15 Haziran 2015, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

İçinizdeki kötülüğü simgeleyen köpeği beslemeyin

 “Hayata yön veren hikayeler isimli kitapta  yer alan kısa bir anlatımı sizlerle paylaşmak isterim”. YAŞLI BİR YÖNETİCİ HER SABAH YATAKTAN KALKINCA BAHÇESİNDE BESLEDİĞİ İKİ KÖPEĞİNİ BOĞUŞTURURMUŞ. İŞE GİTMEDEN ONUN YAPTIĞI BU İŞ KOMŞU  GENCİN DİKKATİNİ ÇEKMİŞ VE YÖNETİCİYE HER SABAH BU KÖPEKLERİ NEDEN KAPIŞTIRDIĞINI SORMUŞ. YAŞLI ADAMIN VERDİĞİ CEVAP DİKKAT ÇEKİCİDİR. “ONLAR İÇİMDEKİ İYİLİĞİ VE KÖTÜLÜĞÜ TEMSİL EDERLER. BEMBEYAZ OLAN KÖPEK İYİLİK, KOYU RENK OLAN İSE KÖTÜLÜK TARAFIMI SİMGELER.“ CEVABI ANLAYAMAYAN GENÇ DAYANAMAZ VE YAŞLI İNSANA BİR SUAL DAHA YÖNELTİR. “ PEKİ HER SABAH YAPTIRDIĞINIZ BU BOĞUŞMADA HANGİ KÖPEK GALİP GELİYOR.” YAŞLI ADAMIN İKİNCİ SUALE VERDİĞİ CEVAP İLKİNDEN DAHA ŞAŞIRTICIDIR. “ HANGİSİNİ DAHA İYİ BESLERSEM O GALİP GELİR. YANİ TÜM BU BOĞUŞMANIN SONUCUNU BENİM İRADEM BELİRLER.” SÖZLERİ İLE KONUŞMAYI NOKTALAR.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Erol Özmen, “Her YALAKALIK yapanın amacına ulaştığını söyleyemeyiz, fakat ülkemizde yalakalığın işe yaradığını tereddütsüz  ifade edebiliriz. Karşısındaki kişinin YALAKALIK yaptığını bilse bile yöneticilerin birçoğu bu durumdan rahatsızlık duymaz hatta memnun olur. Yöneticilerin yalaka insanların etkisinde kalmalarının en önemli nedeni narsistik gereksinimleridir. Başka bir deyişle YALAKALAR yöneticilerin narsistik gereksinimlerini büyük ölçüde doyurmaktadırlar” diyor.  Prof. Dr. Özmen, gözlemlerine dayanarak son dönemlerde mevcut YALAKALARIN sayısında bir artış olduğunu söylüyor ve bunun en önemli nedenini, ülkemizde, görevde yükselme ve terfi işlemlerinde liyakat dışında başka etkenlerin giderek daha etkili olmasına bağlıyor.

 Herkesten daha başarılı olmak, işinde yükselmek isteği İnsanın yapısında var. Herkesin istediği ancak çok az kimsenin erişebildiği bu hedefe ulaşabilmek için kişinin YALAKA olması değil, azimli ve sebatkâr olması şart. Tabii ki işin dozunu kaçırıp bu duyguları ihtiras haline de getirmemek  şart. İnsanda başarının, ona ulaşmak için nelerden vazgeçildiği / vazgeçilebileceğini sorgulama alışkanlığı varsa bu tehlikeli doz aşımının söz konusu olmayacağı da tabii ki bir gerçek.

İş yerlerinde, hep tepedekilerin etrafında ve tırmanma merdiveni tarafında mevzilenen mutlu azınlığın sağında ve solunda  vakit geçiren, yalnız ve yalnız kuvvetli olanların hareket tarzını benimseyen bu kişilerin sürekliliği olmayan yükselişlerine özenerek, aynı yoldan kazanılan sanal bir başarı sonrası merdivenden inerken, basamaklarda bulunan irili ufaklı tohumlar mutlak ayağınızı kaydıracaktır.  Sakın bunları merdivenlere kim döktü diye haykırmayın. Hepsi olmasa bile bir kısmı mutlak sizin çıkışta saçtığınız döküntülerdir. Bu ne zaman mı anlaşılır? Kayıp basamaklardan yere düşerken tabii ki. Ve de işte o zaman hak yenerek, insan ezerek yakalanan başarının, size yönelik kötü duyguları yeşerttiğini fark edeceksiniz. Bu noktadan geri dönmek mümkün değil maalesef. Kurtulmak ise hiç olası değil. Hani bazı lekeler çıkmaz ya. Yağlı kara gibi yapışır kalır üzerine insanın. Kurumun diğer İnsanları bu tür hareket eden çalışanları hep  zemmeder. Haklılardır tabii ki. Bu türlerin hakka ve hukuka saygıları yoktur. Bu arada tabii ki inançları da akıllarına gelmez. Hani kul hakkı yemek en büyük günahtır ya.

KONFÜÇÜS’E SORARLAR.” YÖNETİM ( İDARE ) İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?”  CEVAP; “ İDARE ETMEK DÜRÜSTLÜKTÜR.  YÖNETİCİ  DÜRÜST  OLURSA KİMSE EĞRİ OLMAYA CESARET EDEMEZ.” BAŞKA BİR ŞEY SÖYLEMEYE GEREK VAR MI? BU KÖTÜ KARAKTERİN TEMSİLCİSİ OLAN AKILSIZ VE RUHSUZ AYAK TAKIMINA ŞİRKETTE YALAKALIĞIN SERPİLMESİNİN VE YAYGINLAŞMASININ TÜM SORUMLULUĞUNU YÜKLEMEMEK GEREKİR. ŞUNU HİÇ UNUTMAYALIM Kİ; EL AYAĞIN ÇALIŞMASINDAN MUTLU DEĞİLSE SORUN BAŞTADIR. VE BU YALAKALARI KOLTUKLARININ ALTINA ALAN VE BESLEYEN, ONLARSIZ YAPAMAYAN TEPEDEKİLER. NEDEN HEP KÖTÜLÜĞÜ TEMSİL EDEN KÖPEĞİ BESLEDİĞİNİZİ YALNIZ ÇALIŞANLARINIZ DEĞİL, HİÇ KİMSE ANLAMIYOR.

Sayın yöneticiler, sizin iradeniz çok önemli. Evet, artık iyiliğinizi, dürüstlüğünüzü temsil eden köpeğinizi besleyin. TABİİ Kİ İÇİNİZDEKİ İYİLİĞİ SİMGELEYEN O KÖPEĞİ BU GÜNE KADAR AÇLIKTAN ÖLDÜRMEDİNİZ İSE.. Hepimizin hataları var. Tabii ki yöneticiler de hata yapacaktır.  Yaptığı hatayı yüreklilikle üstlenebilen ve bunu düzelten yöneticinin bu davranışı, yaptığı hatanın yarattığı menfi etkiyi azaltacak ve yöneticinin saygınlığını korumasını sağlayacaktır. Biz yöneticilerimize saygı duymak istiyoruz. Müsaadeniz olursa tabii.

Neden bu konunun üzerinde fazla duruyoruz? Son zamanlarda bu YALAKALARIN marifetleri sonucunda inanılmaz bir şekilde yıpranan çalışanların anlatımları buna mecbur kılıyor. Bu arkadaşlarıma mail yolu ile verdiğim bilgiyi tekrarlıyor ve okurların huzurunda kendilerine bir kez daha söz veriyorum.  İfade ettiğiniz üzere anlatımlarınızın doğruluğunu belgeleyen ve mevcudiyetlerini belirttiğiniz ( özel konular dışındaki yalnız  üç konuya ilişkin ) dokümanları bana göndermeniz halinde, konuları güvendiğim bir iş hukukçuyla görüşmemi takiben yaşanmışları isim ve şirket adı zikrederek  yayınlamakta tereddüt etmem. Yeter ki belgeler hukuken de kabul edilebilecek nitelikte olsun. Bunu yapabilmeniz halinde bu YALAKALARI VE ONLARA KUCAK AÇANLARI afişe ederek onlara layık oldukları dersin verilmiş olacağı açık.TOP SİZDE.İSTER KALEYE VURUN, İSTERSENİZ TAC’A ATIN.

İçinizdeki kötülüğü simgeleyen köpeği beslemeyin

Yorumlar

Y.a.l.a.k.a ~ 9 yıl önce
yalakalar: acımasız sermaye sisteminin bekçileri olan birkısım işverenlerin, bu acımasız ve adaletsiz düzeni devam ettirme adına kullandığı uşaklarıdır...sonuçta hayatı acımasız hale getiren biz insanogulları sayesinde, bu lanet düzen ve biz mağdurları maalesef hep var olacak..bizlere düşen görev hayatta herşeyin para veya mevki olmadığı , iş ahlaklının veyahut toplumsal ahlakın,bunun beraberinde de sevgi ve saygı çerçevesi içinde onuruyla yaşamanın ne oldugunu bilen ,bilinçli nesiller yetistirmek olmalı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP Y.A.LA K.A ~ 9 yıl önce
BİLİNÇLİ NESİL YETİŞTİRMEK TAMAM DA, BUNLARI İYİCE BAŞI BOŞ MU BIRAKMALI? BİR ŞEY YAPAMIYORUZ DEYİP OTURMAK ÇÖZÜM DEĞİL. BANA KALIRSA BUNLARI VE YAPTIKLARINI AFİŞE ETMEK GEKEKİR. VPN KULLANARAK BUNU SANAL MEDYADA SUÇ TEŞKİL ETMEYECEK ŞEKİLDE SİSTEMLİ OLARAK DUYURABİLİRİZ. BEN BİR HAFTADIR BANA BİR ŞEYLER ANLATAN ARKADAŞLARDAN İFADELERİNİN DOĞRULUĞUNU GÖSTEREN BELGE BEKLİYORUM. BU TÜRLERLE OTURDUĞUN YERDE UĞRAŞILMAZ CANIM KARDEŞİM.
Adsiz ~ 9 yıl önce
Cetin agbim ne guzel bir yazi bu aralar bu durumu cok gozlemliyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ADSIZ ~ 9 yıl önce
BEĞENİNİ< İÇİN TEŞEKKÜRLER. BU DURUMU GÖZLEMLEMENİZ NORMAL. MAALESEF HER GEÇEN GÜN ARTIYORLAR.
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ANDROID.. ~ 9 yıl önce
BEN ANCAK KENDİME YAPILAN HAKARETİ HOŞ GÖREBİLİRİM. BANA YAZDIĞINIZ YORUMDA BAŞKASININ VEYA SİTENİN ADI GEÇİNCE SANSÜR UYGULAMASI DEVREYE GİRER.
CVP GÜZEL.. ~ 9 yıl önce
ONLAR SİZE SÜREKLİ YÜKLENİYOR. ÖĞLEDEN ÖNCE BİR ARKADAŞIMIZLA GÖRÜŞTÜM. YAZIYI OKUMUŞ. SÖYLEDİĞİ SÖZ ÇOK KOMİĞİME GİTTİ. "ALLAH ONLAR İÇİN AYRI VE ZEBANİSİZ BİR CEHENNEM AÇACAKTIR MUTLAK" DEDİ.HERHALDE ZEBANİLERE DE YALAKALIK YAPIP ONLARI RAYDAN ÇIKARTACAĞINI DÜŞÜNDÜ. ONLAR BİLDİM BİLELİ BENİ PROTESTO EDERLER. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güzel yazı ~ 9 yıl önce
yazı güzel.anlamlı.yazdıklarınız maalesef doğru. ve de her şirkette varlar. ki haftadır onlara fazla yükleniyorsunuz.yalakalar sizi protesto edecekler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000