamıyorsa bunun sebebi patrondur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000