17 Eylül 2018, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • DÜRÜST İNSAN ADINI GİZLEYEREK BAŞKALARI HAKKINDA KÜÇÜLTÜCÜ BEYANLARDA BULUNMAZ. SİZ BU MESAJI ALİ KIDIK BEYİN MAİL ADRESİNE GÖNDERİN Kİ SİZE DÜRÜST DİYEBİLEYİM. BENDEN İSTEDİĞİNİZ GİBİ ŞÜPHELENEBİLİRSİNİZ.
  • Fatih sultan mehmet ya da Recep Tayyip Erdoğan olmalı. Biri istanbulu aldı bize hediye etti diğeri o havaalanını yaptırdı. Bence bu iki isimden biri olmalı
  • 15 Temmuzda şu anki Cumhurbaşkanımızın emriyle uğrunda sokaklara döküldüğümüz, tankların önüna yattığımız vatanı, ülkeyi kim kurdu? Bunu hiç düşünmüyorsunuz değil mi? Yazık, çok yazık!
  • en büyük Türk Atatürk. Arap sevenler arabistana suriyeye gitsin oralar sizin memleketiniz hadi.
  • Bu iktidar gidince nasılsa birçok yerin ismi değişecek,şimdi istediklerini koysunlar,yeri geldiğinde görücez !
  • Evet en büyük Türk'ün adı yakışır onun adı istanbul'un fatihi olan Fatih Sultan Muhammed Han. o olmuyorsa Abdulhamid Han. Hadi İnşaaAllah.
  • Rusya stalinden kurtularak ilerlemeye başladı.
  • En manalı isim İstanbul'u fetheden kişinin isminin olmasıdır.
  • istedikleri kadar cirpinsnlar,, tarih kimi olumsuzlestirecegini soyler
  • Kimi insan kabul etmiyor ya da tepki veriyor ama tabii ki en büyük Türk Atatürk'dür. Alpaslan vs hepsi çok değerli Türk büyüklerimizdir ancak Atatürk ve silah arkadaşları olmasalardı bugün Türk diye bir millet bu diyarlarda var olmazdı, olsa bile sayısı az, baskı altında yaşamak zorunda olan, ismi değişik, dini başka veya dinini gizli yaşamak mecburiyetinde olurdu. Eskiden Rusya'da, Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşayan Türklere sorun ne demek istediģimi iyi anlarlar, anlatırlar ama anlamak isteyene tabii. Ayrıca önce Atatürk ve İnönü'ye 'iki ayyaş' , Türk diye bir şey yoktur, Türklük faşistliktir, Türk demeyelim Türkiye'li diyelim, milliyetçiliği ayaklar altına aldık diyenler, T.C ve andımızı yasaklayanlar sonra yüce Allah'ın sopasıyla, şımarttıkları alnı secdeye değen kardeşlerinin gerçek yüzleri ortaya çıkıp, Atatürk'ün yaptıklarının önemi bir kere daha yüzlerine tokat gibi vurulunca koltukları sallananlar çıkar için bir anda sözde yerli ve milli olanlar Atatürk'ün ismini yeni havalimanı'na verirler mi sizce? Bence vermezler, yabancılara imtiyazlar veren, zamanında topraklarımızın büyük çoğunluğunu kaybettiğimiz, Türklüğü red edip, Osmanlıcılık ve İslamcılığı kabul eden ancak Alman hayranı olup Alman mandacılığını isteyen Abdülhamit'in adını verirler, ne de olsa yaptıklarıyla onun izindeler ! Saygılar, hürmetler sunarım.

IGA Dünyanın En Büyüklerinden Biri Olacak: Ona En Büyük Türk’ün Adı Yakışır


 

Gerek 3 ncü havalimanının yapılacağı arazinin tespitinde,  ihale aşamasında ve gerekse ihaleyi takip eden süreçte geçici olarak İstanbul Grand Airport ( IGA ) olarak isimlendirilen havalimanı için çok şey yazıldı ve çizildi. İlgililere yazılı sorular yöneltildi. Bunların hepsinin üzerine bir sünger çekelim demek beni aşar. Ama bir şey biliyorum ki, o da şu an için bunları göz önünde,  kolay ulaşılabilir yükseklikte bir rafa koyup Türkiye’mizin bu büyük projeden beklentilerinin tam olarak karşılanması için herkesin var gücü ile çalışması gerektiği.

Evet;  IGA açıldığı gün İstanbul’umuzun 2 nci havalimanı olacak ( Atatürk Hava Limanının faaliyetine son verileceği ve bu sahanın Milli Park haline getirileceği beyan edilmişti )  İstanbul Grand Aırport ( IGA ) 29 Ekimde açılacak. Kazasız belasın, herhangi bir aksaklık olmadan açılarak çalışmaya başlaması en büyük dileğimiz. Ve de inşallah böyle olur.

Her ne kadar Havalimanı inşaatının % 97’si bitti deniyorsa da biten yalnız birinci fazıdır. Proje plana uygun ilerliyor.  Bir geri kalma eksiklik ve gecikme yok gibi görünüyor. Malum sistem 5 fazdan oluşuyor. Ve de İnşaat 2028 yılında tamamlanacak.

HAVALİMANI 29 EKİMDE AÇILACAK MI?

IGA ve DHMI tamam veya natamam, mecburen açılacak havalimanını, Zira devlet büyüklerimizce bu tarih hedef olarak verilmişti. Evet; Türkiye’nin en büyük projelerinde biri olan İstanbul Grand Airport’u bu günkü konuma getirebildikten sonra projeye gölge düşürülmesi ancak natamam yapılacak açılışın belirli aksaklıklara neden olması ile mümkün olabilir. İnşallah böyle olmaz ve işletmeyi açılışını takiben yüzümüzün akı ile çalıştırmamız mümkün olabilir. Kaldı ki kişisel inancım, natamam açılışın belirli risklerine birlikte getireceğinin Cumhurbaşkanımıza ifade edilmesi halinde, kendilerinin bu konuda ısrarcı olmayacakları yönündedir. Kraldan fazla kralcı olanların bunu söyleme cesaretleri var mı? Onu bilemem.

AÇILIŞ ÖNCESİ YAPILMASI ELZEM OLAN KONTROLLER.

Bu arada IGA,  DHMI ve değişik üniversitelerde okuyan öğrencilerinin müştereken yürüteceği “ deneme” çalışmalarının 15 Eylül’ de başlayacağı haberi Airporthaber’de yer aldı. Yapılması elzem olan bu çalışmada öğrenciler uçacakmış gibi terminalden girecek, bilet ve bagaj işlemi yaptırıp pasaport kontrolünden geçtikten sonra uçağa binişin son kontrol noktalarına kadar gelecek. 15. Eylülü izleyen günlerde aynı işlem bu kez 3 bin üniversite öğrencisiyle, son provada ise 5 bin öğrenciyle tekrarlanacak. Umarım ki bu arada bagaj dağıtım sistemi ve mevcut diğer unsurlarında çalışmaları aynı hassasiyet ve özenle kontrol edilmiş olacaktır.

YOLCU KAPASİTESİ

Havalimanımız açılış aşamasında 90 milyon, 2028’ de ise 200 milyon yolcu kapasiteli olacak. Havalimanımızın bu kapasiteye ulaşabilmesi ve dünya klasmanında yerini alabilmesi için her şeyden önce belirtilen miktarda yolcunun havalimanımızdan geçmesi gerekir.  Bu da demektir ki havalimanımızın belirtilen kapasiteye ulaşması salt meydanın büyüklüğü, konumu ve de iyi işletimiyle ilgili bir konu değil. Devletin dış politikası da dâhil konuyu etkileyecek birçok önemli unsur var. Tabii ki tepedekiler bunun farkındadır.

UÇAĞA BİNSİN VEYA BİNMESİN TÜRK HALKI İÇİN ÖNEMLİ KONU:

Devlet Havalimanın yolcu garantisi gelirlerinin toplam tutarını ihale şartnamesinde belirtmişti. Yıllık gelir garanti edilen bu meblağın altında kalırsa aradaki fark doğal olarak işletmeciye ödenecek. Bu ödemeyi kim yapacak? Tabii bu konuyu gündeme getirince akla Zafer Havalimanı için müteahhide verilen garanti akla geliyor 2012’de hizmete açılan Zafer Havalimanı’nda, devletin garanti ettiği yolcu ile gerçekleşen yolcu sayısı arasındaki fark uçuruma dönüşmüş. Zafer Havalimanı için yükleniciye garanti edilen yolcu sayısının, sadece yüzde 4’ünün gerçekleşmiş olmasının bu konuda ne denli  büyük bir öngörüsüzlük olduğu görebilmek için bu işten anlamaya bile gerek yok. Bu öngörü yoksunu yöneticilere nasıl bir müeyyide uygulandığını bilmiyoruz. Tabii ki bir ceza verilip verilmediğin den de bi haberiz.  Bir de yüklenici firma ile yapılan anlaşmanın 2044 yılında sonlanacağını ve 2012 ila 2016 yılları arasında firmaya devlet tarafından 20.856.848. Avro ödenmiş olduğunu düşünürseniz gerisi için korkmamak elde değil. Tabii ki İstanbul Grand Airport konusunda benzerinin yaşanması söz konusu olmayacaktır.

DEVLET ELİNDEN GELENİN FAZLASINI YAPTI

Evet; Devletimiz İstanbul Grand Airport’un yapım ve işletiminin başarılı olması için elinden gelen her şeyi yaptı. Yüklenici firmaların Projeye kredi bulmaları aşamasında bu konuya nasıl destek verildiği düşünüldüğü takdirde DHMI’ nin yaptığı fedakârlığın her türlü takdirin üzerinde olduğu ortada. Şimdi İşletmecilere düşen, nereden daha fazla gelir sağlanacağını çok doğru hesaplayarak buna uygun işletme projelerini hayata geçirecek konulara özen ve önemle eğilmek.

EN KOLAY HALLEDİLMESİ GEREKEN KONUDAN ÇIT YOK

İsminin ne olacağı konusunda halen bilgimiz olmayan son olarak adının Abdülhamit Han olacağını bir basın mensubunun haberinden okuduğumuz  ( Her ne kadar sonra geri alındıysa da ) Havalimanımızın ismi de herhalde açılışın yapılacağı tarihte açıklanacak. Temennimiz Havalimanına yalnız belirli bir zümre tarafından benimsenecek bir ismin konulmaması ve tüm Türk Milletinin saygı ile karşılayacağı bir isimle anılmasının sağlanmasıdır.. Dünyada ( Türkiye’mizi hariç tutup) ismi sonradan değiştirilen havalimanlarını araştırırsanız tabii ki örnekler mevcut.  Bunlardan biri Ülkeyi 24 sene demir yumrukla yönettiği söylenen Zeynel Abidin Bin Alı’ nin adını taşıyan ve adı geçen kişinin iktidardan devrilmesini ve yurt dışına kaçışını takiben adı değiştirilen Tunus Havalimanını ve  ismi Makedonya ve Yunanistan’ın mutabakatı sonucunda ‘ Üsküp Havalimanı “ olarak değiştirilen eski adı ile Büyük İskender Havalimanını ifade etmek mümkün.. Şu anda Afrika’da 4 Havalimanının isminin değiştirilmesi için kampanya yürütüldüğü de edindiğim bilgiler arasında.  Dünyada isimleri değiştirilen veya devlet büyüklerinin adı verilen diğer havalimanları ise ( yanılma ve unutma müstesnadır )

1) Newyork Kennedy Uluslararası Havalimanı
2) Delhi İndra Ganhi Uluslararası Havalimanı.
3) Lübran Rafic Hariri Uluslararası Havalimanı 
4) George Bush İnternational Airport.  Houston
5) Paris Charles de Gaulle Uluslararası
6) Cidde King Abdülaziz Uluslararası Havalimanı.
7) Dammam King Fahd Uluslararası Havalimanı
8) Doha Hamad Uluslararası Havalimanı
9) Riyad King Khaled Uluslararası Havaalanı
10) Casablanca Mohamed V Uluslararası Havalimanı.
11) Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı
12) Güney Afrika King Shaka Uluslararası Havalimanı
13) Sardar Vallabhbhai Patel Uluslararası
14) Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı: 
15) Soekarno-Hatta Uluslararası Havaalanı  

Yukarıda belirtilen Havalimanı isimlerine bakınca, ya suikasta uğrayan ve yitirilen devlet büyüklerinin isimlerinin  ( 3 Uluslararası Havalimanı )  havalimanlarına verildiğini, ya da ülkelerinin egemenlik savaşında önemli rol oynayan ( 6 Havalimanı )  bir anlamda tarihi şahsiyetlerin bu isimlendirmelerle anıldığı görülecektir. Bunun dışında gerek kendisi ve gerekse oğlu görevden ayrıldıktan sonra Havalimanına adı verilen George W Bush ( Baba ) Uluslararası Havalimanı mevcuttur ki ( 1 Havalimanı ) bu tür bir anılma tabii ki çok anlamlıdır.  Bunun dışında Ortadoğu’da ülke krallarının, emirlerinin de ( 5 Havalimanı ) isimlerinin verildiği uluslar arası havalimanları da mevcut olup bu isimlendirmenin bahis konusu ülkelerin yönetim şeklinden kaynaklandığı il akla gelen husustur.  Eminim ki, söz konusu ülkelerde bu uluslararası havalimanları için başka bir isim önerme cesaretine sahip bir Allahın kulu da çıkmamıştır. 

TÜRKİYEMİZDEKİ UYGULAMALAR

Türkiye’mizdeki uygulamalara bakılırsa Ağrı Havalimanının ismi "Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı " olarak, Hakkâri-Yüksekova Havalimanı'nın ismi de " Hakkâri Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı" şeklinde, Iğdır Havalimanının isminin ise “Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı olarak. Kars Havalimanı'nın ise adının Kars Harakani Havalimanı şeklinde değiştirilmiş olduğu görülüyor. 

Bizde iktidar veya mahalli idarelerin değişikliğini takiben meydanlara, caddelere, parklara ve sokaklara bir önceki yönetim tarafından verilmiş olan isimlerin değiştirilmesine alışkınız. Hatta nedense bazı yönetimlerin ilk işi bu olur. Bunları sıralamaya kalksak sayfalar yetmeyecek.  Yüzlerce örnek bulunabilir.

Dünyanın sayılı en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul Grand Airport’ un uluslararası sivil havacılık kayıtlarına da girecek olan isminin sonradan değiştirilmesi hoş bir manzara arz etmez. Ve haliyle münazara konusu olacaktır. Konuyu bu şekle dönüşmesine imkân vermeden halletmekte fayda var. Umarım bu husus göz önüne alınır. Hem ülkemiz turizmi büyük adımlar atsın, hem de IGA büyüklüğüne yakışır miktarda yolcu ile dolsun ve bizlerde dünyanın en büyük havalimanlarından biri Türkiye’mizde diyelim.

Daha önce bir yazımda da ifade ettiğim üzere “ IGA DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ OLACAK: ONA İSTİKBALİ GÖKLERDE GÖREN EN BÜYÜK TÜRK’ÜN ADI YAKIŞIr”. Evet; inşallah ülkemize yakışan yapılır. Gönüller bunu yapanla bir olacaktır.

IGA Dünyanın En Büyüklerinden Biri Olacak: Ona En Büyük Türk’ün Adı Yakışır

Yorumlar Tüm Yorumlar (64)

CVP DÜRÜSTE ~ 5 yıl önce
DÜRÜST İNSAN ADINI GİZLEYEREK BAŞKALARI HAKKINDA KÜÇÜLTÜCÜ BEYANLARDA BULUNMAZ. SİZ BU MESAJI ALİ KIDIK BEYİN MAİL ADRESİNE GÖNDERİN Kİ SİZE DÜRÜST DİYEBİLEYİM. BENDEN İSTEDİĞİNİZ GİBİ ŞÜPHELENEBİLİRSİNİZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim çok net ~ 5 yıl önce
Fatih sultan mehmet ya da Recep Tayyip Erdoğan olmalı. Biri istanbulu aldı bize hediye etti diğeri o havaalanını yaptırdı. Bence bu iki isimden biri olmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bence ~ 5 yıl önce
bence 15 Temmuz Şehitleri Havalimanı olsun
Bir düşünün ~ 5 yıl önce
15 Temmuzda şu anki Cumhurbaşkanımızın emriyle uğrunda sokaklara döküldüğümüz, tankların önüna yattığımız vatanı, ülkeyi kim kurdu? Bunu hiç düşünmüyorsunuz değil mi? Yazık, çok yazık!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atamm ~ 5 yıl önce
en büyük Türk Atatürk. Arap sevenler arabistana suriyeye gitsin oralar sizin memleketiniz hadi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 5 yıl önce
çok açık ve net konuşmuşsun,
İktidar gidince ! ~ 5 yıl önce
Bu iktidar gidince nasılsa birçok yerin ismi değişecek,şimdi istediklerini koysunlar,yeri geldiğinde görücez !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne sandın ~ 5 yıl önce
Onlar degiştiriyorda gelen degiştirmiyecekmi sanıyorlar,gün olur devran döner mazlumun ahı indirir şahı !
DEĞİŞTİR ~ 5 yıl önce
ŞİMDİKİ İSİM KOYSUN, GELEN DEĞİŞTİRSİN, SONRA GELEN YİNE DEĞİŞTİRSİN. MANTIĞA BAK.
e doğru ~ 5 yıl önce
burda işler böyle yürüyor
Ahmet DC ~ 5 yıl önce
Evet en büyük Türk'ün adı yakışır onun adı istanbul'un fatihi olan Fatih Sultan Muhammed Han. o olmuyorsa Abdulhamid Han. Hadi İnşaaAllah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AHMET DC ~ 5 yıl önce
13 KASIM 1918’ DEN 6 EKİM 1923’ E KADAR ÜLKEMİZ İŞGAL ALTINDAYDI İNGİLİZ, FRANSIZ, İTALYAN VE YUNAN ASKERLERİ İSTANBUL’DA FİNK ATIYORLARDI. ÜLKEYİ, İSTANBUL’U ABDÜLHAMİT HAN’MI KURTARDI? EZBERİ BIRAKIP BİRAZ OKUSANIZ.
Bay bilmiş ~ 5 yıl önce
Madem istanbul işgal altındaydı neden kurtuluş günü yok? Sen çok iyi tarih biliyosan ingiliz neden terk etti istanbulu? Yok sen işgalden kurtardın ise o nasıl oldu?
CVP BEY BİLMİŞ ~ 5 yıl önce
BOŞ SEPET. CAHİLLİĞİNİZİ ORTAYA KOYMANIZA GEREK YOK. 6 EKİM ,İSTANBUL'UN KURTULUŞUDUR. TARİH KİTABI OKU DİYEMİYORUM. ANLAMAYACAĞIN BELLİ. GOOGLE AMCAYA MÜRACAAT ET. İKİ SATIRLA O SENİ BİLGİLENDİRİR.BUDA SİZE YETER
Utanmazlar ~ 5 yıl önce
Tamam Abdulhamit onemli bir sahsiyettir ama birakin su biatciligi kardesim yeter artik kabak tadi vermeye basladiniz. Turkiye denilince akla Mustafa Kemal Ataturk gelir. Bi bitmediniz.
Şu anda ~ 5 yıl önce
yaşadığın ülkeyi kim kurdu? uğrunda 15 tammuzda kahraman olduğun vatanı? Olay İstanbul değil, koskoca TÜRKİYE'de.Türkiye'yi Atatürk kurdu. NOKTA.
Hasan ~ 5 yıl önce
Rusya stalinden kurtularak ilerlemeye başladı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hasan'a ~ 5 yıl önce
Stalin'i kiminle karşılaştırıyorsun?
CVP HASAN ~ 5 yıl önce
BRAVO HASAN BEY. BİRAZ DAHA OKUMANIZ GEREK
Arkadaşlar ~ 5 yıl önce
En manalı isim İstanbul'u fetheden kişinin isminin olmasıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
arkadaşlar ~ 5 yıl önce
anlamlı demek istediniz herhalde
Mba USA ~ 5 yıl önce
istedikleri kadar cirpinsnlar,, tarih kimi olumsuzlestirecegini soyler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cvp nba usa ~ 5 yıl önce
tarih söylerde dinleyen yok.
Sn Çetin beyefendi ~ 6 yıl önce
Kimi insan kabul etmiyor ya da tepki veriyor ama tabii ki en büyük Türk Atatürk'dür. Alpaslan vs hepsi çok değerli Türk büyüklerimizdir ancak Atatürk ve silah arkadaşları olmasalardı bugün Türk diye bir millet bu diyarlarda var olmazdı, olsa bile sayısı az, baskı altında yaşamak zorunda olan, ismi değişik, dini başka veya dinini gizli yaşamak mecburiyetinde olurdu. Eskiden Rusya'da, Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşayan Türklere sorun ne demek istediģimi iyi anlarlar, anlatırlar ama anlamak isteyene tabii. Ayrıca önce Atatürk ve İnönü'ye 'iki ayyaş' , Türk diye bir şey yoktur, Türklük faşistliktir, Türk demeyelim Türkiye'li diyelim, milliyetçiliği ayaklar altına aldık diyenler, T.C ve andımızı yasaklayanlar sonra yüce Allah'ın sopasıyla, şımarttıkları alnı secdeye değen kardeşlerinin gerçek yüzleri ortaya çıkıp, Atatürk'ün yaptıklarının önemi bir kere daha yüzlerine tokat gibi vurulunca koltukları sallananlar çıkar için bir anda sözde yerli ve milli olanlar Atatürk'ün ismini yeni havalimanı'na verirler mi sizce? Bence vermezler, yabancılara imtiyazlar veren, zamanında topraklarımızın büyük çoğunluğunu kaybettiğimiz, Türklüğü red edip, Osmanlıcılık ve İslamcılığı kabul eden ancak Alman hayranı olup Alman mandacılığını isteyen Abdülhamit'in adını verirler, ne de olsa yaptıklarıyla onun izindeler ! Saygılar, hürmetler sunarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000