30 Haziran 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

BALIK BAŞTAN KOKARMIŞ YA

Değerli Okurlar.

Airporthaber ailesine katıldığım günden bu yana siz değerli arkadaşlarımın yazdıkları yorumları cevaplama gibi bir yöntem belirledim. Ve de hiç istisna yapmadan tüm okurların yorumlarını cevapladım. Ancak bu arada yazı konusu ile yakından ve uzaktan ilgisi olmayan konularda not yazma gibi anlaşılmaz bir tutum içindeki okurların yorumlarını cevaplamanın amaca hiç bir şekilde hizmet etmediğini fark ettim. Kaldı ki, bu cevaplamayı işlenen konunun daha açık daha net hale gelebileceği noktasından hareketle usul haline getirmiştim. Bu durumda yazı konusu ile ilgisi olmayan yorumların sitede yayınlanmamasını Airporthaber yönetiminden rica edeceğim. Kabul ederler mi bilemiyorum? Ancak yazıda belirtilen konu ile ilgisi olmayan, işlenen konuya katkı sağlamayacak yorumları hiç bir şekilde cevaplamayacağım. Anlayışınızı istirham ediyorum. Saygılarımla.

BALIK BAŞTAN KOKARMIŞ

El ayağın çalışmasından memnun değilse sorumlu baştır derler ya. Ne kadar doğru bir söz..

Herkesten daha başarılı olma ve işinde yükselmek isteği İnsanın yapısında var. Herkesin arzu ettiği ancak çok az kimsenin tırmanabildiği bu olgulara ulaşabilmek için kişinin azimli ve sebatkâr olması şart. Tabii ki işin dozunu kaçırıp bu duyguları ihtiras haline de getirmemek de önemli bir vasıf. Eğer İnsanda başarıya ulaşmak için nelerden vazgeçtiğini sorgulama ve kendisini yargılama alışkanlığı varsa bu tehlikeli doz aşımının söz konusu olmayacağı da bir gerçek.

İş yerlerinde merdivenin hep yukarı çıkış basamaklarında duran mutlu azınlığın yanında yer alan ve yalnız kuvvetli olanların hareket tarzını benimseyip onların yükselişlerine özenen birçok insan var.Bu mutlu azınlığı takip ederek aynı yoldan kazanılan sanal bir başarı sonrası zorunlu olarak merdivenden yalnız başına inerken, basamaklarda bulunan ve çıkışta fark edilmeyen irili ufaklı çakıl taşları bu kişilerin ayağını kaydıracak ve onları tökezletecektir.  

İşte o zaman bunları merdivenlere kim döktü diye haykırmamak gerek. Hepsi olmasa bile bir kısmı mutlak sizin çıkışınız esnasında arkanızdan gelenleri tökezletmek için merdivenlere saçtığınız döküntülerdir. Bu ne zaman mı anlaşılır? Kayıp, bu basamaklardan yere düşerken tabii ki. Ve de işte o zaman hak yenerek, insan ezerek yakalanan başarınızın size yönelik kötü duyguları o merdivenlerin iniş basamaklarında yeşerttiğini fark edeceksiniz. Bu noktadan sonra ise geri dönmek mümkün değil tabii ki. Hani giysilerden bazı lekeler çıkmaz ya. Yağlı kara gibi yapışır kalır üzerine insanın. İşte o misal. 

Kurumun diğer İnsanları bu tür hareket eden çalışanları hep zemmeder. Haklılardır tabii ki. Bu türlerin hakka ve hukuka saygıları yoktur.  Ancak tırmanma merdiveninin daha başındayken etkili bir yönetici onu arkasından ite ite yukarılara çıkartırsa, bu türler hakkı, hukuku ve insanlığı unuturlar. Zira yapılan usulsüzlüklerden nemalanan kendileridir. Bu arada tabii ki inançları da akıllarına gelmez. Hani kul hakkı yemek en büyük günahtır ve. hani ahret de hesap verilecektir ya.

Konfüçüs’ e sorarlar.”Yönetim ( İdare ) ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” Cevap; “İdare etmek dürüstlüktür. Yönetici dürüst olursa kimse eğri olmaya cesaret edemez.”

Bu konuda başka sözler de var tabii ki. “ Balık baştan kokar “ misali.

Yaşlı bir yönetici her sabah kalkınca bahçesinde beslediği iki köpeğini boğuştururmuş. Her sabah, işe gitmeden yapılan bu iş komşu bir gencin dikkatini çeker. Yöneticiye her sabah bu köpekleri neden kapıştırdığını sormuş. Cevap dikkat çekicidir. “ Bu köpekler içimdeki iyiliği ve kötülüğü temsil ederler, beyaz olan iyilik, siyah olan ise kötülük tarafımdır. “ Genç dayanamaz ve özele girer. “ Peki, hangisi galip geliyor.” Yönetici “ hangisini daha iyi beslersem o galip gelir. Yani bu boğuşmanın sonucunu iradem belirler.”

Evet, sayın yöneticiler, sizin iradeniz çok önemli.

Ona egemen, vicdanınıza ise tutsak olun.

Evet, gelin her zaman iyiliği, dürüstlüğü temsil eden köpeğinizi iyi besleyin.

Ve de hiç bir zaman unutmayınız ki; el ayağın çalışmasından mutlu değilse sorumlusu mutlak baştır.

YAŞAMDA NELER KAÇIRDIĞIMIZIN FARKINDAMIYIZ?

Bir dostumdan gelen (ppt) maili sizin için metne çevirdim. Fon müziği ile takip edilince daha da etkileyici olduğu mutlak. Bu yalnız bir örnek, bilmem yaşamda kaçırdıklarımızın farkında mıyız?

Washington DC'de Bir metro istasyonunda soğuk  bir ocak sabahı... 

Bir adam, metroya binmek üzere giden insanların geçtiği yerde müthiş bir hünerle çaldığı kemanıyla 45 dakika boyunca çok ünlü ve zor eserleri yorumlar...

Çoğu memur, bürokrat işine yetişme telaşındaki yaklaşık bin kişi de kemancının önünden geçip, gider. Kemancı çalmaya başladıktan ancak üç dakika kadar sonra, ilk kez orta yaşlı bir adam onu fark edip, yavaşlar ve birkaç saniye durakladıktan sonra da gideceği yere gecikme endişesiyle  hızla yoluna devam eder.   Bir dakika kadar sonra kemancı ilk bir dolar bahşişini alır.  

Genç kadın, yürümesine ara vermeksizin parayı kemancının önüne koyduğu kaba atar ve geçip, gider.  Az sonra da, bir başka adam duraklayıp, dinlemeye başlar. Ancak saatine göz attığında işine geç kaldığını anlar ve telaşla koşarak yoluna devam eder. Kemancıyla en fazla ilgilenen ise, üç yaşlarında bir erkek çocuğu olur.  Annesinin çekiştirmelerine rağmen, çocuk önünde durur ve onu dikkatle izler.
En sonunda annesi çocuğu yürümeye zorlar. Oğlan arkasına dönüp dönüp kemancıya bakarak, çaresizce annesinin peşinden gider. Buna benzer şekilde birkaç çocuk daha kemancıyla ilgilenir,
Ama hepsi de anne babaları tarafından yürümeye devam için zorlanarak, uzaklaştırılırlar.  

Kemancının çaldığı 45 dakika boyunca önünde sadece 6 kişi, çok kısa bir süre durur. 20 kişi ise

duraklamadan para verip, yürümeye devam eder. 
Kemancı çaldığı süre içinde 32 dolar toplar. 
Çalmayı bitirdiğinde ise ortama sessizlik hâkim olur.

Kimse onun müziğini sonlandırdığını fark etmez, alkışlamaz.  

Hiç kimse onun, dünyanın en büyük keman virtüözlerinden, Joshua Bell olduğunu ve 3,5 milyon dolarlık Stradivarius kemanıyla, en karmaşık, zor eserleri çaldığını fark etmez.   

Oysa ki Joshua Bell'in metrodaki bu mini konserinden iki gün önce, Boston Symphony Hall'da verdiği konserin biletleri ortalama 150 - 200 dolara satılmıştı. Ve de o gün gazeteler bu sanatçının resimleri ile doluydu. 
Bu yaşanmış, gerçek bir olaydır.

Joshua Bell'in sıradan bir giysi ile yeraltı treni istasyonunda keman çalması, Washington Post Gazetesi tarafından algılama, keyif alma ve öncelikler üzerine yapılan bir sosyal araştırma gereği kurgulanmıştı. 

Sorgulanan hususlar ise;

·         Uygunsuz bir saatte, sıradan bir yerde önümüze çıkan güzelliği algılayabiliyor muyuz?

·         Beklenmedik bir ortamda, bir yeteneği tanıyabiliyor muyuz?

·         Yaşam maratonuna kısa bir ara verip, ondan keyif alabiliyor muyuz?

Bu deneyden çıkarılacak ders ise, 

Dünyanın en iyi müzisyenlerinden biri, dünyadaki en iyi müzik parçalarını çalarken önünde durup, dinleyecek bir dakikamız dahi yoksa bu telaş yüzünden yaşamda başka daha neler neler kaçırıyoruz acaba? Evet; yaşamla savaşırken, iş yerindeki mücadelelerin siniri ve telaşı yüzünden ne sevgiler ne dostluklar ne güzellikleri yitiriyoruz da farkında değiliz.

BALIK BAŞTAN KOKARMIŞ YA

Yorumlar

hep çalışıyorrr ~ 10 yıl önce
çetin bey çelebi de bişeyler ters gidiyor öğlen 13 te işbaşı yapan bi personel gece 02 30 da ancak çıkabiliyor üst yönetim çok duyarsız ve tehtidkar davranıyor emeğin maddi karşılığı ise bir hiççççççç

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HEP ÇALIŞI.. ~ 10 yıl önce
ARKADAŞIM. ÇELEBİDE NEYİN NE KADAR TERS GİTTİĞİNİ BİLEMİYORUM. BEN KURUMDAN AYRILMADAN TAM 7 GÜN ÖNCE İŞTİRAK ETTİĞİM BİR TOPLANTIDA BN.PATRON SAW'DA UYGULANAN VE Ö...M VARDİYASI DENİLEN ÇALIŞMANIN DÜZELTİLMESİ TALİMATI VERMİŞTİ. AYRILDIKTAN İKİ AY SONRA AKLIMA GELDİ SORDUM VE KALDIRILMADIĞINI ÖĞRENDİM. BİR SÜRE SONRA İSE BU VARDİYADA ÇALIŞANLARIN SAYI OLARAK AZALTILDIĞINI ÖĞRENDİM. BİLDİĞİM BU KADAR. KİM KİMİ NASIL TEHDİT EDİYOR ONUDA BİLEMİYORUM AMA DÜŞÜNEBİLİYORUM. ÜLKEDE İŞSİZLİK BU BOYUTTA OLDUĞU VE DE BUNA BAĞLI OLARAK ÇALIŞACAK ADAM BOLLUĞU OLDUĞU SÜRECE MAALESEF BU UYGULAMALAR BÖYLE DEVAM EDECEĞE BENZİYOR. KOLAYLIKLAR DİLİYORUM.
atasozleri ~ 10 yıl önce
Cetin bey, oncelikle guzel yazilariniz ve yorumlara cevap verme nezaketinde bulundugunuz icin tesekkurler. Balik bastan kokar...Ne guzel ne anlamli bir atasozumuz degil mi ? Ulkemizde olan biten herseyin sebebi aslinda bu yani baligin bastan kokmasi. Adam, iktidar sayesinde bir kurumun basina geciyor ondan sonra oraya kendi gibileri dolduruyor sonra sorunlar oldugunda da denilebilecek tek sozumuz yine o. Baligin bastan koktugu bir ulkede curumusluk,kokusmusluk,her turlu yalan,dolan,haksizlik,adaletsizlik vs her kurumda her yerde bolca gorulur. Neden bu baliklar hep ulkemiz gibi yerlerde bastan kokuyorlar da akli basinda ulkelerde kokmuyorlar acaba ? Isin kotusu de cogu kimse balik bastan kokar demiyor da bal tutan parmak yalar diyor o yuzden de geriye dogru son hizla gidiyoruz maalesef ! Ve de bu bastan kokan baliklar yuzunden de nicelerimiz hayati kacirmak zorunda kaliyorlar !Saygilarla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ATASÖZLERİ. ~ 10 yıl önce
BEĞENİNİZ VE TAKDİRİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. MAALESEF Kİ SÖYLEDİKLERİNİZ DOĞRU. BU TELAŞ VE YARIN NE OLACAĞIZ DÜŞÜNCESİ HAYATI KAÇIRMAMIZA NEDEN OLUYOR. ŞİRKETLERİMİZİN DURUMU MALUM. ANCAK BU DURUMU ÜLKEMİZİN GENEL DURUMUNDAN SOYUTLAMAK TA MÜMKÜN DEĞİL.ÜZÜCÜ AMA DURUM BU. ALLAH SİZLERE YARDIM ETSİN. ASLINDA HEPİMİZE AMA HİÇ OLMAZ İSE BİZ ŞU AN İÇİN BU SIKINTILARIN BİRE BİR İÇİNDE DEĞİLİZ.TEKRAR TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Çocuk iyisini bilir ~ 10 yıl önce
Herkes iş güç koşuşturmacasında. Kafalarında bin tane iş. Tabi müzikten anlayanın es geçmemesi lazım. Çocuk ise kafası rahat algı açık. Burada müziğin çalındığı yer, insanlar için,algıların kısmi olarak kapalı olduğu bir yer demekki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zor ~ 10 yıl önce
Bu ülkede en zor iş , işçisiyle,patronuyla,zengini,fakiriyle,yöneticisi,memuru ile vs adam olmaktır,hak yememektir,adil olmaktır,duygulu olmaktır herşeyden önce insan olmaktır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ZOR. ~ 10 yıl önce
HER ŞEYDEN ÖNCE İNSAN OLMAK. EVET İŞİN ÖZÜ BU. 4 KELİME İLE ÖZETLEMİŞSİNİZ. TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Ayşegül Öztopuz ~ 10 yıl önce
Vermiş olduğunuz karar çok akıllıca ve doğru. Bir kez daha söylemeden geçemeyeceğim, yorumlar gerçekten şaşırtıcı. Koskoca yazının içinden iki kelimeyi bulup itina ile yorum yazmak ortaokul din dersi seviyesine geldi ki hadi canım yani...Konuyu pekiştirmek adına kullanılan benzetmeler olduğunu dahi anlammamak !! Bilgiye bu kadar çabuk ulaşılabilinen bir dönemde orta çağ kafası. Gerçi tüm dünya böyle ya Süper Güç Amerika başkanının bile durun vahiy geldi şu Irak' a bir gireyim dediği , her kurdele kesme töreninin dini söylemlerle başladığı düşünülecek olursa vehamet ortada. Goethe' nin bir sözü var " ne bilirsek onu görebiliriz " Baktığını görmek, okuduğunu anlamak,hissetmek ve de yorumlamak bir kültür ve eğitim işi. Yükselmek için kendine güvenmek yerine birilerinin eteğine yapışmak ? mazallah eteğini bir silkeledimi sizin dediğiniz gibi taşa takılmak bile olmaz tepetakla düşmek olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AYŞEGÜL Ö.. ~ 10 yıl önce
EVET AYŞEGÜLCÜĞÜM ŞEYH VE MÜRİD KELİMELERİNDEN " MÜSLÜMANLIĞI MI TARTIŞACAĞIZ!A GİTMEK ZOR İŞ. AMA BAZILARI BUNU BECERİYOR.HELE EN İYİSİ CEVAP VERMEMEK. EĞER APH'DA KONU İLE İLGİSİ OLMAYAN YORUMLARIN YAYINLANMAMASINI KABUL EDERSE SORUN OLMAYACAKTIR.BU KAFALARIN DÜNYANIN EN MODERN İŞLERİNDEN BİRİNDE ÇALIŞABİLDİĞİNİ DÜŞÜNMEK İSE AYRI BİR KONU. EVET BİLDİKLERİ VEYA BİLDİKLERİNİ ZANNETTİKLERİ( DAHA DOĞRUSU ONUDA DOĞRU BİLMEDİKLERİNİ GÖRÜYORUM ) ŞEYLERİ GÖREBİLİYORLAR. SAĞLIK OLSUN DİYELİM BARİ. DESTEĞİN VE YAZILARIMI MUNTAZAM OKUDUĞUN İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. SAĞOLASIN.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000